QUIZ 28

Quant Quiz

Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the following questions? 

Q1. 74 + 12 x 0.75 – 6 =?

(1) 72     (2) 67     (3) 62     (4) 77     (5) None of these

Q2. 2432 ÷ ? = √23104

(1) 12     (2) 14     (3) 18     (4) 16     (5) None of these

Q3. 515.15 – 15.51 – 1.51 – 5.11 – 1.11 =?

(1) 491.91     (2) 499.19     (3) 499.19     (4) 411.19     (5) None of these

Q4. (?)^2 + (123)^2 = (246)^2 – (99)^2 – 2462

(1) 184     (2) 186     (3) 182     (4) 180     (5) None of these

Q5. 36865 + 12473 + 21045 – 44102 = ?

(1) 114485     (2) 28081     (3) 26281     (4) 114845     (5) None of these

Directions (6-10): what approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

Q6. ( 560 ÷32 ) x ( 720 ÷ 48) = ? 

(1) 263     (2) 260     (3) 270     (4) 265     (5) None of these

Q7. (4576 + 3286 + 5639) ÷ (712 + 415 + 212) = ?

(1) 18     (2) 22     (3) 34     (4) 10     (5) 46

Q8. 675.456 + 12.492 x 55.671 = ?

(1) 971     (2) 1071     (3) 1171     (4) 1271     (5) 1371

Q9. 4374562 x 64 = ? x 7777

(1) 360     (2) 3600     (3) 36000     (4) 360000      (5) 3600000

Q10. (872% of 459) ÷ 543 = ?

(1) 17     (2) 11     (3) 21     (4) 27     (5) 31

Answer & Explanation

1. (4) ? = 74 + 12 x 0.75 – 6

= 74 + 9 – 6 = 77

2. (4)

3. (1) ? = 515.15 – 15.51 – 1.51 – 5.11-1.11

= 515.15 – 23.24 = 491.91

4. (3) (?)2 + (123)2

(246)2 – (99)2 – 2462

(?)2 + 15129

60516 – 9801 – 2462

(?)2 + 15129 = 48253

(?)2 = 48253 – 15129

= 33124

∴ ? = (33124)1/2 = 182

5. (3)

6. (1)

7. (4) ? = (4576 + 3286 + 5639) ÷ (712 ÷ 415 ÷ 212)

= 13501 ÷ 1339 ≈ 10

8. (5) ? = 675.456 + 12.492 x 55.671

≈ 675 + 12.5 x 56

≈ 675 + 700 ≈ 1375

∴ Required answer = 1371

9. (3) ? = (4374562 x 64 / 7777) = 36000

≈ (660 x 870 / 100 x 540) ≈ 11

10. (2)

? = (659 x 872/100 x 540 ) ≈ 11

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

Eight people – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order. All of them are at equidistant. Each one of them teaches different subjects viz., English, Hindi, Mathematics, Biology, Psychology, Physics, Chemistry and Accounts, but not necessarily in the same order. 

The person who teaches Accounts, sits third to the right of G. C is an immediate neighbour of G. The person who teaches Mathematics sits second to the left of C. B sits third to the right of H. H teaches neither Accounts nor Mathematics. Only two persons sit between C and the person who teaches Physics. A and F are immediate neighbours of each other. Neither A nor F teaches Accounts. The person who teaches English sits second to the right of A. Two persons sit between D and the person who teaches Hindi. D does not teach Accounts. The person who teaches Psychology is an immediate neighbour of the person who teaches Accounts. The person who teaches Physics sits second to the left of A. One of the immediate neighbours of G teaches Chemistry.

Q1. Who among the following teaches Chemistry?

(1) A     (2) H     (3) D      (4) G     (5) None of these

Q2. What is the position of B with respect to the person who teaches Psychology?

(1) Second to the left     (2) Third to the right     (3) Third to the left     (4) Second to the right     (5) None of these

Q3. Who among the following sits exactly between the person who teaches Biology and the person who teaches Physics?

(1) The person who teaches Mathematics     (2) E     (3) The person who teaches Accounts

(4) Cannot be determined     (5) There is no such person

Q4. Which of the following subjects does E teach?

(1) Chemistry     (2) Hindi     (3) Accounts     (4) English     (5) None of these

Q5. Which of the following statements is true with regard to the given sitting arrangement?

(1) The person who teaches Hindi is an immediate neighbour of both H and D.

(2) One of the immediate neighbours of F teaches Biology

(3) E is sitting exactly between B and the person who teaches Mathematics

(4) The person who teaches Chemistry is second to the right of E     (5) All are true

Q6. Four of the following five are alike in a certain way based on the given sitting arrangement and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?

(1) CF      (2) GA     (3) BD     (4) EH     (5) BA

Directions (7-10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: 11 day 34 night 93 pace 27 easy 44 joy

Step I: 93 11 day 34 night pace 27 easy 44 joy

Step II: 93 11 34 night pace 27 easy 44 joy day

Step III: 93 44 11 34 night pace 27 easy joy day

Step IV: 93 44 11 34 night pace 27 joy day easy

Step V: 93 44 34 11 night pace 27 joy day easy

Step VI: 93 44 34 11 night pace 27 day easy joy

Step VII: 93 44 34 27 11 night pace day easy joy

Step VIII: 93 44 34 27 11 pace day easy joy night

Step IX: 93 44 34 27 11 day easy joy night pace

Step IX is the last step of the above input

As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: class 25 war 15 race 73 heap 58 just 88 take 38 

Q7. What is the position of ‘war’ in Step VII?

(1) Seventh from the left end     (2) Eighth from the right end     (3) Fifth from the left end     (4) Fifth from the right end

(5) Sixth from the left end

Q8. Which of the following is the ninth from the right in Step VI?

(1) race     (2) 25     (3) war     (4) 58     (5) 15

Q9. What is the position of ‘15’ in step ‘IX’?

(1) Seventh from the left end     (2) Eighth from the left end     (3) Fifth from the right end     (4) Seventh from the right end

(5) Eighth from the right end

Q10. How many steps are required to complete this arrangement?

(1) Eleven     (2) Twelve     (3) Ten     (4) Nine     (5) None of These

Q11. Which of the following represents the Step X?

(1) 88 73 58 38 25 war 15 race take class heap just     (2) 88 73 58 38 25 15 class heap just race take war

(3) 88 73 58 38 25 15 war class heap just race take     (4) 88 73 58 38 25 15 war take class heap just race

(5) There is no such step

Answer & Explanation

1.(2)       2.(4)       3.(1)       4.(3)       5.(2)       6.(5)

In the first step the highest number is placed at the extreme left position and in second step the word which comes first in the alphabetical order is placed at the extreme right position. In the next step the second highest number is placed at the second position from the left. After that step the word which comes second in the alphabetical order is placed at the extreme right position. These two steps are continued alternatively till all numbers and words are arranged.

Input: class 25 war 15 race 73 heap 58 just 88 take 38

Step I: 88 class 25 war 15 race 73 heap 58 just take 38

Step II: 88 25 war 15 race 73 heap 58 just take 38 class

Step III: 88 73 25 war 15 race heap 58 just take 38 class

Step IV: 88 73 25 war 15 race 58 just take 38 class heap

Step V: 88 73 58 25 war 15 race just take 38 class heap

Step VI: 88 73 58 25 war 15 race take 38 class heap just

Step VII: 88 73 58 38 25 war 15 race take class heap just

Step VIII: 88 73 58 38 25 war 15 take class heap just race

Step IX: 88 73 58 38 25 15 war take class heap just race

Step X: 88 73 58 38 25 15 war class heap just race take

Step X: 88 73 58 38 25 15 class heap just race take war

7. (5)          8. (2)           9. (4)         10. (1)        11. (3)

 

English Quiz

Directions (Q. Nos. 1 to 10):

In the following passage there are blank spaces with numbers filled in it,These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The Indian Meteorological Department has sought permission to (1) a Doppler weather radar system – used for long-range weather-forecasting. The Government had (2) the equipment in the wake of 26/7 and (3) to find a suitable location have been on (4) then. The key factor is that the radar’s antenna is to be installed in an (5) area of a few square kilometres far from highrises, (6) at an altitude. The radar would also need to be (7) near the coast as it would be used to (8) high-intensity storms or cyclones. MHCC has hinted it is willing to (9) clearance for the Colaba site, but only after (10) the location. It was after scouting for locations across the city that the office proposed to locate the radar near the observatory. But the problem of finding a suitable site within area still remains. The area is very congested. We will have to locate a site not only from the heritage point of view but also the radar needs to be at a height which is higher than all the buildings in the area. The naval residential buildings which are in the area are 13-14 storeys high. If at all it is to be set up at Colaba then it must be above the existing structures so that signals reaching the antenna are not blocked.

Q1.1) detach     2) install     3) launch     4) fix     5) attach

Q2.1) granted     2) realised     3) abstained     4) seen     5) sanctioned

Q3.1) try     2) project     3) commission     4) efforts     5) worked

Q4.1) since     2) until     3) already     4) at     5) for

Q5.1) inseparable     2) encumbered      3) unencumbered     4) unpossessed     5) occupied

Q6.1) hopelessly     2) hoping     3) enacting     4) preferably     5) undesirably

Q7.1) erected     2) located     3) stalled     4) tied     5) build

Q8.1) deduct     2) examine     3) feel     4) evaluate     5) detect

Q9.1) advocate     2) launch     3) pass     4) grant     5) grand

Q10.1) examining     2) study     3) scanning     4) combing     5) watching

For ques (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence, the letter of that part will be the answer. If there is no error, mark (E) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.

Q11. The merchant counted (1) / the number of pearls (2) / to make sure that (3) / none of them were missing. (4) / No error (5)

Q12. When deep sea diving, (1) / one should always take care (2) / that oxygen cylinder is (3) / tied to the back tightly.(4)/  No error (5)

Q13. As the salary (1) / did not match (2) / his expectations, he did not (3) / accept the job. (4)/  No error (5)

Q14. The reason behind his success (1) / in the recent past (2) / is due to hard-work (3) / and presence of mind. (4)/  No error (5)

Q15. No sooner did the students (1) / seen the principal approach (2) / than they ran (3) / from the playground. (4)/  No error (5)

Answers

1.2      2.5      3.4      4.1        5.3       6.4       7.2        8.5           9.4        10.1         11.4      12.1      13.2      14.3      15.2

 

Computer Quiz

Q1. Which of the following groups consist of only input devices ?

(A) Mouse, Keyboard, Monitor     (B) Mouse, Keyboard, Monitor     (C) Mouse, Keyboard, Plotter      (D) Mouse, Keyboard, Scanner

(E) None of these

Q2. A menu contains a list of–

(A) commands     (B) data     (C) objects     (D) reports     (E) None of these

Q3. What is output ?

(A) What the processor takes from the user     (B) What the user gives to the processor     (C) What the processor gets from the user

(D) What the processor gives to the user     (E) None of these

Q4. An error is also known as–

(A) bug     (B) debug     (C) cursor     (D) icon     (E) None of these

Q5. Computer __________ is whatever is typed, submitted, or transmitted to a computer system.

(A) input     (B) output     (C) data     (D) circuitry     (E) None of these

Q6. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly ?

(A) Booting     (B) Processing     (C) Saving     (D) Editing     (E) None of these

Q7. Unsolicited commercial email is commonly known as–

(A) spam     (B) junk     (C) hoaxes     (D) hypertent     (E) None of these

Q8. ___________ is processed by the computer into information.

(A) numbers     (B) processor     (C) input     (D) data     (E) None of these

Q9. A web site address is a unique name that identifies a specific __________ on the web.

(A) web browser     (B) web site     (C) PDA     (D) link     (E) None of these

Q10. A device that connects to a network without the use of cables is said to be–

(A) distributed     (B) centralised     (C) open source     (D) wireless     (E) None of these

Q11. Editing a document consists of reading through the document you’ve created, then–

(A) correcting your errors     (B) printing it     (C) saving it     (D) deleting it     (E) None of these

Q12. The Internet allows you to–

(A) send electronic mail     (B) view web pages     (C) connect to servers all around the world     (D) All of these     (E) None of these

Q13. Most mail program automatically complete the following two parts in an e-mail–

(A) From : and Body :      (B) From : and Date :      (C) From : And To :       (D) From : and Subject :       (E) None of these

Q14. Where is the disk put in a computer ?

(A) in the modem     (B) in the hard drive      (C) into the CPU     (D) in the disk drive     (E) None of these

Q15. The name a user assigns to a document is called a (n)–

(A) filename     (B) program     (C) record     (D) data     (E) None of these

Q16. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the ___________ sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box.

(A) @     (B) #     (C) &     (D) «     (E) None of these

Q17. A personal computer is designed to meet the computing needs of a(n)–

(A) individual     (B) department     (C) company     (D) city     (E) None of these

Q18. Ctrl, shift and alt are called …….. keys.

(A) adjustment     (B) function     (C) modifier     (D) alphanumeric     (E) None of these

Q19. File ……. shrinks the size of a file so it requires less storage space.

(A) scanning     (B) synthesizing     (C) defragmenting     (D) compression     (E) None of these

Q20. In addition to the basic typing keys, desktop and notebook computer keyboards include a (n) ….. keypad to efficiently move the screenbased insertion point.

(A) editing     (B) number     (C) locked     (D) docked     (E) None of these

Q21. To insert a new slide in a presentation, press–

(A) CTRL + N     (B) CTRL + M     (C) CTRL + O     (D) CTRL + S     (E) CTRL + F

Q22. Drop Cap offers ……………. positions in settings

(A) 3     (B) 6     (C) 2     (D) 5     (E) 1

Q23. The feature of Word that automatically adjusts the amount of space between certain combination of characters so that an entire word looks more evenly spaced is termed as–

(A) Spacing     (B) Kerning     (C) Positioning     (D) Scaling     (E) Justifying

Q24. While recording a macro, the third step will be–

(A) Using your mouse or key-board, perform the task you want to automate     (B) Assign a keyboard shortcut to the macro

(C) Give the macro a name     (D) Start recording     (E) Select the location of macro on toolbar

Q25. ………… is not available on the Ruler of MS Word screen

(A) Centre Indent     (B) Right Indent     (C) Left Indent     (D) Tab stop box     (E) None of these

Answers

1 : (D)      2 : (A)      3 : (D)       4 : (A)       5 : (A)       6 : (A)      7 : (A)      8 : (D)     9 : (B)     10 : (D)     11 : (A)     12 : (D)     13 : (B)     14 : (D)     15 : (A)     16 : (A)     17 : (A)     18 : (B)     19 : (D)     20 : (B)     21 : (B)     22 : (A)     23 : (B)     24 : (B)     25: (A)

Leave a Comment

Your email address will not be published.