QUIZ 18

Quant Quiz

Direction (1-5) : In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.
Q1. 1250, 1299, 1335, 1355, 1376, 1385, 1389
(1) 1355     (2) 1389     (3) 1250     (4) 1376     (5) 1335

Q2. 6840 , 3418, 1707, 851.5, 432.75, 209.875
(1) 3418     (2) 851.5     (3) 432.75     (4) 209.875     (5) 1707

Q3. 1340, 1333, 1319, 1300, 1270, 1235, 1193
(1) 1319     (2) 1270     (3)1333     (4) 1300     (5) 1193

Q4. 123, 248 , 498, 998,1990 ,3998 7998, 15998
(1) 248     (2) 998     (3) 3998     (4) 7998     (5) 1990

Q5. 32, 21, 15.5, 12.75,11.375, 10.75
(1) 11.375     (2) 15.5     (3) 21     (4) 10.75     (5) 12.75

Q6. In how many ways can a group of 5 men and 2 women be made out of a total of 7 men and 3 women?
(1) 63     (2) 90     (3) 126     (4) 45     (5) 135

Q7. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.
(1) 2 : 3     (2) 1 : 1     (3) 3 : 4     (4) 4 : 3     (5) 2 : 1

Q8. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.
(1) Rs. 1900     (2) Rs. 2660     (3) Rs. 2800     (4) Rs. 2840     (5) Rs 2200

Q9. A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is:
(1) 1/3     (2) 2/3     (3) 2/5     (4) 3/5     (5) 1/5

Q10. A man on tour travels first 160 km at 64 km/hr and the next 160 km at 80 km/hr. The average speed for the first 320 km of the tour is:
(1) 35.55 km/hr      (2) 36 km/hr     (3) 71.11 km/hr      (4) 71 km/hr     (5) 69.69km/hr

Answer & Explanation

1.(1) 1250 + 49 = 1299 + 36 = 1335 + 25 = 1360 + 16 = 1376 + 9 = 1385 + 4 = 1389

2.(3) (6840/2) + 2 = (3418/2) + 2 = (1707/2) + 2 = (851.5/2) + 2 = (423.75/2) +2 = 209.875

3.(4) 1340 – 7 = 1333 – 14 = 1319 – 21 = 1298 – 28 = 1270 – 35 = 1235 – 42 = 1193

4.(5)123 x 2 + 2 = 248 x 2 + 2 = 498 x 2 + 2 = 998 x 2 + 2 = 1998 x 2 + 2 = 3998 x 2 + 2 = 7998 x 2 + 2 = 15998

5.(4) 32,21 x 0.5 + 5 = 15.5 x 0.5 + 5 = 12.75 x 0.5 + 5 = 11.375 x 0.5 + 5 = 10.6875 x 0.5 + 5

6.(1) Required number of ways = (7C5 X 3C2) = (7C2 X 3C1) = [(7X6 / 2X1) X 3] = 63.

7.(4) used equation—- 5% of A + 4% of B = 2/3 (6% of A + 8% of B) A : B = 4 : 3

8.(2) For managing, A received = 5% of Rs.7400 = Rs. 370.

Balance = Rs. (7400 – 370) = Rs. 7030.

=39000 : 42000 : 30000

=13 : 14 : 10

B’s share = Rs. 7030 x 14/37 = Rs. 2660.

9.2

10.3

 

Reasoning Quiz

DIRECTIONS (1-5): In each of the following questions two/three statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:
(1) If only (1) conclusion follows
(2) If only (2) conclusion follows
(3) If either (1) or (2) follows
(4) If neither (1) nor (2) follows and
(5) If both (1) and (2) follow

Q1.Statements: All Pencil are black. All bee are black.
Some Grey are Pencil.
Conclusions: I. At least some grey are black.
All bee being grey is a possibility.
For (1-1)
Statements: All men are males.
No male is a female. All females are beautiful.

Q2.Conclusions: I. No beautiful is a men.
All males being beautiful is a possibility.

Q3.Conclusions: I. No men is a female
All men being beautiful is a possibility.

For (14-15):
Statements: Some tab are notebook.
Some notebook are laptop. All laptop are computer.

Q4.Conclusions: I. No tab is a computer.
At least some computer are tab

Q5.Conclusions: I. Some laptop are tab
No computer being tab is a possibility.

Directions (16-20): In each question below, a question is followed by information given in statements. You have to decide the information given in which of the following statement is necessary to answer the question.

Q6. How many days did Rihana take to complete his assignment work?
Krish correctly remembers that Rihana took more than two days but less than seven days to complete her assignment.
Pavitra correctly remembers that Rihana took more than 5 days but less than 10 days to complete her assignment.
III. Arayan correctly remembers that Rihana completed her assignment within 12 days.
(1)   All I, II & III together     (2)   Only II     (3)   Only I and II     (4)   Only I and III     (5)   None of these

Q7. Ayana is in which direction with respect to Ritu?
Manav is to the south of Ritu and Ayana is to the east of Pihu who is to the north of Manav.
Pihu is to the south of Ritu.
III. Pihu is to the west of Tilak.
(1) Only I     (2) Only II & III     (3)  All     (4)  Only I & II     (5)   None of these

Q8. How many sisters Ritesh have? Ritesh is a boy.
Kavita, the mother of Ritesh, is the only child of Monika. Monika has only two grand children
Sarvesh, the son-in-law of Monika, has a son and a daughter.
(1) Only I     (2) Only II     (3) Both I & II     (4) Either I or II     (5) Neither I nor II

Q9. Among A, B, C, D and E sitting in a row, facing east, who its exactly in the middle of the line?
D sits third to the left of B. D is an immediate neighbour of both A and E.
Two people sit between E and C. C does not sit at either of the extreme ends. A sits second to the right of E.
(1) Only I     (2) Only II     (3) Both I and II     (4) Either I or II     (5) Neither I nor II

Q10.   How is ‘Sweet’ coded in a code language?
‘I love sweet chocolate’ is written as ‘qa la ti mi’ and ‘she is sweet girl is written as ‘ja ra mi ka’.
‘Bright and Sweet’ is written as ‘zi mi na’ and ‘who is sweet’ is written as ‘mi yo di’.
(1) Only I     (2) Only II     (3) Either I or II alone     (4) Neither I nor II     (5)  Both I & II

Answers

1. (5)       2. (2)          3. (5)         4. (3)           5. (2)           6. (3)          7. (4)      8. (3)         9. (2)           10. (3)

 

English Quiz

Pick out the one which can substitute  bold group of words correctly, without changing the meaning of the sentence
Q1.Though his actions were severe criticized, he didn’t lose his temper.
(1) were severe criticism     (2) were being of severe criticism     (3) had severe criticisem
(4) were severely criticised     (5)None of these

Q2.It was he, not me, who decided to postpone the program
(1) he, not I     (2) him, not me     (3) he, not mine     (4) him, not I     (5)None of these

Q3.This candidate has none of the characteristics possess by the deserving ones.
(1) from the characteristics possessed by     (2) with the characteristics possess by
(3) of the characteristics possess with     (4) of the characteristics possessed by
(5)None of these

Q4.Those who are indecisive can be readily persuading to change their mind again.
(1) can be ready persuading     (2) can be readily persuaded     (3) could be ready to persuade
(4) can be readily persuasive     (5)None of these

Q5.We should realize that the chance of accident may be as great or greater in our homes than in a train or on the road.
(1) may be at least as great in our homes as     (2) was at least as great as in homes
(3) can be as great or greater in our homes than     (4) may be at least as great or greater in our homes than
(5)None of these

Q6.In 1994 the batsman scored thrice as many runs against Australia as that had in 1993.
(1) than he had     (2) than he did     (3) as he had     (4) as he did     (5)None of these

Q7. Primitive man believing that a crime created an imbalance which could be rectified only by punishing the wrongdoer.
(1) believes that a crime created     (2) believed that a crime created     (3 believed that a criminal created
(4) believed that a crime creates     (5)None of these

Q8.Everybody depend upon him scoring runs every time India goes to bat.
(1) depends upon him scoring     (2) depend upon him score     (3) depends upon his scoring
(4) depending upon his scoring     (5)None of these

Q9.Most of the boys and girls like to see these kind of movies.
(1) this kind of movies     (2) these kind of movie     (3) these kinds of movies
(4) this kind of movie     (5)None of these

Q10.The floods that came last year was devastating more than the ones this year.
(1) were more devastating     (2) was devastated more     (3) were devastating more
(4) were more devastated     (5)None of these

Answer & Explanation

1. (4)
Explanation: Sinceseverehere modifies the verb criticised, adverbial form severely should be used

2.    (1)
Explanation: When a pronoun follows a verb of incomplete predication (here was), it is in the nominative case.

3.    (4)
Explanation: Possess should take its past participle form.

4.    (2) :
Explanation:  “The indecisive” are the object of persuasion. Hence use the passive form.

5.    (1)
Explanation: Than does not go alone with as great. So we need a structure where both as great as and greater than are present. But none of the choices contain such a structure. Mathematically, we are looking for ≥ situation. The is conveyed by (1)

6.    (3) :
Explanation: Since the pronoun refers to the batsman mentioned earlier, replace that with he.

7.    (2) :
Explanation: Believing is not a verb.

8.    (3)
Explanation: Everybody is singular. Hence the verb should be singular depends. Besides, the pronoun governing a gerund should be in the possessive case.

9.    (4) :
Explanation: Obviously, a particular kind of movie is being referred to .

10.  (1)
Explanation: The subject – word floods is plural. Hence replace was with were. Besides, more is added before an adjective.

 

Computer :Quiz

Q1.A packet switching network that was sponsored by the Commission of the EEC and became operational in 1979 is
A. LAN     B. Broadband network     C. Star network     D. Euronet     E. None of the above

Q2.What is the standard code the computer industry created to represent characters?
A. DASI       B. ASSH     C. ASCII       D. BASCII     E. EPROM

Q3.A sizeable geographical area with communication based on the telephone system is though as
A. Local area network     B. Wide area network     C. Modulator-Demodulator     D. All of the above        E. None of the above

Q4. A Winchester disk is a
A. Disk Stack     B. Removable disk     C. Flexible disk     D. All of the above     E. None of the above

Q5.Which one of the following is the first second-generation computer?
A. IBM 7090     B. IBM 801     C. IBM 7070     D. IBM 650     E. None of the above

Q6. Which of the following is not a factor affecting the processing capability or performance of a PC system?
A. The clock sped of the microprocessor     B. The revolutions per minute of the printer disk          C. The primary storage capacity of the processor     D. The built-in instruction set available to the microprocessor          E. None of the above

Q7.Condensing output data to exhibit specific information is
A. Calculating     B. Recording     C. Merging     D. Summarising     E. None of the above

Q8.Which of the following is used for manufacturing chips?
A. control bus     B. control unit     C. parity unit     D. semiconductor     E. None of the above

Q9.Which of the following terms applies to communication between separate computer systems?
A. Computer literacy     B. Power supply     C. Applications software     D. Connectivity     E. None of the above

Q10.Output hardware is often categorized according to whether it:
A. is expensive     B. requires a large amount of electricity to work     C. produces hardcopy or softcopy
D. can fit on a desktop     E. None of the above

Q11.The original ASCII code used _____ bits of each byte, reserving that last bit for error checking.
A. 5       B. 6     C. 7      D. 8     E. 4

Q12.Which of the following terms is the most closely related to main memory?
A. nonvolatile     B. permanent     C. control unit     D. temporary     E. None of the above

Q13.The computer industry uses prefixes of Greek origin to measure large amounts of data. Which term describes 1024 bytes.
A. Kilobyte     B. Megabyte     C. Gigabyte     D. Terabyte     E. None of the above

Q14.Which kind of storage device can be carried around?
A. Floppy disk     B. Hard disk     C. System cabinet     D. Hard disk drive     E. Floppy disk drive

Q15.One nibble is equal to
A. 4 bits     B. 8 bits     C. 6 bits     D. 16 bits     E. None of the above

Answers

1.D     2.C     3.B     4.A     5.A     6.B     7.D     8.D     9.D     10.C     11.C     12.D     13.A     14.A     15.A

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.