QUIZ 31

Quant Quiz

Q1. If each of the three non-zero numbers  a ,  b , and  c  is divisible by 3, then  abc  must be divisible by which one of the following the numbers?
(1) 8     (2) 81     (3) 27     (4) 122     (5) None of these

Q2. Find the remainder when 289 is divided by 89?
(1) 1     (2) 2     (3) 88     (4) 89     (5) None of these

Q3. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
(1) 44 5/11%     (2) 45 5/11 %     (3) 40 5/11%     (4) 30 %     (5) 40%

Q4. In the new budget , the price of kerosene oil rose by 15%. By how much percent must a person reduce his consumption so that his expenditure on it does not increase (approx.)?
(1) 13.04     (2) 10     (3) 9     (4) 15     (5) 4

Q5. The letter of the word LABOUR are permuted in all possible ways and the words thus formed are arranged as in a dictionary. What is the rank of the word LABOUR?
(1) 245     (2) 240     (3) 243     (4) 241     (5) 242

Q6. From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected to form a committee so that at least 3 men are there on the committee. In how many ways can it be done
(1) 356     (2) 556     (3) 856     (4) 756     (5) 456

Q7. A man can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. Also, he can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. Find the speed of the current.
(1) 5     (2) 3     (3) 6     (4) 4     (5) None of these

Q8. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25% then determine the value of x.
(1) 18     (2) 16     (3) 17     (4) 15     (5) 14

Q9. After getting 2 successive discounts, a shirt with a list price of Rs 150 is available at Rs 105. If the second discount is 12.5, find the first discount?
(1) 10%     (2) 25%     (3) 20 %     (4) 30 %     (5) 35%

Q10. A person can row a boat d km upstream and the same distance downstream in 5 hours 15 minutes. Also, he can row the boat 2d km upstream in 7 hours. How long will it take to row the same distance 2d km downstream?
(1) 3/2 hours     (2) 7 hours     (3) 7 (1/4) hours     (4) 7/2 hours     (5) 5/2 hours

Answer & Explanation

1. (3) : Since each one of the three numbers a, b, and c is divisible by 3, the numbers can be represented as 3p,3q, and 3r, respectively, where p, q, and r are integers.

The product of the three numbers is 3p×3q×3r=27(pqr).

Since p, q, and r are integers, pqr is an integer and therefore abc is divisible by 27.

2. (2) 211 leaves a remainder 1.

Thus2^(89)=(211)^8(2) leaves a remainder of 2.

3. (2) : Number of runs made by running =110−(3×4+8×6)

= 110 – (60)

= 50.

Required percentage = (50)/ (110) x 100  = 45 5/11%

4. (1) : Reduction in consumption = [((R/(100+R))*100]%

5. (5) : The order of each letter in the dictionary is ABLORU. Now, with A in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways.

Similarly, with B in the beginning, the remaining letters can be permuted in 5! ways. With L in the beginning, the first word will be LABORU, the second will be LABOUR. Hence, the rank of the word LABOUR is 5!+5!+2= 242

6. (4) : From a group of 7 men and 6 women, five persons are to be selected with at least 3 men.

So we can have

(5 men) or (4 men and 1 woman) or (3 men and 2 woman)

(7C5)+(7C4 x 6C1 )+(7C3 x 6C2 ) =[(7×6)/(2×1)]+[(7×6×5)/(3×2×1)×6]+[(7×6×5)/(3×2×1)×(6×5)/(2×1)]=21+210+525=756

7. (2) :Let rate upstream = x km / hr and rate downstream = y km / hr.

Then,  40/x+ 55/y   =13   …(i) and   30/x+44/y=10       …(ii) Multiplying (ii) by 4 and (i) by 3 and subtracting, we get :

11/y=1 or  y=11. Substituting y = 11 in (j), we get : x = 5. \threrefore Rate in still water = 1/2(11+5)kmph=8kmph.

Rate of current= 1/2(11−5)kmph=3kmph.

8. (2) : Let the cost price 1 article = Re 1

Cost price of x articles = x

S.P of x articles = 20

Gain = 20 -x

=>25=(20−x)/(x)∗(100)=>2000−100x=25x=>x=16

9. (3) : Let the first discount be x%

Then,87.5% of (100-x)% of 150= 105

(87.5)/(100 )  X   (100-x)/100  X  150=105=>100-x=(105   X   100   X  100)/(150   X   87.5)=80

x=(100-80)=20

first discount = 20%

10. (4) :Let the speeds of boat and stream be x and y km/hr respectively.

Then, Rate downstream = (x + y) km/hr and Rate upstream = (x – y) km/hr

Given d / (x+y) + d / ( x-y ) =5 hrs 15 minutes = 21/4 hours

and 2d / (x+y) = 7 => d / (x+y)=7/4 => 2d / (x+y)=7/2

 

Reasoning Quiz

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, H, K, M, P, R and S are eight team heads and are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square and face the centre while four sit in the middle of each of the four sides and face outward. B does not sit at any of the corners but sits second to the right of S. M sits third to the right of P. P is not an immediate neighbour of S. R and K are immediate neighbours of each other but R does not sit at any of the corners of the table. H is an immediate neighbour of neither P nor S.

Q1. What is the position of P with respect to M?
1) Immediate left     2) Third to the right     3) Second to the left     4) Third to the left     5) None of these

Q2. Who among the following sits second to the right of K?
1) M     2) B     3) A     4) S     5) H

Q3. Who among the following are the immediate neighbours of H?
1) M, K     2) B, R     3) B, M     4) A, R     5) A, K

Q4. Who among the following sit(s) exactly between P and A?
1) Only B     2) K and R     3) Only H     4) H and M     5) No one sits between P and A
Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below
P, Q, R, S, T and W are six members of a family. They are Engineer, Stenographer, Doctor, Draughtsman, Lawyer and Judge but not necessarily in the same order. P the Engineer is married to the lady Stenographer. The Judge is married to the Lawyer. W the Draughtsman is the son of Q and brother of T. R the Lawyer is the daughter-in-law of S. T is an unmarried doctor. S is grandmother of W. There are two married couples in the family.

Q5. What is the profession of Q?
1) Lawyer     2) Judge     3) Draughtsman     4) Doctor     5) Can’t be determined

Q6. Which of the following is/are a couple/couples?
1) QR     2) TS     3) PS     4) Both QR and PS     5) Both PR and QS

Directions: These questions are based on the information given below and the sentences labeled (A), (B), (C), (D) and (E) given after them
Consolidation among state-run banks is set to get a big push after the results for the quarter to September are declared, with the finance ministry nudging large public sector banks to look at possible combinations in this regard. The ministry is expected to soon hold a meeting with all state-run banks to discuss issues related to their operations, their contribution to the economy and coordination with other arms of the government.
(A) Any merger proposal will be evaluated on the parameters of pan-India presence, business and information technology integration.
(B) State-run banks require Rs. 2.4 lakh crore as equity by 2018 to meet the global Basel III capital norms, but the government has allocated a relatively paltry Rs. 11,200 crore for bank capitalization in this fiscal.
(C) The merged entities will have a pan-India presence, no conflicting subsidiary and fairly equal business mix.
Most banks would not be interested in merger at this juncture when the bad loans in the system have peaked.
The government intends to keep its holding in public sector banks at 52 per cent.

Q7. Which of the following statements depicts the best-case scenario regarding merger of banks?
1) Only A     2) Only B     3) Only C     4) Only E     5) Both A and C

Q8. Which of the following statements sets the tone for merger rather than privatisation of banks?
1) Only A     2) Only B     3) Only C     4) Only D     5) Only E

Q9. Which of the following statements weakens the case of merger for banks?
1) Only A     2) Only B     3) Only D     4) Only E     5) Only B and D

Q10. Which of the following statements may lead to consider privatisation of banks as an option?
1) Only B     2) Only D     3) Only E     4) Only B and D     5) Only B and E

Q11. The 25 per cent reservation for children from economically weaker sections (EWS) at the elementary level in private schools under the Right to Education (RTE) Act is a blessing for the poor.
Which of the following statements takes away from the advantage of this blessing?
1) RTE mandates schools to provide books and uniform free of cost to children admitted under the EWS quota.
2) The government reimburses schools only the tuition fees of the poor.
3) Four years down the line, the Right to Free and Compulsory Education Act has made education neither ‘free’ nor ‘compulsory’ in most parts of the country.
4) The enrolment in government schools has come down.
5) None of these

Q12. “Now my daughter goes to school every day to study and speaks such good English, as they do on TV.”—A vegetable vendor
Which of the following statements is an assumption in the above statement?
1) Children should not be sent to school every day.     2) Children of vegetable vendors should not be sent to school every day.
3) The English that we get to listen on TV is very good.     4) The English that we get to listen on TV in India is as good as that on BBC.
5) None of these

Q13. The government is considering a proposal to ban the sale of loose cigarettes, a move that will hit ITC and other cigarette makers hard.
Which of the following is a probable reason of the move hurting the cigarette makers?
1) Loose cigarettes do not let us see the warning image on cigarette packets.
2) Discouraging tobacco consumption appears to be high on the government’s agenda.
3) The move will severely impact the legal domestic cigarette industry in India and the livelihoods of over 38 million people who are engaged in tobacco whilst giving a fillip to smuggling.
4) 70 per cent of retail sale takes place in the form of loose cigarettes.
5) None of these

Q14. The state of Kashmir has been ravaged by floods. Which of the following is/are not a valid course(s) of action that should be taken?
1) The government should notify Kashmir flood relief as eligible for Corporate Social Responsibility funds.
2) People in Kashmir should plan and design the habitat that will have to be rebuilt, to minimise flood damage in future.
3) Expertise from around the world should be drawn in to plan for the country.
4) Food packets should be dropped to aid the flood-affected victims.
5) All the above are valid courses of action

Q15. In a row ‘A’ is at the 11th position from the left and B is at the 10th position from the right. If A and B interchange their positions then A becomes 18th from the left. How many persons are there in the row other than A and B?
1) 24     2) 25     3) 26     4) 23     5) 27

Answer & Explanation

1. (2)      2. (5)       3. (2)       4. (5)        5.(2)       6.(4)       7.(3)

8. (5): If the government intends to keep its stake at 52 percent, raise of capital is not possible through the disinvestment mode beyond a certain limit. Hence it is only merger that can pave the way for large capital banks.

9.(3): This has been categorically stated in D: “Most banks would not be interested in merger at this juncture.”

10.(1): If the government does not have money, as stated in B, privatization must be the need of the hour.

11.(2): Since the government reimburses only the tuition fees, the poor will be asked to pay for the fees which schools charge in other categories. This will lead the poor to turn away from these schools and defeat the very purpose of RTE.

12.(3): This is the assumption implicit in “speaks such good English, as they do on TV.”

13.(4):

14.(3): The focus shifts here from the floods in Kashmir.

15.(2): The number of persons in the row = (18 + 10 – 1) = 27

Hence the number of persons other than A and B = 27 – 2 =  25

 

English Quiz

Directions (1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are again printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Mr. Chamberlain had come to get gift to thirty-five million pounds from South Africa and to win the hearts of Englishmen and Boers. So he gave a ...(1)... shoulder to the Indian deputation. ‘You know’, he said, that the Imperial Government has little control over self-governing colonies. Your grievances seem to be genuine. I shall do what I can, but you must try your ...(2)... to placate the ‘Europeans, if you wish to live in their midst’. The reply cast a chill over the members of the ...(3).… I was also disappointed.
It was an eye opener for us all, and I saw that we should start with our work do novo. I ...(4)... the situation to my colleagues. As a matter of fact there was nothing wrong about Mr. Chamberlain’s reply. It was well that he did not mince ...(5)... He had brought home to us in a rather gentle way the rule of might being ...(6)..., or the law of the sword. But sword we had none. We ...(7)... had the nerve and the muscle even to receive sword-cuts. Mr. Chamberlain had given only a short time to the sub-continent. If Sri Nagar to Cape Comorin is 1,900 miles, Durban to Cape town is not less than 1,100 miles, and Mr. Chamberlain had to cover the long distance at hurricane speed. From Natal he hastened to the Transvaal. I had to prepare the case for the Indians there as well and ...(8)… it to him. But how was I to get to Pretoria? Our people there were not in a position to ...(9)... the necessary legal facilities for my getting to them in time. The war had reduced the Transvaal to a howling wilderness. There were neither provisions nor clothing available. Empty or closed shops were there, waiting to be ...(10)… or opened, but that was a matter of time.

Q 1.[A]Cold
[B]Cool     [C]Hot     [D]Warm     [E]Left

Q 2.[A]Hard
[B]Best     [C]Least     [D]Fate     [E]Hate

Q 3.[A]Reputation     [B]Crowd     [C]Delegate     [D]Leader     [E]Deputation

Q 4.[A]Expressed     [B]Said     [C]Explained     [D]Exclaimed     [E]Denied

Q 5.[A]Lectures     [B]Matter     [C]Topic     [D]Words     [E]Deals

Q 6.[A]Wrong     [B]Right     [C]Rite     [D]Bright     [E]Weak

Q 7.[A]Hardly     [B]Rare     [C]Might     [D]Do     [E]Scarce

Q 8.[A]Through     [B]Permit     [C]Submit     [D]Deposit     [E]Fill

Q 9.[A]Secure

[B]Procure     [C]Pull     [D]Fetch     [E]Buy

Q 10.[A]Replenished
[B]Fed     [C]Booked     [D]Filled     [E]Emptied

Directions (1-5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.
(A) According to the national Policy of Education, it is 6 percent of the GDP.
(B) India spends a little less than 4 percent, as did countries like South Korea and Japan that achieved high literacy post World War II.
(C) The quality of expenditure is more important than the quantity.
(D) The center spends Rs 1000 per year on a child while in cities like Mumbai; it’s higher than Rs 6300.
(E) Yet independent studies have found that an average four years of schooling generates two years of learning levels across country.
(F) How much government should the government spend on education?
(G) China spends only 2.6 percent.

Q11.Which one of the following can be the FIRST sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A     (B) D     (C) C     (D) F     (E) G

Q12.Which one of following can be the SECOND sentence of the passage in rearranged sentences?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) D     (E) E

Q13.Which one of the following can be the THIRD sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A     (2) B     (C) C     (D) D     (E) E

Q14.Which one of the following can be the FOURTH sentence of the passage in the rearranged sentences?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) D     (E) E

Q15.Which one of following can be the FIFTH sentence of the passage in the rearranged sentence?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) G     (E) E

Answers

1.A     2.B     3.C     4.C     5.D     6.B     7.A     8.C     9.B     10.A     11.E     12.A     13.B     14.D     15.C

 

Computer Quiz

Q1. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?

a. Printer         b. Key board        c. Mouse           d. Arithmetic & Logic unit          e. None
Q2. Which of the following printer cannot print graphics?

a. Ink-jet          b. Daisy Wheel         c. Laser           d. Dot-matrix           e. None

Q3. Memory which forgets everything when you switch off the power is known as

a. Corrupted          b. Volatile          c. Non-Volatile           d. Non-Corrupted           e. None

Q4. The linking of computers with a communication system is called

a. Networking               b. Pairing                c. Interlocking                d. Assembling              e. Sharing

Q5. Which of the following refers to a small, single-site network?

a. LAN           b. DSL               c. RAM           d. USB             e. CPU

Q6. Microsoft Office is

a. Shareware             b.Public domain software           c. Open-source software         d. A vertical market application                             e. An application suite

Q7. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can ______.

a.run faster        b. go on line          c. share information and /or share peripheral equipment        d. E-mail       e. None

Q8. A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as __________.

a. Boot            b. Bug           c. Biff           d. Strap          e. None

Q9. A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is

a. Bug           b. Vice         c. Lice          d. Worm         e. None

Q10. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states.

a. Multivibrator              b. Flip-flop              c. Logic gates            d. laten      e. None

Q11. DOS stands for ___________.

a. Disk Operating System          b. Disk operating session       c. Digital Operating System       d. Digital Open system        e. None

Q12. Who is the chief of Microsoft?

a. Charles Babbage          b. Bill Gates            c. Bill Clinton           d. Bush             e. None

Q13. IBM stands for _________.

a. Internal Business Management               b. International Business Management              c. International Business Machines

d. Internal Business Machines            e. None

Q14. COBOL is widely used in ____________ applications.

a. Commercial            b. Scientific         c. Space         d. Mathematical           e. None

Q15. SMPS stands for __________.

a. Switched mode power supply         b. Start mode power supply        c. Store mode power supply         d. Single mode power supply

e. None

Answers

1. d     2. b     3. b     4. a     5. a     6. e     7. c     8. b     9. d     10. b     11. a     12. b     13. c     14. a     15. a

Leave a Comment

Your email address will not be published.