QUIZ 26

Quant Quiz

Directions (1-5): Study the following graph carefully and answer the questions given below:

Q1. What is the average number of income of all the companies together?
(1) 550     (2) 640     (3) 870     (4) 960     (5) None of these

Q2. Which company had the highest percentage of expenditure with respect to the income?
(1) B     (2) C     (3) D     (4) A     (5) None of these

Q3. What is the sum of average number of expenditure and average number of income of all the companies together?
(1) 620     (2) 765     (3) 990     (4) 850     (5) None of these

Q4. The total expenditure of the companies A, B and C togethr is approximately what percent of the total income of companies C, D & E together?
(1) 56     (2) 59     (3) 61     (4) 62     (5) None of these

Q5. What is the ratio of the total income of the companies D and E together to the total sales of all the companies together?
(1) 21 : 35     (2) 23 : 33     (3) 19 : 21     (4) 27 : 31     (5) None of these

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer-
(1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(3) If either of the data in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(4) If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(5) If the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question. 

Q6. What is the value of a two-digit number?
1. The product of the digits is 56 and the difference between the digits is 1.
2. The digit at the unit’s place is greater than the other.

Q7. What is the speed of the train?
I. The train covers a distance of 215 km in 5 hours.          II. The train covers a distance of 370 km in 8 hours.

Q8. What is Manoj’s age?
I. Manoj is five times younger than Rohan.             II. Kishan is thrice the age of Rohan.

Q9. What is the ratio of the total number of clerks to the total number of officers in a bank?
1. There are 4500 employees in the bank, out of which 40% are officers.
2. The ratio of the total number of officers to the total number of clerks last year was 6 : 7.

Q10. What is a number?
1. 55% of that number is three-fifth of that number.
2. One-fourth of that number is more by 35 from one-third of that number.

Answer & Explanation

1. (5): (900 + 700 + 300 + 650 + 550)/5 = 3300/5 → Avg. = 660

2. (4): a =600 /900 →66%

3. (5): Avg. of Exp. = (600 + 300 + 150 + 450 + 350)/5 → Avg. = 370

Avg. of income = (900 + 700 + 300 + 850 + 550)/5 → Avg. = 660

Total sum = 370 + 660 → 1030

4. (4): Total exp. Of A + B + C = 600 + 300 + 150 →1050

Total income of C + D + E = 300 + 850 + 550 →1700

∴ (1050/1700)x100 →61.76→62 approx.

5. (5): D + A income = 850 + 550 → 1400

Total expenditure =(1400/1850) →28 : 37

6. (5): Both the statements are needed.

7. (3): Either of the statements is sufficient.

8. (4): both the statements A & B together are not sufficient to answer.

9. (1): Only statement I is sufficient but II is not sufficient.

10. (2): Only IInd is sufficient but I is not sufficient.

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions and then mark the appropriate option as answer.
Q1. Amongst U, V, W, X, Y and Z, who earns highest salary?
I. Y earns more than Z but less than at least two persons.          II. X earns more than Y but less than U, who is not highest earner.
III. V earns more than Y but less than W.
Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II together are sufficient     (B) II and III together are sufficient     (C) I and III together are sufficient
(D) All statements together are sufficient     (E) Even all statements together are not sufficient

Q2. Are all the five friends P, Q, R, S, and T, who are sitting around a circular table, facing the centre ?
I. S sits second to the left of Q, who is immediate to the left of P. T is immediate left of R, who faces centre. Q faces to the centre.
II. T sits second to the right of P, who is immediate to the left of R. Q is not near to T, who faces centre.
III. R sits immediate to the left of T, who faces centre. P sits second to the right of S but not near to R.
Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) Either I or II alone     (B) Either II or III alone     (C) Either I or III alone     (D) Any one of the statements
(E) None of the statements

Q3. Point M is in which direction with respect to point X ?
I. Point R is to the north of point X. Point L is to the south of point M. Point L is to the south of point X.
II. Point T is to the east of point J, which is to the south of point X. Point P is to the north of point M, point P is to the west of point T.
III. Point N is to the south of point 0, which is to the east of point X, point M is to the east of point N.
Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) Either I or II alone     (B) Either II or III     (C) Either I or III alone     (D) Only II     (E) Only III

Q4. There are seven letters M, U, E, S, R, A and N. Is the word ‘SUR-NAME’ formed after performing the following operations using these seven letters only ?
I. A is placed third to the right of U. M is placed second to the right of N. While the last letter of the word is not M.
II. S is placed third to the left of N while R is placed immediately next (either left or right) to U.
III. E is placed second to the right of A. S is not placed near to E or N.
Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II both together     (B) I and III both together     (C) II and III both together     (D) All statements together
(E) Even all statements together are not sufficient

Q5. Out of 6 colours of Caps Red. Orange, Green, White Black and Pink, which colour of Cap Q likes ?
(A person’s name should not be the same with the first letter of the Cap that he likes. Six persons (M, N, 0, P, Q and R) like 6 different Caps each like one Cap)
I. P does not like Black Cap but the person who likes Red Cap is not Q or M.
II. 0 likes white Cap while N likes either Green or Orange Cap. R likes either Green or Black.
III. Q does not like Black while M likes either Black or Orange.
Which of the following statements are sufficient to answer the above question ?
(A) I and II together     (B) II and III both together     (C) I and III both together     (D) Any two of the statements together
(E) All statements together are sufficient

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.
Six players A, B, C, D, E and F play four different games viz Tennis, Racing, Shooting, Riding and wear shirts of four different colours i.e. red, green, black and orange shirts. C wears either red or green shirt. E does not play shooting and person who play riding does not wear red shirt; A neither wears green shirt nor plays riding. Both of the racing players wear different colours of shirts but not wear orange shirt. F plays tennis; tennis player does not wear red shirt, two players wear black shirts and one wears orange. One player is in shooting and wears green, D wears red shirt and tennis player does not wear black shirt. E is in riding and wears black while A wears orange shirt. Not more than two players are in same game and wear same shirt.

Q6. Which of the following shirts is worn by two players?
(1) Black and Orange     (2) Red and Green     (3) Black and Red     (4) Green and Black     (5) None of these

Q7. Which colour of shirt is worn by the player, who plays shooting? 
(1) Red     (2) Green     (3) Black     (4) Orange     (5) None of these

Q8. Which of the game played and shirt worn by B?
(1) Riding and Black     (2) Shooting and Green     (3) Racing and Black     (4) Tennis and Red     (5) None of these

Q9. Which of the following is the correct combination, according to the given data?
(1) E- Black- Racing     (2) F-Red-Tennis     (3) D- Green-Racing     (4) A-Orange-Tennis     (5) None of these

Q10. Which of the games played by the two players except Racing?
(1) Tennis     (2) Shooting     (3) Riding     (4) Tennis or Riding     (5) None of these

Answer & Explanation

Solutions (1-5):
1. (4): From statement I, II and III together we can say that W is the highest earner.
2. (3)
3. (5)
4. (1)
5. (5)

Solutions (6-10):

RedGreenBlackOrange TennisRacingShootingRiding
xxxüAüxxx
xxüxBxüxx
xüxxCxxüx
üxxxDxüxx
xxüxExxxü
xüxxFüxxx

 

6. (4)          7. (2)          8. (3)          9. (4)         10. (1)

 

English Quiz

The following six sentences have to be arranged in the proper sequence, so as to form a meaningful paragraph. On the basis of your sequencing, answer the questions given below.
Q(1-5):
A)Moreover, salaries in public sector enterprises are not as competitive as those offered by private or foreign corporate.
B)This trend should be a wake-up call for stakeholders to examine why employee are seeking better opportunities with private companies in India and abroad.
C)Public Sector Enterprises (PSEs) have been experiencing severe challenges in attracting, motivating and retaining their key staff.
D)Having identified these as the reasons why employees leave PSEs, it is important to empower stakeholders to find ways to remedy the situation.
E)One reason is that young employees lured away by private firms are more willing to undertake professional risks.
F)Employees in specialist roles especially have become increasingly difficult to retain.
Q1. Which of the following will be the Fourth sentence?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) D     (E) E

Q2. Which of the following will be the First sentence?
(A) F     (B) D     (C) C     (D) B     (E) A

Q3. Which of the following will be the Last sentence?
(A) F     (B) D     (C) C     (D) B     (E) A

Q4. Which of the following will be the Third sentence?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) D     (E)  E

Q5. Which of the following will the Fifth sentence?
(A) B     (B) A     (C) C     (D) D     (E)  E

Q(6-10): A)Ironically, the same parents who are considered to be ignorant are thought to be very enlightened in choosing private schools over state-run ones.
B)This is all the more reason why we should include them during the planning and implementation of the system.
C)This is apparent at every stage from policymaking to implementation as critical decisions are made without the participation of the stakeholders,an attitude that can only be described as either arrogance or indifference.
D)In reality,every parent decides which school is a good one, based on his/her own set of values,perceptions and aspirations.
E)The root cause of most of the ills that plague our education system is the enormous distance that separates the power centres within the system and the schools where the action takes place.
F)It is often said in defense of such an approach that poor parents are too ignorant to be the partners in a meaningful dialogue.
Q6. Which of the following will be the Fourth sentence?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) D     (E) E

Q7. Which of the following will be the First sentence?
(A) F     (B) D     (C) E     (D) B     (E) A

Q8. Which of the following will be the Last sentence?
(A) F     (B) D     (C) C     (D) B     (E) A

Q9. Which of the following will be the Third sentence?
(A) A     (B) B     (C) C     (D) F     (E)  E

Q10. Which of the following will the Fifth sentence?
(A) B     (B) A     (C) C     (D) D     (E)  E

Answers

1.E      2.C       3.B       4.B       5.B       6.A       7.C       8.D       9.D       10.D

 

Computer Quiz

Q1.A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining            B. data selection            C. POS          D. data conversion            E.None of these

Q2. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data             B. Point-of-sale (POS)         C. Sales         D. Query          E.None of these

Q3. A (n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS         B. POS         C. inventory        D. data mining       E.None of these

Q4. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS         B. RFID            C. PPS       D. GPS       E.None of these

Q5.Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.         B. open.           C. experimental.       D. in the public domain.        E.None of these

Q6.Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.          B. words.         C. characters.       D. numbers.      E.None of these

Q7. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network           B. wireless           C. slow         D. broadband       E.None of these

Q8.Which language is most suited for commercial applications?
A. Fortran             B. Cobol             C. Basic         D. Prolog           E. None of these

Q9.How many margins are on a page?
A. Two (header and footer)           B. Four (top, bottom, right, left)        C. Two (landscape and portrait)       D. Two (top and bottom)
E. None of these

Q10.Nibble describes a bits combination of?
A. 5 bits           B. 6 bits        C. 7 bits       D. 4 bits      E. None of these

Q11.The ________ becomes different shapes depending on the task you are performing?
A. Active tab             B. Insertion point       C. Mouse pointer      D. Ribbon      E. None of these

Q12.A key that will erase information from the computer’s memory and characters on the screen
A. Edit             B. Delete key            C. Dummy out          D. Trust key          E. None of these

Q13.Screen that comes on when you turn on your computer that shows all the icons _____
A. Desktop          B. Face to face            C. Viewer          D. View space            E. None of these

Q14.End means ? 
A. Logical end of a program          B. Physical end of a program         C. Both (a) and (b)       D. Binary program       E. None of these

Q15. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit B. binary digit C. character     D. kilobyte     E. None of these

Answers

1.A       2.B       3.A       4.B       5.B        6.D       7.D       8.C     9.B      10.D     11.D     12.D     13.A     14.A     15.C

Leave a Comment

Your email address will not be published.