Simplification Set – 5

1. 15 × 16 × (9/8)  × (4/7) ×  (3/13)  × (26/7) ×  49 = ?
A)  6480
B)  6305
C) 6245
D)  6100
E)  6877

Answer & Explanation

 Option A
Solution:
6480

 

2. If  (x + 1) / x = 2 then  (x+ 1 + 7x2) / x2[x+(1/x)3 ] =  ?
A)  7/2
B)  9/2
C) 8/3
D) 7/4
E)  None of these

Answer & Explanation

 Option B
Solution:
(x+1)/x = 2
=> x =1
=>(x+ 1 + 7x2) / x2[x+(1/x)3 ] = 9 / 2

 

3. 15 % of (3/4) of (8/9) of 1199.91 = ?
A)  120
B)  144
C)  115
D) 134
E)  None of these

Answer & Explanation

 Option A
Solution:
1199.91 ≈ 1200
= 15 % of (3/4) of (8/9) of 1200
= 120

 

4. 49.89 %  of 1999.91  – 28.98% of 3499.99 = ?
A)  -11
B)  -17
C) -13
D) – 9
E)  – 15

Answer & Explanation

 Option E
Solution:
49.89   50
1999.91   2000
28.98  29
3499.99 ≈3500
50 %  of 2000  – 29% of 3500 = 1000 – 1015 = -15

 

5. (18.3 )2  + (27.7)2  – (13.6)= x + √2209
A)  881.33
B)  748.6
C) 870.22
D)  845
E)  748.24

Answer & Explanation

 Option C
Solution:
870.22

 

6. (562.5 ×  6) ÷ (135 ÷ 9)10 ÷ (37.5  × 6)   =  (3.75 × 4)– 6
A)  3
B)  1
C)  8
D) 4
E) 0

Answer & Explanation

 Option E
Solution:
(153) ÷  (15)10 ÷ (152)7  = (15)x-6
=> (15)18-10-14   = (15)x-6
=> -6 = x – 6
=> x = 0

 

 

7. 8749 × 18896  – 154567023 = x + 184962
A)  21100012
B)  14578933
C)  10569119
D) 11758249
E)  13045781

Answer & Explanation

 Option C
Solution:
10569119

 

8. (2√13 + 6√13 )(11√13 + 17√13)
A)  2912
B)  3005
C) 2807
D) 2714
E) None of these

Answer & Explanation

 Option A
Solution:
2912

 

9. √7569 × 49 + 27 + 571787  ÷ 83 = ?
A)  13124
B)  14293
C)  13478
D)  11179
E)  12478

Answer & Explanation

 Option D
Solution:
11179

 

10. 15752961 ÷ 27 ÷ 63 ÷ 3 = ?
A)  2978
B)  3247
C) 3457
D) 3087
E) 2578

Answer & Explanation

 Option D
Solution:
3087

Leave a Comment

Your email address will not be published.