Quiz – 314

Quant Quiz

Directions (Q. 1-4): What will come in place of the question mark (?) in the following questions?
Q1.  36% of 420-56% of 350=?-94
(1) 48.2              (2) 49.2              (3) -138.8              (4) -158.8              (5) None of these

Q2. 2/3 of 1 2/5 of 75% of 540=?
(1) 378              (2) 756              (3) 252              (4) 332              (5) None of these

Q3. (√9)^3×(√81)^5÷(27)^2=(3)^?
(1) 5              (2) 4              (3) 7              (4) 6              (5) None of these

Q4. 36×15-56×784÷112=?
(1) 138              (2) 238              (3) 158              (4) 258              (5) None of these

Directions (Q. 5-8): What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following questions? (you are not expected to calculate the exact value).

Q5. 21.7% of 514.9-43.44= ?/5.5
(1) 320              (2) 335              (3) 475              (4) 375              (5) 420

Q6. 1599×199÷49-1398+3877=?
(1) 9400              (2) 9000              (3) 8700              (4) 8400              (5) 9200

Q7. 4433.764-2211.993-1133.667+3377.442=?
(1) 4466              (2) 4377              (3) 3633              (4) 4144              (5) 3344

Q8. (13.96)^2-(15.03)^2+(18.09)^2-32.65=?
(1) 223              (2) 264              (3) 334              (4) 354              (5) 201

Directions (Q. 9-11): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

Q9.  13   16   22   33   51  (?)
(1) 89              (2) 78              (3) 102              (4) 69              (5) None of these

Q10.  39  52  78  117  169  (?)
(1) 246              (2) 182              (3) 234              (4) 256              (5) None of these

Q11. 62  87  187  412  812  (?)
(1) 1012              (2) 1437              (3) 1337              (4) 1457               (5) None of these

Directions (Q. 12-15): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and ___________
Give answer (1) if x>y
Give answer (2) if x≥y
Give answer (3) if x<y
Give answer (4) if x≤y
Give answer (5) if x=y or the relationship cannot be established 

Q12. I. 3x^2+8x+4=0              II. 4y^2-19y+12=0

Q13. I. x^2+x-20=0              II. y^2-y-30=0

Answers

1.2          2.1           3.3              4.5              5.4              6.2              7.1              8.2              9.2              10.3              11.2              12.3              13. 4

 

Reasoning Quiz

Q1. In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as,
A . RYPQJG               B. RCPQJG                C. NCPQJG              D. NCPQJC

Q2. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as
A. CAKNCA              B. HAKNCA              C. CBKNCA              D. CALNCA

Q3. If COOL is coded as DQRP, then write the code for HOT
A. JQW              B. IQW                  C. IQX              D. IPW

Q4. If lead is called stick, stick is called nib, nib is called needle, needle is called rope and rope is called thread, what will be fitted in a pen to write with it ?
A. Stick              B. Lead                C. Needle              D. Nib              E. Thread

Q5. In a certain code language, ‘col tip mot’ means ‘singing is appreciable’ ; ‘mot baj min’ means ‘dancing is good’ and ‘tip nop baj’ means ‘singing and dancing’ , which of the following means ‘good’ in that code language ?
A. not              B. min                C. baj              D. Can`t be determined

Directions (6-11) Study the following information and answer the given questions:
Eight friends – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table not necessarily in the same order. Three of three of them are facing outside (opposite to the centre) while five are facing the centre. There are equal number of males and females in the group.
C is facing the centre, E is sitting third to the right of C. F is sitting third to the left of E. Three persons are sitting between F and B. The immediate niegbours of B are females. G is sitting third to the right of F. D is sitting third to the right of A. A is not an immediate neighbor of E. The immediate neighbours of E are males and facing the centre.
The immediate neighbours of D are females and face outside. The one sitting third to the left of B is male. No female is an immediate neigbour of G.

Q6. Who is sitting second to the right of E?
(1) C               (2) B              (3) G              (4) H              (5) None of these

Q7. How many persons are sitting between H and C when travelled from the left side of H?
(1) One                 (2) Two              (3) Three               (4) Four              (5) More than four

Q8. Which of the following statements are true regarding H?
(1) The one who is second to the right of H is female              (2) H is facing the centre              (3) H is a male
(4) The immediate neighbors of H is facing outside              (5) None is true

Q9. What is D’s position with respect to G?
(1) Third to the left              (2) Third to the right              (3) Second to the left              (4) Second to the right              (5) None of these

Directions (10-11) Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangements and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?

Q10. (1) BE            (2) CG          (3) GA           (4) DH              (5) AF

Q11. (1) B              (2) F              (3) G               (4) A              (5) D

Directions (12-16): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
Six exams Maths, science, History, Economics, English and Hindi are to be scheduled starting from 2nd March and ending on 8th march with Sunday being an off day, not necessarily in the same order. Each of the exam has different time duration: 40 mins, 50 mins, 60 mins, 75 mins, 90 mins and 100 mins, again not necessarily in the same order.
8th march is not sunday and an exam of 40 mins is scheduled on that day. Maths exam is for less than 60 mins and is scheduled immediately before English exam. There are two exams scheduled between Hindi exam which is for 100 mins and History exam which is for 60 mins. English exam is before Sunday and there are two days between sunday and maths exam. Economics exam which is for 75 mins is not scheduled on 2nd march. The exam scheduled on saturday is of 100 mins.

Q12. How many exams are scheduled before sunday?
(1) Two               (2) One              (3) Five              (4) Three                   (5) None of these

Q13. Which of the following combinations of Exam – Day – Time Duration is correct ?
(1) English – Wednesday – 75 mins                      (2) Maths – Thursday – 50 mins              (3) History – Thursday – 60 mins
(4) Hindi – Tuesday – 100 mins              (5) None is correct

Q14. What is the time duration of science exam?
(1) 90 mins                     (2) 75 mins                  (3) 50 mins                            (4) 40 mins              (5) None of these

Q15. On which day is Economics exam scheduled?
(1) Monday                     (2) Saturday              (3) Tuesday                        (4) Friday              (5) Cannot be determined

Q16. Which day is sunday?
(1) 3rd march                      (2) 2nd march              (3) 5th march                        (4) 6th march              (5) Cannot be determined

Answer & Explanation

Ans1. Option C

Explanation:

The letters at the odd positions are moved two steps backward and the letters at even positions are moved two steps forward to get the value.

So PAROLE will be NCPQJG

 

Ans2. Option A

Explanation:

Each letter of the word is moved four step back to decode it.

So GEORGE will be CAKNCA


Ans3.
 Option B

Explanation:

In COOL, first letter is increased by 1, second by 2, third by 3 and so on.

So HOT will be coded as,

H+1 = I

O+2 = Q

T+3 = W

So it will be IQW

 

  1. C
  2. B
  3. 3
  4. 2
  5. 1
  6. 2
  7. 3
  8. 4

 

Solutions (12-16):

DateDayExamTime Duration
2nd MarchWednesdayHistory60 mins
3rd MarchThursdayMaths50 mins
4th MarchFridayEnglish90 mins
5th MarchSaturdayHindi100 mins
6th MarchSundayOffOff
7th MarchMondayEconomics75 mins
8th MarchTuesdayScience40 mins

 

  1. 5
  2. 2
  3. 4
  4. 1
  5. 4

 

English Quiz

Directions (1-5): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
Q1.Predicament 
(a) firmness              (b) confidence              (c) fantasy              (d) certainly              (e) ease

Q2.Relinquish 
(a) keep              (b) possess              (c) claim              (d) persist              (e) stick to

Q3.Vivacious 
(a) languid              (b) open              (c) strong              (d) bright              (e) lovely

Q4.Copious 
(a) plentiful              (b) little              (c) accommodative              (d) abundant              (e) small

Q5.Melancholy
(a) sad              (b) laborious              (c) cheerful              (d) blue              (e) happy

Directions (6-10):In these questions, sentences are given with blank to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four alternative.

Q6. The demonstration passed ___________ without incident. 
(a) by               (b) through               (c) over               (d) off              (e) down

Q7. It is difficult for me to part ___________ my belongings. 
(a) from               (b) off               (c) with               (d) of              (e) on

Q8. She congratulated him ___________ his brilliant success. 
(a) at              (b) upon               (c) on               (d) for              (e) in

Q9. The Marathas always fought ___________ the last man. 
(a) upto               (b) till               (c) to               (d) for              (e) in

Q10. That lady always takes pride ____________ the last man. 
(a) of              (b) at               (c) in              (d) over              (e) down

Answers

1.c        2.e         3.a         4.b          5.c         6.d         7.c         8.c         9.c         10.c

 

Computer Quiz

Q1. Which among the following was the first computer which used to store its program?
(a) UNIVAC              (b) EDSAC              (c) EDVAC              (d) ABC              (e) Z1

Q2.  Who among the following was the inventor of Analytical Engine?
(a) Charles Babbage              (b) Blaise Pascal              (c) Ada Byron              (d) Herman Hollerith              (e) None of these

Q3. In __________ computers, computation is carried out with physical quantities such as voltage, length, current, temperature, etc.
(a) digital              (b) analog              (c) hybrid              (d) micro computer              (e) mainframe computer

Q4. Keyboard is used ___________.
(a) for inputting text and numbers and sends commands to the computer              (b) to create new keys to use with your computer
(c) to open the computer              (d) to create pictures and images and send them to your computer              (e) None of the above

Q5. Commands at the top of a screen such as File-Edit, Format and Tools to operate and change things are incorporated in __________________.
(a) Menu bar              (b) Tool bar              (c) User friendly              (d) Word processor              (e) None of these

Q6. Auxiliary memory is also called _______________.
(a) Primary memory              (b) Third memory              (c) Extra memory              (d) Secondary memory              (e) None of the above

Q7. The startup routine runs, when machine boots up is known as _____________.
(a) POST              (b) BOOT up              (c) Operating Routine              (d) I/O operation              (e) None of these

Q8. Which among the following is the shortcut key combination to copy formatting from text?
(a) Alt + Shift + C              (b) Tab + Shift + C              (c) Ctrl + Shift + C              (d) F1 + Shift + C              (e) None of these

Q9. The key F12 opens a ______.
(a) SaveAs dialog box              (b) Open dialog box              (c) Save dialog box              (d) Close dialog box              (e) None of these

Q10. The operation of combining two cells into a single cell in Excel is referred to as ________.
(a) join cells              (b) merge cells              (c) merge table              (d) join table              (e) None of the above

Q11. What is the default the cell content alignment in Excel?
(a) left aligned              (b) centrally aligned              (c) text left aligned and numbers right aligned
(d) text right aligned and numbers left aligned              (e) None of the above

Q12. Which of the following characteristics is used to compute dynamically the results from Excel data?
(a) Go to              (b) Table              (c) Chart              (d) Diagram              (e) Formula and Function

Q13. =Sum (S3 : S10) is an example of a 
(a) function              (b) formula              (c) cell address              (d) value              (e) None of these

Q14. Which among the following is the short cut key for slideshow?
(a) F4              (b) F5              (c) F6              (d) F7              (e) None of these

Q15. To switch the slide orientation between portrait and landscape – Click __________ and select Portrait or Landscape as your requirement.
(a) Slide page              (b) Slide Orientation              (c) Slide theme              (d) Slide number              (e) None of these

Answers

1.b         2.a          3.b         4.a         5.a     6.d     7.b     8.c     9.a     10.b     11.c     12.e     13.b     14.b     15.b

Leave a Comment

Your email address will not be published.