QUIZ 90

Quant Quiz

Q1. A can do a work in 50 days and B in 40 days . They work together for 10 days and then A leaves and  B have to finish the work alone. How long will B take to finish it??
(a) 11 days                (b) 18 days                    (c) 22 days                  (d) 26 days                (e) None of these

Q2. 30 men, working 4 hrs a day can do a piece of work in 10 days. Find the number of days in which 45 men working 8 hrs a day can do twice the work. Assume that 2 men of the first group do as much work in 2 hrs as 4 men of the second group do in 1 hr.
(a) 6(1/3) days                (b) 6(2/3) days             (c) 5(3/6) days              (d) 3(1/6) days               (e) None of these

Q3. A alone would take 27 hrs more to complete the job than if both A and B would together. If B worked alone, he took 3 hrs more to complete the job than A and B worked together. What time, would they take if both A and B worked together?
(a) 8 hours                (b) 10 hours             (c) 9 hours              (d) 6 hours               (e) None of these

Q4. A and B together can do a piece of work in 12 days which B and C together will do in 16 days. After A has been working on it for 5 days, and B for 7 days, C finishes it in 13 days. In how many days A,B and C alone will do the work ?
(a) 16, 48 and 26 days respectively              (b) 16, 48 and 24 days respectivel                 (c) 26, 48 and 24 days respectively
(d) 16, 46 and 24 days respectively                 (e) None of these

Q5. Two women Ganga and Jamuna, working separately can mow a field in 8 and 12 hours respectively. If they work for an hour alternately, Ganga beginning at 9 am, when will the mowing be finished?
(a) 9:30 PM               (b) 8:30 PM           (c) 6:00 AM             (d) 7:00 PM                   (e) None of these

Q6. A, B and C together can do a work in 12 days. A alone can do the work in 36 days and B alone can do the same work in 54 days. Find in what time C alone can do that work?
(a) 9 days                (b) 18 days                 (c) 24 days                     (d) 27 days                 (e) None of these

Q7. A, B and C together can do a work in 4 days. A alone can do the work in 12 days B alone can do the same work in 18 days. Find in what time C alone can do the same work alone?
(a) 9 days             (b) 18 days                  (c) 27 days                  (d) 8 days                  (e) None of these

Q8. A can complete a work in 35 days and B can do the same work in 28 days. If A after doing 10 days, leaves the work , find in how many days B will do the remaining work?
(a) 15 days              (b) 10 days                (c) 27 days                (d) 24 days                 (e) None of these

Q9. A can complete a work in 24 days and B can complete the same work in 18 days. If A after doing 4 days leaves the work find in how many days B will complete the remaining work?
(a) 11 days                     (b) 15 days              (c) 12 days               (d) 10 days                (e) None of these

Q10. A and B together can do a piece of work in 6 days, B alone could do it in 8 days. Supposing B works at it for 5 days, in how many days A alone could finish the remaining work?
(a) 9 days               (b) 8 day                   (c) 24 days                (d) 12 days                (e) None of these

Q11. A and B can do a piece of work in 20 days and 30 days. both starts the work together for some time,but B leaves the job 5 days before the work is completed. Find the time in which work is completed.
(a) 7 days                (b) 12 days                  (c) 14 days            (d) 16 days                (e) None of these

Q12. Two pipes A & B can fill a tank in 36 hours and 45 hours respectively. If both the pipes are open simultaneously. How much times will be taken to fill the tank? 
(a)20 hour             (b)25 hour           (c)15 hour                (d)30 hour            (e)None of these

Q13. If A & B two pipes can fill a tank in 10 hour, when A pipe can fill a tank in 6 hour alone ,then in how much time will be taken to fill/empty the tank when pipe B open alone ?
(a) Empty in 15 hr          (b) Filled in 20 hr            (c) Empty in 20 hr              (d) Filled in 15 hr                (e) None of these

Q14. Pipe A and B can fill a tank in 10 hour and 12 hour respectively but pipe C can empty the same tank in 15 hour, In how much time it will take fill the tank when the three pipes are opened together? 
(a) 8.5 hour             (b) 10 hour              (c) 12 hour               (d) 15 hour                 (e) None of these

Q15. Two pipes A & B fill an empty tank in 40 minutes and 60 minutes respectively, If both pipes are open simultaneously after how much time should A be closed so that tank is filled in 36 minutes? 
(a) 16 min                 (b) 20 min                (c) 25 min            (d) 30 min              (e) None of these.

Answer & Explanation

1. c          2. b         3. c         4. b        5. e        6. d        7. a        8. e        9. b        10. a        11. c        12. a        13. a        14. A       15. a

Explanation :


1. (c) 22 days
Let the total work be 200 work
Efficiency of
A = 200/50 = 4 work/day
B = 200/40 = 5 work/day
A+B’s efficiency = 9/day
A+B’s 10 days work = 9*10 = 90
Remaining work = 200-90 = 110
Time taken by B alone to finish the remaining wrk = 110/5 = 22days

2. (b) 6(2/3) days
M1D1H1/E1W2 = M2D2H2/E2W1 (From MDH Rule)
Efficinecy of first grp : 2nd grp = 2*2 :4*1 = 1:1
Now, D2 = M1D1H1E1W2 / M2H2E2W1
D2 = 30*4*10*1*2 / 45*8*1*1
D2 = 20/3 = 6(2/3) days

3. (c) 9 Hours
Let A+B together takes X hours
A will take X+27 hrs
B will take X+3 hrs
Let the total work be (X+27)(X+3)
Efficiency of A= X+3
B = X+27
Total efficiency = 2X+30
Time working together = (X+27)(X+3) / 2X+30 = X
X^2 +30X + 81 = 2X^2 + 30X
or, X^2 = 81 or X= 9 hrs (neglecting –Ve time )

4.  (b) 16, 48 and 24 days respectively
Let the total work be 48
Efficiency of
A+B = 4/day…… (i)
B+C = 3/day……..(ii)
Now, A works for 5 days, B works for 7 days and C works for 13 days and completes the total work of 48.
This can be rewritten as
A+B for 5 days + B+C for 2 days + C for 11 days completes the total work of 48
Now, A+B’s 5 days work = 20
B+C’s 2 days work = 6
Therefore, 20+6+ C’s 11 days work = 48
C’s  11 days work = 48-26 = 22
C’s efficiency = 2/day.. (iii)
From (i),(ii),(iii)
C’s efficiency = 2
B’s Efficiency = 1
A’s efficiency = 3
Time taken by
A= 16 days, B= 48 days, and C= 24 days

5. (e) None of these (6:30PM)
Let the total work be 24
Efficiency of Ganga = 24/8 = 3/hr
Efficiency of Jamuna= 24/12 = 2/hr
They work alternately starting from Ganga
First 2 hrs work = 3+2 = 5
First 8 hrs work = 20
Remaining = 24-20 = 4
9th hr work to be done by Ganga = 3
Remaining work = 4-3 = 1 to be done by Jamuna in 1/2 hr.
Total time = 8+1+(1/2) hrs = 9.5 hrs or 9 Hr 30 minutes
So work will be completed by 9AM + 9 hrs 30 minutes = 18 hrs 30 minutes or 6:30 PM

6. (d) 27 Days
Let the total work be 108 (Common Multiple of 12,36 and 54)
Efficiency of A+B+C =108/12=  9,
of A alone = 108/36 = 3 and
of B alone = 108/54 = 2
Therefore of C alone = 9-(3+2) = 4
Time taken by C = 108/4 = 27 days

7. (a) 9 Days
Let the total work be 36 ( Can take any value Preferably Common Multiple )
Efficiency of
A+B+C = 36/4 = 9
A alone= 36/12 = 3
B alone = 36/18 = 2
C alone = A+B+C- (A+B) = 9-(3+2) = 4
Time taken by C alone = 36/4 = 9 days

8. (e) None of these (20 days)
Let the total work be 140
Efficiency of A = 4
Efficiency of B = 5
A works for 10 days = 4*10 = 40
Remaining work = 140-40 = 100 to be done by B
B will do it in 100/5 = 20 days

9. (b) 15 days
Let the total work be 72
Efficiency of A = 3 and Of B = 4
A’s 4 days work = 3*4 = 12 remaining work = 72 -12 = 60
Work completed by B in 60/4 = 15 days

10. (a) 9 days
Let the total work be 24
Efficiency of A+B = 4
Efficiency of B = 3
Efficiency of A = 1 as A+B = 4 and B= 3
Work done by B in 5 day = 3*5 = 15
Remaining work = 24-15 = 9
Remaining work to be done by A in 9/1 = 9 days

11. (c) 14 days
Let the total work be 60
Efficiency of A = 3 and of B = 2
Efficiency of A+B = 3+2 = 5
Suppose B never left the work then if the time taken remains same then work done by B in those 5 days will be added to original work.
Therefore, Now, works become = 60 + B’s 5 days work = 60+10 = 70
Time taken = 70/5 = 14 days

Other way :- B leaves the work 5 days before means A did work alone for that 5 days
Work Done by A in that 5 day = 5/20 = 1/4
Remaining work = 3/4
To complete the work together A+B would have taken  1/ (1/20+ 1/30)  = 600/50 = 12 days
3/4th of the work together will be completed in 12*3/4 = 9 days
Total time = 5+9 = 14 days

12. (a) Required Time = 1/(1/45+1/36)= 20 hour

13. (a) 1/6+ 1/B= 1/10
So B = -60/4 =-15
So b will empty the tank in 15 hour

14. (a) Total Time = 1/(1/10 + 1/12-1/15)= 8.5 hour

15. (a) Pipe B will work for 36 min.
in 36 min he will fill the part of tank = 36/60 =3/5 part
Remain part = 2/5
it will filled by A in minutes = 2/5*40 = 16 min
So Tap A should be closed after 16 minutes to fill the tank in 36 minutes.

 

REASONING QUIZ

Directions (1-5): Each of these questions are based on the information given below:
In a seven storey building, having floors numbered one to seven, Akhil, Brijesh, Chirag, Duke, Eaon and Fransis each live on a different floor. (The ground floor is numbered 1, the floor above it 2 and so on). One of the floors in the building is vacant. Akhil lives on the fifth floor. No floor below fifth floor is vacant; also no odd numbered floor is vacant. Only Duke lives between Fransis and Eaon. Fransis does not live on an odd numbered floor. Eaon does not live on a floor immediately above or immediately below Chirag’s floor. Brijesh does not live on the bottom most floor.

Q1.On which of the following floors does Chirag live?
(1) Seventh               (2) Sixth               (3) Third               (4) Second                              (5) First

Q2.Which of the following floors is vacant ?
(1) Seventh              (2) Sixth               (3) Third               (4) Second                   (5) Fourth

Q3.Who lives on the topmost floor?
(1) Brijesh               (2) Duke                (3) Chirag                  (4) Vinit            (5) No one as it is vacant

Q4.Who lives immediately below vacant floors?
(1)Akhil               (2) Brijesh                      (3) Duke              (4) Gaurav                 (5) Eaon

Q5.Who lives between third and fifth floor?
(1)Brijesh                (2) Gaurav             (3) Chirag                (4) Duke                (5) Eaon

Directions (6-10) : Study the following information to answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following IS an illustration of input and rearrangement. (Single digit numbers are preceded by a zero. All other numbers are two digit numbers).
Input: Rasna patang 39 42 96 grass 51 temper.
Step I: 39 rasna patang 42 96 grass 51 temper.
Step II: 39 temper rasna patang 42 96 grass 51.
Step II: 39 temper 42 rasna patang 96 grass 51.
Step IV: 39 temper 42 rasna 51 patang 96 grass
Step IV is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.
Directions (6-10): These questions are based on the following input:
Input: satyam 49 queen 32 56 17 night 23 sun net.

Q6.Which of the following would be last step of the above input?
(1) 17 sun 23 satyam queen 32 night 49 56 net.               (2) 17 sun satyam queen 32 night net 49 56 23
(3) 17 sun 23 satyam 32 queen 49 night 56 net             (4) 17 sun 23 satyam 49 night 56 net queen 32
(5) None of these.

Q7.How many steps would be needed to complete the arrangement for the above input?
(1) IV                  (2) VI               (3) V                 (4) VII                (5) None of these

Q8.The following stands for which step of the arrangement?
17 sun 23 satyam 32 49 queen 56 night net.
(1) Step III                     (2) Step V               (3) Step VI                (4) Step IV                    (5) None of these

Q9.Which of the words/numbers below would be at the ninth position (from the right end) in Step III of the input?
(1) 17                       (2) satyam               (3) sun                              (4) 23                              (5) None of these

Q10.Which of the following would be the input of the following output?
28 cattle 65 orange 92 76 62 cream Eight Alien.
(1) Alien orange 28 cattle 92 76 62 65 cream Eight
(2) 76 28 65 orange 92 62 cream Eight Alien cattle
(3) 28 cattle 65 76 62 cream Eight Alien orange 92.
(4) 62 cream Eight Alien 28 cattle 65 orange 92 76
(5) Cannot be determined.

Directions (11-15): Each of these questions are based on the information given below:
Four males and four females namely P, Q, R, S, T, U , V and W are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the center while those who sit in the middle of the sides face outside.
Two female sit in the middle of the sides and two at the corners. P sits second to the left of V. V sits in the middle of one of the sides. R sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbor of P or V. Q sits third to right of her husband . Q does not sit at any of the corners. Only S sits between Q and W. W is the husband of P. Both V and T are males.

Q11.How many people sit between Q and R when counted in anti clockwise direction from Q?
(1) None                   (2) One                   (3) Two                  (4) Three                 (5)Four

Q12.Who amongst the following is the wife of R?
(1) S                         (2) U                              (3)Q                       (4) V                  (5) Cannot be determined               

Q13.What is the position of T with respect to R?
(1) Immediately to the left               (2) Second to the left               (3) Third to the right                     (4) Immediately to the right
(5) Second to the right                              

Q14.Who among the following is Q’s husband?  
(1) R                             (2) V                              (3)T                              (4) U                      (5) Can’t be determined

Q15.Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
(1) No two males are immediate neighbor of each other
(2) U and W face each other in the seating arrangement
(3) S and T are immediate neighbor of each other
(4) U is a male and sits diagonally opposite to T
(5) P sits in the centre of one of the sides of the square table

Answer & Explanation

Solutions (1-5):

 

Floors Person
7 Brijesh
6 Vacant
5 Akhil
4 Eaon
3 Duke
2 Fransis
1 Chirag

 

1.(5)

2.(2)

3.(1)

4.(1)

5.(5)

 

Solutions (Q6-10)

Input: satyam 49 queen 32 56 17 night 23 sun net.

Step I :17 satyam 49 queen 32 56 night 23 sun net .

Step II: 17 sun satyam 49 queen 32 56 night 23 net.

Step III:17 sun 23 satyam 49 queen 32 56 night net.

Step IV:17 sun 23 satyam 32 49 queen 56 night net.

Step V: 17 sun 23 satyam 32 queen 49 56 night net.

Step VI: 17 sun 23 satyam 32 queen 49 night 56 net.

6. (3)

7.(2)

8.(4)

9. (3)

10. (5)

11.(3)

12.(1)

13.(5)

14.(3)

15.(5)

 

English Quiz

Direction : In each of the following questions four words are given of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination by darkening the appropriate oval in your answer sheet.

Q1. A. Nix              B. Prevention               C. Imprint                 D. Deterrence
1) A –D              2) B – C             3) C – A                4) C – D              5) D – B

Q2.  A. Obviation             B. Repercussion               C. Consequence                D. Pinning
1) B – D              2) B – C            3) A – B           4) C – D            5) D – A

Q3.  A. Proclamation            B. Renege             C. Secret                D. Rebound
1) A -C              2) B – D             3) A – D            4) C – B            5) D – C

Q4. A. Erection             B. Inundate           C. Rescind            D. Approve
1) C – B             2) D – A                 3) C – D                4) A – B                 5) C – A

Q5.  A. Impasse               B. Deadlock                 C. Engulf            D. Backlash
1) C -D           2) A – B            3) D – A         4) B – C           5) C – A

Directions : Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q6. It is _____ to the tolerance of our country’s religion based-majority society that it hosts several ______ communities of other faiths.
1) clarified, secular               2) misinterpretation , unique               3) standstill , forcible              4) testament , flourishing
5) reference , abstract

Q7. Acting is an _______ passion that can only be ____ and humanized by its brutal confrontation with reality.
1) Insatiable, digested         2) Integration , planed           3) talent – projected             4) image , enabled               5) essential , approved

Q8. Our engineers are currently examining ________ to build the country’s first ecological city with buildings ______ private and public heated by burning shells.
1) issues , and                 2) campaign , discredit                3) plans , both              4) counter , that              5) schedule , in

Q9. Public would do well to _____ at this point that for the last 10 years we have a single coalition governing at the centre without a break.
1) defence , only               2) being , diverted               3) reach , misled              4) prevail , been              5) recall , had

Q10. This is one of the most plausible and _____ arguments, I have ____ in a while.
1) meaningless , had              2) cynical , heard             3) disowning , aimed              4) emotional , stance            5) forcible , remark
Answers

1. 5; same

2. 2; same

3. 1; opposite

4. 3; opposite

5. 2; same

6. 4;

7. 1;

8. 3;

9. 5;

10. 2

 

Computer Quiz

Q1. Software required to run the hardware is known as
(a) Task Manager                (b) Task Bar               (c) Program Manager                 (d) Device Driver

Q2. Which the following is application software?
(a) Compiler               (b) Power Point                (c) Debugger                (d) None of the above

Q3. Which of the following is system software?
(a) Linux              (b) Word                 (c) Excel                 (d) Tally

Q4. _______is Volatile Memory
(a) ROM             (b) EPROME                (c) RAM               (d) None

Q5. Tally is __________
(a) Open S/W              (b) Closed S/W                  (c) Application s/w                    (d) System s/w

Q6. Keyboard Converts typed in character to ___________code
(a) EBCIDIC                 (b) ASCII                 (c) Decimal                (d) Binary

Q7. __________Unit control the operation of CPU.
(a) ALU                   (b) RAM            (c) CU               (d) BU

Q8. Mozilla Firefox is _________
(a) Browser            (b) Editor                (c) Compiler                (d) None of Above

Q9. Terminal symbol in a flowchart indicates
(a) End                (b) processing                 (c) Input and Output                  (d) Decision

Q10. Pseodocode is used for
(a) Denoting the program Flow                   (b) To make structure chart                  (c) For coding the program
(d) To write program steps

Answers

1. d
2. b
3. a
4. c
5. c
6. b
7. c
8. a
9. a
10. d

Leave a Comment

Your email address will not be published.