QUIZ 21

Quant Quiz

Q1.Ram starts working on a job and works on it for 12 days and completes 40% of the work. To help him complete the work, he employs Ravi and together they work for another 12 days and the work gets completed. How much more efficient is Ram than Ravi?
A.50%     B.200%     C.125%     D.100%

Q2.Two taps can fill a tank in 12 min and 18 min respectively. Both the taps are kept open for 2 min and then the tap that fills the tank in 12 min is turned off. In how many more minutes will the tank be filled?
A.9     B.12     C.13     D.10

Q3.Pankaj can produce one unit in 15 days, while Bharti can do the same in 12 days. After producing one unit, working together, they received Rs. 90, which they distributed amongst themselves in proportional to their efficiency. If they work for 20 days, and sell the produce, then Bharti should receive
A.Rs. 120     B.Rs. 140     C.Rs. 150     D.Rs. 160

Q4.Pavan builds an overhead tank in his house, which has three taps attached to it. While the first tap can fill the tank in 12 hours, the second one takes one and a half times more than the first one to fill it completely. A third tap is attached to the tank which empties it in 36 hours. Now one day, in order to fill the tank, Pavan opens the first tap and after two hours opens the second tap as well. However, at the end of the sixth hour, he realizes that the third tap has been kept open right from the beginning and promptly closes it. What will be the total time required to fill the tank?
A.8 hours 48 minutes     B.9 hours 12 minutes     C.9 hours 36 minutes     D.8 hours 30 minutes

Q5. 40% of the employees in a factory are workers. All the remaining employees are executives. The annual income of each worker is Rs. 390. The annual income of each executive is Rs. 420. What is the average annual income of all the employees in the factory together?
A.390     B.405     C.408     D.415

Q6.In a set of three numbers, the average of first two numbers is 2, the average of the last two numbers is 3, and the average of the first and the last numbers is 4. What is the average of three numbers?
A.2     B.2.5     C.3     D.3.5

Q7.A vendor sells 60 percent of apples he had and throws away 15 percent of the remainder. Next day he sells 50 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?
A.17     B.23     C.77     D. None of these

Q8.When processing flower-nectar into honeybees’ extract, a considerable amount of water gets reduced. How much flower-nectar must be processed to yield 1kg of honey, if nectar contains 50% water, and the honey obtained from this nectar contains 15% water?
A.1.5 kgs     B.1.7 kgs     C.3.33 kgs     D.None of these

Q9.Gauri went to the stationers and bought things worth Rs. 25, out of which 30 paise went on sales tax on taxable purchases. If the tax rate was 6%, then what was the cost of the tax free items?
A.Rs. 15     B.Rs. 15.70     C.Rs. 19.70     D.Rs. 20

Q10.If the price of petrol increases by 25%, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on petrol remains constant?
A.25%     B.16.67%     C.20%     D.33.33%

Answer & Explanation

1. D      2. C      3. C     4. B     5. C     6. C     7. B     8. (B)

Flower-nectar contains 50% of non-water part.

In honey this non-water part constitutes 85% (100-15).

Therefore 0.5 X Amount of flower-nectar = 0.85 X Amount of honey = 0.85 X 1 kg
Therefore amount of flower-nectar needed = .85/.5*1= 1.7 kgs

9.(C)

Let the amount taxable purchases be Rs. x.

Then, 6% of x=30/100

x=30/100*100/6 = 5
Cost of tax free items = Rs. [25 – (5 + 0.30)] = Rs. 19.70
10. C

 

Reasoning Quiz

Directions(1-5): In this question two statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q1.) Statements: No win is a loss. All loosses are victories.
Conclusions: I. No victory is a win.
II. Some victory are wins.
1) Both conclusions I and II are true     2) Neither conclusion I nor II is true     3) Only conclusion I is true
4) Only conclusion II is true     5) Either conclusion I or II is true

Q2.) Statements: All sides are lengths. No length is breadth.
Conclusions I. All lengths are sides.
II. No breadth is a side.
1) Both conclusions I and II are true     2) Neither conclusion I nor II is true     3) Only conclusion I is true
4) Only conclusion II is true     5) Either conclusion I or II is true

Q3.) Statements: No remark is a wish. Some wishes are hopes.
Conclusions I. At least some remarks are hopes.
II. All hopes are wishes.
1) Only conclusion II is true     2) Both conclusion I and II are true     3) Neither conclusion I nor II is true
4) Either conclusion I or II is true     5) Only conclusion I is true

Q4.) Statements: Some pens are erasers. All sharpeners are pens.
Conclusions I. All sharpeners beingerasers is a possibility.
II. All erasers are pens
1) Neither conclusion I nor II is true     2) Either conclusion I or II is true     3) Only conclusion II is true
4) Both conclusions I and II are true     5) Only conclusion I is true

Q5.) Statements: Some names are languages. All languages are names.
Conclusions I. At least some poems are names.
II. At least some languages are names.
1) Both conclusions I and II are true     2) Only conclusion II is true     3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true     5) Neither conclusion I nor II is true

Directions(6-10): In this question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Q6.) Statements C ≥ O = M < U ≤ N < D
Conclusions I. O < D
II. C > N
1) Both conclusions I and II are true     2) Only conclusion I is true     3) Neither conclusion I nor II is true
4) Either conclusion I or II is true     5) Only conclusions II is true

Q7.) Statements P > L = A ≥ C = E
Conclusions I. E ≤ L
II. P> C
1) Either conclusion I or II is true     2) Only conclusion II is true     3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion I is true     5) Neither conclusion I nor II is true

Q8.) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusions I. L ≥ T
II. A > S
1) Only conclusion II is true     2) Neither conclusion I nor II is true     3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true     5) Both conclusions I and II are true

Q9) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusion I. S > L
II. I ≤ L
1) Neither conclusion I nor II is true     2) Only conclusion I is true     3) Both conclusions I and II are true
4) Either conclusion I or II is true     5) Only conclusion II is true

Q10.) Statements N ≤ U < M = B ≥ E> R
Conclusions I. N ≤ R
II. E ≤ U
1) Either conclusion I or II is true     2) Both conclusions I and II are true     3) Only conclusion II is true
4) Only conclusion I is true     5) Neither conclusion I nor II is true

Directions(11-15): Study the information and answer the given question.
In a certain code language ‘prep ate for your exams’ is written as, ‘xn nt oz wl’
‘hard work for prepare’ is written as, ‘nt ml oz tk’
‘prepare your studies well’ is written as, ‘sd jk nt xn’
‘work well best results’ is written as, ‘ds lu jk ml’

Q11.) What is the code for ‘best’ in the given code language?
1) lu     2) ml     3) sd     4) ds     5) Either ds or lu

Q12.) In the given code language ‘nt’ is the code of which word?
1) prepare     2) your     3) hard     4) work     5) exam

Q3.) What may be the code for ‘exams are hard’ in the given code language?
1) wl ml tk     2) zr tk ko     3) wl xn tk     4) tk zr wl     5) ko wl xn

Q14.) What is the code for ‘studies for’ in the given code language?
1) ds sd     2)  jk sd     3) jk xn     4) oz jc     5) oz sd

Q15.) What is the code for ‘well’ in the given code language?
1) xn     2) nt     3) wl     4) jk     5) ml

Answers

1. 5        2. 4           3. 3        4. 5        5. 1        6. 2        7. 3        8. 3        9. 5        10. 5        11. 5        12. 1        13. 4        14. 5        15. 4

 

English Quiz

Direction: Fill the most appropriate options in blanks provided to make the sentence meaningful. 
Q.01) We must prevent endangered wild species from becoming ________ in order that our future generation may ________ the great diversity of animal life. 
A. rare, escape         B. outdated, know          C. volatile, notice        D. powerful, protect     E. extinct, enjoy

Q.02) India’s immense physical size, as also the fact of its ________ society ________ any attempt towards a neat capsuled presentation on any subject.
A. cultured, demonstrates         B. pluralistic, defies        C. multi-religious, fails        D. amorphous, challenges     E. variegated, frustrates

Q.03) The man who is impatient to become rich can easily be ________ to the race track or the gaming table, where a lucky ________ might make him rich. 
A. enticed, chance           B. evoked, streak          C. pushed, moment             D. lured, break           E. pursued, challenge

Q.04) The secretary ________ the society’s funds, ________ he was dismissed.
A. misplaced, soon           B. robbed, thus            C. pirated, therefore         D. misappropriated, so

Q.05) There are attempts being made to try to ________ languages through specific ________, but the result is that some tongues become conserved as if they were a museum piece. 
A. save, ways           B. conserve, factors             C. preserve, measures       D. protect, tricks

Q.06) They wanted to ________ all these books, but they could not find ________ time to do so. 
A. cove, almost          B. peruse, necessary         C. dispose, some        D. read, sufficient        E. buy, some

Q.07) The boy felt ________ when he knew that he had been ________.
A. joyful, lured           B. horrified, forced           C. disgraced, wronged        D. humiliated, cheated        E. worried, tempted

Q.08) It is ________ for every tax-payer to ________ the tax returns to the Income Tax Department. 
A. necessary, lodge          B. binding, pay           C. obligatory, submit         D. possible, remit       E. worthwhile, evade

Q.09) It is useless to attempt to ________ from every danger, some ________ must be taken.
A. escape, chances              B. free, challenges           C. protect, decisions        D. flee, risks     E. dissociate, opportunities

Q.10) Fiction approximates to science, first in accepting the obligation of being ________ to life as it is, and secondly, in asserting the right to ________.
A. faithful, explain               B. true, theorize                C. close, describe             D. realistic, portray     E. committed, narrate

Q.11) The mill workers were not ________ with their low wages and non-payment of wages for last three months ________ fuel to the flames. 
A. good, put         B. satisfied, added         C. joyful, poured       D. pleased, directed       E. unhappy, meant

Q.12) The educational ________ of our people is far below what is necessary for effective individual living or for the ________ of society. 
A. procurement, upliftment           B. advancement, upkeep         C. attainment, maintenance      D. achievement, advancement
E. accomplishment, regeneration

Q.13) Santosh looked very happy and ________ when he heard that his proposed scheme was ________ by the committee. 
A. energetic, rejected            B. elated, accepted        C. satisfied, stalled      D. disconsolate, approved     E. overwhelming, received

Q.14) The security forces fired at the ________ who was armed to the ________.
A. criminal, toe         B. thief, head         C. culprit, nail      D. dacoit, teeth

Q.15) ________ the broker had warned him that the stock was a ________ investment, he insisted on buying a thousand shares.
A. because, prudent        B. since, negligible          C. because, speculative       D. as, vulnerable       E. although, precarious

Answers

01. E      02. B      03. A      04. D      05. C      06. B      07. D      08. C      09. A      10. C      11. B      12. B      13. B      14. D      15. E

 

Computer Quiz

Q1.Which of the following memories is an optical memory?
A. Floppy Disk     B. Bubble Memories     C. CD–ROM     D. Core Memories     E. None of these

Q2. DNS refers to
A. Data Number Sequence     B. Digital Network Service     C. Domain Name System     D. Disk Numbering System
E. None of these

Q3.Java was originally invented by
A. Oracle     B. Microsoft     C. Novell     D. Sun     E. None of these

Q4.The unit of speed used for super computer is
A. KELOPS     B. GELOPS     C. MELOPS     D. All of these     E. None of these

Q5.Whose trademark is the operating system UNIX?
A. Motorola     B. Microsoft     C. BELL Laboratories     D. AshtonTate     E. None of these

Q6.The first mechanical computer designed by Charles Babbage was called
A. Abacus     B. Analytical Engine     C. Calculator     D. Processor     E. None of these

Q7.Which of the following is the most powerful type of computer?
A. Super–micro     B. Super conductor     C. Super computer     D. Megaframe     E. None of these

Q8.Which gate is a single integrated circuit?
A. Gate     B. Mother Board     C. Chip     D. CPU     E. None of these

Q9. C is
A. A third generation high level language     B. A machine language     C. An assembly language        D. All of the above

E. None of these

Q10.Web pages are written using
A. FTP     B. HTTP     C. HTML     D. URL     E. None of these

Q11.Find the odd man out.
A. Coaxial cable     B. Microwaves     C. Optical fibre     D. Twisted pair wire     E. None of these

Q12.The parity bit is added for the purpose of
A. Coding     B. Error detection     C. Controlling     D. Indexing     E. None of these

Q13.India’s first super computer is
A. Agni     B. Flow solver     C. Param     D. Trisul     E. None of these

Q14.Which of the following is NOT operating system?
A. Dos     B. Unix     C. Window NT     D. Java     E. None of these

Q15.The computer that is not considered as a portable computer is
A. Laptop computer     B. Mini computer     C. Notebook computer     D. All of these     E. None of these

Answers

1. C     2. B     3. D      4. B     5. C     6. B     7. C     8. A     9. A     10. C     11. B     12. B     13. C     14. D     15. B

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.