Quiz – 316

Q1. The number of students taking Arts in college B, is how many thousand fewer than the number of students taking Arts in college A and college C together?
(1) 12.5            (2) 27.5            (3) 50            (4) 10            (5) 62.5

Q2. In college F, the students taking Commerce is what per cent of the total number of students taking Arts, Science and Commerce in all?
(1) 45            (2) 55            (3) 59            (4) 70            (5) 25

Q3. How many candidates (in thousands) have taken Commerce from all the colleges?
(1) 165            (2) 177            (3) 185            (4) 193            (5) 199

Q4. What is the respective ratio of the number of the students taking Science to the number of students taking Arts in college D?
(1) 14 : 19             (2) 12 : 17            (3) 17 : 19            (4) 19 : 14            (5) 13 : 18

Q5. What is the average number of students (in thousand) taking up Science from all the six colleges together? (Rounded off to two digits after decimal.)
(1) 44.90            (2) 43.33            (3) 51.33            (4) 49.90            (5) 48.88

Directions (6-10) what should come in place of question mark (?) in the following number series?

Q6. 66, 64, 5, 60.8, 54.9, 47.79, 38.66, 27.51, ?
(1)  16.44            (2)  15.54            (3)  14.34            (4)  13.24            (5)  12.14

Q7. 4, 104, 1320, 12204, 85876, ?
(1)  419380            (2)  429880            (3)  439780            (4)  449580            (5)  439880

Q8. 24.5, 32.2, 39.9, 47.6, 55.3, ?
(1)  59.9            (2)  59.7            (3)  58.3            (4)  57.7            (5)  56.7

Q9. 15, 18, 39.6, 134.64, 753.984, ?
(1)  6235.385            (2)  6336.280            (3)  6563.620            (4)  6785.856            (5)  6536.856

Q10. 1, 2, 5, 10, 17, 28, 41, 58, ?
(1)  67            (2)  69            (3)  73            (4)  75            (5)  77

Answers

1.1            2.5            3.3            4.4            5.2            6.3            7.2            8.5            9.4            10.5

 

Reasoning Quiz

Q1. Among A, B, C, D and E each having scored different marks, B has scored more marks than E and D, B has not scored the highest marks among them. Who among them scored second highest marks ?
(1) B             (2) C            (3) E             (4) D            (5) Data inadequate

Q2. The positions of the first and the fifth digits in the number 83416759 are interchanged. Similarly the positions of the second and the sixth digits are interchanged and so on. Which of the following will be the fourth digit from the right end after the rearrangements?
(1) 3             (2) 8            (3) 4             (4) 6            (5) None of these

Q3. In a row of forty boys facing North, R is twelfth from the left end and T is eighteenth from the right end. How many boys are between R and T in the row ?
(1) 10            (2) 11            (3) 12            (4) Cannot be determined            (5) None of these

Q4. In a row of twenty-five children facing South R is sixteenth from the right end and B is eighteenth from the left end. How many children are there between R and B? 
(1) 2            (2) 3            (3) 4            (4) Data inadequate            (5) None of these

Q5. How many such pairs of digits are there in the number 254983 each of which has as many digits between them in the number as when the digits are arranged in descending order within the number ?
(1) None             (2) One            (3) Two             (4) Three            (5) More than three

Directions (6-11): Study the following information and answer the questions given below:
Twelve people are standing in two parallel rows each row having 6 people. P, Q, R, S, T and U are standing in row 1 facing South while A, B, C, D, E and F are standing in row 2 facing North. They are standing in such a way that there is an equal distance between two adjacent persons. Thus each person from row 1 is facing another person from row 2.
D is standing third to the right of E. C is standing third to the right of A. A and E are not immediate neighbours. U is facing the one who is to the immediate right of C. T is standing fourth to the left of S. B is not facing U. R is standing third to the left of P.

Q6. Who is facing E ?
(1) R             (2) S            (3) Q             (4) P            (5) None of these

Q7. Which of the following pairs rep-resents persons standing at the end of the rows ?
(1)TB             (2) PD            (3) PF             (4) DS            (5) None of these

Q8. What is F’s position with respect to R ?
(1) F is facing the one who is to the immediate left of R.            (2) F is to the immediate left of the person facing R.
(3) F is facing the one who is second to the right of R.            (4) F is second to the left of the person facing R.            (5) None of these

Directions (9-11) : Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which one does not belong to the group?

Q9. (1) PQE             (2) BCR            (3) TRC             (4) FEQ            (5) QUD

Q10. (1) PSBA             (2) CEQR            (3) BEQS             (4) UTDF            (5) RUCF

Q11. How many persons are standing between B and D ?
(1) One             (2) Two            (3) Three             (4) Four            (5) None

Answers

1. 5           2. 2           3. 1           4. 5           5. 5           6. 3           7. 2           8. 1           9. 5           10. 5           11. 3

 

English Quiz

Directions: Find out the error, if any. 
Q1.The celebrations continued through the evening as more and more friends joins in the fun and frolic. 
(a) The celebrations continued             (b) through the evening as more             (c) and more friends joins
(d) in the fun and frolic              (e) No Error

Q2.The Actress believes in being fit and feels that there are too much hip around size zero in the entertainment world. No Error. 
(a) The Actress believes in                  (b) being fit and feels that there             (c) are too much hip around size zero
(d) in the entertainment world.               (e) No Error.

Q3.While the actress wins fans for herself on screen fireworks it’s her down to earth attitude and easy going manner that wins her friends. 
(a) While the actress wins fans for              (b) herself on screen fireworks it’s her
(c) down to earth attitude and easy going manner              (d) that wins her friends.             (e) No Error.

Q4.Even though the exchange attract the attention of all those present at the police station, the Inspector continued his tirade against the girl.
(a) Even though the exchange attract                (b) the attention of all those present at
(c) the police station, the Inspector continued             (d) his tirade against the girl.              (e) No Error.

Q5.The market continues to be positive and in the next quarter we expected the trend to continue with the faith of investors.
(a) The market continues to be positive              (b) and in the next quarter we expected
(c) the trend to continue with              (d) the faith of investors              (e) No Error.

Q6.The Indian team cannot win the series and ever pulling off a draw could be a tough proposition with its main bowlers not playing. 
(a) The Indian team cannot win the series              (b) and ever pulling off a draw could
(c) be a tough proposition with              (d) its main bowlers not playing.              (e) No Error.

7.With this initiative, the corporation hopes to assure the public that it is confident of providing good service and renewing their in with the public transport system. 
(a) With this initiative, the corporation              (b) hopes to assure the public that
(c) it is confident of providing good service              (d) and renewing their in with the public transport system.              (e) No Error.

Q8.The games scheduled to be held in the state have been plunged into crisis just two months prior to the opening ceremony by allegations of corruption, shoddy workmanship and delays in handling over venues. 
(a) The games scheduled to be held in the state               (b) have been plunged into crisis just two months prior to the
(c) opening ceremony by allegations of corruption,                (d) shoddy workmanship and delays in handling over venues.
(e) No Error.

Q9.The sole idea behind conducting such programmes is to create awareness among young minds for our culture.
(a) The sole idea behind                (b) conducting such programmes               (c) is to create awareness                (d) among young minds for our culture.
(e) No Error.

Q10.The reports promoted the Chairman of the organizing committee to address a hurried press conference where he reprimanded the media for conducting a ‘prejudiced campaign.’
(a) The reports promoted the Chairman of                (b) the organising committee to address a hurried press conference
(c) where he reprimanded the media                  (d) for conducting a ‘prejudiced campaign.                  (e) No Error.

Answers

1.c        2.c       3.d        4.a        5.b        6.b        7.d        8.b       9.d        10.e

 

Computer Quiz

Q1. Who among the following is inventor of transistors?
(a) Walter Houser Brattain               (b) John William               (c) John Bardeen               (d) Charles Babbage               (e) Both (a) and (c)

Q2. C++, Java and PHP are _______ programming languages.
(a) Procedure-oriented               (b) Object oriented               (c) Font oriented               (d) Visual Basic               (e) None of these

Q3. When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a  ________.
(a) Time-related bomb sequence               (b) Virus               (c) Time bomb               (d) Trojan horse               (e) All of the above

Q4. Which of the following is not a type of broadband internet connection?  
(a) Cable               (b) DSL               (c) Satellite               (d) Dial-up               (e) None of these

Q5. A program that is used to view websites is called a  _________.
(a) Word processor            (b) Spreadsheet            (c) Browser            (d) Web viewer            (e) Viewer

Q6. Which among the following is true about HTML and XML markup languages? 
(a) They are specially development for the web            (b) They are based on SGML            (c) They are versions of SGML
(d) They are independent of SGML            (e) None of these

Q7. Which among the following layer is the layer closest to transmission medium?
(a) Transport Layer            (b) Network Layer            (c) Data link Layer            (d) Physical Layer            (e) None of these

Q8.  To create a table in MS-Access:
(a) Table can be created using Table Templates            (b) You should allow at least one Primary key in a table
(c) Database should be created before creating a table            (d) All of the above            (e) None of the above

Q9. IP addresses are converted to ______________.
(a) A binary string            (b) Alphanumeric string            (c) A hierarchy of domain names            (d) A decimal string
(e) None of the above

Q10. ______ users a standard called IEEE802.6. 
(a) LAN            (b) WAN            (c) MAN            (d) Internet            (e) None of these

Q11.  Which of the following must be contained in a URL?
(a) A protocol identifier            (b) The letters, www            (c) The unique registered domain name
(d) WWW and the unique registered domain name            (e) A protocol identifier, www and the unique registered domain name

Q12. The process of a computer receiving information from a server on the internet is known as _______.
(a) Browsing            (b) Download            (c) Upload            (d) All of these            (e) None of these

Q13. What does BASIC stands for? 
(a) Beginner’s All-purpose Simple Instruction Code            (b) Beginner’s All-purpose Symbolic Intention Code
(c) Beginner’s All-purpose symbolic Instruction code            (d) Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Cell
(e) Basic All-purpose System Instruction Cell

Q14. The altering of data so that it is not usable unless the changes are undone is _______.  
(a) Biometrics            (b) Compression            (c) Encryption            (d) Ergonomics            (e) None of these

Q15. Only OS independent complier is :
(a) Turbo C complier            (b) Pascal complier            (c) Java complier            (d) Visual basic complier            (e) None of these

Answers

1.e          2.b          3.c          4.d         5.c        6.b        7.d        8.d        9.c       10.c       11.e       12.b       13.c      14.c      15.c

Leave a Comment

Your email address will not be published.