Quadratic Equations Set – 27

1. I. 4x2 – x – 14 = 0,
II. 2y2 – 13y + 20 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option B
Solution: 

4x2 – x – 14 = 0
4x2 – 8x + 7x – 14 = 0
Gives x = -7/4, 2
2y2 – 13y + 20 = 0
2y2 – 8y – 5y + 20 = 0
Gives y = 5/2, 4

 

2. I. 2x2 – 11x + 14 = 0,
II. 3y2 + 13y + 14 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option A
Solution: 

2x2 – 11x + 14 = 0
2x2 – 4x – 7x + 14 = 0
Gives x = 2, 7/2
3y2 + 13y + 14 = 0
3y2 + 6y + 7y+ 14 = 0
Gives y = -7/3, -2

 

3. I. 3x2 + 14x + 15 = 0,
II. 3y2 – 13y – 30 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option D
Solution: 

3x2 + 14x + 15 = 0
3x2 + 9x + 5x + 15 = 0
Gives x = -5/3, 6
3y2 – 13y – 30 = 0
3y2 – 18y + 5y – 30 = 0
Gives y = -3, -5/3

 

4. I. 3x2 + 28x + 60 = 0,
II. 2y2 – 3y – 20 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option B
Solution: 

3x2 + 28x + 60 = 0
3x2 + 18x + 10x + 60 = 0
Gives x = -6, -10/3
2y2 – 3y – 20 = 0
2y2 – 8y + 5y – 20 = 0
Gives y= -5/2, 4

 

5. I. 3x2 – 8x – 35 = 0,
II. 3y2 + 37y + 104 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option A
Solution: 

3x2 – 8x – 35 = 0
3x2 – 15x + 7x – 35 = 0
Gives x = 5, -7/3
3y2 + 37y + 104 = 0
3y2 + 24y + 13y + 104 = 0
Gives y= -8, -13/3

 

6. I. 3x2 – 5x – 78 = 0,
II. 3y2 + 28y + 65 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option C
Solution: 

3x2 – 5x – 78 = 0
3x2 – 18x + 13x – 78 = 0
Gives x = -13/3, 6
3y2 + 28y + 65 = 0
3y2 + 15y + 13y + 65 = 0
Gives y = -5, -13/3

 

7. I. 3x2 – 7x – 40 = 0,
II. 3y2 + 26y + 48 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option C
Solution: 

3x2 – 7x – 40 = 0
3x2 – 15x + 8x – 40 = 0
Gives x = -8/3, 5
3y2 + 26y + 48 = 0
3y2 + 18y + 8y + 48 = 0
Gives y = -6, -8/3

 

8. I. x2 + (4 + 2√2)x + 8√2 = 0
II. 3y2 + (3 + 3√2)y + 3√2 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option B
Solution: 

x2 + (4 + 2√2)x + 8√2 = 0
(x2 + 4x) + (2√2x + 8√2) = 0
x (x + 4) + 2√2 (x + 4) = 0
So x = -4, -2√2 (-2.8)
3y2 + (3 + 3√2)y + 3√2 = 0
(3y2 + 3y) + (3√2y + 3√2) = 0
3y (y + 1) + 3√2 (y + 1) = 0
So, y = -1, -√2 (-1.41)

 

9. I. 6x2 – (3 + 4√3)x + 2√3 = 0,
II. 4y2 – (2 + 4√3)y + 2√3 = 0
A) x > y
B) x < y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

6x2 – (3 + 4√3)x + 2√3 = 0
(6x2 – 3x) – (4√3x – 2√3) = 0
3x (2x- 1) – 2√3 (2x – 1) = 0,
So x = 1/2 (0.5), 2√3/3 (1.16)
4y2 – (2 + 4√3)y + 2√3 = 0
(4y2 – 2y) – (4√3y – 2√3) = 0
2y (2y – 1) – 2√3 (2y – 1) = 0
So, y = 1/2 (0.5), √3 (1.73)

 

10. I. x2 + (4 + 2√2)x + 8√2 = 0
II. y2 – (2 + 3√3)y + 6√3 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option B
Solution: 

x2 + (4 + 2√2)x + 8√2 = 0
(x2 + 4x) + (2√2x + 8√2) = 0
x (x + 4) + 2√2 (x + 4) = 0
So x = -4, -2√2 (-2.82)
y2 – (2 + 3√3)y + 6√3 = 0
(y2 – 2y) – (3√3y – 6√3) = 0
y (y – 2) – 3√3 (y – 2) = 0
So y = 2, 3√3 (5.2)

Leave a Comment

Your email address will not be published.