Quiz – 324

QUANT QUIZ

Q1) In a lottery, there are 5 prizes and 10 blanks in tickets. A ticket is drawn at random. What is the probability of getting a prize?  
1 1/7-               2) 2/7              3) 1/3            4) 2/3            5) None of these

Q2) In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that one girl and two boys are selected is 
1) 4/25             2) 25/117              3) 1/3              4) 21/46             5) None of these

Q3) The price of 8 chairs is equal to 3 tables. The price of 12 chairs and 5 tables together is Rs. 1,520. What is the total price of 10 chairs and 5 tables? 
1) Rs. 1500              2) Rs. 1480              3) Rs. 1400              4) Rs. 1360              5) None of these

Q4) Rohit starts a business with Rs. 6,500 and after 8 months Shyam joins Rohit as his partner. After 4 years the profit is divided in the ratio of 13 : 12. What is Shyam’s contribution in the capital?
1) Rs. 7400              2) Rs. 7200              3) Rs. 7250              4) Rs.7630              5) Rs.7480

Q5) The speed of a boat in still water is 20 kmph and the rate of current is 4 kmph. The distance travelled by the boat downstream in 30 minutes is 
1) 8km               2)10km              3)12km              4)14 km              5)16km

Q6) Rs. 2000 is invested at 10% p.a. on simple interest. If that interest is added to the principal after every 20 years, the amount will become Rs. 14,000 after 
1) 15 years              2) 331/3 years              3) 16 2/3 years               4) 40 years              5) None of these

Q7) Two trains 128 meters and 122 meters long are running towards each other on parallel lines at 48 kmph and 42 kmph respectively. In what time will they clear off each other from the moment they meet? 
1) 10 seconds              2) 12 seconds              3) 18 seconds              4) 14 seconds              5) 9 seconds

Q8) A boat running downstream covers 28 km in 7 hours. While for covering the same distance upstream it takes 14 hours. What is the speed of the boat in still water? 
1) 4 kmph              2) 3 kmph             3) 4.2 kmph             4) 5 kmph             5) 6 kmph

Q9) The daily wage is increased by 50% and a person now gets Rs. 30 per day. What was his daily wage before the increment? 
1) Rs. 12               2) Rs. 18              3) Rs. 20                4) Rs. 24              5) None of these

Q10) Ram sells a car to Mohan at a profit of 16% and Mohan sells it to Shyam at a profit of 25%. How much profit % Ram would have got if he had sold the car directly to Shyam at the price Shyam bought it? 
1) 41%               2) 42%              3) 45%               4) 50%               5) None of these

Answers

1.3         2.4          3.3        4.2         5.3           6.2        7.1          8.2          9.3        10.3

 

Reasoning Quiz

Directions (Q.1-3): Study the information below and answer the given questions: 
In a certain code 
‘men has mortal’ is coded as ‘lo pe he’;
‘mortal of women’ is coded as ‘he zo kh’;
‘women in men’ is coded as ‘kh ma lo’ 
and ‘has big mortal’ is coded as ‘pe sy he’.

Q1. How will ‘in the men’ be coded ? 
(a) ma lo sy            (b) ma pe he            (c) lo he pe            (d) ma lo ki            (e) lo ma sy

Q2. How will ‘big mortal of women’ be coded ? 
(a) sy zo kh ma             (b) he ma zo kh            (c) sy he pe lo            (d) sy lo zo pe             (e) None of these

Q3. What is the code for ‘mortal’ ? 
(a) pe            (b) he            (c) lo             (d) sy            (e) None of these

Directions (Q. 4-10): Study the information given below and answer the given questions.
Nine people Alisa, Bruce, Cruise, Denial, Eagle, Franco, Gayle, Honey and Jocky stay in a building, but not necessarily in the same order. The building has nine floors and only one person stays on one floor. All of them own one car each, and each car is of a different colour, ie blue, grey, white, black, yellow, green, red, orange and pink, but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered 2, and so on, and the topmost floor is numbered 9.
Honey owns a black-coloured car and stayed on an even-numbered floor. Alisa is stays on any even-numbered floor. Alisa stays on any even-numbered floor below the floor on which Honey stays. The one who owns an orange-coloured car stays on the flourth floor. Eagle stays on the second floor and owns a white-coloured car.The one who owns a pink-coloured car stays on the third floor.Alisa does not own a green coloured car.There are two floors between the floors on which the people owning the red and the black-coloured car. Cruise owns a grey-coloured car. There are three floors between the floors on which Cruise and Gayle stay. Denial stays on a floor immediately above Jocky’s floor. There is one floor between the floors on which Francos and Gayle stay. Francos does not own the pink coloured car. The one who owns the blue car stays on the topmost floor. Francos does not stay on the ground floor.

Q4. Who amongst the following owns the green-coloured car?
(a) Denial            (b) Jocky            (c) Gayle            (d) Francos            (e) None of these

Q5. Who amongst the following stays on the topmost floor?
(a) Francos            (b) Gayle            (c) Denial            (d) Cruise            (e) None of these

Q6. Alisa owns a car of which of the following colours?
(a) Orange            (b) Pink            (c) Yellow            (d) Blue            (e) None of these

Q7. Who stays on the floor which is exactly between the floor on which Honey stays and the floor on which Alisa stays? 
(a) Bruce            (b) Gayle            (c) Cruise            (d) Francos            (e) None of these

Q8. How many floors are there between the floor on which Jocky stays and the floor on which Cruise stays? 
(a) One            (b) Two            (c) None            (d) Three            (e) More than three

Q9. Which of the following is true as per the given information?
(a) Bruce stays on a floor immediately below the floor on which Honey stays.
(b) Gayle stays on a floor immediately above the floor on which Alisa stays.
(c) Francos stays on the eighth floor.
(d) Denial owns the orange-coloured car.
(e) None of these

Q10. On which of the following floors does Gayle stay? 
(a) 1st             (b) 6th            (c) 5th                (d) 7th            (e) None of these

Answer & Explanation

 

1.d      2.e      3.b      4.d      5.e      6.c      7.d      8.a      9.d      10.c

 

English Quiz

Directions (1-5): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the-sentence(s) meaningfully complete.
Q1.Some people have a _________ need to control all aspects of their lives and to eliminate all _________ of chance. These individuals seldom achieve a sense of fulfillment.  
a) habitual, possessions            b) dramatic, factors            c) powerful, nuances            d) compulsive, elements
e) drastic, hindrances

Q2. Leaders interested in achieving performance need an _________ _________ of the relationship between work-related stress and performance. 
a) durable, understanding b) optimum, awareness c) holistic, utility            d) powerful, analysing
e) effective, suggestion

Q3. Ms. Jayalalithaa __________ Mr. Stalin’s greetings to her, by declaring that she looked _________to working with him and his party “for the betterment of the State.”
a) said, towards b) reciprocated, forward c) saying, at            d) announced, in lieu of            e) congratulate, toward

Q4. The objectives for which Vayudoot was formed originally are _________ . Political, social and economic requirements demand that _________  areas be brought within the communication links. 
a) creditable, forbidden            b) refutable, disturbed            c) viable, enlarged            d) questionable, formidable
e) laudable, inaccessible

Q5. Vivekananda remained a devoted pupil and would often _________ , with some fondness, his master’s guiding hand that _________ him through life and destiny. 
a) recount, steered b) ponder, engaged c) replenish, advised            d) mentioned, proved            e) narrate, forwarded
Directions (Q 6- 10): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q6. Many believe that 1) / nothing could have 2)/ avoided the war 3)/ between America and Iraq. 4) / No error 5)

Q7. The instructions clearly 1)/ state that 2) / each item is having 3) / two options. 4) / No error 5) 

Q8. The postman was polite 1)/ and said he regretted 2) / at the delay 3) / in delivery. 4) / No error 5) 

Q9. They have invited 1) / Sushma and I 2) / for the meeting to be 3) / held in the next month. 4) / No error 5)

Q10. The city people stayed 1) / fearlessly despite of 2) / rumors of terrorist attack 3)/ in the area.4)/ No error 5)

Answer & Explanation

 

1.d

2.b

3.b

4.e

5.e

  1. (3); Substitute ‘averted’ for ‘avoided
  2. (3); Replace ‘each’ with ‘every’
  3. (3);Delete ‘at’
  4. (2); Substitute ‘me’ for ‘I’ because it (me) is the object of ‘invited’
  5. (2); Delete ‘of’ after ‘despite

 

Computer Quiz

Q1. Microsoft Office is a __________.
(a) Shareware            (b) Public-domain software            (c) Open source software            (d) An application suit            (e) Firmware

Q2. Which term is not related with font?
(a) Font face            (b) Font size            (c) Font color            (d) Font grammar            (e) None of these

Q3. The valid format of MS Word is __________.
(a) .jpeg            (b) .png            (c) .doc            (d) .exe            (e) None of these

Q4. Which of the following option may be used to change page-size and margins?
(a) Page Layout            (b) View            (c) Tools            (d) Data            (e) None of these

Q5. To justify the selected text, the shortcut key is __________.
(a) Ctrl + 1            (b) Ctrl + J            (c) Ctrl + U            (d) Ctrl + Alt + K            (e) None of these

Q6. Workbook is a collection of __________ in MS Excel?
(a) page set-up            (b) buttons            (c) diagrams            (d) charts            (e) worksheets

Q7. In order to move from one worksheet to another in MS-Excel workbook. One should click ___________.
(a) active cell            (b) scroll bar            (c) sheet tab            (d) tab button            (e) None of these

Q8. In a spreadsheet, a __________ is a number you will use in a calculation.
(a) label            (b) cell            (c) field            (d) value            (e) None of these

Q9. In Power Point, which of the following will not advance the slides in a slide show view?
(a) Esc key            (b) The spacebar            (c) The Enter key            (d) The mouse button            (e) None of these

Q10. In Microsoft PowerPoint, two kinds of sound effects files that can be added to the presentation are
(a) .wav files and .mid files            (b) wav files and .gif files            (c) wav files and .jpg files            (d) jpg files and .gif files
(e) None of the above

Q11. Which PowerPoint view displays each slide of the presentation as a thumbnail and is useful for rearranging slides?
(a) Slide Sorter            (b) Slide Show            (c) Slide Master            (d) Notes Page            (e) Slide Design

Q12. If you want to insert a chart to your slide then go to __________.
(a) Insert – Chart            (b) Home – Chart            (c) Format – Chart            (d) Table – Chart            (e) None of these

Q13. Which of the following is not a type of Microsoft access database object?
(a) Table            (b) Worksheets            (c) Modules            (d) Macros            (e) None of these

Q14. Row in an Access table is also known as __________.
(a) field            (b) record            (c) data            (d) type            (e) None of these

Q15. Queries in Access can be used as __________. 
(a) View, change and analyse data in different ways            (b) A source of records for forms and reports
(c) to access internet            (d) Both a and b            (e) None of these

Answers

 

1.d       2.d       3.c       4.a        5.b       6.e      7.c        8.d       9.a       10.a       11.a        12.a        13.b        14.b       15.d

Leave a Comment

Your email address will not be published.