Quiz – 188

Quant Quiz

Q1. The average weight of four boys A, B, C, and D is 75 kg. The fifth boy E is included and the average weight decreases by 4 kg. A is replaced by F. The weight of F is 6 kg more than E. Average weight decreases because of the replacement of A and now the average weight is 72 kg. Find the weight of A.

1) 57 kg      2) 54 kg      3) 56 kg      4) 60 kg        5) 58 kg

Q2. If a discount of 16% is given on the marked price of a book, the publisher gains 20%. If the discount is increased to 20% the gain percent is

1) 14 and 2/7%     2) 14 and 1/7%     3) 14 and 3/7%      4) 14 and 4/7%     5) 14 and 5/7%

Q3. In 165 litres of mixtures of milk and water, water is only 28%. The milkman sold 40 litres of this mixture and then he added 30 litres of pure milk and 13 litres of pure water in the remaining mixture. What is the percentage of water in the final mixture?

1) 29.35%      2) 28. 57%      3) 24. 57%      4) 27. 75%      5) 26. 57%

Q4. A rectangular plot has a concrete path running inner side of the plot is used as a lawn, which has an area of 432 sq.m. If the width of the path is 4 m and the length of the plot is greater than its breadth by 2m, what is the area of the rectangular plot?

1) 980 m^2       2) 975 m^2       3) 984 m^2       4) 960 m^2       5) 965 m^2

Q5. Difference between the compound interest and the simple interest accrued on an amount of Rs. 18000 in two year is Rs. 405. What was the rate of interest?

1) 14%       2) 16%       3) 12.5%       4) 15%       5) 15.5%

Q6. 12 men can complete any work in 36 days. 18 women can complete the same piece of work in 60 days. 8 men and 20 women work together for 20 days. If only the women were to complete the remaining work in 4 days, then how many women would be required?

1) 60       2) 74       3) 68       4) 75       5) 70

Q7. Out of 5 women and 4 men, a committee of three members is to be formed in such a way that at least one member is woman. In how many different ways can this be done?

1) 60       2) 100       3) 120       4) 90       5) 80

Q8. Excluding the stoppages, the speed of a bus is 64 km/hr and including the stoppages the speed of the bus is 48km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour?

1) 15 min       2) 10 min       3) 12 min       4) 20 min       5) 18 min

Q9. A box contains 2 black, 3 orange and 4 pink ribbons. If two ribbons are drawn at random. What is the probability that both are orange?

1) 5/12      2) 1/13      3) 1/14      4) 1/12      5) 1/24

Q10. Pradeep invested 20% more than Mohit. Mohit invested 10% less than Raghu. If the total sum of their investment is Rs. 17880, how much amount did Raghu invested?

1) Rs. 5000       2) Rs. 6500       3) Rs. 6000       4) Rs. 7500      5) Rs. 5500

Answer & Explanation

Quant Answers

1. 3;

Sum of the weight of A, B, C and D = 75 × 4 = 300 kg

and average weight of A, B, C, D and E = 71 kg

sum of the weight of A, B, C, D and E

= 71 × 5 = 355 kg

weight of E = 355 – 300 = 55 kg

weight of F = 55 + 6 = 61 kg

Now, average weight of F, B, C, D and E = 72 kg

Sum of the weight of F, B, C, D and E = 72 × 5 = 360 kg

B + C + D = 360 – 55 – 61 = 244 kg.

Weight of A = 300 – 244 = 56 kg.

 

2. 1;

Let the marked price be Rs. 100 and the cost price be Rs. x

(84 – x)/x * 100 = 20

x = Rs. 70

Gain% = (80 – 70)/70 * 100 = 14 2/7%

 

3. 2;

Now, milkman sold 40 litre of mixture

So, remaining mixture = 165 – 40 = 125 litre

Quantity of water = 125 × 28/100 = 35 litre

Quantity of milk = 90 litre.

Now, milkman made new mixture in which

water = 35 + 13 = 48 litre

milk = 90 + 30 = 120 litre

Percentage of water in the new mixture

= 48/(48 + 120) * 100 = 28.57%

 

4. 4;

Let the breadth of the rectangle plot be x m.

Given, width of the path = 4 m

Area of the path = 432 m^2

and length of rectangular plot = (x + 2) m

2 × [4x (x + 2) + 4x – 2 × 4 × 4] = 432 m^2

8 (x + 2 + x – 8) = 432 m2

8 (2x – 6) = 432

16 (x – 3) = 432 Þ x = 30 m

Area of plot = x × (x + 2) = 30 × 32 = 960 m^2

 

5. 4;

Difference of CI and SI in 2 years = Pr^2/(100)^2

r^2 = 15%

 

6. 5;

12 men × 36 days = 18 women × 60 days

2m = 5w

8m = 20w

(8m + 20w) × 20 days + xw × 4 days = 18w × 60 days

40 × 20 + x × 4 = 18 × 60 Þ 4x = 1080 – 800

x = 280/4

= 70 women

 

7. 5;

Total number of ways

= 5C1 × 4C2 + 5C2 × 4C1 +5C3

5 × 4*3/2 + 5*4/2 + 5*4*3/3*2

= 30 + 40 + 10 = 80 ways

 

8. 1;

Let distance be LCM of speeds = 192 km

Time taken by bus without stoppage = 192/64 = 3hr

Time taken by bus with stoppage = 192/48 = 4hr

Bus stops in 4 hours for 60 min

Bus stops in 1 hr for 60/4

= 15 min

 

9. 4;

Required Probability = 3C2/9C2 = 1/12

 

10. 3

Let the investment by Rahul be x

Mohit = x * 90/100 = 9x/10

Pradeep = 9x/10 * 120/100 = 108x/100

x + 9x/10 + 108x/100 = 17880

x = Rs. 6000

 

Reasoning Quiz

Direction(1-5): Study the following information to answer the given questions:

In a certain code, “more maoney in market” is written as “zo li aa to”, “share in market profit” is written as “vo to je li”, “making more profit now” is written as “su je zo ka”, “now the market gains” is written as “do li yo su”.

 

Q1. Which of the following does ‘vo’ stand for ?

(1) profit

(2) in

(3) share

(4) market

(5) in or profit

 

Q2. What is the code for ‘ making’ ?

(1) ka

(2) su

(3) je

(4) zo

(5) Cannot be determined

 

Q3. Which of the following is the code for ‘gains’ ?

(1) su

(2) li

(3) yo

(4) do

(5) yoordo

 

Q4. Which of the following can be the code for ‘the more you share’ ?

(1) do yo zo vo

(2) vo wi zo do

(4) vo zo wi bu

(3) yo je vo wi

(4) su vo zo do

 

Q5. ‘to ka li aa’ is a code for which of the following ?

(1) share more in market

(2) now share more gains

(3) making money a market

(4) the gains in profit

(5) making money in market

 

Direction (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (3) if the data in both Statements I and II are not sufficient to answer the question.

Give answer (4) if the data in both the Statements I and II ae not sufficient to answer the question.

Give answer (5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

 

Q6. In a six storey building (consisting of floors numbered 1, 2, 3, 4, 5 and 6. The ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered 2 and so on) the third  floor is unoccupied. The building houses different people viz. P, Q, R, S and T, each living on a different floor. On which of the floors does T live ?

1. S lives between the floors on which R and T live.

2. There are two floors between T’s floor and Q’s floor.

 

Q7.How is ‘see’ written in the code language ?

1. ‘hope to see you’ is written as ‘3692’, do you see that’ is written as ‘1973’.

2. ‘to pray and hope’ is written as ‘0286’ and ‘hope I do well’ is written as ‘5467’.

 

Q8.Among five friends A, B, C, and E sitting around a circular table and facing he centre, who is sitting to the immediate left of A ?

  1. A sits third to the right of B. D is not an immediate neighbour of B.
  2. B is an immediate neighbour of C.

 

Q9.Is X the wife of Y ?

  1. X’s daughter M is the only sister of R. R is the son of Y.
  2. The mother of Y has only one grandson R.

 

Q10.Among P, Q, R, S and T, which bag is the lightest ?

  1. P is heavier than Q. R is as heavy as Q. T is lighter than R.
  2. S is lighter than Q but heavier than T.
Answer & Explanation

Reasoning Answers

1) 3          2) 1          3) 5          4) 2          5) 5          6) 4          7) 4          8) 1          9) 4          10) 5

 

English Quiz

Directions (Q.1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q11)They understood how just a twitch, a shuffle, smirk or a glare on stage or screen/2) can give audiences more insight/ 3) into the impenetrable depths of a personality/ 4) than a thousand-word dialogue./ 5) No error.

Q21)Gone are the days/2) when people used to / 3) plan and save for years before buying/ 4) the big-ticket items they aspired for./ 5) No error.

Q31)To be eligible for a loan, /2) you need to have a/ 3) regular source of income – salary, / 4) business or any occupation./ 5) No error.

Q41)Women tend to outlive their spouses,/2) which makes it important for them/ 3) to save money in instruments that will help them/ 4) build corpse to list a lifetime./ 5) No error.

Q51)Success at work should not carry a disproportionate price tag/2) whereby we end up souring relationships/ 3) with our family members and friends/ 4) which matter to us./ 5) No error.

Q61)Yesterday a thief/2) broke into/ 3) my house but/ 4) he could not steal anything./ 5) No error.

Q71)Most women undermine themselves/2) by thinking that they are not qualified enough, / 3) or they haven’t worked before or their husband/ 4) won’t like it if they worked. / 5) No error.

Q81)In case you cannot be if office on time,/2) call in your senior/ 3) at least an hour earlier and inform/ 4) that you are going to be late./ 5) No error.

Q91)In case you cannot be if office on time,/2) not be easy once/ 3) you make up the decision/ 4) to take up a career/5) No error.

Q101)Financial planning for women is tricky considering/2) they have to take career breaks for / 3)a variety of reasons such as marriage, child-birth, / 4) and looking after kids or the elder/ 5) No error.

Answer & Explanation

English Answers

1.2 could in place of can.
2.5
3.4 any other occupation.
4.4 corpus in place of corpse.
5.4 who in place of which.
6.5
7.3 husbands in place of husband.
8.2 call up in place of call in.
9.3.delete ‘up’
10.4.elderly in place of elder(adverb rule)

 

Computer Quiz

Q1. Computer Virus is a?

a) hardware

b) computer program

c) Windows tool

d) supercomputer

e) None of the above

 

Q2. By minimising window we ………..?

a) Close the window

b) Make it an icon an store on task bar

c) Close windows after saving its contents

d) Shut down the computer

e) None of the above

 

Q3. The Factor which makes Windows popular is its?

a) multitasking capacity

b) desktop features

c) user freiendly GUI features

d) being inexpensive

e) None of the above

 

Q4. A series of specially designed documents, which are all linked to be viewed on Internet, is called?

a) WWW

b) Web server

c) Search Engine

d) Both b) and c)

e) None of the above

 

Q5. What is an operating system?

a) It is an interface between user and the computer.

b) It manages all resources.

c) It does all process management tasks.

d) All the above

e) None of the above

 

Q6. _______ provides the means to move the pointer on the screen and give information to the computer by clicking its buttons?

a) Scanner

b) Mouse

c) Keyboard

d) Program

e) None of the above

 

Q7. A computer cannot boot if it does not have the?

a) compiler

b) loader

c) operating system

d) assembler

e) None of the above

 

Q8. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?

a) configuration

b) download

c) storage

d) Installation

e) compression

 

Q9. Even if a disk drive fails, the computer application running and using it can continue processing. This application is said to have been designed with this feature called?

a) 100 percent uptime

b) Fault tolerance

c) High reliability

d) All of these

e) None of the above

 

Q10. When you quickly press and release the left mouse button twice, you are?

a) primary-clicking

b) pointing

c) double-clicking

d) secondary-clicking

e) None of the above

Answer & Explanation

Computer Answers

1.b          2.b          3.c          4.a          5.d          6.b          7.c          8.d          9.b          10.c

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.