Direction Sense Set 17

Q1. After walking 6 km, I turned to the right and then walked 2 km. After then I turned to the left and walked 10 km. In the end, I was moving towards the North. From which direction did I start my journey?

A. North
B. South
C. East
D. West

Answers

Answer: Option B

Explanation:

The journey was started from the South.

 

Q2. Ravi left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?

A. 10 km
B. 15 km
C. 20 km
D. 25 km

Answers

Answer: Option B

Explanation:

 

Q3. Reena walked from A to B in the East 10 feet. Then she turned to the right and walked 3 feet. Again she turned to the right and walked 14 feet. How far is she from A?

A. 4 feet
B. 5 feet
C. 24 feet
D. 27 feet

Answers

Answer: Option B

Explanation:

 

Q4. One morning after sunrise Nivedita and Niharika were talking to each other face to face at Dalphin crossing. If Niharika’s shadow was exactly to the right of Nivedita, Which direction Niharika was facing?

A. North
B. South
C. East
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option A

Explanation:

In the morning sun rises in the East. Hence then any shadow falls in the West. Since Nikharia’s shadow was exactly to the right of Nivedita. Hence Nikharia is facing towards North.

 

Q5. If A x B means A is to the south of B; A + B means A is to the north of B; A % B means A is to the east of B; A – B means A is to the west of B; then in P % Q + R – S, S is in which direction with respect to Q?

A. South-West
B. South-East
C. North-East
D. North-West

Answers

Answer: Option B

Explanation:

According to P % Q + R – S

S is in the South-East of Q.

 

Q6. One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?

A. East
B. South
C. West
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option B

Explanation:

Sun rises in the east in the morning. Since the shadow of Suresh falls to his right. So he is facing South.

 

Q7. A child went 90 m in the East to look for his father, then he turned right and went 20 m. After this he turned right and after going 30 m he reached to his uncle’s house. His father was not there. From there he went 100 m to his north and met his father. How far did he meet his father from the starting point?

A. 80 m
B. 100 m
C. 140 m
D. 260 m

Answers

Answer: Option B

Explanation:

 

Q8. Four friends A, B, C and D live in a same locality. The house of B is in the east of A’s house but in the north of C’s house. The house of C is in the west of D’s house. D’s house is in which direction of A’s house?

A. South-East
B. North-East
C. East
D. Data is inadequate

Answers

Answer: Option A

Explanation:

Therefore, D’s house is in the South-East direction of A.

 

Q9. Umesh directly went from P, to Q which is 9 feet distant. Then he turns to the right and walked 4 feet. After this he turned to the right and walked a distance which is equal from P to Q. Finally he turned to the right and walked 3 feet. How far is he now from P?

A. 6 feet
B. 5 feet
C. 1 feet
D. 0 feet

Answers

Answer: Option C

Explanation:

 

Q10. Shyam walks 5 km towards East and then turns left and walks 6 km. Again he turns right and walks 9 km. Finally he turns to his right and walks 6 km. How far is he from the starting point?

A. 26 km
B. 21 km
C. 14 km
D. 9 km

Answers

Answer: Option C

Explanation:

Leave a Comment

Your email address will not be published.