Quiz – 146

Quiz – 146

Quant (DI Quiz)

Directions (1-5): Study the radar graph carefully and answer the questions that follow: Number of students (in thousands) in two different universities in six different years 

Q1.What was the difference between the number of students in university-1 in the year 2010 and the number of students in university-2 in the year 2012?
(1) Zero                 (2) 5,000                (3) 15,000              (4) 10,000              (5) 1,000

Q2.What is the sum of the number of students in university-1 in the year 2007 and the number of students in university-2 in the year 2011 together?
(1) 48000               (2) 55000                (3) 45000              (4) 57000               (5) 40000

Q3.If 25% of the students in university-2 in the year 2010 were females, what was the number of male students in the university-2 in the same year? 
(1) 11250               (2) 12350                (3) 12500              (4) 11500               (5) 11750

Q4.What was the percent increase in the number of students in university-1 in the year 2011 as compared to the previous year?
(1) 135                (2) 15                 (3) 115              (4) 25                (5) 35

Q5.In which year was the difference between the number of students in university-1 and the number of students in university-2 highest? 
(1) 2008                (2) 2009                (3) 2010              (4) 2011                (5) 2012

Directions (6-10):In the following multiple graphics, the number of selected candidates for 6 different posts by three different companies A, B and C has been shown. Read the graph carefully and answer the questions. 

POST 1: HR Officer 
POST 2: IT Officer 
POST 3: Assistant Manager 
POST 4: Advertisement Office Assistant
POST 5: Office Assistant Operations 
POST 6: Junior Office Administrator

Q6.What is the ratio between the number of all candidates selected for company A and that selected for the posts of assistant managers and junior office administrators in all three companies? 
(1) 103. : 107               (2) 102 : 107                (3) 103 : 106              (4) 113 : 117              (5)None of these

Q7.The number of candidates recruited for the post of office assistant operations in company B is approximately what percent of total candidates recruited in that company?
(1) 28%                (2) 24%                (3) 30%              (4) 31%                (5) None of these

Q8.The number of candidates recruited for the posts of assistant manager and advertisement office assistant is what per cent of the candidates recruited for the post of junior office administrator and HR officer by the company C?
(1) 115%                (2) 120%                (3) 135%              (4) 141%                (5) None of these

Q9.The total number of candidates recruited for the post of HR officers in all the companies is approximately what per cent of the total candidates recruited by the company A for all posts?
(1) 16%                (2) 11%                (3) 12%              (4) 14%                (5) None of these

Q10.What is the respective ratio between the average number of candidates selected for all the posts by company A and company C? 
(1) 113 : 115               (2) 115 : 113                (3) 113 : 117              (4) 117 : 113               (5) None of these

Answer & Explanation

1. (1) Required difference = 20000 – 20000 = 0

 

2. (5) Required sum = 10000 + 30000 = 40000

 

3. (1) Required No of students = 15000 x 75/100 = 11250

 

4. (4) Total students

University – 1 (2011) = 25000

University – 1 (2010) = 20000

% increase = 5000/20000 x 100 = 25%

 

5. (5)

 

6. (1) Total No. of candidates selected for company A

= 80 + 40 + 100 + 330 + 280 + 200

= 1030

Assistant manager + Junior office Administors

= (100 + 130 + 160) + (200 + 220 + 260) =

390 + 680 = 1070

Required ratio = 103 : 107

 

7. (1)

 

8. (3) Company C, AM + AOA

= 130 + 290 = 420

JOA + HRD

= 260 + 50 = 310

Required % = 420/310 x 100 135%

 

9. (4)

 

10. (5) Ratio = 1030/1150 = 103 : 115

 

Reasoning (Mix) Quiz

Directions (Q.1-5) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.
B M % R 3 J @ K © D F 6 9 W 4 * N E P 2 $ A Y 5 I Q Z # 7 U G

Q1. Which of the following is the 6th to the left of the 20th from the left end of the above arrangement?
A) J               B) Q              C) W               D) E               E) None of these

Q2.How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?
A) None            B) One              C) Two              D) Three               E) More than three

Q3. If all the symbols and all the vowels are dropped from the above arrangement, which of the following will be the 12th from the right end?
A) 9                  B) 6                  C) P              D) Y               E) None of these

Q4. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a letter?
A) None                B) One               C) Two              D) Three              E) More than three

Q5. What should come in the place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
MRJ ©F9 *E2 ?
A) Y5I               B) YIQ              C) A5Q              D) YIZ               E) None of these.

Directions (Q.6-12) Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven lectures are scheduled to be held in a week. There is only one lecture on each of the seven days of the week, starting from Monday and ending on Sunday.
Chemistry is taught either on Wednesday or on Saturday. Three lectures are scheduled to be held between Chemistry and English. Two lectures are scheduled to be held between English and Computers. Lecture on Physics is scheduled on the day which is immediately next to the day when lecture on Biology is scheduled. Lecture on Psychology is scheduled to be held after Mathematics (not necessarily immediately after Mathematics). Lecture on Psychology is not scheduled for Saturday or Sunday.

Q6. Which of the following lectures is scheduled for Thursday?
A) Mathematics              B) English                C) Physics              D) Biology               E) Computers

Q7. Which of the following combinations of day-lecture is correct?
A) Saturday-Physics                  B) Monday-Biology                    C) Tuesday-English              D) Thursday-English
E) Sunday-Computers

Q8. How many lectures are scheduled between Chemistry and Physics?
A) None               B) One                C) Two              D) Three               E) Five

Q9. If Chemistry is related to Biology and Psychology is related to Computers in a certain way based upon the given lecture schedule, then Biology will be related to which of the following based upon the same relationship?
A) English              B) Mathematics                  C) Physics                D) Chemistry               E) None of these

Q10. On which of the following days is the lecture on Psychology scheduled?
A) Friday               B) Monday               C) Tuesday              D) Thursday               E) None of these

Q11. Which of the following lecture/s is/are scheduled to be held between the lectures on Chemistry and Physics?
A) No lecture is scheduled between these two lectures                B) Only Computers              C) Computers and Psychology
D) Computers and Biology              E) English and Mathematics

Q12. How many lectures are scheduled to be held between English and Mathematics?
A) None               B) One                C) Two               D) Three               E) Five

Directions (Q.13-15) Study the following information to answer the given questions.
In a certain code
‘more money in market’ is written as ‘zo li aa to’
‘share in market profit’ is written as ‘vo to je li’
‘making more profit now’ is written as ‘su je zo ka’
‘now the market gains’ is written as ‘do li yo su’

Q13. Which of the following does ‘vo’ stand for?
A) profit                  B) in                C) share               D) market               E) in or profit

Q14. What is the code for ‘making’?
A) ka              B) su                C) je              D) zo                E) Can’t be determined

Q15. Which of the following is the code for ‘gain’?
A) su              B) li                C) yo              D) do               E) yo or do

Answers
  1. C
  2. B
  3. A
  4. D
  5. D

 

Hint for (6-12)

Mon- Math

Tue- Physiology

wed-chemistry

Thursday- Computer

Friday -Biology

Sat-Physics

Sunday – English

6. E

7. A

8.  C

9. A

10.C

11.D

12. E

13. C

14. A

15. E

 

English Quiz

Directions (Q. 1- 5): Which of the phrases given against the sentence should replace the word/ phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (5), i.e. ( No correction required), as the answer.

Q1. A well design map of universities is needed to transform UP into an education hub.
1) A well designed map              2) A well-designed mapping              3) The well design maps              4) The well-design mapping           5) No correction required

Q2. People are drowned to vegetarianism by all sorts of motives.
1) drawn of              2) drawn to be              3) drowned to be              4) drawn to              5) No correction required

Q3. There are loads of people thinking about the future of drones.
1) load of people              2) loading of people              3) the loads of people              4) lot of people              5) No correction required

Q4. Education always evolve out historical and cultural contexts.
1) evolves out of              2) evolving out to              3) to evolve out              4) evolve of              5) No correction required

Q5. What can be more noble and satisfy than leading your nation on the path of progress?
1) noble and satisfy              2) most of the noble and satisfy              3) more noble and satisfying              4) more noble, satisfying         5) No correction required

Directions (Q. 6–10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs denoted by numbers 1), 2), 3), 4) and 5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

Q6. The principal did not make changes to subject ___ and students were ___ to choose the subjects and sports they were interested in.
1) name, bias              2) course, liable              3) content, free              4) matter, bound              5) line, likely

Q7. Cloud computing provides ___ to storage capacity and software ___ the web regardless of the user’s location and equipment.
1) access, via              2) excess, through              3) level, affinity              4) feature, with              5) element, compatibility

Q8. You would ___ the right to make a decision on ____ property tax rates to set.
1) had, which              2) order, this              3) give, that              4) ask, what              5) have, what

Q9. They just need to ____ that it’s not an issue of having girls or boys, It’s about individuals and as always, ___ the situations that come with them.
1) feel, turn              2) realise, tackling              3) analyze, facing              4) understand, modify              5) emphasis, change

Q10. The ___ of different performances and forms of these novels are ___.
1) pattern, sounding              2) result, striking              3) level, functioning              4) range, amazing              5) stage, banging

Answers

1. 2             2. 4             3. 5             4. 1             5. 3             6. 3             7. 1             8. 5             9. 2             10. 4

 

Computer Quiz

Q1.A (n)…………….consists of a username, password, and storage space called a user folder or user directory.
a) account             b) swap file              c) buffer               d) authentication              e) None of these.

Q2.…………….appear on the scroll bar and can be clicked to scroll the document line by line.
a) Contextual tabs              b) Windows borders              c) Scroll arrows               d) Restore down buttons              e) None of these.

Q3.Word, Excel, Access, and Power Point are the programs in _________________.
a) Internet browser                b) common interface              c) Open Office               d) Microsoft Office              e) None of these.

Q4.DPI stands for
a) Desktop projection Ink             b) Dot per inch c) Dot-matrix printer ink               d) Desktop pixel Inch               e) None of these

Q5.The access method used for magnetic tape is_________
a) Direct              b) Random               c) Sequential                 d) All of the above               e) None of the above

Q6.The difference between memory and storage is that the memory is__________ and storage is……….
a) Temporary, permanent               b) Permanent, temporary              c) Slow, fast              d) fast, slow              e) None of the above

Q7.Which of the Following holds the ROM, CPU, RAM and expansion cards
a) Hard disk                   b) Floppy disk             c) Mother board                d) Monitor               e) None of the above

Q8.The language that the computer can understand and execute is called …….
a)Machine language               b)Application software               c)System program              d)Program code              e)None of the above

Q9. Which of the following devices can be used to directly input printed text
a) OCR              b) OMR              c) MICR               d) BCR              e) None of the above

Q10.A floppy disk contains
a) Circular tracks only             b) Sectors only              c) Both circular tracks and sectors               d) All of the above
e) None of the above

Answers

1. a             2. c             3. d             4. b             5. c             6. a             7. c             8. a             9. a             10. c

Leave a Comment

Your email address will not be published.