Simplification Set – 4

1. 286.04×11.646+65.37×54.08=?+137.989
A)  7000
B)  6750
C)  6800
D) 6700
E) 6680

Answer & Explanation

  Option C
Solution: 
?+137.989=286.04×11.646+65.37×54.08
286×12 + 65×54
3432+3510 = 6942
Or, ?+138 = 6942
?=6942-138=6804 = 6800

 

2. 85943 – 71206 + 37517 – 3512 + 119 = ?
A) 48870
B) 43780
C) 42680
D) 46590
E) None of these.

Answer & Explanation

  Option A
Solution:
85940 – 71200 + 37520 – 3510 + 120 = 48870

 

3. 20440÷639.890=√(?)
A)  984
B)  1110
C) 900
D) 1084
E) 1200

Answer & Explanation

  Option D
Solution:
√(?) = 20440÷640 = 31.99 = 32 = 32×32 = 1084

 

4. 122.05% of 120+149.99% of 150=?
A)  371
B)  380
C)  350
D) 385
E) 360

Answer & Explanation

 Option A
Solution:
(122×120/100)+(150×150/100)
= (146.4+225)
= 371.4 = 371

 

5. (9.899)3×(2.399)2×(4.005)4=?
A)  144800
B) 140000
C) 1428200
D) 1458000
E) None of these.

Answer & Explanation

  Option C
Solution:
(9.9)3×(2.4)2×(4)4 =
(970.299)×(5.76)×256
(970.3)×(5.75)×256 = 1428281.6 = 1428200

 

6. 999.99÷25.012 = ? – 235.448
A) 265
B) 255
C) 275
D) 285
E) None of these.

Answer & Explanation

  Option C
Solution:
1000/ 25 = ? – 235
40 = ? – 235
? = 235+40 = 275

 

7. 633.72-569.21÷(11.9% of 80)=?
A)  6.667
B)  575
C) 7
D) 600
E) None of these.

Answer & Explanation

 Option B
Solution:
?
=633.72-569.21÷(11.9% of 80)  = 634-570÷(80×12)/100 = 634-570/9.6 =634 – 59.375 =575 (appx)

 

8. 67.99 -11.78 + 19.63 =? + 22.41
A)  56
B)  54
C)  58
D)  60
E)  52

Answer & Explanation

  Option B
Solution:
67.99 -11.78 + 19.63 =?+ 22.41
68 – 12+20 = ? + 22  = 88-12 -22 = 54 

 

9. (49.999)2+(59.96)2+(64.501)2 =?
A)  16425
B)  12369
C)  10260
D)  13425
E)  None of these.

Answer & Explanation

   Option C
Solution:
?=(500)2+(60)2+(64.5)2 = 2500+3600+4160.25 = 10260 

 

10. √1225 +  √2209 –  √5329 =  √?
A)  81
B)  9
C) 18
D) 729
E) None of these.

Answer & Explanation

  Option B
Solution:
√1225 +  √2209 –  √5329 =  √?
35+47-73 = 9=  √81

Leave a Comment

Your email address will not be published.