Quiz – 323

Quant Quiz

Q1. 42, 40, 38, 35, 33, 31, 28, ?, ?
A. 25, 22                B. 26, 23                C. 26, 24                D. 25, 23                E. 26, 22

Q2. 8, 12, 9, 13, 10, 14, 11, ?, ?
A. 14, 11                B. 15, 12                C. 8, 15                D. 15, 19                E. 8, 5

Q3. 36, 31, 29, 24, 22, 17, 15, ?, ?
A. 13, 11                B. 10, 5                C. 13, 8                D. 12, 7                E. 10, 8

Q4. 3, 5, 35, 10, 12, 35, 17, ?, ?
A. 22, 35                B. 35, 19                C. 19, 35                D. 19, 24                E. 22, 24

Q5. 13, 29, 15, 26, 17, 23, 19, ?, ?
A. 21, 23                B. 20, 21                C. 20, 17                D. 25, 27                E. 22, 20

Q6. 14, 14, 26, 26, 38, 38, 50, ?, ?
A. 60, 72                B. 50, 62                C. 50, 72                D. 62, 62                E. 62, 80

Q7. 32, 31, 32, 29, 32, 27, 32, ?, ?
A. 25, 32                B. 31, 32                C. 29, 32                D. 25, 30                E. 29, 30

Q8. 83, 73, 93, 63, __, 93, 43,
A. 33                B. 53                C. 73                D. 93

Q9. 15, __, 27, 27, 39, 39
A. 51                B. 39                C. 23                D. 15

Q10. 72, 76, 73, 77, 74, __, 75
A. 70                B. 71                C. 75                D. 78

Q11. F2, __, D8, C16, B32
A. A16                B. G4                C. E4                D. E3

Q12. 664, 332, 340, 170, ____, 89
A. 85                B. 97                C. 109                D. 178

Q13. 70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91
A. 70                B. 71                C. 80                D. 96

Q14. 8, 43, 11, 41, __, 39, 17
A.  8                B.  14                C.  43                D.  44

Answer & Explanation

 1. Option C
Explanation: This is an alternating subtraction series in which 2 is subtracted twice, then 3 is subtracted once, then 2 is subtracted twice, and so on.

2. Option B
Explanation: This is an alternating addition and subtraction series, in which the addition of 4 is alternated with the subtraction of 3.

3. Option E
Explanation: This is an alternating subtraction series, which subtracts 5, then 2, then 5, and so on.

4. Option C
Explanation: This is an alternating addition series, with a random number, 35, interpolated as every third number. The pattern of addition is to add 2, add 5, add 2, and so on. The number 35 comes after each “add 2” step.

5. Option B
Explanation: Here, there are two alternating patterns, with every other number following a different pattern. The first pattern begins with 13 and adds 2 to each number to arrive at the next; the alternating pattern begins with 29 and subtracts 3 each time.

6. Option B
Explanation: In this simple addition with repetition series, each number in the series repeats itself, and then increases by 12 to arrive at the next number.

7.Option A
Explanation: This is an alternating repetition series. The number 32 alternates with a series in which each number decreases by 2.

8. Option B
Explanation: This is a simple subtraction series in which a random number, 93, is interpolated as every third number. In the subtraction series, 10 is subtracted from each number to arrive at the next.

9. Option D
Explanation: In this simple addition with repetition series, each number in the series repeats itself, and then increases by 12 to arrive at the next number.

10. Option D
Explanation: This series alternates the addition of 4 with the subtraction of 3.

11. Option C
Explanation: The letters decrease by 1; the numbers are multiplied by 2.

12. Option D
Explanation: This is an alternating division and addition series: First, divide by 2, and then add 8.

13. Option A
Explanation: In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.

14. Option B
Explanation: This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 8 and adds 3; the second begins with 43 and subtracts 2.

 

Reasoning Quiz

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
(All the numbers are two digits numbers)
Input:  take 61 26 mock boom 88 81 47 work known inch 36 69 cool.
Step I:  26 take 61 mock 88 81 47 work known inch 36 69 cold boom.
Step II:  36 26 take 61 mock 88 81 47 work known inch 69 boom cold.
Step III:  47 36 26 take 61 mock 88 81 work known 69 boom cold inch.
Step IV:  61 47 36 26 take mock 88 81 work 69 boom cold inch known.
Step V:  69 61 47 36 26 take 88 81 work boom cold inch known mock.
Step VI:  81 69 61 47 36 26 88 work boom cold inch known mock take.
Step VII:  88 81 69 61 47 36 26 boom cold inch known mock take work.
Step VII is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Input:  89 where rose 19 46 never deep level guest 61 23 unreserved  71 97   (All the numbers are two digits numbers) .

Q1. Which step number is the following output? 
46 23 19 89 where rose never 61 unreserved 97 71 guest deep level.
(a) Step V                (b) Step VI                 (c) Step IV                 (d) Step III                   (e) There is no such step

Q2. Which word/number would be at 5th position from the right in Step V? 
(a) 19                (b) 97                (c) guest                 (d) deep                (e) where

Q3. How many elements (words or numbers) are there between ‘guest’ and ’46’ as they appear in the last step of the output? 
(a) One                (b) Three                  (c) Four                (d) Five                   (e) Seven

Q4. Which of the following represents the position of ‘where’ in the fourth step? 
(a) Eighth from the left                  (b) Fifth from the right                 (c) Sixth from the left                  (d) Fifth from the left
(e) Seventh from the left

Q5. Which word/number would be at 3rd position from the right in Step IV? 
(a) 19                (b) 97                (c) guest                (d) deep                (e) where

Directions (Q.6-10):In the given questions, assuming the given statements to be true. Find which of the given three conclusions numbered I, II and III is/ are definitely true and give your answer accordingly. 

Q6. Statements :  S>M≥D>H≤R≤T<W
Conclusions: I. S>H   II.W>H     III.R<W 
a) All are true.              b) Only II is true.                c) Only I and II are true.                d) Only I and either II or III are true.               e) None of these.

Q7. Statements :  S>U>L≤N ; L≥Y>A
Conclusions:  I. Y<N  II. U>N  III.N=Y 
a) Only either II or III is true.               b) Either I or III are true.                 c) Only I is true.                d) Only II is true.                e) Only III is true.

Q8. Statements :  J≥A>D=E; L<A<M
Conclusions:   I. M<J  II. J>L  III.D>L
a) Only II is true.            b) Only I and III are true.              c) None is true.                d) Only II and III are true.               e) Only I and II are true.

Q9. Statements :  Y>F≥O≤P ; F≥U<T
Conclusions:  I. Y>P  II. T<F  III.O>T 
a) Only I is true.                b) Only II is true.             c) Only III is true.                d) None is true.                e) Either I or III are true.

Q10. Statements :  M>H≤Y≤R<U=Z≥E
Conclusions:  I. M>R  II. Z≤R  III.R>E
a) Only I and II are true.               b) only I and III are true.                   c) None is true.                d) Only II is true.
e) Only II and III are true.

Answers

 

1.e         2.d         3.b         4.c         5.c         6.a       7.b       8.a       9.d       10.c

 

English Quiz

Directions(Q.1-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentences grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (e) as the answer.

Q1.The newly-wed couple was shocked when it was observed that many people who had been invited missing.
(a) were invited                 (b) had been invited were                  (c) had invited were                 (d) had been invited had been
(e) No correction required

Q2.Though people should be right to protest, it should not be by upsetting the livelihood of others.
(a) should be righteous in protesting                 (b) should have right to protest                 (c) would be right in protest
(d) should have been right to protest                (e) No correction required

Q3.They have made a futile attempt of suppressing the truth and suggest falsehood.
(a) for suggestion of falsehood                 (b) after suggesting falsity                 (c) and suggesting falsehood
(d) in suggestion of falsehood                 (e) no correction required

Q4.Because his work as a painter requires that he use products containing strong chemicals, he has developed skin allergy.
(a) required to use                  (b) requires that he should use                 (c) required that he uses                 (d) requires that he uses                (e) No correction required

Q5.From time to time, there have been reports of how children had tried to imitate their favorite here and landed in trouble.
(a) has been report                 (b) were reports                 (c) often reported                 (d) had been reported
(e) No correction required

Q6.It is now well known that the ‘world response to’ the Asian tsunami disaster with an outpouring generosity.
(a) world responded to                 (b) world’s response to                 (c) world had a response                 (d) world responding for                (e) No correction required

Q7.The most important quality a chief executive candidate ‘should have’ a noble character.
(a) must have a                (b) should have to be                 (c) should be                 (d) should have is a                 (e) No correction required

Q8.What is needed now is not mere declarations or promises, but actions. Actions to fulfill the ‘promises already made.
(a) promise were already made                 (b) already made promises                 (c) promises that we make
(d) promises which already made                (e) No correction required

Q9.What we ‘have done is’ from humanity point of view.
(a) have been doing was                 (b) had done being                 (c) have done were                 (d) have been were
(e) No correction required

Q10.Despite considerable achievements in other area, humans still cannot control weather and ‘probably never be able’ to do so.
(a) probably not be able                (b) perhaps be never have ability                 (c) probably will never be able
(d) probably never be enabled                (e) No correction required

Answers

 

1.b        2.b        3.c       4.b      5.e      6.a      7.d      8.e      9.a      10.c

 

Computer Quiz

Q1. A (n) __________ device is any hardware component that allows you to enter data and instruction into a computer.
(a) interaction                (b) input                (c) communications                (d) output                (e) terminal

Q2. The device that can both feed data into and accept data from a computer is called _________.
(a) ALU                (b) CPU                (c) input-output device                (d) All of these                (e) None of these

Q3. The insert, cap lock and num lock are all examples of __________ keys.
(a) Control                (b) Function                (c) Toggle                (d) Shortcut                (e) None of these

Q4. Speed of line printer is specified in terms of __________.
(a) Line per minute                (b) Character per minute                (c) Dot per minute                (d) All of these                (e) None of these

Q5. Which of the following devices can be used to directly input printed text?
(a) DPI                (b) OCR                (c) OMR                (d) MICR                (e) None of the above

Q6. Which of the following groups consist of only input devices?
(a) Mouse, Keyboard, Monitor                (b) Mouse, Keyboard, Scanner                (c) Mouse, Keyboard, Printer
(d) Mouse, Keyboard, Loudspeaker                (e) None of these

Q7. Which of the following is a term related with printer?
(a) DVD                (b) Cartridge                (c) Hard-disk                (d) Keyboard                (e) None of these

Q8. Keyboard is used:
(a) for inputting text and numbers and send commands to the computer                (b) to create new keys to use with your computer                (c) to open the computer                (d) to create pictures and images and send them to your computer                (e) None of the above

Q9. __________ is also known as inkless printer.
(a) Thermal printer                (b) Inkjet printer                (c) OCR                (d) Dot Matrix printer                (e) None of these

Q10. A __________ represents approximately one billion memory location.
(a) kilobyte                (b) megabyte                (c) gigabyte                (d) terabyte                (e) None of these
Q11. The analytical engine developed during first generation of computers used __________ as a memory unit.
(a) RAM                (b) Floppies                (c) Cards                (d) Counter wheels                (e) None of these

Q12. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
(a) Character, File, Record, Field, Database, File                (b) Character, Record, Field, Database, File
(c) Character, Field, Record, File, Database              (d) Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database                (e) None of the above

Q13. What does DRAM stands for?
(a) Digital Random Access Memory                (b) Dynamic Random Access Memory
(c) Dividing Random Access Memory                (d) Dynamic Recording Access Memory                (e) None of these

Q14. __________ has the shortest access times.
(a) Cache Memory                (b) Virtual Memory                (c) Secondary Memory                (d) All of the above                (e) None of these

Q15. EPROM is generally erased by using ______.
(a) ultraviolet rays                (b) infrared rays                (c) 12V electrical pulse                (d) 24V electrical pulse                (e) None of these

Answers

 

1.b       2.c       3.c       4.b       5.b       6.b       7.b       8.a       9.a       10.c       11.d       12.c       13.b       14.a       15.a

Leave a Comment

Your email address will not be published.