QUIZ 25

Quant Quiz

Q1. In how many ways can the letters of the word KIRAN be arranged so that the vowels are at the two ends?
(1) 12     (2) 72     (3) 36     (4) 24     (5) None of these

Q2. Out of 8 men and 3 women, a committee of 4 members is to be formed so that it has 2 women and 2 men. In how many different ways can this be done?
(1) 75     (2) 84     (3) 85     (4) 94     (5) None of these

Q3. Mr. Jai spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining he spends 50% on transport 25% on entertainment, 10% on sports, and the remaining amount of  900 is saved. What is Mr. Jai’s monthly income?
(1) Rs.9,000     (2) Rs.6000     (3) Rs.12,000     (4) cannot be determined     (5) None of these

Q4. Which number should replace both the question marks in the following equation?
(1) 227     (2) 212     (3) 247     (4) 232     (5) None of these

Q5. What will be the difference in simple and compared interest @12% per annum on a sum of  ` 960 after 2 years?
(1) Rs. 13.824     (2) Rs.24.04     (3) Rs. 20.224     (4) Rs. 31     (5) None of these

Directions (6-10): Study the following data carefully and answer the question given below:
Out of 6500 employees from the clerk profile in SBI, 21% of the total numbers of employees have expertise only in cash management 12% of the total numbers of employees have expertise only in loan handling, and 45% of the total numbers of employees have expertise only in account handling. 7% of the total number of employees have expertise only in settlement department and 10% of the total employees have expertise only in Human Resource Management 8% of the total number of employees have expertise in both cash management and settlement departments 45 of the total number of employees have expertise in human resource management as well as number of employees have expertise in loan namely and account handling. 9% of the total numbers of employees have expertise in cash management and loan handling and 3% of the total number resource management and settlement department and remaining have expertise on both cash management and loan handling.

Q6. What is the ratio of the number of employees expertise only in settlement department to the number of employees expertise only in cash management?
(1) 4:5     (2) 5:6     (3) 1:3     (4) 7:8     (5) None of these

Q7. How many employees have expertise only in account handling?
(1) 975     (2) 780     (3) 650     (4) 455     (5) None of these

Q8. What is the total number of employees expertise in loan handling?
(1) 2050     (2) 1300     (3) 1495     (4) 780     (5) None of these

Q9. Lowest numbers of employees have expertise in which  of the following category?
(1) only loan handling     (2) only account handling     (3)only  settlement department     (4)only  human resource department
(5) cash management

Q10. Employees expertise in human resource management are approximately what percent of the total number of employees expertise in account handling?
(1) 52     (2) 61     (3) 57     (4) 45     (5) 48

Answer & Explanation

1. (1) . KIRAN (Pr2/10000)

Vowels must be at two ends IKRNA

Total no. of ways = 3! x 2!

=12

2. (2): 8 men and 3 women 4 number committee of 2 women and 2 men

Total no. of ways = 3C2 x 3C2  ⇒ (48×7/2×1) x (3×2/2×1) ⇒ 28 x 3 ⇒84

3. (3)

4. (4) (x/928 = 58/x)

⇒ x2 = 928 x 58 ⇒ x = (5384)1/2 ⇒ 232

5. (1)

Only cash management = 1365

Only loan handling = 780

Only account handling = 975

Only settlement department = 455

Only HR = 650

Both CM + SD = 520

Both HR + AH = 260

Both LH + AH = 585

Both HR + SD = 195

Both CM + LH = 715

Total = 6500

6. (3): Only settlement department/only cash management = 455/1365 = 1:3

7. (1): 975  only in account handling

8. (5): only loan handling = 780

Loan handling + account handling = 585

Loan handling + CM = 715

Total = 2080

9. (3): only settlement department = 455

10. (2): total employees in HRD/ Total employess in account handling

1105/1000 * 100 = 61%

 

Reasoning Quiz

Directions (Q.1-5). In the following questions , the symbols #,$,%,* and @ are used with the following meaning as illustrated below:
‘P#Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P$Q’ means ‘P is neither smaller nor equal to Q’.
‘P%Q’ means ‘P is neither greater nor smaller than Q’.
‘P*Q’ means ‘P is neither greater nor equal to Q’.
[email protected]’ means ‘P is not smaller than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.
Q1. Statements: P # Q, P % R, R * S
Conclusions: I. R @ P     II. P # S.
A. If only conclusion I is true     B. If only conclusion II is true.     C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.     E. Both follows

Q2. Statements: F $ G, G @ I, I % H 
Conclusions: I. F @ H     II. H $ G
A. If only conclusion I is true.     B. If only conclusion II is true.     C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.     E. Both follows

Q3. Statements: A * B, B# C, C $ D
Conclusions: I. A * D     II. A @ D
A. If only conclusion I is true.     B. If only conclusion II is true.     C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.     E. Both follows

Q4. Statements: A @ B, B $ C, C % D
Conclusions: I. D * A     II. C * A
A. If only conclusion I is true.     B. If only conclusion II is true.     C. If both conclusion I and II are true.
D. If neither conclusion I nor II is true.     E. Both follows

Q5. Statements : Q @ W, W $ E , E # R
Conclusions: I. R # Q     II. E * Q
A. If only conclusion I is true.     B. If only conclusion II is true.     C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.     E. Bothy follows

Directions (Q. 6-10). In a certain code language some word are written in coded form which are given below:
‘What Were You Thinking’ is written as ‘ta ba la na’
‘Now Stop Thinking Read’ is written as ‘Pa ba ch da’
‘Write Stop listen speak’ is written as ‘yo ma Pa ta’
‘What listen Read speak’ is written as ‘ch yo la ma’

Q6. What is the code for ‘Read’?
A. Pa     B. da     C. ch     D. yo     E. None of these

Q7.What is the code for ‘thinking’?
A. yo      B. la     C. ma     D. None of these     E. ta

Q8. What is the code for ‘Stop’?
A. ba      B. pa     C. da     D. ch     E. na

Q9. What is the code for ‘Now’ ?
A. yo      B. ma     C. da     D. None of these     E. ch

Q10. What is the code for ‘What’ ?
A. la      B. ba     C. da     D. ta     E. ch

Directions (Q. 11-15) In each question given below four statements are followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the all given statements to be true even if they seem to be a variance from the commonly known facts. Read the conclusion and decide which logically follows. 
Give Answer:
1. If only conclusion I follows.     2. If only conclusion II follows.     3. If either conclusion I or II follows.
4. If neither conclusion I nor II follows.     5. If both conclusions I and II follows.

Q11. Statements: 
Some trains are Buses. All Buses are Cars.
Some Cars are Motorbikes. Some Motorbikes are Cycles.
Conclusions:
I. Some Cycle being Train is a possibility.     II. Some Car being Boy is a possibility.
A. 1     B. 2     C. 3     D. 4     E. 5

Q12. Statements: 
Some Trains are Buses. All Buses are Cars.
Some Cars are Motorbike. Some Motorbikes are Cycle.
Conclusions: 
I. No Motorbike is a Car.     II. All Cars are Train.
A. 2     B. 5     C. 3     D. 4     E. 1

Q13. Statements: 
All Men are Male. Some Male are Female.
No Female is a Women. All Women are Human.
Conclusions:
I. Some Human being Men is a possibility.     II. Some Human being Female is a possibility.
A. 5     B. 3     C. 4     D. 1     E. 2

Q14. Statements:
All Men are Male. Some Male are Female.
No Female is a Women. All Women are Human.
Conclusions:
I. No Women is a Male.     II. Some Male are Women.
A. 1     B. 5     C. 4     D. 3     E. 2

Q15. Statements:
All Actors are Producer. Some Producers are Director.
All Directors are Writer. Some Writers are Actress.
Conclusions:
I. Some Actress being Producer is a possibility.     II. Some Writer are Producer.
A. 2     B. 4     C. 5     D.1     E. 3

Answers

1. D     2. D     3. C     4. C     5. B     6. C     7.D     8.B     9. C     10. A     11.A     12.D     13. A     14. D     15.C

 

English Quiz

Q1. DISPARITY (असमानता)
(1) Injustice     (2) Unlikeness     (3) Partiality     (4) Distortion

Q2.BARBARIAN (
असभ्य)
(1) Arrogant     (2) Impolite     (3) Uncvilised     (4) Unkind

Q3.LETHAL (
घातक)
(1) Unlawful     (2) Deadly     (3) Sluggish     (4) Smooth

Q4.SERENE (
शांत)
(1) Solemn     (2) Meak     (3) Delicate     (4) Calm

Q5.GRUESOME (
भयंकर)
(1) Hateful     (2) Painful     (3) Tragic     (4) Frightful

Q6. SECURE (
सुरक्षित)
(1) Secret     (2) Comfortable     (3) Safe     (4) Independent 

Q7. TYRANNY (अत्याचार)
(1) Misrule     (2) Power     (3) Madness     (4) Cruelty

Q8. OBLIGATORY (
अनिवार्य)
(1) Useful     (2) Required     (3) Stubborn     (4) Agreeable

Q9. CONNOISSEUR

(1) Ignorant     (2) Interpreter     (3) Delinquent     (4) Lover of art

Q10. IMPETUOUS (
अविवेकी)
(1) Violent     (2) Resourceful     (3) Pleasing     (4) Rash

Answers

1. (2)       2. (3)       3. (2)       4. (4)      5. (4)        6. (3)       7. (4)          8. (2)        9. (2)     10. (4) 

 

Computer Quiz

Q1. A switch in a network is used to ?
A. It is used to connect systems on network               B.  It is used to stop hacking             C.  It is used to stop viruses
D. It is used to boot systems remotely                 E. None of these

Q2. Which among following is not a logical gate ?
A. NOR        B. XOR          C. AND        D. NAT          E. None of these

Q3.Direct Access Storage Device is also referred as ?
A. DAST         B. DISD           C. DASD          D. DAST         E. None of above

Q4. BIND full form is ?
A. Berkely Internet Name Domain             B. Binary Internet Domain             C. Bonafied Internet Name Domain
D. Basic  Internet Name Domain              E. None of above

Q5. What is unit of speed of Super Computer ?
A. KFLOPS            B. LFLOPS             C. MFLOPS           D. GFLOPS          E. None of these

Q6. An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ________ .
A. single-user database application               B. multiuser database application             C. e-commerce database applicationdata mining database application E. None of these
D. data mining database application              E. None of these

Q7.Whose trademark is the operating system UNIX?
A. Motorola            B. Microsoft              C. BELL Laboratories            D. AshtonTate              E. None of these

Q8.What is the primary requisite of a good computer programmer?
A. Mathematical mind               B. Artistic mind              C. Logical mind              D. Scientific knowledge            E. None of these

Q9.The first movie released in 1982 with terrific computer animation and graphics was
A. Star wars             B. Tron            C. Forbidden planet             D. Dark star             E. None of these

Q10. Graphic interfaces were first used in a xerox product is called
A. Ethernet             B. Inter LISP              C. Small talk            D. Zeta LISP            E. None of these

Answers

1-  A,     2-  D,     3-  C,      4- A,     5- D,     6- C,       7- C,     8- C,     9-C,     10- A

Leave a Comment

Your email address will not be published.