QUIZ 51

Quant Quiz

Q(1-5) Find the missing number in the given seriese.
(1).2, 7, 10, 22, 18, 37, 26,?
A.. 42        B. 52        C. 46       D. 62        E.None of these

Q(2).279936, 46656, 7776, 1296, 216, ?
A. 60        B. 46         C. 36       D. 66      E.None of these

Q(3)12, 38, 116, 350, 1052, ?
A. 1800           B. 2200         C. 2800          D. 3158       E.None of these

Q(4). 46080, 3840, 384, 48, 8, 2, ?
A. 1        B. 1/64           C. 1/8       D.2       E. None of these

Q(5).5,28,57,88,125
A.156            B.147         C.166            D.186       E. None of these

Q(6-10) .Find the wrong number in the following series.
6.13, 18, 25, 30, 37, 40
A. 25          B. 30          C. 37         D. 40         E.None of these

Q7. 15 46 63 71 75 77 78
A.15         B.46         C.63         D.71            E.75

Q8. 2,3,12,37,86,166,288
A.37          B.86           C.166        D.288       E.12

Q9.15, 16, 34, 105, 424, 2124, 12756
A.16          B.34        C.105          D.424         E.2124

Q10.3, 7, 15, 27, 63, 127, 255
A.7            B.15          C.27         D.63          E.127

Answer & Explanation

1.B
There are two series here
2, 10, 18, 26, … (Increase by 8)
7, 22, 37, … (Increase by 15)
Hence, next term is 37+15 = 52
2.C
Go on dividing by 6 to the next number
3.D
12
12 × 3 + 2 = 38
38 × 3 + 2 = 116
116 × 3 + 2 = 350
350 × 3 + 2 = 1052
1052 × 3 + 2 = 3158
4.A
46080 /12 = 3840
3840 /10 = 384
384 /8 = 48
48 /6 = 8
8/4 = 2
2 /2 = 1
5.C
28=23+5
57=29+28
88=31+57
125=37+88
166=41+125
6.D
The differences between two successive terms from the beginning are 7, 5, 7, 5, 7, 5. So, 40 is wrong.

7.B
In this question, if you start from the beginning, firstly the difference is 31, then the difference is 17, then the difference is 8. So there is no logic. If you start backwards,you can see that firstly, 1 is added, then 2 is added, then 4 is added, then 8,16 and 32 should have been added. So you have got the right clue. So 15 + 32 the first number should be 47 and afterwards, the series becomes + 16, + 8, + 4and so on.

8.C
3-2=1
12-3=9
37-12=25
86-37=49
166-86=80(this must be 81=167-86=81)
so wrong number in the sequence is 166
difference between two sucessive numbers sequence would be
1,9,25,49,81,121(square of 1,3,5,7,9,11)

9.E
2nd term = (1st term) * 1 + 1 = 15 *1 + 1 = 16.
3rd term = (2nd term) * 2 + 2 = 16 * 2 + 2 = 34
4th term = (3th term) *3 + 3 = 34 * 3 + 3 = 105
5th term = (4th term) * 4 + 4 = 105 * 4 + 4 = 424
6th term = (5th term) * 5 + 5 = 424 * 5 + 5 = 2125
6th term should 2125 instead of 2124.

10.C
Go on multiplying the number by 2 and adding 1 to it to get the next number.So, 27 is wrong.

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): In the following questions, the symbols @, $, %, # and © are used with the following meanings illustrated—
‘A @ B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A # B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A © B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer—
1] If only conclusion I is true.
2] If only conclusion II is true.
3] If either conclusion I or conclusion II is true.
4] If neither conclusion I nor conclusion II is true.
5] If both conclusions I and II are true.

Q1. Statements: C $ D, A @ B,  B # C,
Conclusions: I. D % A          II. C % A

Q2. Statements: N @ P, M $ N, P % Q
Conclusions: I. P © M          II. Q # N

Q3. Statements: G @ H, E % F,  F # G,
Conclusions: I. H # F            II. E % G

Q4. Statements: K $ L, J © K, L % M
Conclusions: I. L © J             II. L % J

Q5. Statements: Y © Z, W # X,  X % Y
Conclusions: I. Z # X             II. Y # W

Directions (6-10): Read the following passage carefully and answers the questions given below it—
Eight friends J, K, L, M, N, P, R and S like  different movies  – A , B, C, D, E, F, G and H. All of them are seated around a square table (two on each side) facing the centre.
L sits third to the right of K. K likes C. R is sitting second to the left of P. P is not an immediate neighbour of L or K. The one who likes A is an immediate neighbour of P. Three people sit between K and the person who likes F.
K, L and also their immediate neighbour do not like D. Only one person sits between the person who likes D and M. The persons who like E and H are immediate neighbour of each other. L likes neither H nor E. Only one person sits between J and the person who likes B. J does not like D or E. N does not like D.

Q6. Which of the following is true regarding R?
(1) R Like the B                (2) S and M are immediate neighbours of R               (3) One person sits between R and the person who likes H
(4) R sits second to the right of J              (5) None of these

Q7. Who amongst the following likes movie E ?
(1) L            (2) R                 (3) M             (4) N          (5) Cannot be determined

Q8. How many person sit between S and the person who likes H, when counted from the left hand side of the person who likes H?
(1) None          (2) One          (3) Two        (4) Three             (5) Four

Q9. Which of the following is true?
(1) Only one person is sitting between the person who likes H and G brand.
(2) S likes D brand.           (3) The person who likes E is an immediate neighbour of K.
(4) One person sits between K and the person who likes D brand.            (5) None is true

Q10. Who amongst the following represent immediate neighbour of M?
(1) J, N              (2) P and the person who likes D             (3) K and the person who likes G         (4) P, R               (5) J, S

Answer & Explanation

Solutions (1-5):
@ – ³
$ – £
% – >
# – <
© – =
1. (4):
Statement: A ³ B < C £  D
Conclusions
I. D > A
II. C > A
2. (2):
Statement: M £  N ³ P > Q
Conclusions I. P = M
II. Q < N
3. (4):
Statement: E > F < G ³ H
Conclusions I. H < F
II. E > G
4. (3):
Statement: J = K £  L > M
Conclusions I. L = J
II. L > J
5. (1);
Statement: W < X > Y = Z
Conclusions I. Z < X
II. Y < W

6. (5)
7. (4)
8. (4)
9. (2)
10. (3)

 

English Quiz

Directions (Q.1 to 5): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the question given below them.
A) Japanese toys, for instance, are in great demand despite the heavy import duty.
B) The toys that they produce are almost without exception, of inferior quality.
C) Their manufacturers here need to be reminded of this.
D) The two toy-libraries in Mumbai also rely largely on foreign-made toys.
E) But making them is no child’s play
F) Toys are meant for children.
G) Not surprisingly, many parents prefer to buy the imported variety even though these are usually much more expensive.

Q1. Which of the following will be be the THIRD sentence?
1) C        2) B        3) D        4) E        5) G

Q2. Which of the following will be be the LAST sentence?
1) C        2) D        3) B        4) E        5) G

Q3. Which of the following will be be the FIRST sentence?
1) E        2) G        3) A        4) F        5) B

Q4. Which of the following will be be the FOURTH sentence?
1) C        2) E        3) B        4) G        5) D

Q5. Which of the following will be be the SIXTH sentence?
1) F        2) E        3) C        4) D        5) A

Directions (Q.6-10): In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case:
The second encouraging feature of the (6) is that a wide spectrum of parties has supported it, raising the (7) of a growing united front of opposition. And Sonia Gandhi’s (8) in the agitation reflect a potentially interesting emergence in the Congress party, one in which the technocrats approved by international economic interests and domestic elites might cease to be the (9) influence on its political and economic (10). If that were to happen, there may be real prospects for an alliance to emerge against the present government in which the Left parties and the AAP put aside their seemingly unburiable hatchets with the Congress, hatchets that owed to their perfectly justified disgust with the second regnum of the United Progressive Alliance (UPA).

Q6. 1) Function      2) Allegation      3) Association           4) Rally    5) Agitation

Q7. 1) Hope     2) Expectation      3) Price       4) Height      5) Anger

Q8. 1) Leading       2) Initiatives        3) Expectation     4) Interest      5) Hope

Q9. 1) Preceding      2) Additional      3) Dominant       4) Aging     5) Decreasing

Q10. 1) Manifesto      2) List      3) Ground     4) Agenda         5) Background

Directions (Q.11-15). Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will he in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuation, if any).

Q11. According to him (1)/ two factors which are (2)/ needy for success (3)/ are discipline and diligence.(4)/ No Error (5)

Q12. He wants to (1)/ set up a laboratory (2)/ to undertake research (3)/ into a vaccine for cancer.(4)/ No Error (5)

Q13. The crucial point to (1)/ be discussed at the (2)/ meeting is how to (3)/ well implement the policy.(4)/ No Error (5)

Q14. Experts have recommended that (1)/ the Govt. reconsidered (2)/ restrictions imposed on foreign (3)/ Investment in real estate.(4)/ No Error (5)

Q15. There is lots of (1)/ supports from the employees (2)/ for the proposal to (3)/ merge with the parent company. (4)/ No Error (5)

Answers

1.1      2. 2      3. 4      4. 3      5. 5      6. 5      7. 1      8. 2      9. 3      10. 4      11. 3      12. 5      13. 4      14. 2      15. 2

 

Computer Quiz

Q1. A ______ is approximately a million bytes.
a) Giga byte    b) Kilo byte     c) Mega byte     d) Tera byte     e) None of these

Q2. If you want to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a:
a) repeater     b) router    c) gateway    d) switch    e) None of these

Q3. What do you press to enter the current date in a cell?
a) CTRL + ; (semicolon)        b) CTRL + SHIFT + : (colon)        c) CTRL + F10        d) CTRL + F11       e) None of these

Q4. To make the number pad act as directional arrows, you press the ____ key.
a) Num lock    b) Caps lock     c) Arrows lock     d) Shift     e) Control

Q5. Press ____ to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.
a) ALT + D     b) ALT + A     c) SHIFT + TAB      d) TAB + CTRL     e) None

Q6. To move to the bottom of a document, press ____
a) Insert key    b) Home key    c) CTRL + End key     d) End key     e) None of these

Q7. Transmitting data in the form of light is called
a) Light Transmitter         b) Fiber glass           c) LTP       d) All of the above     e) None of the Above

Q8. ___ is the memory card which is conceptually related to the smart card but similar to video desk?
a) Debit card    b) Master card     c) Laser card         d) Credit card      e) None of the Above

Q9. Maximum Storage capacity of a DVD is _____
a) 17 GB     b) 15 GB     c) 16 GB     d) 10 GB    e) None of the Above

Q10. Which of the following operating system uses first 64 bit technology?
a) MS-DOS     b) Windows XP    c) Mac OS     d) Linux      e) None of the Above

Q11. A processing unit that coordinates networks and data communication is known as:
a) Control unit      b) CPU     c) Communications Processor     d) Data Coordinator     e) None of the Above

Q12. Two or more computers connected to each other for sharing information form a:
a) network     b) router     c) server     d) tunnel      e) pipeline

Q13. If a computer provides database services to other, then it will be known as:
a) Web server      b) Application server      c) Database server     d) FTP server      e) None of these

Q14. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is __
a) Transmitter       b) Diodes       c) HHL     d) DSL         e) None of these

Q15. Documents, Movies, Images and Photographs etc are stored at a:
a) Application Sever      b) Web Sever    c) Print Server     d) File Server     e) None of these

Q16. RAM consists of which of the following?
a) Conductor       b) Semi Conductor       c) Vaccum Tubes      d) Transistor      e) None of these

Q17. Who is the father of Internet?
a) Charles Babbage      b) Vint Cerf    c) Denis Riche    d) Martin Cooper     e) None of these

Q18. ______is process of Verification?
a) Access         b) Login       c) Logout        d) Authentication       e) None of these

Q19. Identify the odd one from the following?
a) CD/DVD       b) Floopy Disks       c) SD Disk       d) BIOS      e) None of these

Q20. USB is which type of storage device?
a) Primay         b) Secondary       c) Tertiary    d) All the above    e) None of these

Answers

1) c;     2) a;    3) a;    4) a;    5) a;    6) c;    7) b;    8) c;    9) a;    10) d;    11) c;    12) a;    13) c;     14) d;    15) d;    16) b;    17) b;    18) d;     19) d;   20) c;

Leave a Comment

Your email address will not be published.