QUIZ 27

Quant Quiz

Directions (1-5): What will come in place of the question-mark (?) in the following questions?
Q1. 6709 – 1894 ÷ 156 = ? × 7
(1) 956.69     (2) 957.59     (3) 959.89     (4) 989.29     (5) None of these

Q2. (0.343)^2 ÷ (0.49)^2 × (0.7)^5 = (0.7)^(?-2)
(1) 10     (2) 8     (3) 5     (4) 9     (5) None of these

Q3. 9^7 × 3^6 ÷ 9^(2.4) = 9^?
(1) 8.6     (2) 9.6     (3) 10.6     (4) 6.6     (5) None of these

Q4. 160% of 2500 + ? = 120% of 400
(1) 800     (2) 400     (3) 1200     (4) 1600     (5) None of these

Q5. (9^3 * 7 + 24^2 – 54) = ?  
(1) 56     (2) 63     (3) 75     (4) 94     (5) None of these
Direction (6-10): What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series?

Q6. 3 11 35 107 ?
(1) 242     (2) 256     (3) 296     (4) 310     (5) 323

Q7. 3 10 ? 172      885
(1) 25     (2) 29     (3) 30     (4) 39     (5) None of these

Q8. 8 ? 29 57 113
(1) 9     (2) 11     (3) 13     (4) 15     (5) None of these

Q9. 1 27 125 343 ?
(1) 625     (2) 729     (3) 416     (4) 256     (5) None of these

Q10. 5 3 6 ? 64.75
(1) 15     (2) 15.5     (3) 17.5     (4) 17.25     (5) None of these

Answer & Explanation

1. (1). 6709 – 1894 ÷ 156 = x × 7

⇒ 6709 – (1894/156) = 7x

⇒ 6709 – 12.14 = 7x

⇒ (6696.86/7) = x ⇒ 956.69

2. (4). (0.343)2  ÷ (0.49)2  x (0.7)2  = (0.7)x-2

⇒ ((.7)3)2  ÷ (.72)2  x (0.7)5 = (0.7)x-2

⇒ 0.76-4+5 = 0.7x-2

⇒ x-2 = 7 ⇒ x = 9

3. (5). ). 97 x 36 ÷ 92.4 = 9x

⇒ 97 x (32)3 ÷ 92.4 = 9x

⇒ 97÷3 -2.4 = 9x

⇒ 10-2.4 = x ⇒ x = 7.6

4. (1). 160% of 2500 + x = 120% of 400

⇒ (160/100) x 2500 ÷ x = 120/100 x 400

⇒ x = 4800- 4000 ⇒ x = 4800

5. (3). (93 x 7 ÷ 242 – 54 = ?)1/2

⇒ (5103 ÷ 522)1/2    ⇒ (5625)1/2 ⇒ 75

6. (5). 3    11     35      107    ?

3 x 3 + 2 = 11

⇒ 11 x 3 + 2 = 35

⇒ 35 x 3 + 2 = 107

⇒ 107 x 3 + 2 = 323

7. (4). 3    10   x     172    885

⇒3 x 2 + 22 10 ⇒ 10 x 3 +32 = 39

⇒39 x4 + 42 = 172 ⇒ 172 x5 + 52 = 885

8. (4). 8     x       29      57     113

113 – 57 = 28 ⇒ 57 – 29 = 28

29 – x = 14 = x = 15

9. (2). 1    27      125    343    x

13 = 1 ⇒ 33 = 27 ⇒ 53 = 125

73 = 343 ⇒ 93 = 729

10. (3). 5     3       6     x     64.75

x = 17.5

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): These questions are based on the following five statements. For each question, two conclusions numbered I and II are given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decided which of the given conclusions logically and definitely follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer 
(1) If only conclusion I follows.
(2) If only conclusion II follows.
(3) If either conclusion I or conclusion II follows
(4) If neither conclusion I nor conclusion II follows
(5) If both conclusions I and II follow.
Statements for (1-3):
All fathers are brothers.
Some daughters are not brothers.
Some mothers are daughters.
All sisters are brothers.
No father is a mother.
Q1. Conclusion 
I. Some daughters if they are brothers are necessarily not mothers.            II. Some mothers are not sisters.

Q2. Conclusion 
I. All brothers if they are mothers are also necessarily fathers.             II. Some brothers that are not mothers are also not sisters.

Q3. Conclusion 
I. Some daughters are not fathers.              II. Some daughters that are not sisters can be mothers.
Statements for (4-5):
All employees are owners.
No owner is a wager.
Some employees are not managers.
All managers are gatekeepers.
Some wagers are managers.

Q4. Conclusion 
I. Some managers who are not wagers are employees.         II. Some wagers if th ey are not gatekeepers are also not employees.

Q5. Conclusion 
I. Some gatekeepers are not wagers.            II. Some gatekeepers that are wagers are not owners.

Directions (6-8): In the following questions, the symbol @, ©, $, % and # are used with the following m-e-aning as illustrated below:
‘A$B’ means ‘A is not Smaller than B’
‘A#B’ means ‘A is not greater than B’
[email protected]’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
‘A©B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’ ‘A%B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’
Now in each of the following questions assuming the given statement to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q6. Statements: 
H % J        J © N       N @ R
Conclusions: 
I. R % J             II. H @ J            III. N @ H
(1) only II is true     (2) only I and III are true     (3) only I is true     (4) only III is true     (5) None of these

Q7. Statement: 
M @ J         J $ T         T © N
Conclusion: 
I. N # J           II. T % M           III. M @ N
(1) only I and II are true      (2) only II and III are true      (3) only I and III are true      (4) None is true      (5) All are true

Q8. Statement: 
D © K          K # F          F @ P
Conclusion: 
I. P @ D         II. K # P           III. F $ D
(1) only II is true     (2) only I and II are true     (3) only III is true     (4) only II and III are true     (5) None of these
Q9. An excerpt from economic survey report – “Sector-wise contribution in the GDP has seen a paradigm shift in the Indian economy. The contribution of agriculture has been decreasing, while still it remains the single largest employment provider.”
Based on the above fact, it has been suggested that people should shift from agriculture to other sector, as it is no longer beneficial in terms of contribution in the GDP.
Which of the following statements would hold the above mentioned suggestion that people should shift from agriculture to other sectors in order to get benefit?
1) In 1951-52, the contribution of agriculture in the GDP of India was more than 55% but now it is reduced to approximately 15%.
2) Now-a-days people have become habitual with processed food which can be imported.
3) Agriculture is the largest employment provider and apart from food materials it also facilitates many other industrial activities.
4) Crop productivity in India is very low as compared to China, USA and Brazil.
5) None of these

Answer & Explanation
  1. (4)
  2. (4)
  3. (4)
  4. (2)
  5. (2)

Solutions (6-8):

$ –  

# – 

@ – >

© – =

% – <

  1. (2):

Statement: H < J = N > R

Conclusions I. R < J (true)

  1. H > J (false)

III. N > H (true)

  1. (5):

Statement: M > J ≥ T = N

Conclusions I. N ≤ J (true)

  1. T < M (true)

III. M > N (true)

  1. (3):

Statement: D = K ≤ F > P

Conclusion I. P > D (false)

  1. K < P (false)

III. F ≥ D (true)

  1. (3)

 

English Quiz

Q1. PROLIFIC

(1) Plenty     (2) Competent     (3) Fertile     (4) Predominant

Q2. DEBILITATE

(1) Weaken     (2) Attack     (3) Surmount     (4) Destroy 
Q3. OSTENTATIOUS

(1) Pretty     (2) Modest     (3) Showy     (4) Flagrant

Q4. AFFABLE

(1) Friendly     (2) Cheat     (3) Helpful     (4) Depress

 Q5. AFFLUENT

(1) Prosperous     (2) Poor     (3) Talkative     (4) Close

Q6. LIMP

(1) Kneel     (2) Bend     (3) Falter     (4) Stoop

Q7. INFREQUENT

(1) Never     (2) Usual     (3) Rare     (4) Sometimes

Q8. MASSACRE

(1) Stab     (2) Slaughter     (3) Murder     (4) Assassinate

Q9.BELITTLE

(1) Diminish     (2) Mock     (3) Disparage     (4) Scoff

Q10. REVISE

(1) Edit     (2) Alter     (3) Correct     (4) Reconsider

Answers

1. (3)       2. (1)      3. (3)     4. (1)       5. (1)       6. (3)       7. (4)        8. (2)         9. (3)        10. (2)

 

Computer Quiz

Q1. ______ is an OOP principle.
a. Structured programming b. Procedural programming c. Inheritance d. Linking e. None

Q2. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as ______.
a. Spam b. Trash c. Calibri d. Courier e. NonQ3. ______ translates and executes program at run time line by line
a. Compiler b. Interpreter c. Linker d. Loader e. None

Q4. The father of Modern Computer is _________.
a. Charles Babbage b. Von-neumann c. Danies Ritchel     d. Blaise Pascal e. Non

Q5. Information travels between components on the mother board through _________.
a. Flash memory     b. CMOS     c. Bays d. Buses e. Peripheral

Q6. How many options does a BINARY choice offer?
a. None b. One c. Two d. it depends on the amount of memory on the computer
e. It depends on the speed of the computer’s processor

Q7. What is the full form of USB as used in computer related activities?
a. Universal Security Block b. Ultra Serial Block c. United Service Block d. Universal Serial Bus e. None of these

Q8. A program written in machine language is called?
a. Assembler b. Object c. Computer d. Machine e. None

Q9. The 16-bit Microprocessor means that it has?
a. 16 address lines b. 16 Buses c. 16 Data lines     d. 16 routes     e. None

Q10. The lowest form of Computer language is called __________.
a. BASIC     b. FORTRAN     c. Machine Language     d. COBOL     e. None

Q11. Which of the following is also known as brain of computer?
a. Control unit     b. Central Processing unit     c. Arithmetic and language unit     d. Monitor     e. None

Q12. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called _________.
a. Operating System     b. Computer     c. Office     d. Compiler     e. Interpreter

Q13. CAD stands for  __________.
a. Computer aided design     b. Computer algorithm for design     c. Computer application in design     d. All of the above
e. None

Q14. The Word FTP stands for?
a. File Translate Protocol     b. File Transit Protocol     c. File Transfer protocol     d. file typing protocol     e. None

Q15. How are data organized in a spreadsheet?
a. Lines & spaces     b. Layers & Planes     c. Height & Width     d. Rows & Columns     e. None

Answers

1. c     2. a     3. b     4. b     5. d     6. c     7. d     8. a     9. c     10. c     11. b     12. a     13. a     14. c     15. d

Leave a Comment

Your email address will not be published.