QUIZ 11

Quant Quiz

Q1. The average age of 40 boys in a class is 15. The average age of a group of 18 boys in the class is 16 and the average age of another12 boys in the class is 14. What is the average age of the remaining boys in the class?
(1) 15•25 years       (2) 14.4 years     (3) 14•75 years     (4) None of these     (5) cannot be determined

Q2. Ruby invested an amount of Rs. 5,800 for 2 years. At what rate of compound interest will she get an amount of Rs. 6394•5 at the end of two years ?
(1) 5 p.c.p.a.      (2) 4 p.c.p.a.      (3) 6 p.c.p.a.      (4) 8 p.c.p.a.      (5) None of these

Q3. A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6 hours to cover the same distance upstream. How much time the boat will take to cover 90 km in still water?
(1) 6 hrs     (2) 9 hrs     (3) 15 hrs     (4) None of these     (5) Data inadequate

Q4. A lent Rs 5000 to B for 2 years and Rs 3000 to C for 4 years on simple interest at the same rate of interest and received Rs 2200 in all from both of them as interest. The rate of interest is
(1) 5%     (2) 7%     (3) 8%     (4) 9%     (5) None of these

Q5. Car A and B travel to a place at a speed of 35 and 55 km/h respectively. If car B takes  hours  less time than A for the journey, the distance of the place is_
(1) 300.25 km     (2) 400 km     (3) 350.565 km     (4) 336.875 km     (5) None of these

Q6. Two numbers are such that if the first is subtracted from six times the second, their difference becomes 71, and if the second be added to 7 times the first , their sum becomes 62. The two numbers are
(1) 19, 7     (2) 13, 7     (3) 7, 13     (4)17, 3     (5) None of these

Q7. How much will be the compound interest to be paid on a principal amount of Rs 85,000/- after 3 years at the rate of 6 p.c.p.a?
(1) Rs 16623.36/-     (2) Rs 16236.36/-     (3) Rs 16326.36/-     (4) Rs 16632.36/-     (5) None of these

Q8. Yesterday Mansi typed an essay of 5000 words at the speed of 60 words per minute. Today she typed the same essay faster and her speed was 15% more than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to type yesterday and the time she took to type today?
(1) 20 minutes     (2) 30 minutes     (3) 10 minutes     (4) 40 minutes     (5) 1 hour

Q9. To Finish a work, B will take three times as long as A and C together and C will take twice as long as A and B together. If the three persons A, B and C together can finish the work in 20 days , then how long will A take to finish the work alone?
(1) 30 days     (2) 45 days     (3) 48 days     (4) 60 days     (5) None of these

Q10. A square park is surrounded from outside by a path of 5 meters width. If the area of the path is 1700sq meters, then what is the area of the park?
(1) 3600sq m     (2) 4900sq m     (3) 5625sq m     (4) 6400sq m     (5) None of these

Answer & Explanation

1.(2)
Total students are 40 × 15 = 600
So, 18 x 16 + (12 + 14) = 456
Left student is 10 and their average is =600-456= 144÷ 10=14.4

2.(1)
The interest in 2 years is 594.5 which is 10.25% of 5800. Hence the rate of interest is 5% p.a.

3.(2)
Upstream speed = 5 km/hr
Downstream speed = 15 km/hr
Speed of boat in still water = (5 + 15)/2 = 10 km/hr
Required time = 90/10 = 9 hrs

4.(5)
Let the rate of interest is=x
(X * 5000 * 2)/100 + (3000 * 4 * x)/100 = 2200
x = 10%

5.(4)
Let Car A takes t hrs to reach the place
Distance is same,
35 t = 55(t – 7/2)
T = 77/8
Distance = 35 * 77/8 = 336.87 km

6.(3)
Let the number be X and Y
Then 6y – x = 71 and 7x + y = 62
Solving the equation
X = 7, y = 13

7.(2) C.I. = 85000 × (19.1016/100)
= Rs 16236.36 Approx.

8.(3) Difference of time = 5000/60 − 5000/(60 * 1.15)
= 5000/60 − 5000/69
= 83.33 – 72.46
= 10 min (Approx.)

9.(3)
3*B’s daily work= (A+C)’s daily work
4*B’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/20
B’s daily work = 1/80
2*C’s daily work = (A+B)’s daily work
3*C’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/20
C’s daily work= 1/60
A’s daily work= 1/20 – (1/80 + 1/60) = 1/48
A can finish the work in 48 days.

10.(4)
Let the side of park be=’x’
Area of path= 2{(x + 10)5 + 5x}
1700=2(10x+50)
x = (850 – 50)/10 = 80m
Area =(80)^2=6400 sq.m

 

Reasoning Quiz

Each of these questions are based on the information given below:
A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south – while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North. B who is just next to the left of D, is opposite to Q. C and N are diagonally opposite to each other. E is opposite to O who is just next right of M. P who is just to the left of Q,is opposite to D. M is at one end of the line.

Q1.Who is sitting third to the right of O ?
A. Q        B. N           C. M      D. P      E. Data inadequate

Q2. If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O ?
A. Q        B. P        C. E     D. D      E. N

Q3. Which of the following pair is diagonally opposite to each other ?
A.EQ        B. BO         C. AN         D. AM     E. BP

Q4. If O and P, A and E and B and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P ?
A. D           B. A            C. E          D. O         E. M

Q5. In the original arrangement who is sitting just opposite to N ?
A. B             B. A           C. C          D. D          E. E

Directions (6 -10) : Study the following information and answer the questions given below.
Eight people E, F, G, H, J, K, L and M are sitting around a circular table facing the centre. Each of them is of a different profession Chartered Accountant, Columnist, Doctor, Engineer,Financial Analyst, Lawyer, Professor and Scientist but not necessarily in the same order. F is sitting second to the left of K. The Scientist is an immediate neighbour of K. There are only three people between the Scientist and E. Only one person sits between the Engineer and E. The Columnist is to the immediate right of the Engineer. M is second to the right of K. H is the Scientist. G and J are immediate neighbours of each other. Neither G nor J is an Engineer. The Financial Analyst is to the immediate left of F. The Lawyer is second to the right of the Columnist. The Professor is an immediate neighbour of the Engineer. G is second to the right of the Chartered Accountant.

Q6. Who is sitting second to the right of E?
(A) The Lawyer     (B) G     (C) The Engineer     (D) F     (E) K

Q7. Who amongst the following is the Professor?
(A) F     (B) L     (C) M     (D) K     (E)

Q8. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence from a group. Which of the following does not belong to that group?
1) Chartered Accountant – H     (2) M – Doctor     (3) J – Engineer     (4) FinancialAnalyst – L     (5) Lawyer – K

Q9. What is the position of L with respect to the Scientist ?
(A) Third to the left     (B) Second to the right     (C) Second to the left     (D) Third to the right     (E) Immediate right

Q10. Which of the following statements is true according to the given arrangement?
(A) The Lawyer is second to the left of the Doctor     (B) E is an immediate neighbour of the Financial Analyst
(C) H sits exactly between F and the Financial Analyst     (D) Only four people sit between the Columnist and F
(E) All of the given statements are true
Answers

1. B 2. A 3. D     4. B     5. B      6. B     7.  D     8.  C     9.  B     10. A

 

English Quiz

Q1. In quick time she got acquainted with the new environment.
(a) In enough time     (b) In small time     (c) On time only     (d) In no time     (e) No correction

Q2. The meeting was postponed due to lack of quorum.
(a) Due     (b) Because of     (c) For     (d) Against the     (e) No correction

Q3. It was quite clear that the athlete can be able to improve upon his own record.
(a) Will be able to     (b) Should be able     (c) Would be able     (d) Be able     (e) No correction

Q4. He has not written any book since his mother has died.
(a) Died     (b) Have died     (c) Has died     (d) Was died     (e) No correction

Q5. It was too cold to go out last evening, so we all stayed at home.
(a) Too cold for going     (b) Very cold to go     (c) Extremely cold for go     (d) So cold that to go     (e) No correction

Q6. Finding himself in financial difficulty, he came forward me for help and advice
(a) Came across     (b) Is come upto     (c) Came to     (d) Comes with     (e) No correction

Q7. Deepak having been over eighteen years of age, is entitled to vote
(a) Has been of     (b) Being over     (c) Who is having over     (d) Who is been     (e) No correction

Q8. He dislikes the word dislike, isn’t he?
(a) Does he     (b) Doesn’t he     (c) Didn’t he     (d) Hasn’t he     (e) No correction

Q9. The climate of Chennai is hotter than of Mumbai.
(a) That of Mumbai     (b) That on Mumbai     (c) Mumbai is of     (d) That off Mumbai     (e) No correction

Q10. It is ten years since I have begun living here.
(a) Had begun     (b) Have began     (c) Began     (d) Have been beginning     (e) No correction
Answers

1. d 2. a 3. c     4. a     5. e     6. c     7. b     8. c     9. a     10. c

 

Computer Quiz

Q1.Which of the following controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer?
(a) O/S     (b) Motherboard     (c) Platform     (d) I/O gateway     (e) None of these

Q2.Which of the following is the process of transferring software programme from a secondary storage media into the hard disc? 
(a) Storage     (b) Updating     (c) Upload     (d) installation     (e) None of these

Q3.For large network which topology is used? 
(a) Star     (b) Ring     (c) Bus     (d) Mesh     (e) None of these

Q4. The time consumed by a piece of equipment’s operation is called   
(a) Access time     (b) Real time     (c) Live time     (d) Effective tim     (e) None of these

Q5. The operating system is the most common type of ____________ software. 
(a) Communication     (b) System software     (c) Word-processing software     (d) Spreadsheet software     (e) None of these

Q6.    A VDU is used as 
(a) Input device only     (b) Output device only     (c) Both (a) & (b)      (d) Neither (a) nor (b)      (e) Voice data translation device only

Q7. Which of the following is specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat etc.?  
(a) Robotic computers     (b) Mainframe computers     (c) Embedded computers     (d) Peripheral computers     (e) None of these

Q8. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called __________.
(a) The O/S     (b) Instructions     (c) Data flow     (d) Application software     (e) None of these

Q9. Which of the following storage medium stores instructions or data temporarily during processing?
(a) Cache     (b) ROM     (c) EPROM     (d) RAM     (e) None of these

Q10.Which of the following is not a database object?   
(a) Table     (b) Queries     (c) Reports     (d) Relationship     (e) All of the above

Q11. The type of input includes  
(a) Programme     (b) Data     (c) Commands     (d) User response     (e) All of the above

Q12. The first layer in OSI reference model is  
(a) Network     (b) Physical     (c) Application     (d) Data link     (e) None of these

Q13.The two broad categories of software are generally  
(a) Word processing and spreadsheet     (b) Transaction and application     (c) Windows and Mac OS     (d) System and application
(e) None of these

Q14.Which of the following is not a language of DBMS?  
(a) PASCAL     (b) PLI     (c) DML     (d) DDL     (e) All of the above

15. The case that holds all the physical parts of the computer is called   
(a) System unit     (b) Platform     (c) Integrated platform     (d) Mainframe     (e) None of these
Answers

1. A     2. D     3. D     4. D     5. B     6. B     7. B     7. C     8. B     9. A     10.D     11. E     12. B     13. D     14. A     15. A

Leave a Comment

Your email address will not be published.