Inequalities 6

Directions (1-5): In the following questions, $, @, ©, % and * are used with the following meanings as illustrated below:
‘P © Q’ means ‘P is not smaller than Q.’
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q.’
‘P * Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q.’
‘P $ Q’ means ‘P is not greater than Q.’
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q.’
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find with of the four conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.
Q1. Statements:
A$ T, T @ R, R © M, M % K
Conclusions 
I. R @ A
II. R * A
III. K * T
IV. M $ T
(a) Either I or II is true
(b) III and IV are true
(c) Either I or II and III are true
(d) Either I or II and IV are true
(e)Either I or II and III and IV are true
Q2. Statements:
J @ A, A$B, B % H, H © G
Conclusions 
I. G * B
II. B © J
III. A * J
IV. J $ G
(a) I and II are true
(b) I, II and III are true
(c) II, III and IV are true
(d) All are true
(e)None of these
Q3. Statements:
R * A, A % B, B @ V, V $ M
Conclusions 
I. R * B
II. V * R
III. B @ M
IV. M % B
(a) None is true
(b) Only III is true
(c) Only IV is true
(d) Either III or IV is true
(e)Either III or IV and II are true
Q4. Statements:
A © U, U * C, C % F, F @ K
Conclusions 
I. A % C
II. F * U
III. C % K
IV. K * U
(a) None is true
(b) Only I is true
(c) Only II is true
(d)Only III is true
(e)Only IV is true
Q5. Statements:
F % Z, Z © A, A$ Y, Y * T
Conclusions 
I. F % A
II. T % Z
III. Z % Y
IV. T % A
(a) I and III are true
(b) I and IV are true
(c) I, II and IV are true
(d) I, III and IV are true

(e)None of the above

Answers

1. Ans.(b)
Sol.Conclusions
I. R @ A ( Not True )
II. R * A ( Not True )
III. K * T (  True )
IV. M $ T (  True )

2. Ans.(a)
Sol.Conclusions
I. G * B (  True )
II. B © J (  True )
III. A * J ( Not True )
IV. J $ G ( Not True )

3. Ans.(d)
Sol.Conclusions
I. R * B ( Not True )
II. V * R ( Not True )
III. B @ M ( Not True )
IV. M % B ( Not True )

4. Ans.(d)
Sol. Conclusions
I. A % C ( Not True )
II. F * U ( Not True )
III. C % K (  True )
IV. K * U ( Not True )

5. Ans.(b)
Sol. Conclusions
I. F % A ( True )
II. T % Z ( Not True )
III. Z % Y ( Not True )
IV. T % A ( True )

 

Directions (6-10): In the following questions the symbols @, +, ©, $, ∆ and ? are used with the following meaning:
P ∆ Q means P is not equal to Q.
P @ Q means P is greater than Q.
P + Q means P is smaller than Q.
P © Q means P is either greater than or equal to Q.
P $ Q means P is either smaller than or equal to Q.
P ? Q means P is equal to Q.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and ll given below them is/are definitely true. Give answer
a)if only conclusion I is true.
b)if only conclusion II is true.
c)if either conclusion l or ll is true. .
d)if neither conclusion I nor ll is true.
e)if both conclusions I and ll are true.
Q6.Statements:K © M, M ∆ R, R ? T
Conclusions: I. K © T II. M ? T
Q7.Statements: B+D, [email protected], N$H
Conclusions: I.H©D II H©N
 
Q8.Statements: M©K, [email protected], P$N
Conclusions: I. [email protected] II.M?N
Q9. Statements: T$M, M?Q, Q+R
Conclusions: I. Q @ T II.Q ? T
Q10. Statements: D @ B, B$T, T + M
Conclusions: [email protected] II.T©B

Answers

Solution(6-10):
∆—- ≠
@—- >
+ —- <
© —- ≥
$ —– ≤
? —— =

6. Ans.(d)
Sol. Statement-K≥M≠R=T
Conclusion- K≥T, M=T

7. Ans.(b)
Sol. Statement- BN≤H
Conclusion- H≥D, H≥N

8. Ans.(d)
Sol. Statement-M≥K>P≤N
Conclusion- M>N, M=N

9. Ans.(c)
Sol. Statement- T≤M=Q
Conclusion- Q>T, Q=T

10. Ans.(e)
Sol. Statement-D>B≤T
Conclusion- M>B, T≥B

Leave a Comment

Your email address will not be published.