QUIZ 46

Quant Quiz

Directions (1-4) Study the following Table to answer these questions

 

CityArrival TimeDeparture TimeDistance Covered Cummulative
A00
B6:406:50140
C8:108:12231
D9:5510:00380
E11:2011:30468
F12:4513:00574
G15:0015:10750
H16:25860

Railway Time Schedule of an Express Train X Running Between City A and City H
a – Arrival of train,      
b – Departure of train
A, B, C, D, E, F, G and H – Cities through which the train runs. 
a-d – Indicates stoppage/halting of the train at the city station.

Q1.The average speed of the train maintained between two successive stations was maximum between
(1) E – F       (2) F – G     (3) G – H      (4) both G – H and F – G     (5) None of these

Q2.Between how many pairs of consecutive stations does the speed run below the overall average speed of the entire trip?
(1)4      (2)1    (3) 3       (4)2    (5) None of these

Q3.If the train stops at each city for 30% more time that what it is at the moment, then at what time will it reach the city H after departing from City A as per schedule?
(1) Data insufficient
(2)17 : 03      (3)16 : 41      (4)16 : 58    (5) None of these

Q4.The train begins its onward journey from City A and it is extended to beyond City H to a City M due to some unavoidable reason. The train starts its return journey immediately after it reached City M. The train returns with a speed of 90 km/h without any stoppages in between and reaches City A at 2 : 25 am. Find the distance between City H and City M.
(1)40 km       (2)90 km     (3)70 km       (4)59 km      (5) None of these

Direction (5-9): Study the following table carefully and answer the questions given below it.
Number of six types of electronic products sold by six different stores in a month and price per product (P)(price in Rs. 000 ) charged by each store.

StoreABCDEF
ProductNPNPNPNPNPNP
L541354811260104611244013648126
M714.5533.8575.64949575.5454.7
N481247185215541262115611
O525355484850544959475851
P607561685692448446765978
Q431644154514.5481655185515

Q5.The number of L products sold by Store F is what percent of the total number of the same type of the products sold by Store E?
(1)76.33       (2) 124      (3) 83.33     (4) 115       (5) None of these

Q6.What is the ratio of total number of N and L type products together sold by Store D and that of the same product sold by Store A?
(1) 119:104        (2) 102:115        (3) 104:115       (4) 117:103       (5) None of these

Q7.What is the average price per product charged by all the stores together for Product Q?
(1) Rs 14,700      (2) Rs 15,750       (3) Rs 15,200      (4) Rs 14,800      (5) None of these

Q8.What is the difference in the amount earned by Store A though the sale of P type products and that earned by Store B through the sale of Q type products?
(1) Rs 38.4 Lakhs       (2)Rs 0.384 Lakhs      (3) Rs 3.84 Lakhs      (4) Rs 384 Lakhs      (5) None of these

Q9.What is the total amount earned by Store C through the sale of M and O types product together?
(1) Rs 2719.2 Lakhs       (2) Rs 271.92 Lakhs      (3) Rs 2.7192 Lakhs      (4) Rs 27.192 Lakh     (5) None of these.

Answer & Explanation

1. (4) 
the average speed maintained by the train between different stations E and F 106 km in 5/4 h   =((106×4)  )/5 = 84.8 kmph
Similarly, average speed between F and G = 176 km
In 2h = 88 km/h
Between G and H = (110*4)/5  = 88 km/h

2.(4) 

Over all average speed of the entire trip : 860 km in 11 hr 25 min
i.e. (685/137) h   =(860*12)/137   = 75.3 km/h
Average speed maintained by the train between station
A and B 140 km in 12/3h =  (140*3)/5 = 84 km/h
B and C 91 km in  4/3 h=91*(3/4) km/h=68.25 km/h
C and D 149 km in  103/60=(149*60)103  =86.8 km/h
D and E 88 km in 4/3 h=(88*3)/4=66 km/h
E and F = 84.8 km, FG = 88km/h, GH = 88km/h
Hence, for two stations it runs below the overall average speed

3.(3) 

The train stops at station B for 3 min more
The train stops at station C for 36 sec more
The train stops at station D for 1.5 min more
The train stops at station E for 3 min more
The train stops at station F for 4.5 min more
In all the trains stops 15 min and 36 s more
The train will reach city H after departing from city A at 16h, 40 min, 36 sec i.e., 16h , 41 min approx
 
4.(4)
Let the distance between city H and city M be x km.
Time taken by the trains from H and A (return)
860/90 = 86/9h
Given, the trains reaches  city A (return) at 2.25 am
i.e, at 26.25(hours)
The train reaches at H (return)
At   =    (26+25/60)-86/9= (16+31/36)h
Time taken from H to M and back
(607/36) – (192/12)= 4/3h
Since the train runs from G to H 88km/h, therefore the train runs 88km/h from city H to city M also. Also speed between city M and city H = 90kmph
x/88+x/90=4/3
x = 59 km

5.(5)

Number of L types products sold by Store F=48
by Store E=40
Required percentage=  48/40 *100=120

6.(5)

Reqd. ratio = (61+54) : (54+48)
=115:102

7.(2)

Average price = Rs 15750

8.(1)

Reqd. difference = Rs(60 *75-44 *15) *10^3  =Rs(4500-660)   =Rs 38.4 lakhs

9.(4)

Reqd. total amount earned by selling both products M and O by Store C = Rs(57 *5.6+48* 50) *10^3
=Rs(319.2+2400) *10^3 =Rs 27.192 Lakhs

 

Reasoning  Quiz

Directions (1-7): Study the following information carefully and answer the given questions:
Eight friends P, Q, R, S, T, W, X and Z are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them belongs to a different profession viz. Engineer, Architect, Dancer, Teacher, Lawyer, Manager, Actor and Doctor.
T sits third to right of the Doctor. Only two people sit between the Doctor and Z. Teacher and the Architect are immediate neighbours of each other. Neither T nor Z is a Teacher or a Architect. Teacher is not an immediate neighbour of the Doctor. Engineer sits second to left of S. S is not an immediate neighbour of Z. The Engineer is an immediate neighbour of both Manager and the Actor. Actor sits third to right of R. R is not the Teacher. X sits to the immediate right of the Dancer. T is not the Dancer. Q is not an immediate neighbour of T. W is not an immediate neighbour of the Engineer

Q1. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
1) The Manager is an immediate neighbour of the Teacher.             2) W sits second to right of P.
3) The Manager and the Architect are immediate neighbours of each other.
4) The Dancer sits to the immediate left of the Doctor.            5) The Manager sits second to the left of P.

Q2. Which of the following is R’s profession?
1) Dancer          2) Engineer            3) Architect             4) Lawyer              5) Actor

Q3. Who amongst the following sit exactly between the Doctor and Z?
1) Z and the Dancer            2) R and W          3) The Dancer and X             4) Q and X              5) S and the Manager

Q4. Who amongst the following is the Manager?
1) X           2) Q           3) W           4) Z               5) T

Q5.  Who amongst the following sits third to the left of S?
1) Engineer            2) W           3) T            4) Actor              5) R

Q6. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) Q – Dancer              (2) W – Teacher            (3) P – Engineer              (4) T – Actor             (5) R – Doctor

Q7. Who amongst the following is the Teacher?
1) T            2) X           3) Z             4) W             5) P

Directions (8-10): Read the following information given below to answer the questions that follow:
(i) ‘na ho pa la’ means ‘they are very intelligent’                (ii) ‘pit na sa’ means ‘you are welcome’
(iii) ‘ka da la’ means ‘who is intelligent’                     (iv) ‘od ho pit la’ means ‘they welcome intelligent students’

Q8. Which of the following means ‘students’ in that code language?
(1) od            (2) la             (3) ho           (4) pit             (5) Data inadequate

Q9. Which of the following means ‘very’ in that code language?
(1) pa            (2) na           (3) da            (4) Data inadequate                (5) None of these

Q10. Which of the following statement(s) is/are redundant to answer the above questions?
(1) (iii)             (2) (ii)             (3) (ii) or (iii)               (4) (i) or (iv)                 (5) None of these

Answer & Explanation

1.4
2.3
3.5
4.4
5.2
6.4
7.2
(8- 10) students – od

intelligent – la

welcome – pit

they – ho

are – na

you – sa

very – pa

who / is – ka / da

8.1

9. 1

10.1

 

English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fills the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case. 
One of the most brutal features of gender inequality takes the form of physical violence against women.The (1) of such violence is remarkably high, not in poorer and less developed economies but also in wealthy and modern societies. Indeed the (2) of battering women even in the richest and most developed economies is (3) high. Turing to India, it must be (4) first that the frequency of assaults on women is high in the country. To that (5) general recognition has to be added the special role of violence connected with particular (6) features, such as dowry and economic settlements. Even though the numbers involved with in violent deaths are (7) by the larger numbers that (8) from (9) of healthcare, the crude and brutal nature of this from gender inequality makes it a particularly severe (10) of the deprivation of women.

Q1.(a) expectations               (b) counting           (c) incidence          (d) acceptance         (e) responses

Q2.(a) frequency             (b) occurrence                 (c) event               (d) chance         (e) blocking

Q3.(a) relatively          (b) clearly       (c) surely              (d) undoubtedly            (e) astonishingly

Q4.(a) accomplished             (b) acknowledged          (c) cleared                (d) understand               (e) assured

Q5.(a) anxiety               (b) terrible             (c) surprise              (d) power          (e) form

Q6.(a) national           (b) visible               (c) social              (d) category               (e) personal

Q7.(a) fewer               (b) outshine             (c) lean             (d) dwarfed                    (e) horrible

Q8.(a) perish           (b) develop            (c) spoil         (d) incline            (e) direct

Q9.(a) omission             (b) attention             (c) care              (d) effort           (e) neglect

Q10.(a) remark            (b) indication              (c) happening          (d) manifestation             (e) rise

Directions (11-15): Which of the phrase (a), (b), (c), (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct mark (e) i.e. No correction required as the answer.

Q11. Long ago, there had no such thing as money and people exchanged the things that they wanted.
(a) was no such thing              (b) have not such things              (c) had been not things like               (d) was no such things
(e) No correction required.

Q12. While playing cricket, I sprained my foot.
(a) Since playing              (b) Despite played             (c) From playing               (d) When played             (e) No correction required.

Q13. Mohanlal looking over himself into the mirror of the waiting room at the railway station.
(a) was looked at himself in              (b) looked into himself from             (c) looked at himself in               (d) looks at oneself in
(e) No correction required.

Q14. The chilly wind hits me the over the face and the rain pounded me.
(a) hit me on face              (b) hit me in the face             (c) has hit me in the face              (d) hit me into my face
(e) No correction required

Q15. I shall make you realize your mistake.
(a) make you to realize                  (b) make you in realizing             (c) made you realize              (d) make you realized
(e) No correction required.

Answers

1).(c)    2).(a)      3).(e)     4).(b)     5).(e)       6).(c)     7).(a)      8).(a)      9).(e)    10).(d)       11).(a)       12).(e)     13).(c)     14).(b)    15).(e)

 

Computer Quiz

Q1.This consists of a central node, to which all other nodes are connected.
1) Client             2) Server             3) Hub             4) Gateway             5) None of these

Q2.____________ is used by the bluetooth to transmit data over short distances.
1) Optical fibre             2) Satellite communication             3) Infrared             4) Microwave             5) None of these

Q3.Which of the following communication media is also called line of sight communication medium?
1) Radio broadcast             2) Satellite communication             3) Bluetooth             4) Infrared             5) None of these

Q4.Bar code readers use _____ embedded in them to read bar codes.
1) processors             2) magnetic cells             3) photoelectric cells             4) colour decoders             5) None of these

Q5.A stylus is used by this type of devices:
1) Tablet PC             2) Smartphones             3) PDAs             4) All the above             5) None of these

Q6.It is the term used for a wide range of programs used to secretly record an individual’s activities on the Internet:
1) Cookies             2) Sniffers             3) Trackers             4) Spyware             5) None of these

Q7.Which of the following is the sixth phase of the systems life cycle?
1) Systems maintenance             2) Systems development             3) Systems design             4) Systems analysis             5) None of these

Q8.How many phases are there in every Software development life cycle model?
1) Four             2) Five             3) Six             4) Seven              5) Nine

Q9.The container that houses most of the electronic components that make up a computer system is known as the:
1) arithmetic logic unit             2) primary storage unit             3) central processing unit             4) system cabinet             5) None

Q10.This coding system is designed to support international languages like Chinese and Japanese.
1) ASCII             2) ANSI             3) EBCDIC             4) Unicode             5) None of these

Q11.Tiny circuit-boards etched onto squares of sandlike material called silicon are called
1) ports             2) slots             3) bays             4) chips             5) None of these

Q12.Most personal computers uses a CISC architecture. Expand the term CISC.
1) Common Instruction Set Computer            2) Coded Instruction Set Computer     3) Custom Instruction Set Computer
4) Complex Instruction Set Computer             5) None of these

Q13.This is a type of video adapter that contains its own processor to boost performance levels and so they achieve better results than the general-purpose CPU used by the computer.
1) Graphics enhancer             2) Graphics equiliser             3) Repeater             4) Graphics accelerator             5) None of these

Q14.Which of the following is NOT an example of a microcomputer?
1) Desktop computer             2) Laptop             3) Tablet             4) PDA             5) None of these

Q15.An easily expandable computer system is said to have a(n)
1) ultra architecture             2) open architecture             3) locked architecture             4) round architecture             5) None of these

Answers

1-3         2-4         3-4          4-3          5-4         6-4         7-1         8-3         9-4         10-4         11-4         12-4         13-4         14-5         15-2

Leave a Comment

Your email address will not be published.