QUIZ 54

Quant Quiz

Q1. What is the minimum number of square marbles required to tile a floor of length 5 metres 78 cm and width 3 metres 74 cm?
A.176       B.187        C.540      D.748       E. none of these

Q2. A number when divided by a divisor leaves a remainder of 24. When twice the original number is divided by the same divisor, the remainder is 11. What is the value of the divisor?
A.13       B.59     C.35     D.37      E. none of these

Q3. A train travelling 25 km an hour leaves Delhi at 9 a.m. and another train travelling 35 km an hour starts at 2 p.m. in the same direction. How many km from Delhi will they be together?
A 437 ½ km         B.436 ½ km        C.435 ½ km        D.434 ½ km       E. none of these

Q4. Without any stoppage a person travels a certain distance at an average speed of 80 kmph, and with stoppages he covers the same distance at an average of 60 kmph. How many minutes per hour does he stop?
A.25minutes        B.15 minutes      C.10 minutes         D.26 minutes          E. None of these

Q5.A person can row a boat d km upstream and the same distance downstream in 5 hours 15 minutes. Also, he can row the boat 2d km upstream in 7 hours. How long will it take to row the same distance 2d km downstream?
A.3/2 hours            B.7 hours            C.7 ( ¼)          D.7/2 hours       E. None of these

Q6.The profit earned by selling an article for Rs. 900 is double the loss incurred when the same article is sold for Rs. 450. At what price should the article be sold to make 25% profit?
A.Rs. 750          B.Rs.700             C.Rs. 900            D.Rs. 600           E.None of these

Directions (7-10): The following table gives the percentage distribution of population of five states, P, Q, R, S and  T on the basis of poverty line and also on the basis of sex. Study the table and answer the questions based on it.

State Percentage of population below poverty line Proportion of Males and Females
below poverty line above poverty line
M  : F M : F
P 35 5 : 6 6 : 7
Q 25 3 : 5 4 : 5
R 24 1 : 2 2 : 3
S 19 3 : 2 4 : 3
T 15 5 : 3 3 : 2

Q7. What will be the number of females above poverty line in the State S if it is known that the population of state S is 7 million?
A. 3 million           B. 2.43 million           C. 1.33 million          D. 5.7 million          E 1.61 million

Q8. If the male population above poverty line for state R is 1.9 million, then the total population of state R is:
A 4.5 million             B 4.85 million       C 5.35 million        D 6.25 million          E 7.6 million

Q9. What will be the male population above poverty line for state P if the female population below poverty line for state P is 2.1 million?
A 2.1 million          B 2.3 million        C 2.7 million          D 3.3 million        E. 3.4 million

Q10. If the population of males below poverty line for state Q is 2.4 million and that for state T is 6 million, then the total populations of states Q and T are in the ratio:
A 1:3        B 2:5          C 3:7         D 4:9        E 5:12

Answer & Explanation

1.B
The marbles used to tile the floor are square marbles. Therefore, the length of the marble = width of the marble.
As we have to use whole number of marbles, the side of the square should a factor of both 5 m 78 cm and 3m 74. And it should be the highest factor of 5 m 78 cm and 3m 74.
5m78cm=578cm and 3m74cm=374cm.
The HCF of 578 and 374 = 34.
Hence, the side of the square is 34.
The number of such square marbles required =
(578×374)/(34×34)
=17×11= 187

2.D
3.A
Solution:
The first train has a start of 25 / 5 km and the second train gains ( 35 – 25 ) or 10 km per hour.
The second train will gain 25 x 5 km in  (25 x5) / 10 or 12 ½ hours.
The required distance from Delhi = 12 ½ x 35 km = 437 ½ km
4.B
Solution:
Let the total distance be x km.
Time taken at the sped of 80 km/hr = x/80 hrs.
Time taken at the sped of 60 km/hr = x/60 hrs.
He rested for ( x/60 – x/80) hrs = 20x / 60 x 80 = x/240 hrs.
his rest per hour = x/240 ÷ x/60 = ¼ hrs. = 15 minutes.
5.D
Explanation: Let the speeds of boat and stream be x and y km/hr respectively.
Then, Rate downstream = (x + y) km/hr and Rate upstream = (x – y) km/hr
Given d / (x+y) + d / ( x-y ) =5 hrs 15 minutes = 21/4 hours
and 2d / (x+y) = 7 => d / (x+y)=7/4 => 2d / (x+y)=7/2
Hence, he takes 7/2 hours to row 2d km distance downstream.
6.A
7.B
8.D
9.D
10..B

 

REASONING QUIZ

1. The virtue of art does not allow the work to be interfered with or immediately ruled by anything other than itself. It insists that it alone shall touch the work in order to bring it into being. Art requires that nothing shall attain the work except through art itself. This passage best supports the statement that:
(a)  art is governed by external rules and conditions.                (b)  art is for the sake of art and life.
(c)  art is for the sake of art alone.                   (d)  artist realises his dreams through his artistic creation.
(e)  artist should use his art for the sake of society.

2. There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation. The increase in service-sector will require the managers to work more with people rather than with objects and things from the assembly line.
(a)  managers should have a balanced mind.                (b)  assembly lime will exist in service organisations.
(c)  interpersonal skills will become more important in the future work place.
(d)  manufacturing organisations ignore importance of people.          (e)  service organisations will not deal with objects and things.

3. One of the important humanitarian by products of technology is the greater dignity and value that it imparts to the human labour. In a highly industrialized society, there is no essential difference between Brahmin and Dalit, Muslim and Hindu; they are equally useful and hence equally valuable, for in the industrial society individual productivity fixes the size of the pay cheque and this fixes social status.
(a)  technology decides individual social status.                (b)  castes and religions are man made.
(c)  human labour has dignity and value.               (d)  all individuals, irrespective of caste and creed, are born equal.
(e)  industrial society is a great leveller of men.

4.The only true education comes through the stimulation of the child’s power by the demands of the social situations in which he finds himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the standpoint of the welfare of the group to which he belongs.
The passage best supports the statement that real education.
(a)  will take place if the children imbibe action and feeling.             (b)  will take place if the children are physically strong.
(c)  is not provided in our schools today                    (d)  comes through the interaction with social situations
(e)  comes from the self-centered approach of the students

5. Though the waste of time or the expenditure on fashions is very large, yet fashions have come to stay. They will not go, what may. However, what is now required is that strong efforts should be made to displace the excessive craze for fashion  from the minds of these youngsters.
The passage best supports the statement that :
(a)  fashion is the need of the day
(b)  the excessive craze for fashions is detrimental to ones personality.
(c)  the hoard for fashion should be done away with so as not to let down the constructive development.
(d)  work and other activities should be valued more than the outward appearance.
(e)   None of these

6. To forgive an injury is often considered to be a sign of weakness; it is really a sign of strength. It is easy to allow oneself to be carried away by resentment and hate into an act of vengeance; but it takes a strong character to restrain those natural passions. The man who forgives an injury proves himself to be the superior of the man who wronged himself and puts the wrong-doer to shame.
The passage best supports the statement that:
(a)  the sufferer alone knows the intensity of his sufferings.            (b)  people tend to forgive the things happened in the past.
(c)  natural passions are difficult to suppress.                (d)  mercy is the noblest form of revenge.
(e)  a person with calm and composed nature has depth of thought and vision.

7. The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition form one generation to the next. This applies today in an even higher degree than in former times for, through the modern development of economy, the family as bearer of tradition and education has become weakened. This passage best supports the statement that for transferring the wealth of tradition from one generation to the next –
(a)  there are means other than the school.               (b)  several different sources must be tried.
(c)  economic development plays a crucial role.            (d)  modern technology must be put to use.
(e)  family, as ever, is the most potent means.

8. It is up to our government and planners to devise ways and means for the mobilisation of about ten crore workers whose families total up about forty crore men, women and children. Our agriculture is over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more purchasing or spending power to every agriculturist. This will result in the shortage of man-power for many commodities to be produced for which there will be a new demand from a prosperous agrarian class.   This shortage will be removed by surplus man-power released from agriculture as suggested above.
The passage best supports the statement that:
(a)  employment in production is more fruitful than employment in agriculture.
(b)  Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilisation of man-power.
(c)  a shift of labour from agricultural sector to the industrial sector would uplift the living standard.
(d)  the industrial sector is labour-deficient while the agricultural sector is over-manned in our country
(e)  None of these.

9. Satisfaction with co-workers, promotion opportunities, the nature of work, and pay goes with high performance among those with strong growth needs. Among those with weak growth needs, no such relationship is present  and, in fact, satisfaction with promotion opportunities goes with low performance.
This passage best supports the statement that:
(a)  satisfaction is an inevitable organisational variable.
(b)  job satisfaction and performance are directly and closely related.
(c)  relationship between job satisfaction and performance is moderated by growth need.
(d)  every organisation has few employees having weak growth need.
(e)  high performance is essential for organisational effectiveness.

10. The press should not be afraid of upholding and supporting a just and righteous cause. It should not be afraid of criticising the government in a healthy manner. The press has to be eternally vigilant to protect the rights of the workers, backward  and suppressed sections of the society. It should also give a balanced view of the things so that people can be helped in the formation of a healthy public opinion.
The passage best supports the statement that
(a)  press has a great role to play in a democracy.
(b)  the press is the only means to project to the masses the policies of the government.
(c)  the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.
(d)  the press can be used by the governments as an effective media for the upliftment of the backward sections of society.
(e)  all the information given by the press should be well-articulated so as to gain a good opinion towards the ruling party.

Answers

1-(c),  2-(c),  3-(c),  4-(d),  5-(b),  6-(d),  7-(c),  8-(b),  9-(c), 10-(c)

 

English Quiz

Directions (1 – 10): in the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.    
Greenhouse gases are only (1) of the story when it comes to global warming. Changes to one part of the climate system can (2) additional changes to the way the planet absorbs or reflects energy. These secondary changes are (3) climate feed backs, and they could more than double the amount of warming caused by carbon dioxide alone. The primary feedbacks are (4) to snow and ice, water vapour , clouds, and the carbon cycle. Perhaps the most well (5) feedback comes from melting snow and ice in the Northern Hemisphere. Warming temperatures are already (6) a growing percentage of Arctic sea ice, exposing dark ocean water during the (7) sunlight of summer. Snow cover on land is also (8) in many areas. In the (9) of snow and ice, these areas go from having bright, sunlight-reflecting surfaces that cool the planet to having dark, sunlight-absorbing surfaces that (10) more energy into the Earth system and cause more warming.

Q1.(1) whole       (2) part             (3) material        (4) issue         (5) most

Q2.(1) Raise       (2) brings           (3) refer          (4) stop       (5) cause

Q3.(1) Sensed       (2) called           (3) nothing       (4) but       (5) term

Q4.(1) Due       (2)  results          (3) reason      (4) those           (5) because

Q5.(1) Done           (2) known              (3) ruled            (4) bestowed       (5) said

Q6.(1) Mastering        (2) sending            (3) melting         (4) calming        (5) increasing

Q7.(1) Make – shift        (2) ceasing               (3) troubled           (4) perpetual         (5) absent

Q8.(1) Dwindling           (2) manufactured          (3) descending           (4) generating           (5) supplied

Q9.(1) Progress                (2) reduced           (3) existence           (4) midst             (5) absence

Q10.(1) Repel          (2) waft              (3) monitor           (4) bring          (5) access

Directions (11-15) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is “No Error” the answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuation if any.) 

Q11.The Government has asked individuals (1)/ with income of over Rs. 10 lakhs to (2)/electronic file tax returns for the year 2011 – 12, (3)/ something which was optional till last year. (4)/ No Error (5)

Q12.The power tariff had already (1)/ been increased twice in (2)/ the last 15 months and the Electricity board had also (3)/ levied additional monthly charges to consumers. (4)/ No Error (5)

Q13.Despite ofcurfew (1)/ in some areas, minor (2)/ communal incidents were reported (3)/ from different areas of the walled city. (4)/ No Error (5)

Q14.This comes (1)/ at a time (2)/ when fund allocation (3)/is been doubled. (4)/ No Error (5)

15.As the prison will get (1)/ an official telephone facility soon, the prisoners (2)/ won’t have to make calls in discreet manner (3)/ through smuggled mobile phones. (4)/ No Error (5)

Answers

1.(2)       2.(5)      3.(2)     4.(1)      5.(2)     6.(3)     7.(4)     8.(1)     9.(5)     10.(4)     11.(3)      12.(4)    13.(1)     14.(4)      15.(1)

 

Computer Quiz

1. A(n) __ is a private corporate network, used exclusively by company employees.
(1) intranet          (2) local area network         (3) peer-to-peer       (4) Internet       (5) None of these

2. A characteristic of a file server is which of the following ?
(1) Acts as a fat client and is limited to one PC            (2) Manages file operations and is limited to one PC
(3) Acts as a fat client and is shared on a network               (4) Manages file operations and is shared on a network
(5) None of these

3.Which of the following terms is just the connection of net-works that can be joined together?
(1) Virtual private network            (2) Internet           (3) None of these              (4) Extranct             (5) Intranet

4. Servers are computers that provide resources to the other computers connected to a _
(1) Mainframe      (2) Network         (3) Super computer           (4) Client              (5) None of these

5. The most important or power-ful computer in a typical network is
(1) desktop              (2) network cliejit          (3) network station              (4) network server           (5) None of these

6. To make a notebook act as a desktop model, the notebook can, be connected to a__ which is connected to a monitor and other devices.
(1) bay            (2) network        (3) port           (4) docking station            (5) None of these

7. A set of rules that computer on a network use to commu-nicate with each other are called
(1) Protocol              (2) Regulations         (3) Rules          (4) Netiquettes            (5) None of these

8. Which of the following refers to a small, single site network?
(1) CPJ         (2) DSL          (3) RAM         (4) USB          (5) LAN

9. Computer connected to a LAN {Local Area Network) can
(1) share information and/or share peripheral equipment
(2) go on line      (3) run faster         (4) E-mail          (5) None of these

10. The __ is a device that connects n inputstom outputs,
(1) Crosspoint          (2) Crossbar          (3) None of these           (4) RAM            (5) Modem

11. The sharing of a medium and its path by 2 or more devices is called _.
(1) Multiplexing           (2) Encoxing          (3) Line discipline           (4) Modulation             (5) None of these

12. Which multiplexing technique transmits ariatog signals ?
(1) Asynchronous TDM           (2) Synchronous TDM         (3) FDM         (4) Both (2) and (3)             (5) None of these

13. Network components are connected to the same cable in the— topology,
(1) mesh             (2) ring             (3) bus        (4) star           (5) mixed

14. Two or more computers connected to each other for shar-ing information form a ——
(1) pipeline             (2) router          (3) server          (4) tunnel            (5) network

15. Office LANs that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate ——
(1) CAN          (2) WAN          (3) DAN             (4) LAN               (5) TAN

Answers

1.(1)       2.(4)      3.(5)      4.(2)     5.(4)       6.(4)     7.(1)     8.(5)     9.(1)       10.(5)     11.(1)      12.(3)      13.(3)      14.{5)      15.(2)

Leave a Comment

Your email address will not be published.