QUIZ 61

Quant Quiz

Directions (1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.
In an exhibition of watches there were three companies HMT, ROMAX and TITAN who introduced their models in the exhibition and it is found at the last of the exhibition that total 300 customers have visited exhibition. 50% customers purchased HMT; 55% customers purchased TITAN; 45% customers purchased ROMAX. 20% of customers who purchased HMT also purchased other two brands. Customers who purchased any of two brands are 95. Customers of only HMT are 20 more than that of only ROMAX. Customers who purchased only HMT and ROMAX are 40.

Q1. How many of them did not purchase any of the three watches?
(a) 15       (b) 20        (c) 05       (d) 10      (5) None of these

Q2. How many of them purchased only one brand of watches?
(a) 175       (b) 160        (c) 165        (d) 170        (5) None of these

Q3. How many of them purchased at least two brands of watches?
(a) 125       (b) 105        (c) 95        (d) 130        (5) None of these

Q4. How many of them didn’t purchase only one ROMAX watch?
(a) 160       (b) 105        (c) 260        (d) 265        (5) None of these

Q5. What is the total number of watches which have been sold?
(a) 450       (b) 445        (c) 455        (d) 305        (5) None of these

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Total 225 people are asked about what type of movies they like. 30 people said they liked only Action movies, 50 said they liked only Fictions and 1/3rd of total number of people liked only Horror movies. People who like Fiction and Horror movies but not Action movies are 1/3rd the number of people who like only Horror. People who like Action and Fiction movies but not Horror movies are 1/4th of the sum of people who like only Action movies and people who like only Fiction movies. Number of people who like Action and Horror movies but not like Fiction moviesare 1/15th of total number of people. Every person like at least one type of movie.

Q6. How many people like Action movies?
(a) 30        (b) 75        (c) 65        (d) 40        (5) None of these

Q7. What is the ratio between number of people who like Horror movies and total number of people surveyed?
(a) 5 : 9        (b) 1 : 3        (c) 4 : 9        (d) 2 : 9        (5) None of these

Q8. What is the difference between number of people who like Fiction movies and number of people like only Fiction movies?
(a) 0        (b) 45        (c) 55        (d) 5        (5) None of these

Q9. What is the number of people who like all three type of movies?
(a) 70        (b) 25        (c) 15        (d) 20        (5) None of these

Q10. What is the number of people who like exactly two types of movies?
(a) 60        (b) 70        (c) 155        (d) 75        (5) None of these

Answer & Explanation
  1. 3
  2. 4
  3. 1
  4. 4
  5. 1

Solutions (6-10)

Information given in the question we assume people like all 3 types movies is x.

30 + 20 + 50 + 15 + x + 25 + 75 = 225

x + 215 = 225

x = 10

6. 2

7. 1;

Ratio = 125/225 = 5 : 9

8. 3

9. 5; answer-10

10. 1

 

Reasoning Quiz

Q1. Statements: All petals are flowers.
Some Seeds are buds.      Some buds are Branchs.       All Branchs are plants.
Conclusions: I. Some petals are not buds.      II. Some Seeds are plants.      III. No Seeds is plant.
(a) Only I follows      (b) Either II or III follows      (c) I and II follow      (d) Only III follows      (e) None of the above

Q2. Statements:
Some pens are Penciles.      Some Penciles are Rubbers.      All Rubbers are cards.      No card is paper.
Conclusions: I. No Rubbers is paper.      II. Some cards are Penciles.      III. Some Penciles are not paper.
(a) I and II follow       (b) Only I follows       (c) Only II follows      (d) All follow      (e) None follows

Q3. Statements: Some Pink are green.
All green are Blue.      No Blue is stone.      Some stones are Red.
Conclusions:I. Some stones are pink      II. Some Red being Blue is a possibility.      III. No stone is pink.
(a) Only I follows      (b) Only II follows      (c) Either I or III follows      (d) I and II follow      (e) None of these

Q4. Statements: Some Car are Bike.
Some Bike are buildings.       All buildings are Tree.      All Tree are Flower.
Conclusions:
I. All Car being building is a possibility        II. All Tree are not buildings.       III. No Bike is Flower.
(a) None follows      (b) Only I follows       (c) Either I or III follows      (d) II and III follow      (e) Only II follows

Q5. Statements: All chairs are tables.
All tables are bottles.      Some bottles are jars.      No jar is bucket.
Conclusions:
I. Some tables being jar is a possibility.       II. Some bottles are chairs.       III. Some bottles are not bucket.
(a) Only I follows       (b) I and II follow      (c) All follow       (d) Only II follows       (e) None of these

Directions (Q.6-10) Study the following information and answer the given questions.
Eight Shampoos A, B, C, D, E, F, G and H, contained in eight different bottles, are placed around a circular table in such a manner that the tap fixed to each bottle is directed outward from the centre of the table. Each Shampoo is opf a different colour, viz Blue, Yellow, Orange, White, Green, Violet, Brown and Black, but not necessarily in the same order.
i) shampoo B is placed third to the right of shampoo D.
ii) The Yellow shampoo is placed on the immediate left of shampoo B.
iii) The colour of shampoo B is not white.
iv) shampoo F is placed fourth to the left of shampoo A.
v) Neither shampoo F nor shampoo A is an immediate neighbour of shampoo B.
vi) The colour of shampoo C is violet and is placed third to the left of the Yellow shampoo.
vii) The Green shampoo is placed second to the right of the violet shampoo.
viii) The Brown shampoo is placed second to the right of shampoo B.
ix) H is the Orange shampoo and is placed exactly between shampoo C and shampoo A.
x) The Blue shampoo is placed second to the left of the Orange shampoo.
xi) shampoo G is placed third to the right of shampoo C.

Q6. Which of the following shampoos is of White colour?
(a) D          (b) E          (c) G      (d) F          (e) None of these

Q7. What is H’s position with respect to F?
(a) Third to the left      (b) Second to the left      (c) Third to the right       (d) Second to the right      (e) Fourth to the left

Q8.How many shampoo bottles are placed between shampoo A and G (counted from G clockwise)?
(a) One          (b) Two              (c) Three       (d) Four            (e) None of these

Q9.Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group. Which of the folowing does not belong to that group?
(a) Violet-Brown          (b) Black-Green          (c) Orange-White        (d) Yellow-Blue        (e) Green -Yellow

Q10. What is the colour of shampoo B?
(a) Blue                (b) Black               (c) Yellow         (d) Can’t say           (e) None of these

Answers

1.B      2.D      3.E      4.B      5.C      6.A      7.A      8.B      9.E      10.B

 

English Quiz

Directions (Q. 1-10): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
The weaker sections of the rural population are mostly from the socially and economically backward and (1) sections of the village community. Because of their (2) and financial difficulty, they are not readily (3) to change their work habits and adopt modern technology. (4) sure about the traditional methods, they are (5) to take to (6) equipment and techniques which require some time to get accustomed for (7) work.
After holding a number of group meetings with rural people (8) to different vocations and spread over the entire country, we can safely say that persons in the villages are not (9) for training to improve upon their traditional and hereditary (10) of working. 
Q1. 
1) depressed       2) different      3) rich       4) privileged       5) forward  

Q2. 1) ability       2) dependence      3) illiteracy       4) number      5) majority

Q3. 1) discarding      2) feeling     3) bending      4) undertaking       5) willing

Q4. 1) Making          2) Having        3) Quite       4) Being      5) Not 

Q5. 1) forced       2) reluctant       3) bound      4) prepared      5) curious 

Q6. 1) farming       2) traditional      3) improved       4) powerful      5) old

Q7. 1) routine       2) monotonous      3) excessive      4) wasteful      5) effective 

Q8. 1) accruing       2) helping       3) enabling        4) belonging      5) referring

Q9.1) eager       2) capable       3) indifferent       4) antagonistic      5) unwilling

Q10.1) theories       2) techniques            3) desires       4) hours       5) policies

Directions (Q.11-15): In each one of the following sentences, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five pairs of words denoted by numbers (1), (2), (3), (4) and (5). Find out which pair of words can be filled up in the blanks .n the sentence in the same sequence to make it, meaningfully complete.

Q11. He________ for having caused _____________ to the residents.
1) questioned, authenticity      2) apologized, impatience      3) regretted, inconvenience      4) wondered, disappointment
5) pressurized, discomfort

Q12. The new__________ in the defence field are quite__________ and hence appreciable.
1) ideas, novel        2) studies, substandard      3) incentives, diplomatic      4) appointments, sensitive      5) inventions,. admirable

Q13. He admitted having __________ about the __________ of the documents.
1) questioned, authenticity      2) regard, truth       3) aware, possession       4) predicted, correctness      5) enquired, preparation

Q14. Despite __________ of resources, the financially underprivileged students __________ in their endeavour.
1) plenty, failed       2) availability, gave        3) want, surrendered           4) lack, succeeded        5) extremity, excelled

Q15. The work assigned to me is not __________ though it is very __________.
1) voluminous, careful         2) challenging, easy      3) impossible, stupendous      4) exceptional, ordinary      5) meagre, difficult

Answers

1. (1)      2. (3)      3. (5)       4. (4)       5. (2)       6. (3)       7. (5)      8. (4)       9. (1)       10. (2)      11. (3)      12. (5)       13. (5)       14. (4)      15. (3)

 

COMPUTER QUIZ

Q1.What is the full form of VIRUS?
1) Various Information Resources Under Siege         2) Vital Information Resources Under Suspicion
3) Vital Information Resources Under Siege         4) Various Information Resources Under Sabotage             5) None of these

Q2.Which of the following is not an OS?
1) DOS         2) Windows        3) Linux       4) Microsoft      5) None of these

Q3.Which of the following is NOT an input device
1) Keyboard          2) Mouse        3) Plotter       4) Scanner       5) joystick

Q4.An ad hoc query is a
1) pre­-planned question          2) pre-­scheduled question          3) spur­ of­ the ­ moment question
4) question that will not return any results       5) None of these

Q5.What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
1) Configuration      2) Download      3) Storage       4) Upload      5) Installation

Q6.A MODEM is connected in between a telephone line and a
1) Internet      2) Computer       3) Interface card       4) Microphone      5) Network

Q7.In MS Access, a table can have ___________ primary key(s).
1) Four      2) Two      3) Three       4) One      5) None of these

Q8.A proxy server is used for which of the following?
1) To provide security against unauthorised users            2) To process client requests for web pages.
3) To process client requests for database access            4) To provide TCP/IP          5) None of these

Q9.Which type of memory is closely related to processor?
1) Tape Memory      2) Main Memory      3) Disk Memory       4) Secondary Memory      5) None of these

Q10. A(n) ___________ is a small, wirless handheld computer that scans items, tags and pulls up the current price (and any special offer) as you shop.
1) PSS       2) PoS      3) Inventory       4) Data mining      5) None of these

Answers

1. 3      2. 4       3. 3       4. 3      5. 5      6. 2      7. 4      8. 1      9. 2      10. 1

Leave a Comment

Your email address will not be published.