Quadratic Equations Set – 30

1. I. 3x– 13x – 30 = 0,
II. 3y2 + 17y + 20 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option C
Solution: 

x = -5/3, 6
y = -4, -5/3
Put all values on number line and analyze the relationship
-4…….. -5/3…….6

 

2. I. 3x2 – 5x – 28 = 0,
II. 3y2 – 32y – 35 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

x = -7/3, 4
y = -7/3, 5
Put all values on number line and analyze the relationship
-7/3…….. 4………5

 

3. I. 3x– 10x – 8 = 0,
II. 2y2 + 17y + 30 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option A
Solution: 

x = -2/3, 4
y = -6, -5/2
Put all values on number line and analyze the relationship
-6…….. -5/2…….-2/3……….4

 

4. I. 2x2 – x – 28 = 0,
II. 3y+ 4y – 15 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

x = -7/2, 4
y = -3, 5/3
Put all values on number line and analyze the relationship
-7/2…….. -3…….5/3……..4
 

 

5. I. 3x2– 22x + 24 = 0,
II. 2y2 – 25y + 78 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option D
Solution: 

x = 4/3, 6
y = 6, 13/2
Put all values on number line and analyze the relationship
4/3…….. 6……….13/2

 

6. I. 2x– x – 45 = 0,
II. 3y2 – 13y – 10 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

x = -9/2, 5
y = -2/3, 5
Put all values on number line and analyze the relationship
-9/2…….. -2/3……..5

 

7. I. 2x– 19x + 45 = 0,
II. 3y2 + 16y – 12 = 0
A) x > y
B) x< y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option A
Solution: 

x = 9/2, 5
y = -6, 2/3
Put all values on number line and analyze the relationship
-6…….. 2/3…….9/2……..5

 

8. I. 2x2 + 17x + 35 = 0,
II. 2y2 + 13y + 21 = 0
A) x > y
B) x< y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option D
Solution: 

x = -5, -7/2
y = -7/2, -3
Put all values on number line and analyze the relationship
-5…….. -7/2…….-3

 

9. I. 2x2 – 13x + 21 = 0,
II. 3y2 – 4y – 15 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option C
Solution: 

x = 3, 7/2
y = -5/3, 3
Put all values on number line and analyze the relationship
-5/3…….. 3…….7/2

 

10. I. 3x2 + 4x – 32 = 0,
II. 2y2 – 19y + 42 = 0
A) x > y
B) x< y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option B
Solution: 

x = -4, 8/3
y = 7/2, 6
Put all values on number line and analyze the relationship
-4…….. 8/3…….7/2……..6

Leave a Comment

Your email address will not be published.