Direction Sense Set 19

(DIRECTION Q1-4):- Each of the following questions is based on the following information:

  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

Q1. If the flats of P and T are interchanged then whose flat will be next to that of U?

A. P
B. Q
C. R
D. T

Answers

Answer: Option C

Explanation:

Hence flat R will be next to U.

 

Q2. Which of the following combination get south facing flats?

A. QTS
B. UPT
C. URP
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option C

Explanation:

Hence URP flat combination get south facing flats.

 

Q3. The flats of which of the other pair than SU, is diagonally opposite to each other?

A. QP
B. QR
C. PT
D. TS

Answers

Answer: Option A

Explanation:

Hence QP is diagonally opposite to each other.

 

Q4. Whose flat is between Q and S?

A. T
B. U
C. R
D. P

Answers

Answer: Option A

Explanation:

Hence flat T is between Q and S.

 

(DIRECTION Q5-7):- Each of the following questions is based on the following information:
1. 8-trees → mango, guava, papaya, pomegranate, lemon, banana, raspberry and apple are in two rows 4 in each facing North and South.
2. Lemon is between mango and apple but just opposite to guava.
3. Banana is at one end of a line and is just next in the right of guava or either banana tree is just after guava tree.
4. Raspberry tree which at one end of a line, is just diagonally opposite to mango tree.

Q5. Which of the following statements is definitely true?

A. Papaya tree is just near to apple tree.
B. Apple tree is just next to lemon tree.
C. Raspberry tree is either left to Pomegranate or after.
D. Pomegranate tree is diagonally opposite to banana tree.

Answers

Answer: Option B

Explanation:

 

Q6. Which tree is just opposite to raspberry tree?

A. Papaya
B. Pomegranate
C. Papaya or Pomegranate
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option C

Explanation:

 

Q7. Which tree is just opposite to banana tree?

A. Mango
B. Pomegranate
C. Papaya
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option A

Explanation:

 

(DIRECTION Q8-10):- Each of the following questions is based on the following information:

  1. A # B means B is at 1 metre to the right of A.
  2. A $ B means B is at 1 metre to the North of A.
  3. A * B means B is at 1 metre to the left of A.
  4. A @ B means B is at 1 metre to the south of A.
  5. In each question first person from the left is facing North.

Q8. According to X @ B * P, P is in which direction with respect to X?

A. North
B. South
C. North-East
D. South-West

Answers

Answer: Option D

Explanation:

According to X @ B * P

Hence P is in South-West of X.

 

Q9. According to M # N $ T, T is in which direction with respect to M?

A. North-West
B. North-East
C. South-West
D. South-East

Answers

Answer: Option B

Explanation:

According to M # N $ T

Hence T is in the North-East of M

 

Q10. According to P # R $ A * U, in which direction is U with respect to P?

A. East
B. West
C. North
D. South

Answers

Answer: Option C

Explanation:

According to P # R $ A * U

Hence U is in North direction with respect to P.

Leave a Comment

Your email address will not be published.