Quiz – 384

Quant Quiz

Directions (Q. 1–5): In each question two equations are provided on the basis of these you have to find the relation between x and y. Give answer:
1) If x > y              2) If x >= y              3) If x < y             4) If x <= y             5) If x = y or no relationship between x and y exists

Q1. I. 42x² + 59x + 20 = 0             II. 20y² – y – 1 = 0

Q2. I. 3x² – 7x + 2 = 0             II. 2y² + 9y + 9 = 0

Q3. I. x² + 11x + 30 = 0             II. y² + 13y + 42 = 0

Q4. I. 6x² + 17x + 7 = 0             II. y² +10y + 21 = 0

Q5. I. 20x² – 53x + 35 = 0             II. 3y² – 20y + 32 = 0

Directions (Q. 6 –10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

Q6. 118, 137, 176, 238, 314, 413
1) 238              2) 137              3) 118              4) 413              5) 176

Q7. 2, 3, 12, 39, 172, 885
1) 39              2) 3              3) 885             4) 12              5) 172

Q8. 1434, 1484, 717, 239, 59.75, 11.95
1) 1484              2) 11.95              3) 717              4) 239              5) 1434

Q9. 219, 340, 484, 653, 849, 1067, 1330
1) 340              2) 1330              3) 1067              4) 653              5) 849

Q10. 29, 43, 71, 113, 169, 248
1) 169              2) 113              3) 29              4) 43              5) 248

Answer & Explanation

 

  1. 3
  2. 42x² + 24x + 35x + 20 = 0

(6x + 5) (7x + 4) = 0

x = -5/6, -4/7

 

  1. 20y² – 5y + 4y –1 = 0

(5y + 1) (4y –1) = 0

y = -1/5, 1/4

y > x

 

  1. 1;
  2. 3x² –x – 6x + 2 = 0

(x – 2) (3x – 1) = 0

x = 2, 1/3

 

  1. 2y² + 3y + 6y + 9 = 0

(y + 3) (2y + 3) = 0

y = – 3, -3/2

x > y

 

  1. 2;
  2. x² + 6x + 5x + 30 = 0

(x + 5) (x + 6) = 0

x = –5, –6

 

  1. y² + 7y + 6y + 42 =0

(y + 6) (y + 7) = 0

y = – 6, –7

x >= y

 

  1. 1
  2. 6x² + 14x + 3x + 7 = 0

(3x + 7) (2x + 1) = 0

x = -7/3, -1/2

  1. y² + 3y +7y + 21 = 0

(y + 7) ( y + 3) = 0

y = –7, –3

x > y

 

  1. 3
  2. 20x² – 28x – 25x + 35 = 0

(5x –7) (4x – 5) = 0

x = 7/5, 5/4

 

  1. 3y² – 8y – 12y + 32 = 0

(3y – 8) (y – 4) = 0

y = 8/3, 4

y > x

 

  1. 1
  2. 4
  3. 1
  4. 3
  5. 5

 

 

Reasoning Quiz

Q1. Suraj walks towards north. After a while, he turns to his right and a little further to his left. Finally, after walking a distance of one kilometer, he turns to his left again. In which direction is Suraj moving now?
1. East               2. West                3. North             4. South             5. None of these

Q2. Queen starts from point A and walks 3 m towards north, then turns to his left and walks 4 m. Again he turns to his left and walks 6 m up to the point B. In which direction is he from his starting point A?
1. South                2. West                  3. Southwest              4. Northeast             5. None of these

Directions (Q. 3-4): Study the following information carefully and answer the questions given below: Piyush is to the north of Queen and Smith is to the east of Piyush, who is to the south of Watson. Tim is to the west of Piyush.

Q3. Who among the following is towards south of Watson and north of Queen?
1. Piyush              2. Tim                 3. Smith              4. Queen             5. None of these

Q4. Watson is in which direction with respect to Tim?
1. North                2. Northeast                 3. Southwest              4. West              5. No of these

Directions (Q. 5-7): Study the following information carefully and answer the questions given below: Five persons V, W, X, Y and Z are participating in a cycling race. They ride on five tracks. Track 1 is at the extreme left and Track 2 are second from left and so on Track 5 is at the extreme right. W and Z are not cycling adjacent to each other. Y is not on the tracks on the extreme ends. W is on track three. V is to the left of X.

Q5. If X is on Track 4 then Z is on which of the following tracks?
Track 1 2. Track 5 3. Track 2             4. Can’t be determined             5. None of these

Q6. X rides definitely on which of the following tracks?
1. Track 2               2. Track 1                 3. Either a) or b)             4. Track 1             5. None of these

Q7. If Y is to the left of V then X is on which of the following tracks?
1. Track 4                 2. Track 2              3. Track 1             4. Track 5             5. None of these

Directions (Q. 8-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: A is to the south of B. C is to the southeast of B and south of D. C is to the east of E, who is to the west of A, who is southwest of D.

Q8. In which direction is D with respect to E?
1. North                2. East                3. Northeast             4. South             5. None of these

Q9. B is in which direction with respect to D?
1. North              2. West                 3. Northwest             4. Can’t be determined             5. None of these

Q10. Who among the following is towards northeast of E and northwest of C?
1. A               2. D                 3. B               4. Can’t be determined              5. None of these

Answers

1.b          2.c          3.d          4.b          5.b          6.e          7.d          8.c          9.d          10.c

 

English Quiz

Directions (1-10): In each of the statements below, a part of the sentence is highlighted. Out of the four options, choose the one which best replaces the highlighted phrase.

Q1. This is one of the most important inventions of this century.
(a) Invention of this century              (b) Invention of these centuries              (c) Inventions of centuries
(d) inventing off century              (e) No improvement

Q2. The player was asked that why he had not attended the prayer.
(a) That way he has not              (b) That why had he not             (c) Why he had not              (d) where him has not
(e) No improvement

Q3. He hesitated to listen to what his brother was saying.
(a) Hesitates to listened to               (b) listened to hesitate              (c) hesitates to listening              (d) listening to hesitating
(e) No improvement

Q4. Though we have kept in mind to try and maintain most facilities, we would like to request you to kindly bear with us in case of any inconvenience.
(a) Had kept in mind to try and maintain              (b) Must keep in mind to try and maintain
(c) Would keep in mind to try and maintain              (d) was keeps in mind to tried maintain              (e) No improvement

Q5. We met him immediately after the session in which he had been given a nice speech.
(a) Has been given              (b) Would be giving              (c) Had given              (d) was being giving              (e) No improvement

Q6. The drama had many scenes which were so humorous that it was hardly possible to keep a straight  face.
(a) Hardly impossible to keep              (b) Hardly impossible keeping              (c) Hardly impossible for keeping
(d) hard keep face possible             (e) No improvement

Q7. Acquisition of certain specific skills will be facilitated from general awareness, education, and  exposure to novel situation.
(a) Can be facilitated from              (b) May facilitate through              (c) Can be facilitated by              (d) will be facilitated off
(e) No improvement

Q8. The research study is an eye-opener and attempts to acquaint us with the problems of the poor  nations.
(a) Attempting to acquaint              (b) Attempts acquainting              (c) Attempted to acquaint
(d) attempting too acquaint              (e) No improvement

Q9. If I would have realized the nature of the job earlier, I would not have accepted it. 
(a) If I would              (b) In case I would have              (c) Had I              (d) I has had              (e) No improvement

Q10. The man who has committed such a serious crime must get the mostly severe punishment.
(a) Got the mostly severely              (b) Get the most severe              (c) Have got the most severely         (d) has got mostly severed         (e) No improvement

Answer & Explanation

 

1.e – No improvement

2.c – Why he had not


3.e – No Improvement

4.e – No improvement

5.c – Had given

6.e – No improvement
7.a – Can be facilitated from
8.e – No improvement

9.c – Had I

10.b – Get the most severe

 

 

Computer Quiz

Q1. Which was the first electronic computer and who developed it?
(a) UNIVAC by Charles Babbage             (b) ENIAC by  J Presper Eckert and John W. Mauchly             (c) ABACUS by Charles babbage             (d) EDVAC by John von neumann             (e) IBM PC

Q2. Advent of  ICs marked the 3rd generation computers. Who invented IC?
(a) Ken Thompson             (b) Jack  Kilby             (c) Dennis Ritchie             (d) Steve Jobs             (e) Bill gates

Q3. Use of  Assembly level language also known as low level programming language was characterstic of
(a) Third generation computers             (b) Fourth generation computers             (c) Second generation computers
(d) First generation computers             (e) Fifth generation computers

Q4. A single user computer system which is similar to personal computer but have more powerful microprocessor.
(a) Mainframe             (b) Workstation             (c) Microcomputer             (d) Server             (e) Supercomputer

Q5. A multi-user computer system which is capable of supporting hundreds of users simultaneously. Software technology is different from minicomputer.
(a) Mainframe             (b) Workstation             (c) Microcomputer             (d) Server             (e) Microprocessor

Q6. Main memory or primary storage or Random access memory(RAM) is a volatile memory used to:
(a) It stores all the data and the instructions required for processing.
(b) It stores intermediate results of processing.
(c) It stores final results of processing before these results are released to an output device.
(d) All inputs and outputs are transmitted through main memory.
(e) All of the above

Q7. Which is the unit that controls the operations of all parts of computer but does not carry out any actual data processing operations.
(a) Arithmetic unit             (b) Control unit             (c) Memory unit             (d) Ram             (e) Logic unit

Q8. Functions of control unit are:
(a) It is responsible for controlling the transfer of data and instructions among other units of a computer.
(b) It manages and coordinates all the units of the computer.
(c) It obtains the instructions from the memory, interprets them, and directs the operation of the computer.
(d) It communicates with Input/Output devices for transfer of data or results from storage.
(e) All of the above

Q9. Logic unit is a subsection of the Arithmetic logic unit which is a subsection of CPU. Functions of logic unit are:
(a) Comparing             (b) Selecting             (c) Matching and merging of data             (d) None of the above             (e) All of the above

Q10. CPU consist of following components:
(a) Memory unit             (b) ALU             (c) Control unit             (d) None of the above             (e) All of the above

Q11. Inkjet printers are non-impact character printers based on a relatively new technology. They print characters by spraying small drops of ink onto paper. Advantages are:
(a) Inkjet printers produce high quality output with presentable feature.             (b) Reliable             (c) Faster than laser jet printer             (d) Only (a) and (b)             (e) None of the above

Q12. Monitors, commonly called as Visual Display Unit (VDU), are the main output device of a computer. It forms images from tiny dots, called
(a) Bits             (b) Pixels             (c) Bitmaps             (d) Photons             (e) None of the above

Q13. HDMI or high definition multimedia interface is a audio video interface used in new generation devices. Which are these devices
(a) LED TVs and display units             (b) CRT TVs             (c) None of the above             (d) All of the above             (e) watches

Q14. Which of the following type of memory are used as cache memory
(a) DRAM             (b) SRAM             (c) Both of the above             (d) None of the above             (e) ROM

Q15. Which of the following is the auxiliary memory.
(a) DRAM             (b) SRAM             (c) EEPROM             (d) ROM             (e) Hard disks

Answers

1.b      2.b      3.c      4.b      5.a      6.e      7.b      8.e      9.e      10.e      11.d      12.b      13.d      14.b      15.e

Leave a Comment

Your email address will not be published.