QUIZ 15

Quant Quiz

Q(1) The sum of three numbers is 98. If the ratio of the first to second is 2 :3 and that of the second to the third is 5 : 8, then the second number is:
1.58     2.48     3.30     4.20

Q(2) The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?
1. 17 : 18        2.8 : 9            3.   Cannot be determined        4. 21 : 22

Q(3)  A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare is
1. 4:5         2. 9:5          3. 8:5         4. 9:2

Q(4) How many kilogram of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture at Rs. 9.24 per kg?
1. 36 kg          2. 42 kg            3. 54 kg          4. 63 kg

Q(5) 8 litres are drawn from a cask full of wine and is then filled with water.This operation is performed three more times. The ratio of the quantity of wine now left in cask to that of water is 16 : 65. How much wine did the cask hold originally?
1. 18 litres        2. 24 litres       3. 32 litres      4. 42 litres

Q(6)  The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?
1. Rs. 2000           2. Rs. 2200       3. Rs. 2400       4. Data inadequate

Q(7)  Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?
1. 10     2. 15     3. 12     4. 20

Q(8)  In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?
67 kg. 2. 68 kg. 3. 69 kg.    4. Data inadequate

Q(9)  A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point. After what time will they again at the starting point ?
26 minutes and 18 seconds 2. 42 minutes and 36 seconds 3. 45 minutes     4. 46 minutes and 12 seconds

Q(10)  There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound  interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?
1. Rs. 2160 2. Rs. 3120 3. Rs. 3972     4. Rs. 6240
Answer & Explanation

(1)  3     (2) 4     (3) 2    dog : hare = 3*3 leaps of hare :5*1 9:5     (4) 4
(5) Let the quantity of the wine in the cask originally be x litres.
Then, quantity of wine left in cask after 4 operations = [x(1-8/X)4]litres
= [x(1-8/X)4] = 16/81
x = 24
(6) 1
(7) Speed of the first train = 120/10 = 12 m/sec.
Speed of the second train =120/15= 8 m/sec.
Relative speed = (12 + 8) = 20 m/sec.
Therefore Required time =(120 + 120)/20  = 12 sec.
(8) 1 Let Arun’s weight by X kg.
According to Arun, 65 < X < 72
According to Arun’s brother, 60 < X < 70.
According to Arun’s mother, X <= 68
The values satisfying all the above conditions are 66, 67 and 68.
Required average = 66 + 67 + 68/3            = 201/3                = 67 kg.
(9) 4
L.C.M. of 252, 308 and 198 = 2772.
So, A, B and C will again meet at the starting point in 2772 sec. i.e., 46 min. 12 sec.
(10) 3

 

Reasoning Quiz

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.
L, M, N, O, P and Q are six members of a Committee. They are sitting around a circular table.
(i)     O sits to the second left of red chair, which is not near to L and yellow chair.
(ii)   Q neither sits on pink chair nor opposite to L.
(iii)  M is not near to black and red chair but opposite to pink chairs.
(iv)  N sits second left of white chair but not near to Q.
Q1. Who is sitting opposite to N?
(1) Q     (2) L     (3) P     (4) M     (5) None of these
Q2. What is the colour of P’s chair?
(1) Red     (2) Pink     (3) Yellow     (4) White     (5) None of these
Q3. Who is sitting second to the left of white chair?
(1) Q     (2) P     (3) O     (4) N     (5) None of these
Q4. What is the position of ‘O’ with respect to the yellow chair?
(1) immediate right     (2) second right     (3) immediate left     (4) Can’t be determined     (5) None of these
Q5. Who is sitting opposite to the red chair?
(1) M     (2) L     (3) O     (4) Q     (5) None of these
Directions (6-10): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Q6.  Statements: Some trains are cars.
All cars are branches.       All branches are nets.       Some nets are dresses.
Conclusions: I.Some dresses are cars.      II. Some nets are trains.       III. Some branches are trains.
IV.Some dresses are trains.
(1) Only I and III follow     (2) Only II and III follow     (3) Only I and IV follow     (4) Only II, III and IV follow
(5)  None of these
Q7.  Statements: Some pencils are kites.       Some kites are desks.       All desks are jungles.       All jungles are mountains.
Conclusions: I.Some mountains are pencils.      II. Some jungles are pencils.       III. Some mountains are desks.       IV. Some jungles are kites.
(1) Only I and III follow     (2) Only I, II and III follow     (3) Only III and IV follow     (4) Only II, III and IV follow
(5) None of these
Q8. Statements: All papers are clips.       Some clips are boards.       Some boards are lanes.       All lanes are roads.
Conclusions: I.Some roads are boards. II. Some lanes are clips.       III. Some boards are papers.       IV. Some roads are clips.
(1) Only I and II follow     (2) Only I and III follow     (3) Only I, II and III follow     (4) Only II, III and IV follow
(5) None of these
Q9. Statements: All pens are clocks.       Some clocks are tyres.       Some tyres are wheels.       Some wheels are buses.
Conclusions: I.Some buses are II. Some wheels are clocks.       III. Some wheel are pens.       IV. Some buses are clocks.
(1) None follows     (2) Only I follows     (3) Only II follows     (4) Only III follows     (5) Only IV follows
Q10. Statements:
All stones are hammers.       No hammer is ring.       Some rings are doors.       All doors are windows.
Conclusions: I.Some windows are stones. II. Some windows are rings.       III. No window is stone      IV. Some rings are stones.
(1) Only I follows     (2) Only II follows     (3) Only III follows     (4) Only either I or III follows     (5) Only either I or III and II follow

Answers

1.(4)       2. (1)        3. (4)        4. (4)        5. (2)      6. (2)       7. (3)        8. (5)       9. (1)       10. (5)

 

English Quiz

Q1.The moment they saw me, they were delight
A. had delighted      B. were delighted     C. are delighted     D. have been delighted     E. No correction required

Q2. He should not had done it.
A. had not     B. should had not     C. should not have     D. should have     E. No correction required

Q3. No sooner do the bells ring than the curtain rose.
A. did the bell ring     B. did the bells ring     C. had the bell rang     D. had the bell rung     E. No correction required

Q4.The moment the manager came to know fraudulent action of his assistant, he order immediately dismissed him.
A. immediately ordered his dismissed     B. ordered his immediate dismissal     C. immediately order dismissal of his
D. ordered for immediately dismissal of him     E. No correction required

Q5. The meeting was attended to by all invitees.
A. all attended to by     B. attended by all     C. fully attended to by     D. like attending to all     E. No correction required

Q6.If he has to spend five hours in the queue, it was really a wastage.
A. is a really wastage     B. is real a wastage     C. has really a wastage     D. is really a wastage     E. No correction required

Q7. The world has seen small real attempt at population and resource planning.
A. few     B. little     C. less     D. a few     E. no correction required

Q8.My hair stood off ends when I saw the horrible sight.
A. stood at ends     B. stood on ends     C. stood to ends     D. stands on ends     E. No correction required

Q9.The long or short of it is that I do not want to deal with that new firm.
A. The long and short of it     B. The long and short for it     C. The long or short for it
D. The shot and long for it     E. No correction required

Q10.Can you tell me why did you not speak the truth?
A. why did not you speak     B. that why did you not speak     C. why you did not speak     D. why did you not spoke     E. No correction required
E. No correction required

Q11. The people generally try to curry favour with the corrupt but influential person.
A. cook favour     B. seek favour     C. extract favour     D. display favour     E. No correction required

Q12 I have got some tea, but I do not have a sugar.
A. some     B. got     C. more     D. any     E. No correction required

Q13. Had I realised how close I was to the edge of the valley, I would not have carried the bags there.
A. Had I been realised     B. If I would have realised     C. When I realised      D. Had I had realised     E. No correction required

Q14. Most of the Indian workers are as healthy as, if not healthier than, British workers.
A. as if healthy as not healthier     B. healthier but not as healthy      C. as healthy, if not healthier     D. so healthy, if not healthier
E. No correction required

Q15. The tea-estate administration is in such mess there is no leader to set the things right.
A. in such a mess here     B. in a such mess that here      C. in such a mess that there     D. with such a mess that there
E. No correction required
Answers

1.B     2.C     3.B     4.B     5.B     6.D     7.B     8.B     9.A     10.C     11.E     12.D     13.E     14.E     15.C

 

Computer Quiz

Q1. A device that can convert digital signal to analog signal is-
(1) a packet     (2) Modem     (3) Switch     (4) Router     (5) None of these

Q2. A network that requires human interventions to route signals is –
(1) bus network     (2) ring network     (3) star network     (4) T-switched network     (5) None of these

Q3. A dot-matrix printer-
(1) is an input-output device     (2) is an output device only     (3) is an input device only     (4) only 2 & 3     (5) None of these

Q4. Which of the following is true?
(1) Plotters are not available for microcomputer systems     (2) Micro-computer are not programmed like conventional computers
(3) Mini-computers are task-oriented     (4) The contents of ROM are easily changed      (5) None of these

Q5. ROM is composed of-
(1) Magnetic cores     (2) Micro-processors     (3) Photoelectric cells     (4) Floppy disks     (5) None of these

Q6. The computer code for interchange of information between terminals is-
(1) ASCII     (2) BCD     (3) BCDIC     (4) Hollerith     (5) None of these

Q7. A temporary storage area, attached to the CPU, for I/O operations, is a-
(1) Channel     (2) Buffer     (3) Register     (4) Core     (5) None of these

Q8. A characteristic of the ASCII code is
(1) its limitation to a maximum of 96 character configuration     (2) its use of the zone codes 1010, 1011 and 1100
(3) its independence from Hollerith code     (4) All of these     (5) None of these

Q9. A term used interchangeably with diskette is-
(1) Disk cartridge     (2) Disk pack     (3) Floppy disk     (4) Packette disk     (5) None of these

Q10. The daily processing of corrections to customer accounts best exemplifies the processing mode of
(1) batch processing     (2) real-time processing     (3) time-sharing     (4) off-line processing     (5) None of these

Q11. Computers can be classified in which of the following hierarchical orders?
(1) PC, Large, Super Micro, Super Computer     (2) Super Micro, PC, Large, Super Computer     (3) PC, Super Micro, Large, Super Computer     (4) Large, Super Micro, Super Computer, PC      (5) None of these

Q12. Consider the following statements about Internet facility:
It serves as the largest one-line information system. II. It provides the most dependable and latest mode for sending E-mail.
III. Recurring expenditure on communication E-mail is very high.       IV. It is often misused and has triggered cyber-crimes.
Which of these statements are correct?
(1) I, II and IV     (2) I and IV     (3) II, III and IV     (4) II and III     (5) All are correct

Q13. Compiler is the-
(1) name given to the computer operator     (2) part of the digital machine to store the informatio
(3) translator of source program to object program     (4) part of arithmetic logic unit     (5) operator of Boolean Algebra

Q14. Main memory is-
(1) Random Access Memory       (2) Read only Memory     (3) Serial Access Memory        (4) All of The above     (5) None of these

Q15. Which of the following is the smallest and fastest computer imitating brain working?
(1) Supercomputer     (2) Quantum Computer     (3) Param-10,000     (4) IBM chips     (5) None of these

Q16. To locate a data items for storage is-
(1) Field     (2) Feed     (3) Database     (4) Fetch     (5) None of the above

Q17. A type of line printer that uses an embossed steel band to form the letters printed on the paper is-
(1) Golf ball printer     (2) Dot-matrix printer     (3) Laser printer     (4) Band printer     (5) None of the above

Q18. A software used to convert source program instructions to object instruction is known as
(1) Compiler     (2) Assembler     (3) Interpreter     (4) Language processor     (5) None of the above

Q19. Which of the following statement is wrong?
(1) Windows XP is an operating system     (2) Linux is owned and sold by Microsoft
(3) Photoshop is a graphical design tool by Adobe     (4) Linux is free and open source software     (5) None of these

Q20. Which one of the following is not an application software package?
(1) Red hat Linux     (2) Microsoft Office     (3) Adobe PageMaker     (4) Open Office     (5)None of these
Answers

1. 2     2. 4     3. 2     4. 3     5. 2     6. 1     7. 2     8. 3     9. 3     10. 1

Leave a Comment

Your email address will not be published.