QUIZ 22

Quant Quiz

Q1. A passenger train takes two hours less for a journey of 300km if its speed is increased by 5km/hr from its normal speed. The normal speed is:
A.35 km/hr     B.50 km/hr     C.25 km/hr     D.30 km/hr     E. 37Km/hr

Q2. A thief steals a car and drives it at 15 km/hr. The theft has been discovered after one hour and the owner of the car sets off in another car at 25 km/hr. When will the owner overtake the thief from the starting point?
A.1 hr     B.1.5 hr     C.2 hr     D.2.5 hr     E. 3 hr

Q3.A car travels first half distance between two places with a speed of 40 km/hr and rest of the half distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the car is:
A.48 km/hr     B.37 km/hr     C.44 km/hr     D.45 km/hr     E. 42 Km/hr

Q4.Two identical trains A and B running in opposite direction at same speed tale 2 min to cross each other completely. The number of bogies of A are increased from 12 to 16. How much more time would they now require to cross each other?
A.40 sec     B.50 sec     C.60 sec     D.20 sec     E. 30 sec

Q5.The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is:
A. 123     B. 127     C. 235     D.  305     E.  302

Q6.If the sum of two numbers is 55 and the H.C.F. and L.C.M. of these numbers are 5 and 120 respectively, then the sum of the reciprocals of the numbers is equal to:
A. 55/601     B. 601/55     C. 11/120     D. 120/11     E. 110/12

Q7.Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?
A. 4     B. 10     C. 15     D. 16     E. 14

Q8. A sum of money lent at compound interest for 2 years at 20% per annum would fetch Rs.482 more, if the interest was payable half yearly than if it was payable annually . The sum is
A. 10000     B.  20000     C. 40000     D. 50000

Q9.A sum of money amounts to Rs.6690 after 3 years and to Rs.10,035 after 6 years on compound interest.find the sum.
A. 4360     B.  4460     C.  4560     D.  4660

Q10.The least number of complete years in which a sum of money put out at 20% compound interest will be more than doubled is:
A. 3     B. 4     C. 5     D. 6

Answer & Explanation

1.(C)
Let the normal speed be ‘s’ km/hr
Then new speed =(s+5) km/hr
300/s-2 =300/(s+5)
On solving this equation
s = 25 km/hr
2. (B)
3. (A)
4. (A)
5. (B)
6. (C)
Let the numbers be a and b.
Then, a + b = 55 and ab = 5 x 120 = 600.
The required sum = (1/a)+(1/b) = (a+b)/ab = 55/600 = 11/120
7.(D)
L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.
So, the bells will toll together after every 120 seconds(2 minutes).
In 30 minutes,they will together (30/2)+1=16 times
8.(B)
9.(B)
10.(B)

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Q1. Statements: 
All pencils are pens.      Some pens are syrups.      All syrups are needles.      Some needles are syringes.

Conclusions:
I.Some needles are pens.      II.Some pens are pencils.      III.Some syringes are needles. IV.Some needles are syrups.
(1) None follows     (2) Only I and II follow     (3) Only I, II and III follow     (4) Only II, III and IV follow     (5) All follow

Q2. Statements: 
All dusters are bins.      All bins are sepals.      No sepal is a root.      All roots are flowers.

Conclusions: 
I. No flower is a bin.      II. No duster is a root.      III. All dusters are sepals.      IV. All flowers are roots.
(1) Only I and II follow     (2) Only III follow     (3) Only I, II and III follow     (4) All follow     (5) None of these

Q3. Statements: 
All bulbs are lamps.      All lamps are stands.     Some stands are pens.      Some pens are benches.

Conclusions: 
I. Some benches are bulbs.      II. Some lamps are benches.      III. Some pens are bulbs.      IV. Some pens are lamps.
(1) None follows     (2) Only I and II follow     (3) Only II and IV follow      (4) Only III and IV follow
(5) Only I, II and IV follow

Q4. Statements: 
Some rulers are erasers.      All erasers are metals.      Some metals are papers.      All papers are bands.

Conclusions: 
I. Some bands are rulers.      II. Some erasers are bands.      III. Some papers are rulers.      IV. Some metals are rulers.
(1) Only I and III follow     (2) Only I and II follow     (3) Only II and III follow     (4) Only II and IV follow       (5) None of these

Q5. Statements: 
Some houses are beads.      Some beads are cycles.      Some cycles are tubes.      Some tubes are rains.

Conclusions: 
I. Some tubes are beads.      II. Some cycles are houses.      III. No bead is tube.      IV. Some rains are cycles.
(1) Only I follows     (2) Only either I or III follows     (3) Only I and II follow     (4) Only either I or III and IV follow
(5) None of these

Directions (6-10): In each question below, a question is followed by information given in statements. You have to decide the information given in which of the following statement is necessary to answer the question.
Q6. How many days did Rihana take to complete his assignment work?
I. Krish correctly remembers that Rihana took more than two days but less than seven days to complete her assignment.
II. Pavitra correctly remembers that Rihana took more than 5 days but less than 10 days to complete her assignment.
III. Arayan correctly remembers that Rihana completed her assignment within 12 days.
1)  All I, II & III together     2) Only II     3) Only I and II     4) Only I and III     5) None of these

Q7. Ayana is in which direction with respect to Ritu?
I. Manav is to the south of Ritu and Ayana is to the east of Pihu who is to the north of Manav.
II. Pihu is to the south of Ritu.
III. Pihu is to the west of Tilak.
1) Only I     2) Only II & III     3) All     4) Only I & II     5) None of these

Q8. How many sisters Ritesh have? Ritesh is a boy.
I. Kavita, the mother of Ritesh, is the only child of Monika. Monika has only two grand children.
II. Sarvesh, the son-in-law of Monika, has a son and a daughter.
1) Only I     2) Only II     3) Both I & II     4) Either I or II     5) Neither I nor II

Q9. Among A, B, C, D and E sitting in a row, facing east, who sits exactly in the middle of the line?
I. D sits third to the left of B. D is an immediate neighbour of both A and E.
II. Two people sit between E and C. C does not sit at either of the extreme ends. A sits second to the right of E.
1) Only I     2) Only II     3) Both I and II     4) Either I or II     5) Neither I nor II

Q10. How is ‘Sweet’ coded in a code language?
I. ‘I love sweet chocolate’ is written as ‘qa la ti mi’ and ‘she is sweet girl is written as ‘ja ra mi ka’.
II. ‘Bright and Sweet’ is written as ‘zi mi na’ and ‘who is sweet’ is written as ‘mi yo di’.
1)  Only I     2)  Only II     3)  either I or II alone     4)  neither I nor II     5) both I & II

Answer & Explanation

1. (5)      2. (5)      3. (1)      4. (5)      5. (2)
Solutions (6-10):

6. (3);
I. 7 days < 2 days
II. 10 days < 5 days
from I and II, we can say that Rihana took 6 days.
7. (4);
only I and II are sufficient to answer.
8. (3);
Only I and II
9. (2);
From I: E/A  D  A/E  __  B
From II: E __ A C __
10.  (3);
From I: code of sweet is ‘mi’
From II: code of sweet is ‘mi’

 

English Quiz

Directions (1 – 10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately, find out the appropriate word in each case. Vizag faces the (1) of Cyclone Hudhud, city plunges into darkness after the cyclone hit the (2) at the Bheernli-Kailashgiri stretch on Sunday at 11.00 am. Several buildings in the area have been destroyed due to impact of the wind. Power supply (3) pushing the entire north coast of Andhra Pradesh into black out. Locals in Vizag reported that shattered glass windows of houses and offices were causing injuries to them.  Communication networks including phones and Internet have been cut (4). Meanwhile, panic has (5) the city and residents are living in constant fear. Several residential complexes faced the brunt of the cyclone after the winds reached 150-200 kmph. Complete (6) out since Saturday night has worsened the situation as people are left with no source of communication. “We can feel the apartment building shaking because of the strong winds. Window panes have cracked and despite the doors being closed, there is a fear that it might break open any minute. All the scooters that were parked in the apartment got swept away due to the severe impact of the wind,” said a resident from Sitammadhara in Vizag. Affected people have (7) to social media to share photographs and videos of the disaster. People have also been (8) photographs and videos on,:, the Andhra Pradesh Disaster Management (9) page and the government is making (10) to reach through them by inquiring for the exact location of the place.

Q1. a) bore     b) music     c) brunt     d) heat     e) severity

Q2. a) coast     b) cost     c) beach     d) sand     e) tides

Q3. a) is been hit     b) has been hit     c) hits     d) hitting       e) has been hitting

Q4. a) of     b) up     c) upon     d) off     e) in

Q5. a) gripped     b) absorb     c) soaked     d) flood     e) awash

Q6. a) block     b) black     c) red     d) obstruct     e) wash

Q7. a) takes     b) take     c) taken     d) taking     e) talk

Q8. a) sharing     b) shares     c) likes     d) liking     e) shred

Q9. a) phasebook     b) facebook     c) sigh     d) site     e) design

Q10. a) effort     b) efforts     c) affront     d) afford     e) affect

Q.(11-15) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence, the number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5).

Q11. She is very rich and (1)/ hence she puts on airs. (2)/ This attitude on (3)/ her part is disliked by her colleagues. (4)/ No error (5).

a)1     b)2     c)3     d)4     e)5

Q12. In order to control (1)/ rioting, (2)/ Armed force (3)/ belonging to different cantonments have been pressed into action. (4)/ No error (5).

a)1     b)2     c)3     d)4     e)5

Q13. The ship has been built (1)/ with meticulous care (2)/ and the quality control authority has (3)/ given its nod to sail in water. (4)/ No error (5).

a)1     b)2     c)3     d)4     e)5

Q14. The Archaelogical department could not (1)/ discover the true (2)/ circumstances (3)/ of the origin of the race. (4)/ No error (5).

a)1     b)2     c)3     d)4     e)5

Q15. The organisation does not (1)/ hold any responsibility (2)/ for the loss of (3)/ baggages and personal effect of the trainees. (4)/ No error (5).

a)1     b)2     c)3     d)4     e)5

Answers

1.C      2.A      3.B      4.D      5.A      6.B      7.C      8.A      9.B      10.B      11.E      12.C     13.D     14.E     15.D

 

Computer Quiz

Q1. A hybrid computer exhibits the features of ____.
(A) Analog computer     (B) Digital computer     (C) Both analog and digital computer
(D) Mainframe computer     (E) None of these

Q2.  A DSLAM is a device used by Internet Service Providers (ISPs) to route incoming DSL connections to the Internet. What is its correct full form?
(A) Digital Subscriber Line Access Multiplexer     (B) Digital Subscriber Line Access Multiplier
(C) Digital Service Line Access Multiplexer     (D) Dual Subscriber Line Access Multiplexer
(E) None of these

Q3.Which among the following has been standardized in the IEEE 803 specifications?
(A) Bluetooth     (B) Ethernet     (C) WiMAX     (D) All of the above     (E) None of the above

Q4. State the correct external command?
(A) Chkdsk.exe     (B) Attrib.exe     (C) Restore.exe     (D) Backup.exe     (E) All of the above

Q5 Which of the following is a Web browser?
(A) Word     (B) Paint     (C) Power Point     (D) Firefox     (E) None of these

Q6 Which of the following shortcut key is used to move backward through the tabs?
(A) SHIFT+TAB     (B) CTRL+SHIFT+TAB     (C) CTRL+TAB     (D) CTRL+ALT+TAB     (E) None of the above

Q7 Alerts are mostly appear in ___.
(A) Check Box     (B) Combo Box     (C) Dialog Box     (D) All of the above     (E) None of the above

Q8 Which of the following is the impact printer?
(A) Laser printer     (B) Ink jet printers     (C) Chain Printers     (D) All of the above     (E) None of the above

Q9 The use of parity bit is for:
(A) Error detection     (B) Indexing     (C) Coding     (D) All of the above     (E) None of the above

Q10 Symbolic constants can be defined using ___
(A) extern     (B) const     (C) define     (D) All of the above     (E) None of the above

Q11 Stand alone programs refer to:
(A) Executable programs     (B) Source programs     (C) Object programs     (D) Direct programs
(E) Indirect programs

Q12 The primary purpose of software is to turn data into ____.
(A) websites     (B) information     (C) programs     (D) objects     (E) None of these

Q13 Back up of the data files will help to prevent ____.
(A) loss of confidentiality     (B) duplication of data     (C) virus infection     (D) loss of data     (E) None of these

Q14 ____ is processed by the computer into information.
(A) Data     (B) Numbers     (C) Alphabets     (D) Pictures     (E) All of the above

Q15 A ___ can make easier to play games.
(A) Mouse     (B) Joystick     (C) Keyboard     (D) Pen     (E) All of the above

Answers

1, C        2. A        3. B        4. A        5. D        6. B        7. C      8. C      9. A      10. B     11. A     12. B     13. D     14. A     15. B

Leave a Comment

Your email address will not be published.