QUIZ 30

QUANT QUIZ

Q1. About the number of pairs which have 16 as their HCF and 136 as their LCM, the conclusion can be
a. only one such pair exists          b. only two such pairs exist         c. many three pairs exist        d. many such pairs exist
e. no such pair exists

Q2. The HCF of two numbers is 12 and their difference is also 12. The numbers are
a. 66, 78            b. 94, 106          c. 70, 82         d. 84, 96       e. 50. 62

Q3. The HCF of two numbers is 16 and their LCM is 160.  If one of the numbers is 32, then the other number is 
a. 48           b. 80          c. 96         d. 112          e. 108

Q4. HCF of three numbers is 12. If they are in the ratio 1:2:3, then the numbers are
a. 12,24,36           b. 10,20,30            c. 5,10,15       d. 4,8,12      e. 15, 30, 45

Q5. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively.  In 30 minutes, how many times do they toll together?
a. 4          b. 10          c. 15          d. 16      e. 18

Q6. The largest natural number which exactly divides the product of any four consecutive natural numbers is :
a. 6            b. 12           c. 24           d. 120         e. 150

Q7. The traffic lights at three different road crossing change after every 48 sec; 72 sec; and 108 sec., respctively.  If they all change simultaneously at 8:20:00 hrs, then they will again change simultaneously at
a. 8:27:12 Hrs          b. 8:27:24 Hrs            c. 8:27:36 Hrs         d. 8:27:48 Hrs        e. 8: 27:53 Hrs

Q8. The greatest number by which if 1657 and 2037 are divided the remainders will be 6 and 5 respectively is
a. 127          b. 235         c. 260        d. 305        e. 310

Q9.The total number of prime factors of the product (8)20×(15)24×(7)15 is
a. 59        b. 98          c. 123       d. 4      e. 14

Q10. The HCF and LCM of two numbers are 44 and 264 respectively. If the first number is divisible by 3, then the first number is
a.264       b. 132        c. Both a and b          d. 33       e. 36

Q11. What least number must be subtracted from 1294 so that the remainder when divided 9, 11, 13 will leave in each case the same remainder 6 ?
a. 0         b. 1         c. 2         d. 3         e. 4

Q12. The least number which is divisible by 12, 15, 20 and is a perfect square, is
a. 400         b. 900         c. 1600       d. 3600       e. 4200

Q13. The least perfect square number which is divisible by 3,4,5,6 and 8 is
a. 900          b. 1200         c. 2500      d. 3600      e. 1500

Q14. Three piece of timber 42 m, 49 m and 63 m long have to be divided into planks of the same length. What is the greatest possible length of each plank?
a.7 m          b. 14 m            c. 42 m        d. 63 m        e. 78

Q15. The greatest number which can divide 1354, 1866, 2762 leaving the same remainder 10 in each case is :
a. 64         b. 124            c. 156         d. 260         e. 280

Answer & Explanation

1.e HCF is always a factor of LCM. ie., HCF always divides LCM perfectly.
2.d The difference of required numbers must be 12 and every number must be divisible by 12. Therefore, they are 84, 96.
3. b The number = HCF×LCMGiven number=16×16032=80
4.A Let the numbers be a, 2a and 3a. Then, their HCF = a  so a=12 ,The numbers are 12,24,36
5.d LCM of 2,4,6, 8,10 and 12 is 120. So, the bells will toll simultaneously after 120 seconds. i.e.2 minutes. In 30 minutes, they (302+1) toll times ie.16 times.
6.  C The required number can be find out by following way. 1×2×3×4=24
7.(A) The change of interval=(LCM of 48,72,108)sec.=432. So, for every 432 seconds i.e.7 min. 12 sec. the lights will change.  So add 7 min.12 sec.to 8:20:00 Hrs.i.e.8:27:12 Hrs.
8. A The needed number is HCF of (1657-6) and (2037-5)=HCF of 1651 & 2032=127.
9.D The prime numbers are 2,3,5,17 in the expression.  The expression can be written as (23)20×(3×5)24×(17)15⇒260×324×524×1715
So number of prime factors are 4. i.e., 2, 3, 5, 17
10.C Let the numbers are ah, bh respectively.  Here h is HCF of two numbers.  (obviously a, b are coprimes i.e., HCF (a, b) = 1)
Given that HCF = h = 44 and LCM = abh = 264
Dividing LCM by HCF we get ab = 6.
ab can be written as 1 x 6, 2 x 3, 3 x 2, 6 x 1.
But given that the first number is divisible by 3. So only two options possible for A. 3 x 44, 6 x 44. So option C is correct
11. B LCM of 9,11,13 is 1287. Dividing 1294 with 1287, the remainder will be 7, to get remainder 6, 1 is to be deducted from 1294 so that 1293 when divided by 9,11,13 leaves 6 as remainder.
12. B  LCM = 5 × 3 × 22 = 60
To make this number as a perfect square, we have to multiply this number by 5 × 3
The number is 60 × 15= 900
13.D LCM = 2×2×2×3×5=23×3×5 But the least perfect square is = 23×3×5×(2×3×5)=24×32×52=3600  as the perfect squares have their powers even.
14. A The maximum possible length = (HCF of 42, 49, 63) = 7
15. A
The needed number = HCF of 1344, 1856 and 2752=64

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
In a certain code language, “only in serial order” is written as “ve pu na to”, “order in the state” is written as “li ve su pu”, “the logical idea only” is written as “su na ri jo” and “in idea or theory” is written as “zt jo bk pu”

Q1. Which of the following is the code of ‘Theory’?
(1) zt     (2) bk     (3) jo     (4) pu     (5) either ‘zt’ or ‘bk’

Q2. The code ‘li ri to ve’ may represent
(1) serial order theory only     (2) only idea state order     (3) state logical serial order     (4) serial theory state the     (5) only the idea logical

Q3. Which of the following may represent ‘logical idea is only order’?
(1) jo na ri ge ve     (2) ve na ri jo pu     (3) ri ve na zt bk     (4) bk to pu jo ve     (5) na ve su li pu

Q4. Which of the following is the code of ‘logical’?
(1) su     (2) jo     (3) na     (4) ri     (5) cannot be determined

Q5. Which of the following is code of ‘serial’?
(1) pu     (2) to     (3) ve     (4) su     (5) cannot be determined

Directions (6-9): Study the following information carefully to answer the questions given below.
Statements: Some preferences in India are based on patriarchal customs and traditions and the patrilineal form of inheritance, where the inheritance is obtained through the common male ancestors and the sons inherit more than the daughters. Among the Hindus, it is largely believed that only a son can light the funeral pyre and offer prayers to ancestors, that the son remains a part of the family whereas the daughter becomes a part of another family, that Kanyadaan (giving away of a daughter in marriage) is a necessary spiritual obligation, and that only a son can provide old-age security.

Q6. Which of the following can be an assumption in the above passage?
1) India has a patriarchal society.     2) In Indian families, females are persecuted.     3) All the daughters are not given away in marriage.
4) Those families which beget no son face social opprobrium.     5) None of these

Q7. Which of the following statements weakens the idea expressed in the above passage?
1) Today many girls in India are opting for love marriage.     2) Women in India are largely uneducated and backward in outlook.
3) Modern girls are highly educated and they have demolished most of the traditional myths that girls are inferior to boys.
4) There are still many pockets of India where discrimination against girls is rampant.      5) None of these

Q8. Which of the following can be an inference from the above passage?
1) The traditions of the Hindus are very discriminatory against women as compared to what is in practice in other religions.
2) Kanyadaan is a mandatory process for all Hindu households.
3) There are many customs and traditions among the Hindus which weaken the position of women in India.
4) Women are themselves responsible for their inferior position in the Indian society.
5) None of these

Q9. Which of the following statements strengthens the idea expressed in the above passage?
1) Despite all legal efforts, the position of women in Indian society is very low.
2) Besides traditionally bestowed low position to women in India, khap panchayats and frequent fatwas issued by Ulemas add to the discomfiture of women.
3) While the north-eastern and southern parts of India are matrilineal, rest of the country is patrilineal.
4) The Hindus are more traditional than the people belonging to other religions
5) None of these

Q10. Statement: Every holy river in India is going to lose its holiness and the percentage of pollution is only increasing in spite of spending millions of rupees for its treatment by the government.
Which of the following can be an inference of the above statement?
1) The government is not serious about cleaning rivers in India.     2) Pollution divests rivers of their holiness.
3) India is using polluted river water for drinking purposes.     4) India is averse to seeking overseas technical help for cleaning its rivers.      5) None of these
in – pu,   order – ve,   only – na,   serial – to,   the – su,   state – li,   idea – jo,   logical – ri,   or/theory – zt / bk

Answers

1. (5)          2. (3)           3. (1)         4. (4)         5. (2)         6. (1)         7. (3)         8. (3)         9. (2)         10. (1).

 

English Quiz

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below.
Marketing executives in television work with a relatively stable advertising medium. In many ways, the television ads aired today are similar to those aired two decades ago. Most television ads still feature actors, still run 30 or 60 seconds, and still show a product. However, the differing dynamics of the Internet pose unique challenges to advertisers, forcing them to adapt their practices and techniques on a regular basis.
In the early days of Internet marketing, online advertisers employed banner and pop-up ads to attract customers. These techniques reached large audiences, generated many sales leads, and came at a low cost. However, a small number of Internet users began to consider these advertising techniques intrusive and annoying. Yet because marketing strategies relying heavily on banners and pop-ups produced results, companies invested growing amounts of money into purchasing these ad types in hopes of capturing market share in the burgeoning online economy. As consumers became more sophisticated, frustration with these online advertising techniques grew. Independent programmers began to develop tools that blocked banner and pop-up ads. The popularity of these tools exploded when the search engine Google, at the time an increasingly popular website fighting to solidify its place on the Internet with giants Microsoft and Yahoo, offered free software enabling users to block pop-up ads. The backlash against banner ads grew as new web browsers provided users the ability to block image-based ads such as banner ads. Although banner and pop-up ads still exist, they are far less prominent than during the early days of the Internet.
A major development in online marketing came with the introduction of pay-per-click ads. Unlike banner or pop-up ads, which originally required companies to pay every time a website visitor saw an ad, pay-per-click ads allowed companies to pay only when an interested potential customer clicked on an ad. More importantly, however, these ads circumvented the pop-up and banner blockers. As a result of these advantages and the incredible growth in the use of search engines, which provide excellent venues for pay-per-click advertising, companies began turning to pay-per-click marketing in droves. However, as with the banner and pop-up ads that preceded them, pay-per-click ads came with their drawbacks. When companies began pouring billions of dollars into this emerging medium, online advertising specialists started to notice the presence of what would later be called click fraud: representatives of a company with no interest in the product advertised by a competitor click on the competitor’s ads simply to increase the marketing cost of the competitor. Click fraud grew so rapidly that marketers sought to diversify their online positions away from pay-per-click marketing through new mediums.
Although pay-per-click advertising remains a common and effective advertising tool, marketers adapted yet again to the changing dynamics of the Internet by adopting new techniques such as pay-per-performance advertising, search engine optimization, and affiliate marketing. As the pace of the Internet’s evolution increases, it seems all the more likely that advertising successfully on the Internet will require a strategy that shuns constancy and embraces change.

Q1.The author implies what about the future of pay-per-performance advertising?
A.Although it improves on pay-per-click advertising, it is still vulnerable to click fraud
B.It will one day become extinct as Internet users discover drawbacks with it
C.Internet users will develop free software to block its effectiveness
D.It will eventually become less popular with advertisers as the Internet evolves and drawbacks emerge
E.It will not face drawbacks due to its differing approach to online marketing

Q2.Which of the following most accurately states the main idea of the passage?
A.Although pay-per-click advertising remains a wide-spread and effective online advertising medium, its popularity is likely to diminish as the Internet evolves.
B.Internet advertising is not well received by Internet users, causing independent programmers to subvert advertisers.
C.Unlike the television, the Internet has experienced dramatic changes in short periods of time.
D.Unlike the television, the Internet has evolved rapidly, forcing online marketers to develop new advertising strategies and mediums.
E.The pace of the Internet’s evolution is increasing and will only increase in the future.

Q3.According to the passage, which of the following best describes the current status of pop-up ads?
A.Widely used     B.Less popular now than at earlier times     C.A frequent target of click fraud     D.Non-existent due to pop-up blockers
E.Increasingly popular due to search engines

Q4.According to the passage, which of the following best describes the practice of click fraud?
A.Clicking on the banner advertisements of rival companies     B.Using software to block advertisements
C.Utilizing search engine optimization to visit the pages of competitor     D.Fraudulently purchasing products online
E.Clicking on the pay-per-click ads of competitors

Q5.According to the passage, the largest point at which the television and Internet differ as an advertising medium is:
A.The type of individual each medium reaches     B.Whether the medium is interactive
C.The pace at which the medium evolves     D.The cost of advertising with each medium
E.Whether each medium contains drawbacks

Q6.The passage implies that which of the following attributes will be the most important for future success in online advertising:
A.Flexible creativity     B.Disciplined patience     C.Uniform approach     D.Ruthless tenacity     E.Eclectic approach

Q7.Which of the following words best describes the author’s tone in the passage?
A.Critical     B.Analytical     C.Frustrated     D.Biased     E.Surprised

Directions:- Choose appropriate options to fill the blanks.

Q8.Book publishing has long been _______ profession, partly because, for younger editors, the best way to win a raise or a promotion was to move on to another publishing house.
A.an innovative     B.a prestigious     C.an itinerant     D.a rewarding     E.none of these

Q9.Part of the confusion in our societies _______ from our pursuit of efficiency and economic growth, in the __________ that these are the necessary ingredients of progress.
A.sterns, conviction     B.derives, evaluation     C.emerges, consideration     D.extends, planning     E.none of these

Q10.If a junior executive neglects his professional development and _______ education, he can easily and quickly become obsolete in a world changing at _______ rates.
A.higher, vulnerable     B.management, supreme     C.better, supreme     D.continuing, dizzying     E.none of these

Answers

1.D        2.D        3.B        4.E        5.C        6.A        7.B        8.C        9.C        10.D

 

Computer Quiz

Q1. If a new device is attached to a computer, such as a printer or scanner, its ______ must be installed before the device can be used.
1)buffer     2)driver     3)pager     4)server     5)Nonof these

Q2. The software that allows users to surf the Internet is called a/an 
1) Search engine     2) Internet Service Provider (ISP)     3) Multimedia application     4) Browser     5) None of these

Q3. A tuple is a
1) column of a table     2) two-dimensional table     3) row of a table     4) key of a table     5) None of these

Q4. The method of file organization in which data records in a file are arranged in a specified order according to a key field is known as the
1) Direct access method     2) Queuing method     3) Predetermined method     4) Sequential access method     5) None of these

Q5. In Excel,_____ contains one or more worksheets.
1) Template     2) Workbook     3) Active cell     4) Label     5) None of these

Q6. Which of the following is a popular programming language for developing multimedia web pages, websites, and web-based applications?
1) COBOL     2) Java     3) BASIC     4) Assembler     5) None of these

Q7. Compiling creates a(n) _____ .
1) program specification     2) algorithm     3) executable program     4) subroutine     5) None of these

Q8. The ______ tells the computer how to use its components.
1) utility     2) network     3) operating system     4) application program     5) None of these

Q9. What are bas, doc, and htm examples of ?
1) extensions     2) domains     3) protocols     4) databases     5) None of these

Q10. Ctrl, shift and alt are called ______ keys.
1) adjustment     2) function     3) modifier     4) alphanumeric     5) None of these

Q11. Which type of file is created by word processing programs?
1) database file     2) storage file     3) worksheet file     4) document file     5) graphical file

Q12. Personal computers can be connected together to form a ______ .
1) server     2) super computer     3) network     4) enterprise     5) None of these

Q13. The central processing unit contains which of the following as a component?
1) Memory Regulation Unit     2) Flow Control Unit     3) Arithmetic Logic Unit     4) Instruction Manipulation Unit     5) None of these

Q14. Memory unit is one part of _____.
1) Control unit     2) Central Processing Unit     3) Input device     4) Output device     5) None of these

Q15. Data that is copied from an application is stored in the _____ .
1) driver     2) clipboard     3) terminal     4) prompt     5) None of these

Answers

1. 2     2. 4     3. 1     4. 4     5. 2     6. 2     7. 3     8. 3     9. 1     10. 3     11. 4     12. 3     13. 3     14. 2

Leave a Comment

Your email address will not be published.