QUIZ 80

Quant quiz

Q1.  Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg be mixed with rice at Rs. 5.70 a kg to  produce a mixture worth Rs. 6.30 a kg?
A)3:         2 B) 2:3         C) 3:4        D) 4:3        E) None of these.

Q2.  8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water. This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of the water is 16 : 65. How much wine did the cask originally hold?
A)48 liter         B) 37 liter         C) 24 liter        D) 36 liter        E) None of these.

Q3. In what ratio must rice at Rs. 7.10 be mixed with rice at Rs. 9.20 so that the mixture may be worth Rs. 8 per Kg?
A)3:7           B) 3:5          C) 4:5        D) 4:3        E) None of these

Q4.  We have a 630 ml of mixture of milk and water in the ratio 7:2. How much water must be added to make the ratio 7:3?
A)80 ml            B) 70 ml          C) 40 ml         D) 30 ml        E) None of these.

Q5. John bought 20 kg of wheat at the rate of Rs.8.50 per kg and 35 kg at the rate of  Rs. 8.75 per kg. He mixed the two. Approximately at what price per kg should he sell the mixture to make 40% profit as the cost price?
A)  20          B) Rs.            8 C) Rs. 10         D) Rs. 12         E) None of these.

Q6.  P is able to do a piece of work in 15 days and Q can do the same work in 20 days. If they can 
work together for 4 days, what is the fraction of work left?
A)11/15         B) 7/15         C) 8/15        D) 3/5        E) None of these.

Q7. P can lay railway track between two stations in 16 days. Q can do the same job in 12 days. With the help of R, they completes the job in 4 days.How much days does it take for R alone to complete the work?
A)49/5         B) 43/5        C) 48/5         D) 9        E) None of these.

Q8. 6 men and 8 women can complete a work in 10 days. 26 men and 48 women can finish the same work in 2 days. 15 men and 20 women can do the same work in – days?
A)8 day           B) 4 day         C) 6 day        D) 10 day        E) None of these.

Q9. P works twice as fast as Q. If Q alone can complete a work in 12 days,P and Q can finish the work in days?
A)8          B) 12          C) 6         D) 4         E) None of these.

Q10. A boat takes 38 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to point C midway between A and B. If the velocity of the stream is 4 kmph and the speed of the boat in still water is 14 kmph, what is the distance between A and B?
A)300 km B) 480 km        C) 240 km        D) 360 km        E) None of these.

Answers

1. B        2. C        3. D        4. B        5. D        6. C        7. C        8. B        9. D        10.D

 

Reasoning Quiz

Q1.Statements : a. All T are S.          b. All S are H.              c. All H are V. 
Conclusions: I. Some V are T.          II. Some V are S.             III. Some H  are S.  
1) All follow          2) Only II  follows            3) only I  follows            4) only I & II follows                5) None follows

Q2.Statements : a. Some S are P          b. All H are T           c. No P is a T
Conclusions: I. Some S are T          II. All T are H.            III. No P is a H
1) Only I follows           2) Only II  follows         3) only III  follows          4) None follows           5) None of these

Q3.Statements : a. some T are P.         b. Some P are R.         c. All R are E. 
Conclusions: I. Some R are T.          II. Some E are T.            III. All E are R. 
1) None follows              2) Only I follows              3) only II follows           4) only III follows           5) All follow

Q4.Statements: a. Some P are G.          b. Some G are C.           c. Some C are M. 
Conclusions: I. Some M are P.     II. Some C are P.      III. No P is a M. 
1) Only either I or III follows        2) Only either I or II  follows        3) only II follows         4) only III follows          5) None of these

Q5.Statements : a. All B are G.         b. All D are B.        c. Some C are B.
Conclusions: I. Some G are C.         II. All D are G.        III. Some B are D.  
1) None follows           2) Only I & II  follow           3) only II & III  follow         4) only I & III follows          5) All follow

Direction (Q.6-11): Study the information given below answer the given questions.
Eight friends A, B C, D, E, F, G and H are sitting in a circle, but not necessarily in the same order. Four of them are facing outside and four of them are facing the centre. 
1.E faces outside. Both the immediate neighbours of E face the centre. H sits second to the right of E. B sits third to the left of E.
2.D faces the centre. Both the immediate neighbours of D face outside.
3.G sits second to the left of A. B sits third to the right of H.
4.F is an immediate neighbour of D. C is an immediate neighbour of G. ~
5.D is not an immediate neighbour of B.

Q6.Who amongst the following sits on the immediate right of H?
1)A           2)D           3)C           4)G           5) None of these

Q7.Who amongst the following sits third to the right of A?
1) D.          2)E           3) F           4)A           5) None of these

Q8.Four of the following five are alike in a certain way, based on the information given above and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
1)HA          2)FH           3)GC           4)DA         5)AE

Q9.If all the people are made to sit in an alphabetical order, in clockwise direction, starting from A, the position of  whom amongst the following remains the same (excluding A)?
1)E               2)F            3)C        4)G         5) None of these

Q10.How many people are seated between A and C (counting clockwise from A)?
1) Two          2) Four           3) None      4) One         5) Three

Q11.Who amongst the following sits exactly between F and C (and is also their neighbour)?
1) E         2) B          3) G         4) A          5) None of these

Directions (12 – 15): In these questions symbols @, $, #, &, % are used with different meanings as follows.
P @ Q   means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q    means P is neither greater than nor equal to Q
P $ Q    means P is neither greater nor smaller than Q
P % Q    means P is not greater than Q
P & Q    means P is not smaller than Q
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is /are definitely true.
Give answer (1) if only conclusion I is true.
Give answer (2) if only conclusion II is true.
Give answer (3) if either conclusion I or II is true.
Give answer (4) if neither conclusion I nor II is true.
Give answer (5) if both conclusions I and II is true

Q12.Statements: A @ B, B $ C, C # D           
Conclusions: I. A#D         II. [email protected]

Q13.Statements: P&Q, Q%R, R$S    
Conclusions: I. Q $ S       II. P#S

Q14.Statements: P&Q, [email protected], R%S 
Conclusions: I. Q%S         II. P%S

Q15.Statements: [email protected],  B#C,  C%D 
Conclusions: I. B#D        II. [email protected]

Answer & Explanation

1.(1)        2.(3)        3.(1)        4.(1)        5.(5)        6.(4)        7.(3)        8.(3)        9.(2)        10.(1)        11.(2)

12. (4) A > B = C < D
I. A < D  False        II. B > D  False

13. (4):  P = Q = R = S
I. Q = S  False          II. P < S   False

14. (4):   P = Q > R = S
I. Q = S False       II. P = S False

15. (1): A > B < C = D

I. B < D  True             II. D > A False

 

English Quiz

Directions : Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, If any).

Q1. 1) Some adulterants are often highly carcinogenic / 2) and when consumed / 3) in a continuous period of time / 4) can stunt growth and cause serious ailments. / 5) No error

Q2. 1) A number of situations likes / 2) murder and robbery / 3) were simulated and vital combat tips /4) and moves were demonstrated. / 5) No error

Q3. 1) The film has faces which is not just popular in Maharashtra / 2) but outside of it too, / 3) a reason why he would add subtitles in English for a wider audience / 4) and may have an all–India release with help from PVR cinemas./ 5) No error

Q4. 1) More needs / 2) to be done before / 3) any of the chosen ten / 4) become finished products. / 5) No error

Q5. 1) The Teacher feels that his work is bound on interest / 2) those students who have neither experienced nor seen / 3) but read books and seen graphs / 4) depicting the concepts. / 5) No error
Directions: Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E), and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
A) Depression is possible and if they don’t get enough exercise, obesity is also on the cards.
B) A lot of people keep dogs tied all day.
C) They could exhibit other behavioural disorders such as chewing on their own leg or licking themselves constantly out of boredom, causing skin problems.
D) The other major risk is exposure to the elements for example, when they are tied in direct sunlight; they are at risk of dehydration and heat stroke.
E) Habitual tying is never a good thing.
F) This causes behavioural issues – they might start to become excessively vociferous or aggressive.

Q6. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement ?
1) E         2) D         3) C         4) A         5) F

Q7. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement ?
1) C         2) A         3) D         4) B         5) E

Q8. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement ?
1) F         2) C         3) E         4) B         5) D

Q9. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement ?
1) C         2) A         3) B         4) D         5) F

Q10. Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement ?
1) D         2) E         3) F         4) B         5) C

Answer & Explanation
  1. 3; Replace ‘in’ with ‘over’.
  2. 1; Replace ‘likes’ with ‘like’.
  3. 1; Replace ‘is’ with ‘are’.
  4. 4; becomes a finished product
  5. 1; Replace ‘on’ with ‘to’.

 

(6 – 10) E B F C A D

  1. 3
  2. 5
  3. 1
  4. 2

10. 4

 

Computer Quiz

Q1. Software for organizing storage and retrieval of information is a(n) ……….
1) operating system        2) database        3) database program        4) data warehouse        5) None of these

Q2. A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n) ……….
1) algorithm        2) hardware program        3) software bug        4) firmware program        5) None of these

Q3. Which of the following is not true about RAM?
1) RAM is a temporary storage area            2) RAM is the same as hard disk storage          3) RAM is volatile
4) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off           5) None of these

Q4. The main directory of a disk is called the directory………….
1) root        2) sub        3) folder        4) network        5) None of these

Q5. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s ….
1) features        2) format        3) pagination        4) grid        5) None of these

Q6. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes are known as ……..
1) Hardware        2) Networked Software        3) Shareware        4) Applications        5) None of these

Q7. A ………… shares hardware, software and data among authorized users.
1) network        2) protocol        3) hyperlink        4) transmitter        5) None of these

Q8. Computer programs are written in a highlevel programming language, however, the human-readable version of a program is called ……….
1) cache        2) instruction set        3) source code        4) word size        5) None

Q9. In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is ……..
1) copy and paste        2) copy, cut and paste        3) cut, copy and paste        4) cut and paste        5) None of these

Q10. Which of the following is not a function of the control unit?
1) Read instructions        2) Execute instructions        3) Interpret instructions        4) Direct operations        5) None of these

Q11. WWW means ……….
1) World Wide Wonder        2) World Wide Wizard        3) World Wide Web        4) Wide World Web        5) None of these

Q12. …….. processing is used when a large mailorder company accumulates orders and processes them together in one large set.
1) Batch        2) Online        3) Real-time        4) Group        5) None of these

Q13. What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW?
1) They are the same – just two different terms used by different manufactures
2) A CAD-ROM can be written to and a CDRW cannot
3) A CD-RW can be written to but a CDROM can only be read from
4) A CD-ROM holds more information than a CD-RW
5) None of these

Q14. Holding the mouse button down while moving an object or text is known as …………
1) moving        2) dragging        3) dropping        4) highlighting        5) None of these

Q15. A ……… is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.
1) spreadsheet        2) presentation        3) database        4) web page        5) None of these

Answers

1. 4         2. 1          3. 2      4. 1       5. 2      6. 4       7. 1        8. 3        9. 4        10. 4        11. 3        12. 1        13. 3        14. 2        15. 3

Leave a Comment

Your email address will not be published.