Statement Assumption (5)

Q1. Statement: A’s advice to B – “Go to Jammu via Amritsar – the shortest route”.

Assumptions:

B wishes to go to Jammu.
A gives advice to everybody.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

A has advised B the route to Jammu. This means that B wishes to go to Jammu. So, I is implicit. The statement mentions only A’s advice to B. So, II is not implicit.

 

Q2. Statement: All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government.

Assumptions:

Inequality is a man-made phenomenon.
No person would voluntarily part with what he possesses.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Since inequality can be reduced, it means that it is not natural but created. So, I is implicit. Nothing is mentioned about people’s response. So, II is not implicit.

 

Q3. Statement: The campaign of ‘Keep your city clean’ started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens.

Assumptions:

People do not desire to keep their city clean.
The Civil Council has failed in its campaign.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

According to the statement, the campaign did not get any response from citizens. This means that people are not interested in keeping the city clean and the campaign has failed. So, both I and II are implicit.

 

Q4. Statement: The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water.

Assumptions:

People may stop using ground water if the farmers continue to use pesticides indiscriminately.
Farmers may refrain from using pesticides indiscriminately.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The district administration has issued a circular to make the farmers aware of hazards that indiscriminate use of pesticides poses to ground water and plead them to refrain from the same. So, II is implicit. However, I cannot be assumed from the given statement and so it is not implicit.

 

Q5. Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y.

Assumptions:

If your product is not good, your spend more on advertisement.
Some people are tempted to buy a product by the advertisement.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

Since the statement holds the product of company X more superior in quality than that of Y which spends more on advertisement, so I is not implicit. According to the statement, the product of company Y is more known because of more advertisement. So, II is implicit.

 

Q6. Statement: Of all the radio sets manufactured in India, the ‘X’ brand has the largest sale.

Assumptions:

The sale of all the radio sets manufactured in India is known.
The manufacturing of no other radio set in India is as large as ‘X’ brand radio.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option A

Explanation:

Clearly, the comparison could not be made without knowing the sale of all the radio sets. So, I is implicit. The statement mentions only that the sale is largest and nothing is mentioned about the manufacture. So, II is not implicit.

 

Q7. Statement: “You should not grant him leave in this week due to exigency of work.” – A supervisor advises the administrative officer.

Assumptions:

Request for leave can be turned down also.
The supervisor has reviewed the work required to be done during the said period.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

The advice is given to turn down the request for leave. So, I is implicit. The mention of the ‘exigency of work’ makes II implicit.

 

Q8. Statement: Like a mad man, I decided to follow him.

Assumptions:

I am not a mad man.
I am a mad man.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option C

Explanation:

The words ‘Like a mad man’ show that either a person is really mad or he is not mad but acted like mad. So, either I or II is implicit.

 

Q9. Statement: The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment.

Assumptions:

Addicts under treatment respond better when shown personal interest.
Addiction and strained relationships are intimately connected.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option E

Explanation:

Clearly, treatment of addiction requires personal attention as the first step. So, I is implicit. Also, since intimacy and personal attention are required to treat addicts, it implies that addiction arises out of frustration due to strained relationships. So, II is also implicit.

 

Q10. Statement: Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders.

Assumptions:

Barking dogs bite rarely.
Our dogs could be dangerous for intruders.
A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer & Explanation

Answer: Option B

Explanation:

The statement clearly warns the visitors to beware of dogs as they are trained to welcome the guests and intruders differently. So, II is implicit. I is vague and hence, it is not implicit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.