QUIZ 34

Quant Quiz

Find out the approximate value which should replace the question mark(?) in the following questions. 
Q1.(47% of 1442-36% of 1412)/63=?
a.4     b.5     c.3     d.6     e.1

Q2.(4576+3286+5639)/(712+415+212)=?
a.18     b.22     c.34     d.10     e.46

Q3.1524.79*19.92+495.26=?
a.33000     b.78535     c.31000     d.26575     e.34000

Q4.4734.96-3454.03-1612.86=?-1611.43
a.1280     b.2290     c.1020     d.18150     e.1040

Q5.(32.13)^2+(23.96)^2-(17.11)^2=?
a.1270     b.1420     c.1450     d.1360     e.1310

Q6.(9321+5406+1001)/(498+929+660)=?
a.13.5     b.4.5     c.16.5     d.7.5     e.None of these

What should come in the place of question mark(?) in the following question mark?
Q7. 4+4.44+0.4+44.04+444=?
a.497.24     b.487.66     c.496.88     d.469.88     e.None of these

Q8.(?)^2+(65)^2=(160)^2-(90)^2-7191
a.75     b.77     c.79     d.81     e.None of these

Q9.16% of 450 * ?% of 880=3168
a.6     b.2     c.15     d.8     e.None of these

Q10.Two third of three fourth of one fifth of a number is 15.what is 30 percent of that number?
a.45     b.60     c.75     d.30     e.None of these

Q11.If a number is added to seven ninth of thirty five percent of 900,the value so obtained is 325,what is the number?
a.60     b.120     c.90     d.180     e.None of these

Q12.3463*295-18611=?+5883
a.997091     b.887071     c.989090     d.899060     e.None of these

Q13.(21)^2-3717/59=?*8
a.43.75     b.42.25     c.45.75     d.47.25     e.None of these

Q14.(0.81)^7/(0.729)^3*(0.9)^2=(0.9)^?
a.9     b.5     c.7     d.3     e.None of these

Q15.4+1/2-2-5/6=?-1-7/12
a.13/2     b.13/4     c.11/4     d.11/2     e.none of these

Answer & Explanation

1.(c)
(1442*47/100-1412*36/100)/63
(677.74-508.32)/63
169.42/63
2.69=3(approx)
2.(d)
(4576+3286+5639)/(712+415+212)
13501/1339
=10(approx)
3.(C)
1525*20+495
30500+495
=31000(approx)
4.(a)
4734.96-3454.03-1612.86=?-1611.43
4734.96-3454.03-1612.86+1611.43=?
6346-5066(approx)
1280(approx)
5.(e)
(32.13)^2+(23.96)^2-(17.11)^2
1024+576-289
1311=1310(approx)
6.(d)
(9321+5406+1001)/(498+929+660)=?
15728/2087
7.5
7.(c)
4+4.44+0.4+44.04+444=496.88
8.(e)
(?)^2+(65)^2=(160)^2-(90)^2-7191
(?)^2+4225=25600-8100-7191
(?)^2=10309-4225
(?)^2=6084
(?)=78
9.(e)
450*16/100*880/100*?=3168
?*633.6=3168
?=3168/633.6
?=5
10.(a)
Let the number is x.
x*2/3*3/4*1/5=15
x=150
30% of 150=150*30/100
=45
11.(e)
Let the number is x.
x+7/9*35/100*900=325
x+245=325
x=325-245
x=80
12.(a)
3463*295-18611=?+5883
1021585-18611=?+5883
1002974-5883=?
?=997091
13.(d)
(21)^2-3717/59=?*8
441-63=?*8
378=?*8
?=378/8
47.25
14.(c)
(0.81)^7/(0.729)^3*(0.9)^2=(0.9)^?
(0.9)^14/(0.9)^9*(0.9)^2=(0.9)^?
(0.9)^7=(0.9)^?
?=7
15.(b)
4+1/2-2-5/6=?-1-7/12
?=(4-2+1)+(1/2-5/6+7/12)
3+3/12
13/4

 

Reasoning Quiz

Directions : Study the following information to answer the giv­en questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

(All the numbers are two digits numbers and are ar­ranged as per some logic based on the value of the number.)

Input: win 56 32 93 bat for 46 him 28 11 give chance

Step I: 93 56 32 bat for 46 him 28  11 give chance win

Step II: 11 93 56 32 bat for 46 28 give chance win him

Step III: 56 11 93 32 bat for 46 28 chance win him give

Step IV: 28 56 11 93 32 bat 46 chance win him give for

Step V: 46 28 56 11 93 32 bat win him give for chance

Step VI: 32 46 28 56 11 93 win him give for chance bat

Step VI is the last Step of the arrangement of the above input as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the ap­propriate steps for the given in­put,

Input for the questions:

Input: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68

(All the numbers given in the arrangement are two digit num­bers.)

Q1. Which of the following would be the Step II?

(1) 89 fun at 28 16 base camp 35 53 here 68 the     (2) 35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at

(3) 16 89 at fun 28 camp base 35 53 68 the here     (4) 53 28 68 16 89 35 the here fun camp base at

(5) None of these

Q2. Which word/number would be at 7th position from the left in Step IV?

(1) base     (2) at     (3) 35     (4) the     (5) 53

Q3. Which step number would be the following output?

53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base

(1) There will be no such step     (2) III     (3) II     (4) V     (5) IV

Direction: Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question:

Q4. Who is the daughter in law of B?

1. I is the brother of D. S is the wife of J’s nephew.

2. R is the brother of N. T is the son of N. S is the mother of T.

III. B is the wife of D. D is the father of N. D has two children.

(1) Only I and III     (2) All I, II and III are required to answer the question     (3) Only II and III

(4) Questions cannot be answered even with all I, II and III     (5) Only I and II

Q5. How many students are there in the class?

1. There are more than 22 but less than 36 students in the class.

2. If students of the class are divided into groups each group has exactly 11 students.

III. There are more than 29 but less than 45 students in the class.

(1) Only I and II     (2) Only II and either I or III is required to answer the question

(3) Only II and III     (4) All I, II and III are required to answer the question

(5) All I, II and III are not sufficient to answer the question.

Direction: In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer

1) If only conclusion I follows.     2) If only conclusion II follows.     3) If either conclusion I or II follows.

4) If neither conclusion I nor II follows.     5) If both conclusions I and II follow.

Q6. Statements:

X > P > Q > R,     X = Y,     X < Z

Conclusions: I. Y > R             II. R > Z

Q7. Statements:

> Q,     S < T,     X = Y,     X > Z

Conclusions: I. S = Q               II. X > Q

Q8. Statements:

< T,     T > R,     T = W

Conclusions: I.R < S         II. S < W

Q9. Statements:

X = Y < Z > W

Conclusions: I. Z = X        II. Z > X

Q10.   Statements:

> R,     Y = X < Z,     S < Y

Conclusions: I. Y > R         II. R > Z

Answer & Explanation

It is evident that one word and one number are arranged in each step. The numbers are arranged from the left and the words are arranged from the right. In the first step the word which comes last in the dictionary is shifted to the extreme right, while the highest number is shifted to the extreme left. In the second step the word which appears at the second last position in dictionary order is moved to the extreme right while the lowest number is shifted to the extreme left position. The same procedure is followed to get the final output.

Input: fun 89 at the 28 16 base camp 35 53 here 68

Step I: 89 fun at 28 16 base camp35 53 here 68 the

Step II: 16 89 fun at 28 base camp 35 53 68 the here

Step III: 68 16 89 at 28 base camp 35 53 the here fun

Step IV: 28 68 16 89 at base 35 53 the here fun camp

Step V: 53 28 68 16 89 at 35 the here fun camp base

Step VI: 35 53 28 68 16 89 the here fun camp base at

1. (5)         2. (3)          3. (4)            4.(3)

From statements II and III it is clear that S is the daughter-in-law of B.

From statements II and III it is clear that S is the daughter-in-law of B.

B is the mother of N and R.

T is the son of N and S is the mother of T.

So, S is the wife of N.

5. (1): From statement I and II, there are 33 students in the class.

From statement II and III there may be 33 or 44 students in the class.

6. (1)      7. (4)       8. (4)      9. (3)      10. (1)

 

English Quiz

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.
Although European decisions during the 16th and 17th centuries to explore, trade with, and colonize large portions of the world brought tremendous economic wealth and vast geographic influence, the enormous success of European maritime ventures during the age of exploration also engendered a litany of unintended consequences for most of the nations with which Europe interacted. Due to their incredible military force, religious zeal, and uncompromising goal of profit, Europeans often imposed their traditions, values, and customs on the people with whom they traded. They frequently acted without regard to the long-term welfare of others as their principal concern was short-term economic gain. Since many nations that traded with Europe placed high value on their historical customs, some natives became deeply disconcerted by the changes that occurred as a result of European power. These factors, coupled with perennial domestic political instability, caused numerous countries to grow increasingly resistant to European influence.
One potent example of this ideological shift can be seen in the actions of the Tokugawa government of Japan. In its Seclusion Edict of 1636, the government attempted to extricate cultural interactions with Europe from the intimate fabric of Japanese society. The Edict attempted to accomplish this by focusing on three areas. First, it sought to curb cultural exchange by eliminating people bringing European ideas into Japan. The Edict stated, “Japanese ships shall by no means be sent abroad….All Japanese residing abroad shall be put to death when they return home.” Second, the Edict focused on limiting trade. Articles 11 through 17 of the Edictimposed stringent regulations on trade and commerce. Third, the government banned Christianity, which it saw as an import from Europe that challenged the long-established and well-enshrined religious traditions of Japan. The government went to considerable lengths to protect its culture. Article eight of the Edict stated, “Even ships shall not be left untouched in the matter of exterminating Christians.”
With the example of Japan and the examples of other countries that chose a different response to European influence, it is perhaps not too far of a stretch to conclude that Japan made the right decision in pursuing a path of relative isolationism. As history unfolded during the next 400 years, in general, countries that embraced European hegemony, whether by choice or by force, tended to suffer from pernicious wealth inequality, perennial political instability, and protracted underdevelopment.

Q1.It can best be inferred from the passage that in 1636, the Japanese government:
A.Saw its citizens living abroad as potential threats     B.Considered all foreign religions a danger
C.Disagreed with the European philosophy that trade brought wealth
D.Foresaw the economic dangers of European trade and imperialism
E.Believed that ideas coming into Japan via foreign interactions provided no positive impact to Japanese society

Q2.Which of the following best characterizes the most significant motivation for Europe’s behaviour with Japan during the 17th century?
A.Religious zeal     B.Long-term political concerns     C.Short-term economic self-interest     D.Cultural imperialism
E.Territorial aggrandizement

Q3.The author most likely included the quotation from Article Eight of the Edict at the end of the second paragraph to:
A.Highlight the venomous anger many Japanese leaders felt toward the importation of foreign religions
B.Emphasize the determination of the Japanese government to protect itself from foreign influences it saw as damaging
C.Illustrate how pervasive foreign religious influence had become in Japanese society
D.Emphasize that European economic influence offered no justification for the Edict and the government relied instead on foreign religious influence to justify the Edict
E.Provide an example of Japan’s effort to curb cultural and economic exchange

Q4.Based upon the passage, the author would likely agree most strongly with which of the following statements:
A.European decisions made during the 16th and 17th centuries in dealing with Japan represent an aberration from the typical pattern of European decisions
B.Japanese rulers who responded with ferocity to European influence bear part of the responsibility for the caustic European-Japanese relationship that ensued
C.With the hindsight of history, Japan likely made the appropriate decision in extricating itself from European influence
D.European religious and cultural values conflicted with European economic behaviour toward Japan
E.The width and breadth of Japan’s cultural fabric suffered from its seclusionist policies

Q5.According to the passage, which of the following constituted the biggest reason for the Seclusion Edict of 1636?
A.Japanese economic potential would be hampered in the long-term
B.European trade amounted to a disproportionate transfer of wealth
C.With growing European influence, the potential for European military action against the Japanese government became too large
D.Traditional Japanese culture and way of life were threatened by European influence
E.Japanese rulers feared the arrival of additional traders and cultural imperialists

Q6.According to the passage, the Japanese government took all of the following actions in an attempt to protect Japanese culture and way of life EXCEPT:
A.Prohibit Japanese from visiting other countries, even to see family
B.Execute Japanese citizens who settled in other countries but later decided to return to Japan
C.Heavily regulate foreign economic trade
D.Destroy all remnants of Christianity
E.Prohibit criticism of the feudal shogun system of government

Q7.The primary purpose of the above given passage is to:
A.Explain the actions of the Tokugawa government of Japan
B.Compare the results of countries that pursued protectionism with those that pursued globalization
C.Explore the consequences of some European trade and exploration along with analysing a country’s response to it
D.Argue for the success of European trade as a means to creae wealth and exert influence
E.Elucidate the root of frustration with European imperialism

Q8.What is the synonym of the word “stringent”?
A. Inexact     B. Forcefull     C. lenient     D. Flexible     E. Amenable

Q9.What is the synonym of the word “pernicious”?
A. Fatal     B. Benevolent     C. Assisting     D. Benificial     E. Innocuous

Q10.which of the following is the synonym of the word “litany ”, according to the passage?
A. Prayer     B. Tight     C. List     D. Extreme     E. Harry
Directions:(11-15)- Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer.

Q11. Anand has the guts to rise from the occasion and come out successfully.
in rising from B. to raise with C. to rise to     D. to rise against     E. No correction required

Q12. If you are thinking about investigation overseas, isn’t it makes sense to find an experience guide?
A. it is not making     B. doesn’t it make     C. does it make     D. is it making     E. No correction required

Q13. This is one of the most important inventions of this century.
A. invention of this century     B. invention of these century     C. invention of centuries     D. invention of the centuries
E. No correction required

Q14. The orator had been left the auditorium before the audience stood up.
A. had been leaving     B. was left     C. had left     D. would leave     E. No correction required

Q15. He dislikes the word dislike, isn’t he
A. didn’t he     B. doesn’t he     C. hasn’t he     D. does he     E. No correction required

Answers

1.A        2.C        3.B        4.C        5.D        6.E        7.C        8.B        9.A        10.C        11.C        12.B        13.E        14.C        15.B

 

Computer Quiz

Q1.Allocation of a resources in a time dependent fashion to several program simultaneously called
A. multi user           B. multi tasking             C. time sharing          D. Multiproggraming              E. None of these

Q2.The ________ becomes different shapes depending on the task you are performing.
A. Active tab            B. Insertion point             C. Mouse pointer           D. Ribbon            E. None of these

Q3.What is the base of hexadecimal number system?
A. 2       B. 8        C. 16         D. 10        E. None of these

Q4.A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called –
A. isolated learning          B.i-learning           C.close learning         D.e-learning          E. None of these

Q5.What is the other name for LAN Card ?
A.Network Connector         B.NIC        C.Internet Card       D.MODEM       E. None of these

Q6.A directory within a directory is called ____
A.Mini Directory         B.Junior Directory        C.Part Directory        D.Sub Directory       E.Web Directory

Q7.In MICR, C stands for ____
A.Code        B.Colour        C.Computer        D.Character        E.Country

Q8.Which application is used to prepare a presentation/ slide show?
A.Photoshop        B.Power Point       C.Outlook Express       D.Internetexplorer        E.All of the above

Q9.CRSYX- MP belongs to ____ generation.
A.First        B.Second        C.Third        D.Fourth        E.Fifth

Q10.The basic goal of computer process is to convert data into _________
A. Files           B. tables        C. information       D. graphs      E. None of these

Q11. Which part of the computer helps to store information?
A. Disk drive          B. Keyboard          C. Monitor       D. Printer      E. None of these

Q12. ____ is the process of carrying out commands.
A. Fetching           B. Storing            C. Executing        D. Decoding        E. None of these

Q13. The role of a ____ generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct
hardware and software.
A. computer Scientist         B. computer sales representative        C. computer consultant       D. corporate trainer     E. None of these

Q14. Which of the following groups consist of only output devices?
A. Scanner, Printer, Monitor         B. Keyboard, Printer, Monitor        C. Mouse, Printer, Monitor          D. Plotter, Printer, Monitor
E. None of these

Q15. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a
A. title bar         B. button              C. dialog box               D. window             E. None of these

Answers

1.c        2.c        3.c        4.d        5.b        6.d        7.d        8.b        9.d        10.c        11.a        12.c        13.b        14.d        15.d

Leave a Comment

Your email address will not be published.