QUIZ 41

Quant Quiz

Q1.A man saves Rs 200 at the end of each year and lends the money at 5% compound interest. How much will it become at the end of 3 years.
A.Rs 662     B.Rs 662.01     C.Rs 662.02     D.Rs 662.03     E.none of these

Q2.Find the compound interest on Rs.16,000 at 20% per annum for 9 months, compounded quarterly
A.Rs 2520     B.Rs 2521     C.Rs 2522     D.Rs 2523     E. none of these

Q3.At what rate of compound interest per annum will a sum of Rs. 1200 become Rs. 1348.32 in 2 years
A.3%     B.4%     C.5%     D.6%     E. none of these

Q4.The least number of complete years in which a sum of money put out at 20% compound interest will be more than doubled is
A.4 years     B.5 years     C.6 years     D.7 years     E. none of these

Q5.Simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is
A.Rs 1650     B.Rs 1750     C.Rs 1850     D.Rs 1950     E. none of these

Q6.What will be the difference between simple and compound interest @ 10% per annum on the sum of Rs 1000 after 4 years
A.Rs 62.10     B.Rs 63.10     C.Rs 64.10     D.Rs 65.10     E. none of these

Q7.The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Rs 1. Find the sum
A.Rs 600     B.Rs 625     C.Rs 650     D.Rs 675     E. none of these

Q8.On a sum of money, simple interest for 2 years is Rs 660 and compound interest is Rs 696.30, the rate of interest being the same in both cases.
A.8%     B.9%     C.10%     D.11%     E. none of these

Q9.If the simple interest on a sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 50, what is the compound interest on the same at the same rate and for the same time?
A.Rs. 51.25     B.Rs. 52     C.Rs. 54.25     D.Rs. 60     E. none of these

Q10.The difference between compound interest and simple interest on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. What is the rate of interest per annum?
A.8     B.10     C.12     D. Cannot be determined     E. None of these

Answer & Explanation

1. (c) 
Amount = Rs. [200 X (1+ 5/100)^3 + 200(1 +( 5/100))^2  + 200(1 + 5/100)
= Rs. [200 X (21/20) X (21/20) X (21/20)  +200 X (21/20) X (21/20) + 200 X 21/20 ].
= Rs. [200 X (21/20)[(21/20) X (21/20)  + (21/20) +1] = Rs. 662.02
2.C

Principal= Rs.16,000;
Time=9 months = 3 quarters;
Rate = 20%, it will be 20/4 = 5%
So lets solve this question now
Amount=16000(1+5/100)^3=18522
C.I=18522-16000=2522
3.D

Let Rate will be R
1200(1+R/100)^2=134832/100
(1+R/100)^2=134832/120000
(1+R/100)^2=11236/10000
(1+R/100)=106/100
R=6%
4.A

As per question we need something like following
P(1+R/100)^^n>2P
(1+20/100)^n>2
(6/5)^n>2
6/5�6/5�6/5�6/5>2
So answer is 4 years
5.B

C.I.=(4000�(1+10/100)^2-4000)
=4000*11/10*11/10-4000=840
So S.I. = 840/2=420
So Sum = (S.I.*100)/(R*T)
=(420*100)/(3*8)
=Rs1750
6.C

S.I.=(1000*10*4)/100=400
C.I.=[1000(1+10/100)^4-1000]=464.10
So difference between simple interest and compound interest will be
464.10 – 400 = 64.10
7.B
8.D

Difference in CI and SI for 2 years=Rs(696.30-660)=Rs 36.30
SI for one year = Rs 330.
therefore SI on Rs 330 for 1 year = Rs 36.30
therefore,Rate= (100*36.30/330*1)% = 11%
9.A
10.A

C.I.-S.I.=P(R/100)*(R/100)
96=15000(R/100)(R/100)
R*R=960/15=64
R=8

 

Reasoning Quiz

Directions(1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are eight students of school. They study in standard VI, VII and VIII without more than three in any standard. Each of them have a favorite subject from physics, geography, English, Marathi, mathematics, chemistry, biology and economics but not necessarily in the same order.
D likes chemistry and studies in standard VIII with only H. B does not study in standard VII. E and A study in the same standard but not with B. C and F study in the same standard. Those who study in standard VI do not like mathematics or biology. F likes physics. The one who studies in standard VIII likes English. C does not like Geography. A’s favorite subject is Marathi and G does not like Biology.

Q1. Which subject does H like?
(1) English     (2) Marathi     (3) Chemistry     (4) Data inadequate     (5) None of these

Q2. What is G’s favorite subject?
(1) Biology     (2) Physics     (3) Marathi     (4) Data inadequate     (5) None of these

Q3. What is C’s favorite subject?
(1) Economics     (2) Biology     (3) English     (4) Geography     (5) Data inadequate

Q4. Which of the following combinations of student-standard. Subject is correct?
(1) C – VII – Economics     (2) D – VI – Chemistry     (3) G – VII – Physics     (4) B – VIII – Mathematics     (5) None is correct

Q5. Which of the following group of students study in VII standard?
(1) EAF     (2) EGC     (3) EAG        (4) Data inadequate     (5) None of these

Directions—(6–10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below—
C ? 1 K X 6 U 3 ★ 9 5 $ R + Z 4 @ G A T # E 7 S © 3

Q6. How many such prime numbers are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a symbol and preceded by a consonant?
(1) None     (2) One     (3) Two     (4) Three     (5) More than three

Q7. If the places of the those symbols which are immediately followed by numbers are interchanged with those of the numbers in the given arrangement then which of the following will be the eleventh from the right end?
(1) G     (2) @     (3) 4     (4) Z     (5) None of these

Q8. Which of the following is the seventh letter to the left of ©?
(1) U     (2) Z     (3) G     (4) X     (5) None of these

Q9. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
1 6 X , 3 5 9,  R 4 Z,  ? (1) @ T A     (2) 4 A G     (3) G E #     (4) G # T     (5) None of these

Q10. If the symbols and numbers are dropped from the given arrangement and then the letters are rearranged in alphabetical order which of the following will be the sixth from the left end ?
(1) C     (2) S     (3) Z     (4) A     (5) None of these

Answer & Explanation

1. (1) H likes English

2. (5) G’s fav subject is Mathematics

3. (1) C’s fav subject is Economics

4. (5) None is correct

5. (3) A, E and G study is standard VIII

Solutions (6-10):

6. (1) There is no such combination.

7. (3)

8. (3) The seventh letter to the left of © is R.

9. (4) The movement is +2, +2 and -1.

10. (5) The letter will be R.

 

English Quiz

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
(1) over the world, rights related to information technology that are already legally recognized are daily being violated, (2) in the name of economic advancement, political stability or for personal greed and intersects. Violations of these rights have (3) new problems inhuman social system, such as the digital divide, cybercrime, digital security and privacy concerns, all of which have (4)people’s live either directly or indirectly.
It is important that countries come with the guidelines for action to (5) the incidences of malicious attacks on the confidentially, integrity and availability of electronic data and systems, computer related crimes, content- related offences and violations of intellectual property rights. (6), threats to critical infrastructure and national intersect arising from the use of the internet for criminal and terrorist activities are of growing (7). The harm incurred to businesses, governments and individuals in those countries in which the internet is used (8) is gaining in (9) and importance, while in other countries, cybercrime threatens the application of information and communication technology for government services, health care trade, and banking, As users start losing (10) in online transactions and business, the opportunity costs may become substantial.
Q1. 1) Entire     2) Lot     3) Great     4) All     5) Much

Q2. 1) scarcely     2) whether     3) and     4) risen     5) hardly

Q3. 1) created     2) bent     3) pressured     4) advanced     5) cropped

Q4. 1) distanced     2) affected     3) exaggerated     4) advanced     5) cropped

Q5. 1) engage     2)  conflict     3) war     4) combat     5) struggle

Q6. 1) But     2) More     3) Addition     4) Beside     5) Further

Q7. 1) concern     2)  nature     3) pattern     4) important     5) matter

Q8. 1) really     2)  figuratively     3) widely     4) never     5) tandem

Q9. 1) fear     2) days     3) positively     4) width     5) scope

Q10. 1) tracks     2) measure     3) confidence     4) mind     5) grip

Directions (11-15):  Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in a power sequence to form a meanigful paragraph; then answer the questions given below them.
(A) It is not wonder that a majority of these excluded and low-achievers come from the most deprived sections of the society. 
(B) They are precisely those who are supposed to be empowered through education. 
(C) With heighted political consciousness about the plight of these  to-be-empowered people, never in the history of India has the demand for inclusive education been as fervent as today. 
(D) They either never enroll or they drop out of schools as different stages during these eight years.
(E) Of the nearly 200 million children in the age group complete eight years of elementary education. 
(F) Of those who do complete eight years of schooling the achievement levels of a large percentage, in language and mathematics, is unacceptably low. 

Q11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) A     2) B     3) C     4) D     5) F

Q12. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A      2) B     3) C     4) D     5) E

Q13. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) F     2) E     3) D     4) C     5) B

Q14. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
1) A     2) B     3) C     4) D     5) E

Q15. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
1) F     2) E     3) D     4) B     5) A

Answers

1. 4     2. 2     3. 1     4. 2     5. 4     6. 5     7. 1     8. 3     9. 5     10. 3     11. 5     12. 5     13. 3     14. 1     15. 4

 

Computer Quiz

Q1). A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computer is a ____________.

a) Supercomputer             b) minicomputer            c) laptop         d) server             e) None of these
Q2). To insert a copy of the clipboard contents, _____________ whatever was last cut or copied at the insertion point.

a) paste             b) stick in               c) fit in           d) push in           e) None of these

Q3). Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC? 

a) Minicomputers           b) Microcomputers          c) Mainframe computers         d) Super computer          e) None of the above

Q4). A special, high-speed storage area within the CPU in which all data must be represented before it can be processed is called?

a) BIOS            b) Cache            c) RAM              d) Register            e) None of these

Q5). To send another station a message, the main thing a user has to know is ______.

a) Whether this is a voice or data network                b) The other station’s address               c) How the network works

d) Whether the network is packet-switched or circuit-switched                e) None of these

Q6). The method of Internet access that requires a phone line, but offers faster access speeds than dial-up is the _______ connection

a) fibre-optic service            b) satellite access          c) cable access          d) digital subscriber line (DSL)         e) modem

Q7). Name the software which creates a mirror image of the entire hard disk, including the operating system, applications, files, and data?

a) Utility programs             b) Operating system           c) Backup software            d) Driver imagining               e) None of these

Q8). The first UNIX operating system was written in the which of the following language?

a) Assembly Language              b) C Language             c) JAVA             d) B Language              e) None of these

Q9). Graphical devices which are widely used to represent the graphic on screen are

a) CRT             b) Flat panel               c) Touch Screen            d) All of the above            e) None of these

Q10). The ATTRIB command will

a) set or remove the Read-Only, Archive, System and Hidden attributes

b) define the data files search path that DOS will use each time it fails to locate in the current directory.

c) instruct DOS to route disk drive references from one disk to another

d) All of the above e) None of the above

Q11). Which among the following are the best tools for the fixing errors on disks?

a) CHKDSK            b) FIXDSK             c) FDISK          d) SCANDISK           e) None of the above

Q12). Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU? 

a) Mass memory          b) Internal memory           c) Non-volatile memory           d) PROM            e) None of the above

Q13). In a punched card system, data is processed by a 

a) Keypunch machine, sorter and posting machine           b) Accounting machine, posting machine, and billing machine

c) Sorter, posting machine, and billing machine                d) Accounting machine, keypunch machine and sorter

e) None of the above

Q14). CAD stands for 

a) Computer aided design             b) Computer algorithm for design                c) Computer application in design

d) Computer aided for design                e) All of the above

Q15). Which of the following is not a feature of first generation computers 

a) They used vacuum tubes or valves as main electronic component

b) They consumed lots of electricity and produced excessive heat

c) They used machine language and assembly language to program the machine

d) All of the above

e) None of above

Answers

1 – d     2 – a     3 – c     4 – d     5 – b     6 – d     7 – d     8 – a     9 – d     10 – a     11 – d     12 – b     13 – d     14 – a     15 – c

Leave a Comment

Your email address will not be published.