Quiz – 187

Quant Quiz

Directions: What value should come in the place of question mark (?) in the following number series?
Q1. 15, 21, 31, 45, ?
1) 61               2) 62               3) 64              4) 73              5) 63

Q2. 39, 48, 66, 93, 129, ?
1) 171               2) 178               3) 164               4) 174               5) 163

Q3. 274, 137, 68, 33, 15, ?
1) 5.5               2) 4.5               3) 5               4) 3.5               5) 4

Q4. 11, 36, 104, 317, ?
1) 963               2) 958               3) 945               4) 973               5) 963

Directions: Each question below is followed by two statements A and B. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient to answer the question. You should use the data and your knowledge of mathematics to choose between the possible answers. Give answer:
1) if the statement A alone is sufficient to answer the question, but the statement B alone is not sufficient.
2) if the statement B alone is sufficient to answer the question, but the statement A alone is not sufficient.
3) if the both statement A and B together are needed to answer the question.
4) if either the statement A alone or B alone is sufficient to answer the question.
5) if you cannot get the answer from the statements A and B together, but needed even more data.

Q5. The ratio between two numbers is 6: 7. Find the two numbers.
1. LCM of the two numbers is 462.
2. Difference between two numbers is a multiple of 16.

Q6. What is the per cent rate of simple interest per annum?
1. The amount with interest rate doubles itself in 4 year.
2. The interest earned in the first year was Rs. 200

Q7. What is the total number of girls in the class?
1. The respective ratio of number of boys and girls in the class is 8: 7.
2. The average height of girls in the class is 2cm less than the average height of all the students in the class.

Q8. A boat running upstream takes 640 min to cover a certain distance, while it takes 280 min to cover the same distance running down stream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of water current respectively?
1) 23: 7               2) 22: 9               3) 23: 8               4) 23: 9               5) 23: 11

Q9. Disha drives a car at an average speed of 48 km/h and reach her destination in 6 hours. Himanshu covers that distance in 4 hours. If Disha increases her average speed by 8 km/h and Himanshu increases his average speed by 4 km/h, then what will be the difference in time taken by them to reach their destination?
1) 1 47/133 hr               2) 1 41/133 hr               3) 2 47/133 hr              4) 1 40/133 hr              5) 1 45/133 hr

Q10. In a class, 8% of total students are interested in Football. Four-fifth of total students are interested in Cricket. 10% of total students are interested in Basketball and remaining 20 students are not interested in any games. How many students are there in the class?
1) 850               2) 800               3) 900               4) 950               5) 1000

Answer & Explanation
  1. 5

15+6=21

21+10=31

31+14=45

45+18=63

 

  1. 4

39+9=48

48+18=66

66+27=93

93+36=129

129+25=174

 

  1. 1

-0*.5, -1*.5, -2*.5, -3*.5

  1. 3

×3+3, ×3-4, ×3+5, ×3-6

 

  1. 1

Let the two numbers be 6x and 7x.

From statement A, we get

LCM = 42x = 462

x = 11

Two numbers are 66 and 77.

 

  1. 1

From statement A, we get

t = 4

A = 2P

SI = (2P – P) = P

Rate = (SI * 100)/(P * T)

= (100 * P)/(P * 4)

= 25%

 

  1. 5

Data together in both the statements are not sufficient to ancwer the questions.

 

  1. 4

Let boat’s rate upstream be x and boat’s rate downstream by y.

Distance covered in 640 min =  = Disance covered in 280 min

x * 640 = y * 280

16x =  7y

Required Ratio = (y + x)/2 : (y – x)/2

= (y + 7/16y) : (y – 7/16y) = 23 : 9

 

  1. 1

Distance = 48 * 6 = 288km

Speed of Himanshu = 288/4 = 72 km/hr

Time taken by Disha after increasing average speed

= 288/(48 + 8) = 5 1/7 hr

Time taken by Himanshu after increasing average speed

= 288/(72 + 4) = 3 15/19 hr

Required difference = 36/7 – 72/19

(684 – 504)/133 = 180/133 hr = 1 47/133 hr

 

  1. 5

Let total student be 100

Interested in Football = 8/100 * 100 = 8

Interested in cricket = 100 * 4/5 = 80

Interested in basketball = 100 * 10/100 = 10

Remaining = 100 – (8 + 80 + 10) = 2 students

Total students = 100/2 * 20 = 1000

Reasoning Quiz

Q1. In a certain code ‘mystery of better life’ is written as ’53 97 79 21′, ‘ life is a mystery’ is written as ’24 27 79 53′ and ‘she is playing better’ is written as ’24 21 12 22′. How is ‘life’ written in that code language?
1) 97               2) 21               3) 22               4) 52               5) Data Inadequate

Q2. If ‘÷’ means ‘+’; ‘–’ means ‘×’; ‘×’ means ‘÷’ and ‘+’ means ‘–’; then
111 – 21 ÷ 7 × 2 + 4 – 127 = ?
1) 3651/2              2) 3215/2               3) 3316/9              4) 3652/5              5) 3653/2

Q3. How many such pairs of letters are there in the word ‘BODYGUARD’, each of which has as many letters between them in the word as in the English Alphabet?
1) Two               2) Three               3) Four               4) One               5) Five

Q4. Each of the questions below consists a question and two statements numbered I and II are given. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statement and given answer.
1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question. While the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
3) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
4) If the data in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.
5) If the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question.

Q5. Six person Adil, Berth, Chandani, Donna, Erik and Frank were playing a game of cards. Who won the game?
1. Adil’s mother, father and aunt were in a group in which there were two male. Berth, the father of Adil, got more points than his wife. Donna got more points than Erik but less than Frank. Mother of Adil got more points than Frank but could not win the game.
2. Nephew of Erik got the lowest points.

Directions: Study the given information carefully to answer the given questions:
Seven participants Amit, Arjun, Deepak, Hari, Gaurav, Nilesh and Pawan from seven different countries, viz. Algeria, Australia, Belize, Brazil, Bulgaria, Cuba and Fiji, but not necessary in the same order, participate in a dance competition. All of them perform seven different dance style, viz Chhau, Bush, Brukdown, Samba, Horo, Rumba and Gavotte. The one who perform Brukdown does not belong to Bulgaria. Arjun is from Belize and does not perform Samba. The one who is from Brazil performs Chhau. The one who is from Australia performs neither Samba nor Horo. Amit is from Fiji. Gaurav is from Algeria and perform Rumba dance. Deepak performs Gavotte but he is neither from Cuba nor from Bulgaria. Hari perform Bush and Pawan performs Brukdown

Q6. Who performs Samba?
1) Nilesh               2) Pawan               3) Gaurav               4) Amit               5) Deepak

Q7. Which of the following combination is true?
1.Algeria – Bush              2. Bulgaria – Horo             3. Cuba – Brukdown            4. Cuba – Rumba               5. Other than given options

Q8. Arjun performs which of the following dance?
1) Samba                 2) Chhau            3) Horo              4) Rumba            5) Gavotte

Q9. Who is from Australia?
1) Nilesh                2) Deepak            3) Amit             4) Pawan             5) Hari

Q10. Nilesh is from which country?
1) Algeria                 2) Belize               3) Fiji               4) Brazil                5) Cannot be determined

Answer & Explanation
  1. 5;

From (i) mystery of better life – 53 97 79 21

From (ii) life is a mystery – 24 27 79 53

From (iii) she is playing better – 24 21 12 22

From (i) and (ii) life mystery – 79 53

From (ii) and (iii) is – 24

But, we cannot find the code for ‘life’ from combination

of all three.

  1. 5;

111 – 21 ÷ 7 × 2 + 4 – 127 = ?

By changing the symbols, we get,

111 × 21 + 7 ÷ 2 – 4 × 127

= 111 × 21 + 7/2 – 4 × 127

= 2331 + 7/2 – 508 = (4669 – 1016)/2 = 3653/2

 

  1. 4;

B O D Y G U A R D

  1. 5; From I. Berth is father of Adil

Berth > Berth’s wife …… (i)

Frank > Donna > Erik …..(ii)

Adil’s mother > Frank ….(iii)

Combining (i), (ii) and (iii); we get

Berth > Chandani > Frank > Donna > Erik

Clearly Chandni is Adil’s mother and Berth’s wife.

But Adil’s score is not mentioned. Hence I is not

sufficient alone.

From II. Nephew of Erik has lowest score.

From I and II together

Berth > Chandani > Frank > Donna > Erik > Adil

Bertha is the winner.

Hence, both I and II are required to answer.

  1. 4
  2. 3
  3. 3
  4. 2
  5. 4

 

English Quiz

Directions (Q. 1-5) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5) , i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

Q1. Patriots of every country 1)/ have one thing in common 2)/ and 3)/ that the love for their motherland. 4)/ No error 5)

Q2. He who knows 1)/ all the pros and cons 2)/ of any problem 3)/ can wield a lot of power. 4)/ No error 5)

Q3. Not only he but 1)/ also his sons were 2)/ blamed for the 3)/ act and rightly so. 4)/ No error 5)

Q4. None else 1)/ should held responsible 2)/ for this accident 3)/ and the loss. 4)/ No error 5)

Q5. I am obliged with you 1)/ and your entire family 2)/ for showing kindness 3)/ and generosity towards us. 4)/ No error 5)

Directions (Q. 6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A) It was completely wet and useless now.
(B) He therefore did not think it was necessary to delay joining the battle to repair it.
(C) The Indian navy thus suffered a defeat because a small leak was neglected.
(D) An Indian Captain received a report from his men that the ship had sprung a leak.
(E) The ship reached the scene of the battle in time but unfortunately it was found that seawater had got into the gunpowder.
(F) It was only a minor one though.

Q6. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A      2) B      3) C       4) D      5) E

Q7. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) A      2) B      3) C      4) D      5) E

Q8. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
1) B      2) C      3) D      4) E      5) F

Q9. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) B      2) C      3) D      4) E      5) F

Q10. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) A      2) B      3) C      4) D      5) E

 

Answer & Explanation
  1. 3; That (subject) must have a verb, so is should be used here.
  2. 5
  3. 5
  4. 2; The sentence is in passive voice, so should held should be replaced with should be held.
  5. 1; Replace with with to. Oblige should be followed by to.

(6-10): DFBEAC.

  1. 2
  2. 2

Computer Quiz

Q1. Which key do you press to check spelling?

a) F3

b) F5

c) F7

d) F9

e) None of these

 

Q2. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?

a) Title Bar

b) Menu Bar

c) Formula Bar

d) Standard Tool Bar

e) None of these

 

Q3. Which of the following helps to reduce spelling error in the document?

a) Auto Format

b) Auto Correct

c) Smart Tags

d) Auto Text

e) None of these

 

Q4. Which of the following is valid IP address?

a) 984.12.787.76

b) 192.168.321.10

c) 1.888.234.3456

d) 192.168.56.115

e) None of these

 

Q5. Which of the following are commonly found on web pages?

a) internet

b) hyperlinks

c) intranet

d) all of these

e) None of these

 

Q6. What is the full form of TCP/IP?

a) Transmission control protocol/internet protocol

b) telephone call protocol/international protocol

c) transport control protocol/internet protocol

d) Tele caller protocol institutional protocol

e) None of these

 

Q7. Internet uses?

a) Packet switching

b) Circuit switching

c) Telephone switching

d) Telex switching

e) None of these

 

Q8. The Internet banking facility provide by banks is known as?

a) online banking

b) net banking

c) e-connect

d) epay

e) None of these

 

Q9. The code for a web page is written using?

a) machine language

b) winzip

c) perl

d) HTML

e) None of these

 

Q10. A collection of related fields in data organization is called?

a) group

b) file

c) information

d) register

e) None of these

 

Answer & Explanation

 

1.c

2.c

3.b

4.d

5.b

6.a

7.a

8.b

9.d

10.d

Leave a Comment

Your email address will not be published.