Direction Sense Set 18

Q1. Amit started walking positioning his back towards the sun. After some time, he turned left, then turned right and towards the left again. In which direction is he going now?

A. North or South
B. East or West
C. North or West
D. South or West

Answers

Answer: Option A

Explanation:

If he starts walking the morning then finally he will face towards South and if he starts in the evening then finally he will face towards North.

 

Q2. Rohit walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and walked 15 m. At what distance is he from the starting point and in which direction?

A. 35 m East
B. 35 m North
C. 30 m West
D. 45 m East

Answers

Answer: Option A

Explanation:

 

Q3. Village Q is to the North of the village P. The village R is in the East of Village Q. The village S is to the left of the village P. In which direction is the village S with respect to village R?

A. West
B. South-West
C. South
D. North-West

Answers

Answer: Option B

Explanation:

S is to the South-West of R

 

Q4. Radha moves towards South-East a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 km. From here she moves towards North-West a distance of 7 km and finally she moves a distance of 4 km towards east. How far is she now from the starting point?

A. 3 km
B. 4 km
C. 10 km
D. 11 km

Answers

Answer: Option C

Explanation:

 

Q5. Sundar runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and 6 m. Now to which direction is Sundar facing?

A. East
B. West
C. North
D. South

Answers

Answer: Option C

Explanation:

 

Q6. Sachin walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. How far is he from his starting position?

A. 20 km.
B. 30 km.
C. 50 km.
D. 60 km.

Answers

Answer: Option A

Explanation:

 

Q7. From his house, Lokesh went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then he turned south and covered 5 km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house?

A. East
B. West
C. North
D. South

Answers

Answer: Option C

Explanation:

 

direction (Q8-9):- Dev, Kumar, Nilesh, Ankur and Pintu are standing facing to the North in a playground such as given below:
Kumar is at 40 m to the right of Ankur.
Dev is are 60 m in the south of Kumar.
Nilesh is at a distance of 25 m in the west of Ankur.
Pintu is at a distance of 90 m in the North of Dev.

Q8. Which one is in the North-East of the person who is to the left of Kumar?

A. Dev
B. Nilesh
C. Ankur
D. Pintu

Answers

Answer: Option D

Explanation:

Ankur is in the left of Kumar. Hence Pintu is in North-East of Ankur.

 

Q9. If a boy starting from Nilesh, met to Ankur and then to Kumar and after this he to Dev and then to Pintu and whole the time he walked in a straight line, then how much total distance did he cover?

A. 215 m
B. 155 m
C. 245 m
D. 185 m

Answers

Answer: Option A

Explanation:

Required distance = 25 m + 40 m + 60 m + 90 m

Required distance = 215 m

Leave a Comment

Your email address will not be published.