Quadratic Equations Set – 19

1. I. 3x2 + 8x + 4 = 0,
II. 2y2 – 7y – 4 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option B
Solution: 

3x2 + 8x + 4 = 0
3x2 + 6x + 2x + 4 = 0
Gives x = -2/3, -2
2y2 – 7y – 4 = 0
2y2 + y – 8y – 4 = 0
Gives y = 4, -1/2
Put all values on number line and analyze the relationship
-2…. -2/3….-1/2….. 4

 

2. I. 2x2 – 13x + 20 = 0,
II. 3y2 + 4y – 20 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option A
Solution: 

2x2 – 13x + 20 = 0
2x2 – 8x – 5x + 20 = 0
Gives x = 5/2, 4
3y2 + 4y – 20 = 0
3y2 – 6y + 10y – 20 = 0
Gives y = 2, -10/3

 

3. I. 3x2 + x – 14 = 0,
II. 3y2 – 5y – 12 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

3x2 + x – 14 = 0
3x2 – 6x + 7x – 14 = 0
Gives x = 2, -7/3
3y2 – 5y – 12 = 0
3y2 – 9y + 4y – 12 = 0
Gives y = -4/3, 3

 

4. I. 3x2 – 2x – 21 = 0,
II. 3y2 + 19y + 28 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option C
Solution: 

3x2 – 2x – 21 = 0
3x2 – 9x + 7x – 21 = 0
Gives x = -7/3, 3
3y2 + 19y + 28 = 0
3y2 + 12y + 7y + 28 = 0
Gives y= -7/3, -4

 

5. I. 4x2 + 23x + 28 = 0,
II. 4y2 – y – 14 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

 Option D
Solution: 

4x2 + 23x + 28 = 0
4x2 + 16x + 7x + 28 = 0
Gives x = -4, -7/4
4y2 – y – 14 = 0
4y2 – 8y + 7y – 14 = 0
Gives y= -7/4, 2

 

6. I. 4x2 + x – 18 = 0,
II. 4y2 – 3y – 27 = 0
A) If x > y
B) If x < y
C) If x ≥ y
D) If x ≤ y
E) If x = y or relation cannot be established

Answer & Explanation

  Option E
Solution: 

4x2 + x – 18 = 0
4x2 – 8x + 9x – 18 = 0
Gives x = -9/4, 2
4y2 – 3y – 27 = 0
4y2 – 12y + 9y – 27 = 0
Gives y = -9/4, 3

 

7. I. 3x2 – 16x + 21 = 0,
II. 2y2 – y – 6 = 0
A) x > y
B) x < y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option A
Solution: 

3x2 – 16x + 21 = 0
3x2 – 9x – 7x + 21 = 0
Gives x = 3, 7/3
2y2 – y – 6 = 0
2y2 – 4y + 3y – 6 = 0
So y = -3/2, 2

 

8. I. 3x2 + x – 2 = 0,
II. 4y2 + 13y + 10 = 0
A) x > y
B) x < y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

  Option A
Solution: 

3x2 + x – 2 = 0
3x2 + 3x – 2x – 2 = 0
Gives x = -1/3, 2
4y2 + 13y + 10 = 0
4y2 + 8y + 5y + 10 = 0
So y = -2, -5/4

 

9. I. 4x2 + 29x + 45 = 0,
II. 4y2 – 3y – 27 = 0
A) x > y
B) x < y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

  Option D
Solution: 

4x2 + 29x + 45 = 0
4x2 + 20x + 9x + 45 = 0
Gives x = -5, -9/4
4y2 – 3y – 27 = 0
4y2 – 12y + 9y – 27 = 0
So y = -9/4, 3

 

10. I. 3x2 – 22x + 35 = 0,
II. 3y2 – 16y + 21 = 0
A) x > y
B) x < y
C) x ≥ y
D) x ≤ y
E) x = y or relationship cannot be determined

Answer & Explanation

 Option E
Solution: 

3x2 – 22x + 35 = 0
3x2 – 15x – 7x + 35 = 0
Gives x = 7/3, 5
3y2 – 16y + 21 = 0
3y2 – 9y – 7y + 21 = 0
So y = 7/3, 3

Leave a Comment

Your email address will not be published.