QUIZ 32

Quant Quiz

Q1. If one-third of one-fourth of a number is 15, then three-tenth of that number is:
A. 35         B. 36          C. 45         D. 54         E. 56

Q2. Three times the first of three consecutive odd integers is 3 more than twice the third. The third integer is:
A. 9          B. 11            C. 13          D. 15          E. 19

Q3. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?
A. 3            B. 4           C. 9              D. Cannot be determined           E. None of these

Q4. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the digits is 36. What is the difference between the sum and the difference of the digits of the number if the ratio between the digits of the number is 1 : 2 ?
A. 4          B. 8            C. 16            D. None of these                 E.  18

Q5. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:
A.18          B. 24            C. 42            D. 81             E. 78

Q6. The sum of the digits of a two-digit number is 15 and the difference between the digits is 3. What is the two-digit number?
A. 69            B. 78              C. 96             D. Cannot be determined            E. None of these

Q7. The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:
A. 20           B. 30             C. 40             D. 54            E. None of these

Q8. A number consists of two digits. If the digits interchange places and the new number is added to the original number, then the resulting number will be divisible by:
A. 3             B. 5          C. 9           D. 11             E. 13

Q9. In a two-digit, if it is known that its unit’s digit exceeds its ten’s digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is:
A. 24           B. 26           C. 42        D. 46        E.  48

Q10. Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number.
A. 3           B. 10            C. 17           D. 20        E. 25

Answer & Explanation

1.D

2.D Let the three integers be x, x + 2 and x + 4. Then, 3x = 2(x + 4) + 3      x = 11. Third integer = x + 4 = 15.

3.B Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y. Then, (10x + y) – (10y + x) = 36 9(x – y) = 36 x – y = 4

4.B     5.B

6.D Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y.

Then, x + y = 15 and x – y = 3   or   y – x = 3.

x + y = 15   and   x – y = 3, we get: x = 9, y = 6.

x + y = 15   and   y – x = 3, we get: x = 6, y = 9.

number is either 96 or 69.

the number cannot be determined.

7.A

8.D Let the ten’s digit be x and unit’s digit be y.  number = 10x + y.

Number obtained by interchanging the digits = 10y + x.

(10x + y) + (10y + x) = 11(x + y), which is divisible by 11.

9.A

10.A Let the number be x.

Then, x + 17 = 60/X

x^2 + 17x – 60 = 0

(x + 20)(x – 3) = 0

x = 3.

 

Reasoning Quiz

Directions (1-6): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There is a five storey building including the ground floor and each floor has only one flat.  All these flats have been occupied by the five Managers.  Each manager likes a different pet. The pets are: cat, dog, rabbit, fish and parrot. The five managers M, P, Q, S and T are employed in the different companies A, B, C, D and E but not necessarily in the same order. Mr. M works in company E and lives on the ground floor. The manager who lives on fourth (top) floor does not like fish or parrot. Mr. S works in company B and likes fish.  The manager who works in company C and lives on second floor likes cat. Mr. T lives on third floor and likes Rabbit. Mr. Q works in company D.

Q1. Who among the following does like parrot?
(1) P     (2) S     (3) M     (4) Can’t say     (5) None of these

Q2. Who lives on the second floor?
(1) M     (2) T     (3) Q     (4) P     (5) None of these

Q3. On which floor does S live?
(1) First     (2) Second     (3) Fourth     (4) Can’t say     (5) None of these

Q4. Who among the following likes cat?
(1) M     (2) P     (3) T     (4) S     (5) None of these

Q5. Who among the following likes dog?
(1) M     (2) P     (3) S     (4) Q     (5) None of these

Q6. Which of the following combinations of the manager and pet is correct?
(1) Mr. M – fish     (2) Mr. T – dog     (3) Mr. P – parrot     (4) cannot be determined     (5) None of these

Directions (7-9): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something sup¬posed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer (1) if only assumption I is implicit.
Give answer (2) if only assumption II is implicit.
Give answer (3) if either I or II is implicit.
Give answer (4) if neither I nor II is implicit.
Give answer (5) if both I and II are implicit

Q7. Statement: Government has permitted unaided colleges to increase their fees.
Assumptions: I.Unaided colleges are in financial difficulties. II. Aided colleges do not need to increase fees.
Q8. Statement: The government is making efforts to boost tourism in Jammu and Kashmir.
Assumptions:I.Tourism in Jammu and Kashmir dropped following political unrest. II. Special discounts in the airfare have been announced.

Q9. Statement: Detergents should be used to clean clothes.
Assumptions: I.Detergents form morelather. II. Detergents help to dislodge grease and dirt.
Directions (10-14): Read the following information carefully and answer the questions given below.
(i) 12 friends A, B, C, D, P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting in a row facing east.
(ii) X is third to the left of P, who is sixth to the right of A.      (iii) R is fourth to the right of Z, who is not near C.
(iv) B is fifth to the right end, and S is the second left of D.      (v) W and Q are not near P, who is second to the right of B.
(vi)There are two friends between C and Y, who is not near X.

Q10. Who are sitting at the end of the row?
1) Z and W     2) W and Q     3) Q and Z     4) Can’t be determined     5) None of these

Q11. What is the position of A with respect to S?
1) immediate right     2) third right     3) fourth left     4) second right     5) fifth left

Q12. Who is sitting third to the right of R?
1) B     2) S     3) Y     4) B or S     5) B or Y

Q13. Which two friends are sitting near D?
1) A and R     2) Z and A     3) P and Q     4) A and C     5) Can’t determined

Q14. Which of the following is true?
1) Five friends are sitting between Z and B.     2) R and X are sitting in the middle of the row.
3) D is sitting fifth to the left of B.     4) Only one friend is sitting between Y and Z.     5) More than one of the above are true.

Answer & Explanation

Solutions (1-6):

Floor Manager Company Pet
IV Q D Dog
III T A Rabbit
II P C Cat
I S B Fish
Ground M E Parrot

1. (3)       2. (4)       3. (1)       4. (2)       5. (4)       6. (5)      7. (1)      8.  (1)      9.  (2)   10. (4)     11. (5)     12.(1)     13.(5)     14.(4)

 

English Quiz

Directions—(Q. 1–10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
What this approach lacks is the essential interaction with …(1)… and with other humans. Indeed in many environmental activities the …(2)… takes place. A classic example of this is making of a herbarium or even worse, an insect …(3)…, so common in both formal and nonformal education in India. A child is …(4)… encouraged to pluck leaves and …(5)… and run after butterflies with a net and is …(6)… of a large group of children similarly working a …(7)… of nature within it. Such a child is not likely to develop any strong …(8)… of respect for nature, or for the individual ‘specimens’ pressed in the …(9)… file or trapped in a jar. It is worse when the activity is also competitive, i.e., who …(10)… the maximum.

Q1. (A) habit     (B) tradition     (C) practice     (D) custom     (E) nature

Q2. (A) antonym     (B) against     (C) enemy     (D) opposite     (E) opponent

Q3. (A) gathering     (B) compilation     (C) collection     (D) assembly     (E) bulk

Q4. (A) oft     (B) often     (C) frequently     (D) mostly     (E) many

Q5. (A) flowers     (B) petals     (C) buds     (D) blossoms     (E) delight

Q6. (A) division     (B) segment     (C) particle     (D) portion     (E) part

Q7. (A) piece     (B) thatch     (C) plot     (D) patch     (E) spot

Q8. (A) thinking     (B) experiencing     (C) feeling     (D) knowing     (E) viewing

Q9. (A) sapling     (B) plant     (C) creeper     (D) nursery     (E) tree

Q10. (A) collects     (B) meets     (C) piles     (D) gathers     (E) assembles

Directions: Find the error in the following questions.If no error found then select No error.

Q11.The third season of (A) / the popular television show will ends (B) / on a grand note with (C) / celebrities dancing and having fun. (D) / No error (E)

Q12.The website, which does not (A) / accept advertisements and is funded (B) / entirely by donations, describes itself (C) / as the fifth most popular website on the planet. (D) / No error (E)

Q13.As sharing crime statistics for (A) / the year 2011, the Commissioner admitted that (B) / there had been an undue delay in (C) / the setting up of an anti-narcotics cell. (D) / No error (E)

Q14.The Moon may be the best place (A) / to look for aliens as their (B) / footprints on their surface would (C) / last far longer than radio signals. (D) / No error (E)

Q15.The judge advised the government to (A) / have metered autorickshaws across the state while (B) / recounting his personal experience where an auto- rickshaw driver (C)/ made him to wait and also demanded Rs. 100. (D) / No error (E)

Answer & Explanation

1. (E)         2. (D)        3. (C)       4. (B)       5. (A)      6. (E)     7. (D)     8. (C)     9. (B)     10. (A)

11.(B) Here , the popular show will ends/ ended i.e. Past simple/ Future Indefinite ….. should be used.     12.(E)
13.(A)     Here, Showing/ sharing crime statistics for …… should be used.     14.(C)Here, footprints on its surface would ….. should be used.
15.(D)     Here, made him wait and …….. should be used.

 

Computer Quiz

Q1. What happens when you boot up a PC?

1) Portions of the operating system are copied from disk into memory

2) Portions of the operating system are copied from memory onto disk

3) Portions of the operating system are compiled     4) Portions of the operating system are emulated

5) None of these

Q2. What is correcting errors in a program called ?

1) Interpreting     2) Translating     3) Debugging     4) Compiling     5) None of these

Q3. What kind of scheme is the HTTP protocol?

1) get/put     2) store/forward     3) queuing     4) search/return     5) request/response

Q4. Different applications and docu¬ments of windows desktop are represented by

1) Symbols     2) Labels     3) Graph     4) Icon     5) None of these

Q5. What does ‘C’ represent in MICR?

1) Code     2) Column     3) Computer     4) Character     5) None of these

Q6. On which button does help menu exist?

1) End     2) Start     3) Turn off     4) Restart     5) None of these

Q7. By CD you can

1) Read     2) Write     3) Read and Write     4) Either Read or Write     5) None of these

Q8. The ability of an OS to run more than one application at a time is called

1) multitasking     2) object-oriented programming     3) multi-user computing     4) time-sharing     5) None of these

Q9. Which type of resource does have greater probability to become shared resource in a computer network?

1) Printers      2) Speakers     3) Floppy Disc Drivers      4) Keyboards     5) None of these

Q10. What do you use to create a chart?

1) Pie Wizard     2) Excel Wizard     3) Data Wizard     4) Chart Wizard     5) None of these

Q11. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?

1) function     2) arrow     3) space bar     4) control     5) None of these

Q12. Which of the following commands is used to select the whole document?

1) Ctrl + A     2) Alt + F5     3) Shift + S     4) Can’t be done     5) None of these

Q13. A _______ typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.

1) LAN     2) BAN     3) TAN     4) NAN     5) None of these

Q14. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called _______.

1) utilizing     2) batching     3) upgrading     4) processing     5) None of these

Q15. Which of the following commands is given to reboot the computer?

1) Ctrl + Alt + Del     2) Ctrl + Shift + Tab     3) Ctrl + Shift + Del     4) Ctrl + Alt + shift     5) Ctrl + Alt + Tab

Answers

1. 1     2. 3     3. 5     4. 4     5. 4     6. 2     7. 1     8. 1     9. 1     10. 4     11. 4     12. 1     13. 1     14. 4     15. 1

Leave a Comment

Your email address will not be published.