QUIZ 37

Quant Quiz

Q1.Rohit bought paper sheets for Rs 7200 and spent Rs 200 on transport. Paying Rs 600, he had 330 boxes made, which he sold at Rs 28 each. His profit percentage is ?
a.15.5      b.60     c.40 .      d.35     e.None of these

Q2.A producer of tea blends two varieties of tea from two tea gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is?
a.10      b.19     c.12      d.22     e.None of these

Q3.If the cost price of 20 articles is equal to the selling price of 25 articles, what is the % profit or loss made by the merchant?
a.25% loss     b.25% profit      c.20% loss      d.20% profit     e.5% profit

Q4.Reshu bought 4 dozen oranges at Rs 12 per dozen and 2 dozen oranges at Rs 16 per dozen. She soldthem all to earn 20% profit. At what price per dozen did he sell the oranges ?.
a.14.4      b.16.8     c.16      d.19.2     e.None of these

Q5.A bought a ratio st and spent Rs 110 on its repairs. He then sold it to B at 20% profit,B sold it to C at a loss’ of 10 % and C sold it for Rs 1188 at a profit of 10 %. What is the amOunt for which A bought the radio set?
a.Rs 850      b.Rs 930     c.Rs 890      d.Rs 950     e.None of these

Q6.Rahim buys mangoes at the rate of 3 kg for Rs 21 and sells them at 5 kg for Rs 50. To earn Rs 102 as profit, he must sell?
a.26 kg      b.34 kg     c.32 kg      d.56 kg     e.None of these

Q7. Ram purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ream. He spent Rs 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %, what must be the selling price per ream?
a.90      b.89     c.87.48      d.86     e.None of these

Q8. Ajay bought 15 kg of dal at the rate of Rs 14.50 per kg and 10 kg at the rate of Rs 13 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs 15 per kg. What was his total gain in this transaction ?
a.Rs 1.10      b.Rs 11     c.Rs 16.50      d.Rs 27.50     e.None of these

Q9.A horse and a cow were sold for Rs. 12000 each. The horse was sold at a loss ot 20% and the cow at gain ot 20% 1 he entire transaction resulted in?
a.no loss or gain      b.gain of Rs. 1000     c.loss of Rs. 1000      d.gain of Rs. 2000     e.None of these

Q10.By selling 45 lemons for Rs 40, a man loses 20 %. How many should he sell for Rs 24 to gain. 20 % in the transaction ?
a.16      b.20     c.18      d.22     e.None of these

Answer & Explanation

1.(a)
Total investment = Rs. (7200+200+ 600) Rs. 8000.
Total receipt Rs. (330 x 28) = Rs. 9240.
profit % = [1240/8000] * 100 = 15.5
2.(c)
Suppose he bought 5 kg and 3 kg of tea.
Cost Price = Rs. (5 x 18 + 3 x 20) = Rs. 150.
Sell price = Rs. (8 x 21) = Rs. 168.
profit % = (18/150) * 100 = 12%
3.(c)
Let the cost price of 1 article be $1.
Therefore, cost price of 20 articles = 20 * 1 = $20
The selling price of 25 articles = cost price of 20 articles = $20.
Now, we know the selling price of 25 articles. Let us find the cost price of 25 articles.
Cost price of 25 articles = 25 * 1 = $25.
Therefore, profit made on sale of 25 articles = Selling price of 25 articles – cost price of 25 articles
= 20 – 25 = -$5.
As the profit is in the negative, the merchant has made a loss of $5.
Therefore, % loss = loss/cp * 100
% loss = -5/25 * 100 = 20% loss.
4.(c)
Total CP = (12*4 + 16 *2) = 80
SP of 6 dozen oranges = [(120/100 )* 80)] = 96
sell price per dozen =16
5.(c)
110% of 9O% of 120% of A = 1188.
[(110/100)*(90/100)*(120/100)*A] = 1188 or A = 1188/1000
since A =1188 hence A = 100
A purchased it for Rs. (1000— 110) = Rs. 890.
6.(b)
rate of buying = 7; rate of selling = 10 to gain 3 Rs he must buy 1 kg
for 102 profit he must buy = (102/3) = 34
7.(a)
Total investment = Rs. (120 * 80 + 280 + (40/100) * 120 + 72).
= Rs. (9600 + 280+48 + 72) = Rs, 10000.
Sell price of 120 reams = 108% of Rs. 10000 = Rs. 10800.
Sell Price per ream = Rs. [10800/120] = Rs. 90.
8.(d)
Cost price of 25 kg = Rs. (15 x 14.50 + lOx 13) = Rs. 347.50.
Sell price of 25 kg = Rs. (25 x 15) = Rs. 375.
profit = Rs. (375 — 347.50) = Rs. 27.50.

9.(c)
Total S.P. Rs, 24000.
C.P. of horse =Rs. [(100/80) x 12000] = 15000.
C.P. of cow = Rs.[(100/120) x 12000] = 10000
Total C.P. = Rs. 25000.
Loss = Rs. (25000—24000) Rs 1000.
10.(c)
Let S.P. of 45 lemons is Rs. x.
80 : 40 = 120 : x or 80/40 = 120/x or x = 40 * 120 / 80 = 60
lemons sold For Rs. 60, = 45
lemons sold For Rs. 24, = (45/60) * 24= 18.

 

Reasoning  Quiz

In a certain code ’GET  POSITIVE  THINKING  ALWAYS’ is written as ‘NI  GRO  IND  IAN’
‘HAPPY  AND  POSITIVE  THINKING’ is written as ‘AME IAN  CAN GRO’
‘AND  POSITIVE  RESULT  BETTER’ is wriien as ‘SOM  GRO  LIA AME’ 
‘COULD  GET  AND  HAPPY’ is written as ”CAN  AFR  NI  AME” 

Q1. What is the code for the word “THINKING”?
(a) IND      (b) NI       (c) IAN      (d) CAN     (e) can not be determined.

Q2. What does “AME” stand for? 
(a) HAPPY     (b) COULD      (c) POSITIVE      (d) AND      (e) RESULT

Q3. “AME NI TIK” can be code for _________. 
(a)  AND GET SAD      (b) GET POSITIVE RESULT     (c) COULD AND FINE      (d) THINKING AND HAPPY

(e) ALWAYS BETTER THINKING

Q4. What is the code for “POSITIVE”? 
(a) NI      (b) GRO       (c) SOM      (d) GRO      (e) LIA

Q5. What may be the code of “COULD ALWAYS BETTER”? 
(a) NI CAN AFR      (b) AME NI GRO      (c) IAN  GRO  LIA      (d) AME IND GRO      (e) None of these

Q6. Find the missing term in the series:   4, 21, 64, 145, 276, ?
(a)   478      (b)   469      (c)   479      (d)   398       (e)   405

Q7. Find the next term in the series:   69, 54, 20, ?
(a) 0      (b)  8     (c) 12     (d) 14     (e)   16

Q8. Find the next term:   D7Y, G9V, K16R, P25M, ?   
(a) S41G      (b) V41F      (c) V41G      (d) S40G      (e) T39G

Q9. If “lizard” can be written as “ilazdr”, then “mumbai” can be written as “_________”.
(a) Stpirt      (b) Ktmutf      (c) Pionms (d) Umbmia      (e) Umbcit

Q10. If “kidney” can be written as “neihlq”, then “brain” can be written as “__________”.
(a) Enfcu      (b)Etfcu      (c) Fecnu      (d) Gnfdu      (e) Neine

Direction (Q. 11-15):- Study the following information carefully and answer the question given below:- 
Dilu, Ranu, Manoj, Verma and Lineesh are five friends.Dilu is twice as old as Ranu. Manoj is half the age of Ranu. Dilu is half the age of Lineesh and Manoj is twice the age of Verma. 

Q11. Who is the youngest?   
(a) Dilu     (b) Ranu     (c)Manoj      (d)Verma      (e) Lineesh

Q12. Who is the eldest?  
(a)Manoj     (b)Verma     (c)Lineesh     (d)Dilu     (e)Ranu

Q13.  Dilu is younger than   
(a)Manoj     (b)Ranu      (c)Lineesh      (d)None of these

Q14. Which of the following pair of friends are of same age?   
(a)Ranu and Verma      (b)Dilu and Ranu     (c)Ranu and Manoj     (d)   None of these

Q15. If Ranu is 24 yrs old, then what is the age of Verma?   
(a)6 years     (b)4 years      (c)8 years      (d)12 years

Answers

1.c         2. d         3. a         4. b         5. c         6. b         7. a         8. c         9. d         10. a         11. d       12. c       13. c      14. d         15. a

 

English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are subbested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Around the world, forests are being…...(1).…..at a rate of about thirteen million hectares a year and deforestation accounts for an estimated 17%-20% of all global emissions. In addition, forests and other terrestrial carbon sinks play a …...(2)……. role in preventing runaway climate change, soaking up a full 2.6 Gt of atmospheric carbon every year. The destruction of forests, therefore, not only emits carbon- a staggering 1.6 Gt a year, which severely …...(3).…..forests capacity to absorb emissions from other sources- but also drastically…..(4)..….the amount of forested land available to act as a carbon sink in the future.

However, the effects of deforestation extend beyond carbon. Rainforests ….…(5).……a wide variety of ecosystems services, from regulating rainfall to purifying groundwater and keeping fertile soil from…....(6)….… Deforestation in one area can seriously damage food production and ……(7)..…. to clean water in an entire region. The value of global ecosystem services has been estimated at 33 trillion USD each year (almost half of global GDP), but these services have been taken for granted without a mechanism to make the market reflect their value. Rainforests are also a home and …….(8).…… of income for a huge number of people in Africa, Asia and South America ….…(9)..…..this, economic pressures frequently drive both local communities and national governments in the developing world to…...(10).…. these forests in ways that are unsustainable, clear cutting vast areas for fuel, timber, mining or agricultural land.

Q1.a) Ended     b) Destroyed     c) Extinct     d) Killed     e) Wasted

Q2.a) Tough     b) Important     c) Vital     d) Biggest     e) Effective

Q3.a) Affect     b) Diminish     c) Increases     d) Alternates     e) Impairs

Q4.a) Plagues     b) Develops     c) Reduces     d) Shortens     e) Influences

Q5.a) Sell     b) Offers     c) Give     d) Provide     e) Earns

Q6.a) Transforming     b) Decoding     c) Erupting     d) Draining     e) Eroding

Q7.a) Handiness     b) Excess     c) Availability     d) Access     e) Supply

Q8.a) Beginning     b) Source     c) Ways     d) Reference     e) Measure

Q9.a) Despite     b) Also     c) Inspite     d) Apart     e) Beside

Q10.a) Exploit     b) Encompass      c) nature      d) Work     e) Improve

Directions: Find the error in the below Questions if no error found then select  (e) as the answer.

Q11. Coal mines constitute (a) / a major percentage of the (b) sources which cause damage (c) / on the environment. (d) / No error (e)

Q12. A man who has been (a) / accused of fraud in (b) / an earlier job he will never be (c)/ welcome in any other organization. (d) / No error (e)

Q13. Worried about the continuing violence in the city (a)/ much students are set to migrate (b) / to other cities (c) / for higher education (d)/ No error (e)

Q14. Many organizations have been offering (a) / attractive incentives to (b)/ their employees in an attempt (c)/ to boosting employee retention. (d) / No error (e)

Q15. Some genuine issues exist (a) / with the newly adopted (b) / system and needs to (c) / be examined seriously. (d) / No error (e)

Answer & Explanation

1.b     2.c     3.e     4.c     5.d     6.e     7.d     8.b     9.a     10.a
11.   (d). Damage takes preposition to. So, replace on the environment by to environment.
12.   (c). Here he (pronoun) is superfluous. So remove he.
13.   (b). The word students is a countable noun. So much students are set by many students are set.
14.   (d). Replace to boosting employee retention by to boost employee retention.
15.   (c). Plural subject takes plural verb. So system and need to should be used.

 

Computer Quiz

Q1. Track Ball and Light pen are examples of

1) Input devices    2) Output Devices     3) Input/Output     4) Name of Video game     5) None of these

Q2. Which of the following features make UNIX Operating System popular?

1) Multi tasking     2) Multi-user     3)Reliable     4) All     5) Multi Threading

Q3. Which of the following is a part of Central Processing Unit?

1) Printer     2) Keyboard     3) Mouse     4) Arithmetic and Logic unit     5) None of these

Q4. A computer connected to a Local Area Network can:

1) Run faster     2) Be accessed online     3) Share information and/or share peripheral equipment     4) Be used to send Email

5) None of these

Q5. Timing and Control unit is a part of a(n) ….

1) Arithmetic Logic Unit     2) Processor     3) Memory     4) CMOS     5) BIOS

Q6. Which of the following controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer?

1) Platform     2) Operating System     3) Mother Board     4) Application Software     5) None of these

Q7. System software is the set of programs that enables the computer’s hardware devices and ……. software to work together.

1) Management     2) Processing     3) Utility     4) Application     5) None of these

Q8. The …… turns into different shapes depending upon the task being performed.

1) Active tab     2) Insertion point     3)Mouse pointer     4) ribbon     5) None of these

Q9. Using Print preview would be of help to the user when he/she wants to:

1) Colour the document     2) Save the document     3) Delete the document     4) Copy the document     5) View how the document will appear when printed

Q10. Compatibility, with respect to computers,refers to:

1) the software doing the right job for theuser     2) the software being versatile enough tohandle the job     3) the software being able to run on thecomputer     4) the software running only with other previouslyinstalled software     5) the software permanently available in the computer

Q11. The higher the resolution of a monitor, the

1) larger the pixels     2) less clear the screen is     3) further apart the pixels     4) closer together are the pixels     5) None of these

Q12. Mahesh and Pavan are employees of company X working in different countries, on the same project. Which of the followingComputer technologies would be useful for them to have Review meets monthly?

1) Video-display software     2) Video digitizing     3) Video Conferencing     4) Video Scanning     5) None of these

Q13. A received E-mail may be :

1) Read     2) Unread     3) Stored     4) All the above     5) None of these

Q14. ….. is an icon that opens a folder of icons for all the resources on the computer like hard drive and printer?

1) My documents     2) Recycle bin     3) My computer     4) Accessories     5) None of these

Q15. …………… is a device or a software in acomputer, that determines the next network point to which a packet is forwarded towards its destination.

1) Switch     2) Network     3) Bridge     4) Router     5) None of these

Answers

1.1     2. 4     3. 4     4. 3     5. 2      6. 2     7. 4     8. 3     9. 5     10. 3     11. 4     12. 3     13. 4     14. 3     15. 4

Leave a Comment

Your email address will not be published.