QUIZ 33

Quant Quiz

Q1. A circular garden has a circumference of 440 m. There is a 7 m wide border inside the garden along its periphery. The area of the border is :
(1) 2918 m^2     (2) 2921 m^2     (3) 2924 m^2     (4) 2926 m^2     (5) 2950 m^2

Q2. In a bag, there are three types of coins – 1 rupee, 50 paise and 25 paise in the ratio of 3 : 8 : 20. Their total value is Rs. 372. The total number of coins is
(1) 1200     (2) 961     (3) 744     (4) 612     (5) 800

Q3. Two pipes A,B can fill a tank in 24 min. and 32 min. respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 min.?
(1) 8 min     (2) 12 min     (3) 15 min     (4) 20 min     (5) 17 min

Q4. A train travelling 25 km an hour leaves Delhi at 9 a.m. and another train travelling 35 km an hour starts at 2 p.m. in the same direction. How many km from Delhi will they be together?
(1) 437 ½ km     (2) 436 ½ km     (3) 435 ½ km     (4) 434 ½ km     (5) 435 km

Q5. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in :
(1) 4 days     (2) 8 days     (3) 6days     (4) 7 days     (5) 5 days

Q6. A and B can do a job together in 7 days. A is 1 3/4 times as efficient as B. The same job can be done by A alone in :
(1) 12 days     (2) 11 days     (3) 15 days     (4) 16 days     (5) 10 days

Q7. A man saves Rs 200 at the end of each year and lends the money at 5% compound interest. How much will it become at the end of 3 years.
(1) 661.01     (2) 662.01     (3) 663.01     (4) 664.01     (5) None of these

Q8. A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq.ft, how many feet of fencing will be required?
(1) 90 feet     (2) 85 feet     (3) 88 feet     (4) 84 feet     (5) 82 feet

Q9. The difference between simple interest and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half – yearly is :
(1) Rs. 2     (2) Rs. 3     (3) Rs. 4     (4) Rs. 5     (5) None of these

Q10. The Diagonals of two squares are in the ratio of 2:5. find the ratio of their areas.
(1) 5 : 2     (2) 5 : 2     (3) 4 : 25     (4) 5 : 4     (5) 2 : 6

Q11. A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B’s contribution in the capital
(1) 1000     (2) 10000     (3) 12000     (4) 5000     (5) 9000

Answer & Explanation
  1. (4) : 2πR = 440
    2 × 22/7  x R = 440
    R = 70 m.
    Inside radius = ( 70 – 7 ) m = 63 m
    Area of the border = π [(70)^2 – (63)^2]m^2
    = [22/7 x (70 + 63 ) x ( 70 – 63 ) ] m2 = 2926m^2
  2.  (2)
  3.  (1) : let B be closed after x min. then ,
    Part filled by (A+B) in x min. +part filled by A in (18-x)min.=1
    Therefore x*((1/24)+(1/32))+(18-x)*(1/24)=1
    (7x/96) + ((18-x)/24)=1.
    7x +4*(18-x)=96.
    Hence, be must be closed after 8 min.
  4.  (1) : The first train has a start of 25 / 5 km and the second train gains ( 35 – 25 ) or 10 km per hour.
    The second train will gain 25 x 5 km in  (25 x5) / 10 or 12 ½ hours.
    The required distance from Delhi = 12 ½ x 35 km = 437 ½ km
    Shortcut : (try this )
    Meeting point’s distance from starting point
    = (S1 x S2 x Difference in time) / Difference in speed      ( S1 and S2 are the speed  )
  5.  (2) :  (A+B+C)=1/6
    A’s one day work work= (A+B+C)-(B+C)= 1/6-1/12 =1/12
    C’s one day work work= (A+B+C)-(A+B)= 1/6-1/8= 1/24
    (A+C)’s one day work= 1/12+1/24= 1/8
    so the work will be completed in 8 days
  6. (2) : (A’s 1 day’s work) : (B’s 1 day’s work) = 7 /4 : 1 =  7 : 4
    Let A’s and B’s 1 days’ work  be 7 x and 4 x respectively
    then , 7x + 4x= 1/7  à 11x = 1/7  à x = 1/77
    A’s  1 days = (1) / (77) x 7 = 1/ 11
    A alone can do this job = 11 days
  7.  (2)
  8.  (3) :  We are given with length and area, so we can find the breadth.
    as Length x Breadth = Area
    => 20 x Breadth = 680
    => Breadth = 34 feet
    Area to be fenced = 2B + L = 2 x 34 + 20
    = 88 feet
  9. (2) : S. I = Rs. ((1200 ×10 ×1)/100) = Rs. 120
    C. I. = Rs.   = Rs. 123.
    Difference = Rs. 3
  10.  (3) : Let the diagonals of the squares be 2x and 5x.
    Then ratio of their areas will be
    Area of square=(1/2) x Diagonal2
    (1/2 ) x 2×2 : (1/2) x 5×2
    4×2 :25×2 =4:25
  11.  (5) : Let B contribution is x.

    (3500 x 12) /7x=2/3 =>14x=126000=>x=Rs9000

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions: 
In a certain code, ‘always create new ideas’ is written as ‘ba ri sha gi’, ‘ideas and new thoughts’ is written as ‘fa gi ma ri’, ‘create thoughts and insights’ is written as `ma jo ba fa’ and ‘new and better solutions’ is written as ‘ki ri to fa’ 

Q1. What is the code for ‘ideas’? 
(1) sha     (2) ba     (3) gi     (4) ma     (5) Cannot be determined

Q2. What does fa’ stand for? 
(1) thoughts     (2) insights     (3) new     (4) and     (5) solutions

Q3. ‘fa lo ba’ could be a code for which of the following? 
(1) thoughts and action     (2) create and innovate     (3) ideas and thoughts     (4) create new solutions     (5) always better ideas

Q4. What is the code for ‘new’? 
(1) ki     (2) ri     (3) to     (4) fa     (5) ba

Q5. Which of the following may rep-resent ‘insights always better’?
(1) jo ki to     (2) ki to ri     (3) sha jo ri     (4) to sha jo     (5) sha to ba

Q6. What is the code for thoughts’? 
(1) ma     (2) fa     (3) ba     (4) jo     (5) Either jo or fa

Direction: Each question below consists of some statement followed by four or two conclusion. Consider that statement to be true even if they are in variance with the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements using all the three statement together.

Q7. Statement: 
All rings are bangles.     Some bangles are not watches.     All watches are bracelets.     No bracelet is a ring.
Conclusion: 
I. Some bracelets are bangles.       II. Some rings are watches.       III. No watch is a ring.       IV. Some bracelets are not bangles.
(1) only II and III follows.     (2) only I and II follows.     (3) only III and IV follows     (4) only III follows     (5) None of these

Q8. Statement: 
Some cat are horses     All horse are peacock     Some rabbits are dogs     All peacock are rabbits.
Conclusion: 
I.Some dogs are horse.        II. Some rabbits are cats.         III. No dog is a horse      IV. Some rabbits are horses
(1) only I, II and IV follows     (2) only II, III and IV follows     (3) only either I or II and III follows     (4) only either I or III and IV follows
(5) only either I or II, III and IV follows.

Q9. Statement: 
Some chocolates are candies     Some lollypops are candies     Some candies are biscuits     All biscuits are pastries
Conclusion: 
I. Some pastries are chocolates.        II. Some pastries are lollypops           III. Some lollypops are chocolates
IV. Some biscuits are chocolates.
(1) none follow     (2) only I follows     (3) only II follows     (4) only III follows     (5) only IV follows

Q10. Statement: 
Some stones are glasses     All glasses are golds
Conclusion: 
I.All glasses which are stones are gold             II. Some glasses are stones.
(1) only I follows     (2) only II follows     (3) either I or II follows     (4) neither I nor II follows     (5) Both I and II follows

Q11. Statement: 
Some shirts are jeans     All jeans are blue     Some blue are pant
Conclusion: 
I.Some shirts are pant           II. No shirt is pant
(1) only I follows     (2) either I or II follows     (3) both I and II follows     (4) only II follow     (5) neither I nor II follows

Answer & Explanation

and – fa

thoughts – ma

new – ri

ideas – gi

create – ba

always – sha

insights – jo

better / solutions – ki / to

1. (3)          2. (4)           3.  (2)          4. (2)          5. (4)          6. (1)        7. (4)        8. (5)         9. (1)           10.(5)            11. (2)

 

English Quiz

Directions (1-5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) (E) (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A)It is obvious from the above that the Commission has accorded highest priority to securing speedy justice to women.

(B)These members continue to pursue their mandated activities, namely review of legislation, intervention in specific individual complaints of atrocities and denial of rights.

(C)The functions assigned to the Commission, as per the Act, are wide and varied covering almost all the facets of issues relating to safeguarding women’s rights and promotion.

(D)The National Commission for Women was set up on 31st January, 1992 in pursuance of the National Commission for Women Act 1990.

(E)Towards this end of speedy justice to women, the Commission is organising Parivarik Mahila Lok Adalats, offering counselling in family disputes and conducting training programmes for creating legal awareness among women.

(F)They also suggest remedial action to safeguard the interest of women to the appropriate authorities.

(G)To carry out these functions, the Commission has a chairman, five members and a Member-Secretary, all nominated by the Central Government.

Q1.Which of the following will be the FOURTH sentence?

1) A     2) C     3) D     4) B     5) E

Q2. Which of the following will be the FIRST sentence?

1) C     2) D     3) E     4) F     5) A

Q3.Which of the following will be the LAST sentence?

1) G     2) F     3) D     4) C     5) E

Q4.Which of the following will be the THIRD sentence?

1) G     2) B     3) F     4) D     5) C

Q5.Which of the following will be the FIFTH sentence?

1) C     2) D     3) F     4) E     5) B

Directions—(Q. 6–15) In the following passage there are blanks, each of which has been  numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The urgent need of the hour is to (6) up the moral (7) of our society in general and of our student community in particular, if we want to save ourselves and our society from the present (8) of mass indiscipline and (9) of basic human values, which has become a (10) phenomenon. We must, therefore, (11) and practise the most (12) basic human values like co-operation, tolerance, patriotism, generosity, truth, justice and excellence—the ideals which are universal in nature and which are (13) in themselves and which are worthy of (14) for their own sake. These ideals are both personally as well as socially (15).

Q6.1) give     2) stand     3) jack     4) climb     5) tone

Q7.1)fibre     2)enactment     3)reconstruction     4)situation     5)appreciation

Q8.1) polarization     2) degradation     3) chaos     4) provocation     5) sentiments

Q9.1) calamity     2) focus     3) realisation     4) erosion     5) criticism

Q10.1) durable     2) universal     3) perpetual     4) segmental     5) prolific

Q11.1) incorporate     2) induce     3) implicate     4) inculcate     5) involve

Q12.1) absorbing     2) cherished     3) introspective     4) famous     5) productive

Q13.1) distinctive     2) appreciated     3) formative     4) helping     5) end

Q14.1) evolving     2) spreading     3) esteem     4) wisdom     5) popularity

Q15.1) desirable     2) manageable     3) redundant     4) vulnerable     5) possible

Answers

1. 4     2. 2     3. 5     4. 1      5. 3     6. 5     7. 1     8. 3     9. 4     10. 2     11. 4     12. 2     13. 1     14. 3     5. 1

 

Computer Quiz

Q1. To insert a new slide in a presentation, press–

(A) CTRL+N     (B) CTRL+M     (C) CTRL+O      (D) CTRL+S      (E) CTRL+F

Q2. Drop Cap offers ……………. positions in settings

(A) 3     (B) 6     (C) 2     (D) 5     (E) 1
Q3. The feature of Word that automatically adjusts the amount of space between certain combination of characters so that an entire word looks more evenly spaced is termed as–

(A) Spacing     (B) Kerning     (C) Positioning     (D) Scaling     (E) Justifying

Q4. While recording a macro, the third step will be–

(A) Using your mouse or key-board, perform the task you want to automate

(B) Assign a keyboard shortcut to the macro     (C) Give the macro a name

(D) Start recording     (E) Select the location of macro on toolbar

Q5. ………… is not available on the Ruler of MS Word screen

(A) Centre Indent     (B) Right Indent     (C) Left Indent     (D) Tab stop box     (E) None of these

Q6. Which cannot be used to close the Word application–

(A) ALT+ F4     (B) File-> Close     (C) File-> Exit     (D) X button in the word window     (E) None of these

Q7. Excel workbook contains–

(A) Workbooks     (B) Worksheets     (C) Worksheets and charts     (D) Work areas     (E) All of these

Q8. Conslidate option does not offer ……… function

(A) AVERAGE     (B) MAX     (C) PMT     (D) SUM     (E) StDev

Q9. To see first row and first column in an excel sheet at all times even if you scroll till the end of sheet–

(A) Use workbook views feature     (B) Use switch windows feature     (C) Use freeze panes feature

(D) Use freeze row and freeze column option     (E) Use headings

Q10. NOW0 returns–

(A) Current date     (B) Current time     (C) Current year     (D) Current date and time     (E) Current month

Q11. Default header of a warksheet–

(A) Username     (B) Date and time     (C) Sheet name     (D) Workspace name     (E) None of these

Q12. Which of these language uses both interpreter and compiler–

(A) COBOL     (B) CASIC     (C) JAVA     (D) C++     (E) All of these

Q13. …………….. is a type of memory organization or image file format used to store digital images

(A) Pixmap     (B) GUI     (C) Pixel     (D) Resolution     (E) Vector graphics

Q14. ………….. file format used for data compression and archiving

(A) .EXE     (B) .INI     (C) .COM     (D) .ZIP     (E) .WIN

Q15. In second generation, …….. language were introduced after binary language

(A) Assembly level language     (B) High level language     (C) Low level language     (D) Data definition language

(E) Structured query language

Q16. Which layer of the OSI model performs segmentation of a data stream–

(A) Application layer     (B) Network layer     (C) Physical layer     (D) Transport layer     (E) Presentation layer

Q17. ………… is a combination of software and hardware

(A) Firmware     (B) Shareware     (C) Freeware     (D) Netware     (E) Software

  1. SCSI is related to–

(A) Network     (B) Storage     (C) Data transfer     (D) Images     (E) Resolution

Q19. The amount of the data, CPU can transmit at a time to main memory and to input and output devices–

(A) Data width     (B) Bus width     (C) Memory width     (D) Capacity     (E) None of these

Q20. The daily processing of corrections to customer accounts can be simplified into a processing mode of–

(A) Time-sharing     (B) Centralized processing       (C) Batch processing       (D) Real-time processing       (E) None of the above

Answers

1 : (B)     2 : (A)     3 : (B)     4 : (B)     5 : (A)     6 : (B)       7 : (C)      8 : (C)      9 : (D)      10 : (D)      11 : (E)      12 : (C)        13 : (A)     14 : (D)        15 : (A)     16 : (D)     17 : (A)     18 : (B)     19 : (B)     20 : (C)

Leave a Comment

Your email address will not be published.