QUIZ 44

Quant Quiz

Question(1-5) :-
Two different finance companies declare fixed annual rate of interest on the amounts investewith them by investors. The rate of interest offered by these companies may differ from yearto year depending on the variation in the economy of the country and the banks rate ofinterest. The annual rate of interest offered by the two Companies P and Q over the years isshown by the line graph provided below.
Annual Rate of Interest Offered by Two Finance Companies Over the Years.

Q1.A sum of Rs. 4.75 lakhs was invested in Company Q in 1999 for one year. How much more interest would have been earned if the sum was invested in Company P?
A.Rs 19,000      B.Rs.14, 250      C.Rs.11, 750      D.Rs. 9,500      E.None of these

Q2.If two different amounts in the ratio 8:9 are invested in Companies P and Q respectively in 2002, then the amounts received after one year as interests from Companies P and Q are respectively in the ratio?
A.2:3     B. 3:4    C.6:7     D.4:3    E.None of these

Q3.In 2000, a part of Rs. 30 lakhs was invested in Company P and the rest was invested in Company Q for one year. The total interest received was Rs. 2.43 lakhs. What was the amount invested in Company P?
A. Rs.9 lakh             B. Rs.11 lakh            C.Rs. 12 lakh              D.Rs.18 lakh                E.None of these

Q4.An investor invested a sum of Rs. 12 lakhs in Company P in 1998. The total amount received after one year was re-invested in the same Company for one more year. The totalappreciation received by the investor on his investment was?
A. Rs. 2, 96,200            B. Rs. 2, 42,200              C. Rs. 2, 25,600             D. Rs. 2, 16,000                E. None of these

Q5.An investor invested Rs. 5 lakhs in Company Q in 1996. After one year, the entire amount along with the interest was transferred as investment to Company P in 1997 for one year. What amount will be received from Company P, by the investor?
A. Rs. 5, 94,550           B. Rs. 5, 80,425           C. Rs. 5, 77,800          D. Rs. 5, 77,500             E. None of these

Question(6-10) :-
Study the following line graph and answer the questions.
Exports from Three Companies over the Years (in Rs. crore)

Q6.For which of the following pairs of years the total exports from the three Companies together are equal?
A.1995 and 1998        B. 1996 and 1998        C. 1997 and 1998          D. 1995 and 1996        E. None of these

Q7. Average annual exports during the given period for Company Y is approximately what percent of the average annual exports for Company Z?
A. 87.12 %           B. 89.64 %          C.91.21 %          D. 93.33 %             E. None of these

Q8.In which year was the difference between the exports from Companies X and Y the minimum?
A. 1994          B. 1995            C. 1996             D. 1997           E. None of these

Q9. What was the difference between the average exports of the three Companies in 1993 andthe average exports in 1998?
A. Rs. 15.33 crores             B. Rs. 18.67 crores         C. Rs. 20 crores         D. Rs. 22.17 crores          E. None of these

Q10. In how many of the given years, were the exports from Company Z more than the averageannual exports over the given years?
A. 2         B. 3          C. 4         D. 5         E. None of these

Answer & Explanation

1.(D)
DIFFERENCE = Rs. [(10% of 4.75) – (8% of 4.75)] = Rs. (2% of 4.75) lakhs
= Rs. 0.095 lakhs
= Rs. 9500.

2.(D)
Let the amounts invested in 2002 in Companies P and Q be Rs. 8x and Rs. 9xrespectively.
Then, interest received after one year from Company P= Rs. (6% of 8x)
=Rs.48x/100
and interest received after one year from Company Q= Rs. (4% of 9x)
=Rs.36x/100
Required ratio =(48x/100)/(36x/100)=4/3

3.(D)
Let Rs. x lakhs be invested in Company P in 2000, the amount invested in Company Q in
2000 = Rs. (30 – x) lakhs.
Total interest received from the two Companies after 1 year
= Rs. [(7.5% of x) + {9% of (30 – x)}] lakhs
= Rs. {2.7 -(1.5x/100)}lakhs.
2.7 -1.5x/100= 2.43
x = 18.

4.(C)
Amount received from Company P after one year (i.e., in 199) on investing Rs. 12 lakhs in it
= Rs. [12 + (8% of 12)] lakhs
= Rs. 12.96 lakhs.
Appreciation received on investment during the period of two years
= Rs. (14.256 – 12) lakhs
= Rs. 2.256 lakhs = Rs. 2, 25,600.

5.(B)
Amount received from Company Q after one year on investment of Rs. 5 lakhs in the year1996
= Rs. [5 + (6.5% of 5)] lakhs
= Rs. 5.325 lakhs.
Amount received from Company P after one year on investment of Rs. 5.325 lakhs in theyear 1997
= Rs. [5.325 + (9% of 5.325)] lakhs
= Rs. 5.80425 lakhs
= Rs. 5, 80, 425.

6.(D)
Total exports of the three Companies X, Y and Z together, during various years are:
In 1993 = Rs. (30 + 80 + 60) crores = Rs. 170 crores.
In 1994 = Rs. (60 + 40 + 90) crores = Rs. 190 crores.
In 1995 = Rs. (40 + 60 + 120) crores = Rs. 220 crores.
In 1996 = Rs. (70 + 60 + 90) crores = Rs. 220 crores.
In 1997 = Rs. (100 + 80 + 60) crores = Rs. 240 crores.
In 1998 = Rs. (50 + 100 + 80) crores = Rs. 230 crores.
In 1999 = Rs. (120 + 140 + 100) crores = Rs. 360 crores.
Clearly, the total exports of the three Companies X, Y and Z together are same during theyears 1995 and 1996.

7. (D)
1. The amount of exports of Company X (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 30, 60, 40, 70, 100, 50 and 120 respectively.
2. The amount of exports of Company Y (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 80, 40, 60, 60, 80, 100 and 140 respectively.
3. The amount of exports of Company Z (in crore Rs.) in the years 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 and 1999 are 60, 90,, 120, 90, 60, 80 and 100 respectively.
Average annual exports (in Rs. crore) of Company Y during the given period
=(1/7)* (80 + 40 + 60 + 60 + 80 + 100 + 140) =560/7= 80.
Average annual exports (in Rs. crore) of Company Z during the given period
=1/7* (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100) =600/7
Required percentage {80/(600/7) x 100}= % 93.33%.

8.(C)
The difference between the exports from the Companies X and Y during the various years are:
In 1993 = Rs. (80 – 30) crores = Rs. 50 crores.
In 1994 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.
In 1995 = Rs. (60 – 40) crores = Rs. 20 crores.
In 1996 = Rs. (70 – 60) crores = Rs. 10 crores.
In 1997 = Rs. (100 – 80) crores = Rs. 20 crores.
In 1998 = Rs. (100 – 50) crores = Rs. 50 crores.
In 1999 = Rs. (140 – 120) crores = Rs. 20 crores.
Clearly, the difference is minimum in the year 1996.

9.(C)
Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1993
= Rs. (1/3) *(30 + 80 + 60) crores = Rs. 170/3 crores
Average exports of the three Companies X, Y and Z in 1998
= Rs.(1/3)*(50 + 100 + 80) crores = Rs.230/3 crores.
Difference = Rs.60/3  crores
= Rs. 20 crores.

10.(C)
Average annual exports of Company Z during the given period
=(1/7)* (60 + 90 + 120 + 90 + 60 + 80 + 100)
= Rs.
(600/7)crores
= Rs. 85.71 crores.
From the analysis of graph the exports of Company Z are more than the average annualexports of Company Z (i.e., Rs. 85.71 crores) during the years 1994, 1995, 1996 and 1999,i.e., during 4 of the given years.

 

Reasoning: Quiz

Directions (31-35): Study the following questions carefully and answer the questions given below:
Y 4 8 A @ D F 3 # R N 1 M © W P § J 2 E 5 Z * 6 Q B 7 $ H U 9 I K

Q1. Which of the following is seventh to the right of nineteenth from the right end of the above arrangement?
(1) 1    (2) D     (3) Z     (4) $   (5) None of these

Q2.Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) D#A    (2) JWE    (3) 562    (4) $9B    (5) RM3

Q3. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
(1) None     (2) One    (3) Two    (4) Three    (5) More than three

Q4. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a symbol?
(1) None    (2) One    (3) Two    (4) Three    (5) More than three

Q5. What should come next in the following series based on the above arrangement?
[email protected] #N1 W§J 5*6
(1) 7HU    (2) 7$U    (3) 7#9    (4) B$#    (5) None of these

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statement and.

  • Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (3) if the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  • Give answer (4) if the data in both the Statement I and II are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

Q6. Which year was observed as International Labour’s year?
I. International Labour year was observed in the same year when India undertook five consecutive nuclear tests.
II. India made history when it under took five consecutive nuclear test on 11th May 1998.

Q7. Alka and Madhu are friends. Which of them is older in age than the other? 
I. Alka was born in the first leap year after 1980.     II. Madhu was born in 1983.

Q8. Which state, Master blaster Sachm Tendulkar belongs to? 
I. Sachin and Ajay Jadeja belong to same state.      II. Sachin Tendulkar belong to a state where Congress party rules the government.

Q9. What is the time now? 
I. The sun rises at seven in the morning and sets at six in the evening.
II. Both hands (minute and hour) are at a same point between 11 and 1.

Q10. Who is tallest among Tarun, Barun, Vinod, Kishore and Maya?
I. Barun is taller than Maya but not as tall as Kishore, who is taller than Vinod.    II. Tarun is taller than Maya.

Answer & Explanation

1. (3)7th to the right of 19th from the right =(19-7)= 12th from the right.

2. (2)In all others, 1st character +3 = 2nd character and 1st character -2 = 3rd character.

3. (5) D, R, W and H

4. (3)3 and 7

5. (1)The corresponding element of each group shifts six positions forward.

6. (5)

7. (5):The two statements are sufficient to answer the questions. Hence Madhu is older than Alka.

8. (4)

9. (2): From the second statement alone we can conclude that it is 12 O’clock.

10. (4): From the two statements we cannot find out who is the tallest. For this we will need a comparison of the heights of Kishore and Tarun.

 

English Quiz

Directions(1-10): Find which part of  following sentences contain error if no error found mark (E) as answer.

Q1.The scenery (A)/ of Kodaikanal (B)/ are not (C)/ doubt very (D)/ beautiful. No error/ (E)

Q2.All the gentries (A)/ were invited (B)/ to the (C)/ college annual (D)/ day function. No error/ (E)

Q3.She has been (A)/ advised to (B)/ live on vegetables(C)/ and fruits. (D)/ No error/ (E)

Q4.They have (A)/ purchased many (B)/ items of furnitures (C)/ for their new (D)/ bungalow. No error/ (E)

Q5.Dozen of (A)/apples were (B)/distributed among the (C)/ boys by the (D)/ class teacher. No error/ (E)

Q6.They had to (A)/ face much troubles (B)/ during their (C)/journey to West (D) Bengal. No error/ (E)

Q7.Most of (A)/ the five years (B)/ plans of India (C)/ have been (D)/ successful. No error/ (E)

Q8.One of (A)/ my student (B)/ tells me (C)/ that she has failed (D)/ in English. No error/ (E)

Q9.She is (A)/ more cleverer (B)/ than any (C) other girl of (D)/ her age. No error/ (E)

Q10.Harder (A)/ you work (B)/, the better (C) division you (D)/ get. No error/ (E) 

Directions(11-15): The following six sentences have to be arranged in the proper sequence, so as to form a meaningful paragraph. On the basis of your sequencing, answer the questions given below.
A)In all varieties of humour, especially the subtle ones, it is therefore what the reader thinks which gives extra meaning to these verses.
B)But such a verse may also be enjoyed at the surface level.
C)Nonsense verse is one of the most sophisticated forms of literature.
D)This fulfils the author’s main intention in such a verse which is to give pleasure.
E)However, the reader who understands the broad implications of the content and allusion finds greater pleasure.
F)The reason being it requires the reader to supply a meaning beyond the surface meaning.

Q11. Which of the following will be the Fourth sentence?
(A) A    (B) B    (C) C     (D) D     (E) E

Q12. Which of the following will be the First sentence?
(A) F    (B) D    (C) C    (D) B    (E) A

Q13. Which of the following will be the Last sentence?
(A) F    (B) D    (C) C     (D) B    (E) A

Q14. Which of the following will be the Third sentence?
(A) A    (B) B    (C) C     (D) D    (E)  E

Q15. Which of the following will the Fifth sentence?
(A) B   (B) A   (C) C     (D) D     (E)  E

Answers

1.C : is no doubt    2.A : All the gentry     3.D : fruit     4.C : of furniture      5.A : Dozens     6.B : much trouble     7.B : Five year plans      8.B : students       9.B : more     10.A : Add “The” before harder.    11.D     12.C     13.E     14.B     15.E

 

Computer Quiz

Q1. Who is accredited with developing the architecture of the modern computer?
(1) Sir Clive Sinclair    (2) Bill Gates      (3) All of the above   (4) None of these    (5) John Von Neumann

Q2. Which bus carries information between    processors    and peripherals?
(1) Autobus     (2) Data bus    (3) Address bus     (4) All of the above     (5) None of these

Q3. Which bus controls the sequencing of read/write operations?
(1) Control bus     (2) Address bus     (3) Data bus     (4) All of the above    (5) None of these

Q4. The contents of these chips are lost when the computer is switched off?
(1) RAM chips     (2) ROM chips     (3) DRAM chips     (4) All of the above     (5) None of these

Q5. What are responsible for storing permanent data and instructions?
(1) RAM chips     (2) All of the above     (3) DRAM chips     (4) ROM chips     (5) None of these

Q6. Which parts of the computer perform arithmetic calculations?
(1) Registers     (2) ALU     (3) Logic bus      (4) All of the above     (5) None of these

Q7. What are small high speed memory units used for storing temporary results?
(1) All of the above    (2) Registers    (3) Control unit    (4) CPUs    (5) None of these

Q8. What maintains the status of the last operation carried out by the ALU?
(1) Instruction pointer .     (2) Status register    (3) Accumulator     (4) All of the above     (5) None of these

Q9. How many bits of information can each memory cell in a computer chip hold?
(1) 8 bits    (2) 1 bit    (3) 0 bits    (4) All of the above    (5) None of these

Q10. What type of computer chips are said to be volatile?
(1) ROM chips    (2) RAM chips    (3) DRAM    (4) All of the above     (5) None of these –

Q11. An example of an embedded system is ………….. ?
(1) A CD-ROM     (2) A machine tool     (3) A calculator     (4) All of the above     (5) None of these

Q12. Which computers use single chip processors?
(1) All of the above    (2) Parallel computers     (3) Cray computers    (4) Personal computers     (5) None of these

Q13. Travel agents use this computer system when reserving flights.
(1) Supercomputer     (2) Mainframe computer    (3) Personal computer    (4) All of the above    (5) None of these

Q14. Which computers are used in the weather forecasting industry?
(1) Super computers     (2) Notebook computers     (3) Jon Von Neumann computers     (4) All of the above     (5) None of these

Q15. Which computers are connected to many terminals and can multitask?
(1) Minicomputers     (2) LEO 1 computers     (3) All of the above     (4) None of these     (5) Personal computers running MS-DOS

Answers

1.(5)     2.(2)     3.(1)     4.(1)      5.(4)      6.(2)     7.(2)     8.(3)    9.(1)     10.(2)     11.(3)     12.(4)     13.(3)     14.(1)     15.(5)

Leave a Comment

Your email address will not be published.