QUIZ 29

Quant Quiz

Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series?
Q1. 1200   480   192    76.8     30.72   12.288   ?
(1) 4.9152     (2) 5.8192      (3) 6.7112      (4) 7.6132     (5) 8.5172

Q2. 963   927   855   747   603   423 ?
(1) 209       (2) 208       (3) 207       (4) 206     (5) 205

Q3. 841   961   1089   1225   1369   1521 ?
(1) 1581     (2) 1681     (3) 1781     (4) 1881     (5) 1981

Q4. 18    20   44   138   560   2810 ?
(1) 16818     (2) 16836     (3) 16890     (4) 16872     (5) 16890

Q5. 6    26  134   666   3334   16666 ?
(1) 84334     (2) 83334     (3) 83434     (4) 83443     (5) None of these

Q6. Two vessels A and B contain spirit and water mixed in the ratio 5:2 and 7:6 respectively. Find the ratio in which these mixture be mixed to obtain a new mixture in vessel c containing spirit and water in the ratio 8:5?
(1) 7 : 9     (2) 9 : 8     (3) 9 : 7     (4) 5 : 6     (5) None of these

Q7. In what ratio must wheat at Rs.3.20 per kg be mixed with wheat at Rs.2.90 per kg so that the mixture be worth Rs.3.08 per kg?
(1) 3 : 4     (2) 3 : 3     (3) 3 : 2     (4) 4 : 5     (5) None of these

Q8. There are two sections A and B of a class, consisting of 36 and 44 students’ respectively. If the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class.
(1) 38 kg     (2) 38.30 kg     (3) 37.25 kg     (4) 36 kg     (5) 37 kg.

Q9. The average of 50 numbers is 30. If two numbers, 35 and 40 are discarded, then the average of the remaining numbers is nearly:
(1) 30     (2) 28.68     (3) 29.68     (4) 30.68     (5) 31.68

Q10. If each of the three non-zero numbers  a ,  b , and  c  is divisible by 3, then  abc  must be divisible by which one of the following the numbers?
(1) 8     (2) 81     (3) 27     (4) 122     (5) None of these

Answer & Explanation

1. (1)
1200 ÷ 2.5 = 480
480 ÷ 2.5 = 192
192 ÷ 2.5 = 76.8
76.8 ÷ 2.5 = 30.72
30.72 ÷ 2.5 = 12.288
∴ ? = 12.288 ÷ 2.5 = 4.9152
2. (3)
963 – 1  x 36 = 963 – 36 = 927
927 – 2  x 36 = 927 – 72 = 855
855 – 3  x  36 = 855 – 108 = 747
747 – 4  x  36 = 747 – 144 = 603
603 – 5  x  36 = 603 – 180 = 423
∴ ? = 423 – 6  x  36 = 423 – 216
= 207

3. (2)
29 x  29 = 841
31 x 31 = 961
33 x 33 = 1089
35 x 35 = 1225
37 x 37 = 1369
39 x 39 = 1521
∴ ? = 41 x 41 = 1681
4. (4)
18 x 1 + 2 = 18 + 2 = 20
20 x 2 + 4 = 40 + 4 = 44
44 x 3 + 6 = 132 + 6 = 138
138 x 4 + 8 = 552 + 8 = 560
560 x 5 + 10 = 2800 + 10 = 2810
∴ ? = 2810 x 6 + 12 = 16860 + 12
= 16872
5. (2) : 6 x 5 – 4 = 26
26 x 5 + 4 = 134
134 x 5 – 4 = 666
666 x 5 + 4 = 3334
3334 x 5 – 4 = 16666
16666 x 5 + 4 = 83334
6. (1) : Spirit in 1 litre mix of A = 5/7 litre.
Spirit in 1 litre mix of B = 7/13 litre.
Spirit in 1 litre mix of C = 8/13 litre.
By rule of alligation we have required ratio X:Y

X         :       Y

5/7              7/13
\           /
(8/13)
/               \
(1/13)     :     (9/91)
Therefore required ratio = 1/13 : 9/91 = 7:9
7. (3) : C.P of a unit quantity of 1st kind  = Rs. 3.20
C.P of a unit quantity of 2nd kind  = Rs. 2.90
Mean price = Rs.3.08
C.P of unit quantity         C.P of unit quantity
of 1st kind                         of 2nd kind
(Rs. 3.20)                         (Rs. 2.90)

\                       /
Mean Price
(Rs.3.08)
/                        \

(3.08 – 2.90)          :           (3.20 – 3.08)
0.18                                      0.12
Required ratio = 0.18 : 0.12 = 3 : 2
8.  (3 ) : Total weight of (36+44) Students = (36×40+44×35)kg = 2980kg
Therefore average weight of the whole class = (2980/80) kg
Therefore average weight = 37.25kg
9. (3) : Total sum of 48 numbers = (50 × 30) – (35 +40)
= 1500 – 75= 1425
Average = 1425/48
= 29.68
10. (3) : Since each one of the three numbers a, b, and c is divisible by 3, the numbers can be represented as 3p,3q, and 3r, respectively, where p, q, and r are integers.
The product of the three numbers is 3p×3q×3r=27(pqr).
Since p, q, and r are integers, pqr is an integer and therefore abc is divisible by 27.

 

Reasoning Quiz

Q1. The Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters. 
Which of the following assumptions are implicit in the above statement?
(1) The banks may still give loans to the defaulters.      (2) The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.
(3) The banks may recover the bad loans through such harsh measures.      (4) Both (1) and (2)
(5) Both (2) and (3)

Q2. Indigenous tribes living near Amazon forests are cutting down trees to cover their basic needs, thus severely affecting the ecological balance in the area. 
Which of the following will be an effective step to control the situation?
(1) All the tribes living near the Amazon rainforests should be forced to shift to urban areas of the country.
(2) The tribes should be allowed to continue doing so as they cut down trees for their basic needs and not for commercial purposes.
(3) The tribes near the Amazon should be provided other sources to earn their living.     4) Both (1) and (2)
(5) None of these

Q3. The earth’s resources are being depleted much too fast. To correct this, the United States must reduce its resource consumption at present levels for many years to come.
Which of the following, if true, would most strengthen the argument above?
(1) The United States has been conserving resources for several years.
(2) Other countries have agreed to hold their resource consumption at present levels.
(3) Other countries need economic development more than the United States does.
(4) New resource deposits are constantly being discovered.
(5) The United States consumes one-third of all resources used in the world

Q4. Water table in most parts of the State has gone down to such a level that its extraction for irrigation purposes is not economical any more. 
Which of the following actions should be taken by the government?
(1) Extraction of ground water for any purpose in the State should be banned for some time in order to replenish the water table.
(2) The Government should make provisions for alternative methods of irrigation so that the farmers are not compelled to use ground water.
(3) The agricultural activities in the affected areas should be banned.     (4) Both (2) and (3)      (5) None of these

Q5. To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day. 
Which of the following assumptions are implicit in the above statement?
(1) The price of crude may increase due to less production.      (2) The demand of crude may remain same in future.
(3) Other countries may continue buying crude from these countries.      (4) Both (1) and (2)      (5) Both (1) and (3)

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions
In a certain code ‘best way to win’ is written as ‘ad mi ja no’, ‘ the way to hell’ is written as ‘ku ja ig ad’. ‘win of the day’ is written as ‘be ku zo mi’ and ‘to sell of night’ is written as ‘be Ii ya ja’

Q6. What is the code for ‘sell’? 
(1) be     (2) Ii     (3) ya     (4) ja     (5) Cannot be determined

Q7. Which of the following may represent ‘hell is way’? 
(1) ig ad no     (2) ig py ya     (3) re ad be     (4) ig li re     (5) ad re ig

Q8. ‘mi’ is the code for
(1) to     (2) win     (3) way     (4) of     (5) Cannot be determined

Q9. What is the code for’ best’? 
(1) ad     (2) mi     (3) no     (4) ja     (5) Cannot be determined

Q10. Which of the following represents ‘of the way’?
(1) ku be ad     (2) rni be no     (3) ku be ya     (4) mi ku be     (5) be mi ad

Answer & Explanation
  1. (5)
  2. (1)
  3. (5): All other option are irrelevant except option (5) which says that because US consumes one-third of all world’s recourses, it should keep its consumption under check as they are depleting very fast.
  4. (2)
  5. (5)

 

wordbestwaytowinthehellofdaysellnight
codenoadjamikuigbezoli/yaya/li

 

  1. (5)   7. (5)       8. (2)       9. (3)       10.(1)

 

English Quiz

In the following questions five alternatives are given for the idiom/ phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Q1.A few days before his death, he made a clean breast of everything.
A)confessed     B) took off his shirt     C) suffered     D) spoke ill     E)None of these

Q2.I am done for.
A) ruined B) rewarded C) answered     D) questioned     E)None of these

Q3.For a healthy and lasting friendship one must be on the level.
A) equally rich B) mentally compatible C) honest and sincere     D) ready for sacrifices     E)None of these

Q4.The foolish young man soon made ducks and drakes of the vast property his father left him.
A) squandered B) distributed C) spent     D) gave in charity     E)None of these

Q5.All his ventures went to the winds.
A) dissipated B) spread all over C) got speed of the winds     D) became well-known     E)None of these

Directions (6-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. One of five opts fits the blank appropriately. Find out the appropriate in each case and mark your answer:
We are in the middle of another powerful shift from manufacturing (6) the knowledge era. The twin forces of information technology and globalization, have created (7) fundamental differences in the competitive dynamics of every industry. Physical borders no (8) define markets. The communication revolution has accelerated the movement of goods, services (9) finance. Organizations have the choice of manufacturing at the lowest cost location and (10) their products to market anywhere in the world. Customers have become more (11) and hence their aspirations have risen. There are absolute international benchmarks for (12) of products and services. Response to customer requests has to be not (13) quick, but immediate. The market is prepared to bet on industries that (14) a promise for future growth, including gold rush for the Dot.com (15).

Q6.
a) in b) too c) for     d) to     e) from

Q7.
a) very b) much c) see     d) push     e) move

Q8.
a) strength b) longer c) world     d) move     e) aware

Q9.
a) and b) for c) with     d) from     e) in

Q10.
a) muscle b) move c) go     d) get     e) from

Q11.
a) vary b) very c) many     d) aware     e) awareness

Q12.
a) quantify b) measure c) qualify     d) quarrel     e) quality

Q13.
a) swayed b) very c) finer     d) good-will     e) backing

Q14.
a) see b) strength c) see     d) sense     e) show

Q15.
a) move b) strength c) world     d) muscle     e) ages

Answers

1.A      2.A      3.C      4.C      5.A      6.D      7.A      8.B      9.A      10.B      11.D      12.E      13.B      14.E      15.C

 

Computer Quiz

Q1. The background of any Word document___
1) is always white colour     2) is the colour you preset under the Options menu     3) is always the same for the entire document
4 can have any colour you choose     5) None of these

Q2. Which of the following statements is true?
1) Minicomputer works faster than Microcomputer     2) Microcomputer works faster than Minicomputer
3) Speed of both the computers is the same
4) The speeds of both these computers cannot be compared with the speed of advanced computer     5) None of these

Q3. Which of the following commands is given to reboot the computer?
1) Ctrl + Alt + Del      2) Ctrl + Shift + Tab     3) Ctrl + Shift + Del     4) Ctrl + Alt + shift     5) Ctrl + Alt + Tab

Q4. When we open an Internet site we see www. What is the full form of www?
1) world wide wokeup     2) world wide web     3) word widing works     4) ords wide spiderman web     5) wet works spider’s web

Q5. What do you use to create a chart?
1) Pie Wizard     2) Excel Wizard     3) Data Wizard     4) Chart Wizard     5) None of these

Q6. A ________ is a unique name that you give to a file of information.
1) folder     2) filename     3) filename extension     4) device letter     5) None of these

Q7. For seeing the output, you use 
1) Monitor     2) Keyboard     3) Mouse     4) Scanner     5) None of these

Q8. CDs are of which shape?
1) Square     2) Rectangular     3) Round     4) Hexagonal     5) None of these

Q9. This type of hardware consists of devices that translate data into a form the computer can process
1) application     2) input     3) system     4) All of these     5) None of these

Q10. Which key is used in combination with another key to perform a specific task?

1) function     2) arrow     3) space bar     4) control     5) None of these

Q11. Which of the following will translate images of text, drawings, and photos into digital form?
1) digitizer     2) modem     3) scanner     4) keyboard     5) None of these

Q12. Which part is the “brain” of the Computer?
1) CPU     2) Monitor     3) RAM     4) ROM     5) None of these

Q13. Something which has easily-understood instructions is said to be
1) information     2) word processing     3) user friendly     4) icon     5) None of these

Q14. Information on a computer is stored as
1) analog data     2) digital data     3) modem data     4) watts data     5) None of these

Q15. For creating a document, you use ________ command at File Menu.
1) New     2) Open     3) Document      4) Type     5) None of these

Q16. The blinking point which shows your position in the text is called
1) Blinker     2) Cursor      3) Causer      4) Pointer      5) None of these

Q17. Where are programs and data kept while the processor is using them?
1) Main memory      2) Secondary memory      3) Disk memory      4) Program memory      5) None of these

Q18. Which of the following commands is used to select the whole document?
1) Ctrl + A      2) Alt + F5      3) Shift + S      4) Can’t be done      5) None of these

Q19. The computer is made of which of the following hardware equipments?
1) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Software and Network
2) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Programme and Network
3) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Printer and Modem
4) Monitor, CPU (Central Processing Unit), Keyboard, Mouse, Applications and Network
5) None of these

Q20. Sending an e-mail is same as
1) writing a letter      2) drawing a picture      3) talking on phone      4) sending a package      5) None of these

Answers

1.2     2.1     3.1     4.2     5.4     6.2     7.1     8.3     9.2     10.4     11.3     12.1     13.3     14.2     15.1     16.2     17.1     18.1     19.3     20.1

Leave a Comment

Your email address will not be published.