QUIZ 10

Quant Quiz

Directions (Q. 1-5): Each question below is followed by two statements A and B. You are to determine whether the data given in the statement is sufficient to answer the question. You should use the data and your knowledge of Mathematics to choose the possible answers. Give answer
1) if the statement A alone is sufficient to answer the question but the statement B alone is not sufficient.
2) if the statement B alone is sufficient to answer the question but the statement A alone is not sufficient.
3) if both statements A and B together are necessary to answer the question.
4) if either statement A alone or statement B alone is sufficient to answer the question.
5) if you cannot get the answer from the statements A and B together, but need even more data.

Q1. What is a three-digit number?
(A) The three-digit number is an exact multiple of 19.      (B) The first and the third digit are 7 and 9 respectively.

Q2. What is the age of T in the group of P, Q, R, S and. T whose average age is 55 gears?
(A)The average age of P and Q is 65 years.      (B)The average age of R and S is 60 years.

Q3. How many women can complete a piece of work in 25 days?
(A)35 women can complete the same piece of work in 15 days.      (B)25 men complete the same piece of work in 15 days.

Q4. What is the age of Sandeep?
(A)Sandeep is two times younger than Ramesh.
(B)Suresh’s age is four times that of Ramesh.

Q5. What is the perimeter of a semicircle?
(A)The radius of the semi-circle is equal to half the side of a square.
(B)The area of the square is 169 sq cm.
Directions (Q. 6-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions?

Q6. (42)^2 – (38)^2  – (17)^2= ? / 0.1
1)4.1     2)3.1      3)5.1     4)6.1     5) None of these

Q7. 702 ÷ 27 + 108 x 0.75 = ?
1)79     2)89     3)98     4)107     5)99

Q8. 348 x 9 x ? = 37584
1) 11     2) 12     3) 14     4) 16     5) None of these

Q9. 1234.131-93.12 -431.1 -?= 8.432
1) 411.072     2) 369.497     3) 701.479     4) 356.479     5) 405.521

Q10. (54% of 3845) – (36% of 2755) = ?
1) 1340.65     2) 1284.5     3) 1084.5     4) 1410.75     5) 1348.5

Answers

1. 3      2. 3      3. 1      4. 5      5. 3      6. 2      7. 4      8. 2      9. 3      10. 3

 

Reasoning Quiz

In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III, You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q1.  Statements:
All fruits are vegetables. All pens are vegetables. All vegetables are rains.
Conclusions:
I. All fruits are rains.     II. All pens are rains.     III  Some rains are vegetables.
A. None follows     B. Only I and II follow     C. Only II and III follow     D. Only I and III follow     E. All follow

Q2. Statements:
Some towels are brushes. No brush is soap. All soaps are rats.
Conclusions:
I.Some rats are brushes.     II. No rat is brush.     III  Some towels are soaps
A. None follows     B. Only either I or II follows     C. Only II follows     D. Only I and III follow     E. None of these

Q3. Statements:
Some pictures are frames. Some frames are idols. All idols are curtains.
Conclusions:
I. Some curtains are pictures.     II. Some curtains are frames.     III .Some idols are frames.
A. Only I and II follow     B. Only II and III follow     C. Only I and III follow     D. All follow     E. None of these

Q4. Statements: 
Some hills are rivers. Some rivers are deserts. All deserts are roads.
Conclusions:
I. Some roads are rivers.     II.Some roads are hills.     III  Some deserts are hills.
A. None follows     B. Only I follows     C. Only I and II follow     D. Only II and III follow     E. All follow

Q5. Statements:
Some saints are balls. All balls are bats. Some tigers are balls.
Conclusions:
Some bats are tigers.     Some saints are bats.     All bats are balls.
A. Only I and II follow     B. Only II follows     C. Only I and III follow     D. Only III follows     E. None of these.
In the following questions(5-10), the symbols @, ©, #, $ and % are used with the meaning as indicated below.
P©V means ‘P is either greater than or equal to V’.
P%V means ‘P is either smaller than or equal to V’.
[email protected] means ‘P is neither greater than nor smaller than v’.
P#V means ‘P is smaller than v’.
P$V means ‘P is greater than v’.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the four Conclusions I, II, III andf IV given below them is/are definitely true, give your answer accordingly.
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. If both conclusion I and II are true.

Q6. Statements D$N, N#A, A©S
Conclusions     I. S#N     II.D$A

Q7. Statements K©T, T$R, R#S
Conclusions    I. S$T     II.R#K

Q8. Statements J$U, U©M, M#P
Conclusions  I. J$M     II.P$U

Q9. Statements  F#A, [email protected], T$H
Conclusions  I. F#H     II.F©H

Q10. Statements M%I, I#T, [email protected]
Conclusions I. H$I     II.T$I

Answer & Explanation

1. E
2. B
3. B
4. B
5. A
From the given information,
© means >=
% means <=
@ means =
# means <
$ means >
6. D.
D>N<A>=S
 S#N means S<N which is false,
D$A means D>A which is false.
Hence, neither I nor II are true.
 7. B.
 K>=T>R<S
S$T means S>T which is false,
R#K means R<K which is true.
Hence, Only II is true.
 8. A. 
 J>U>=M<P
J$M means J>M which is true,
P$U means P>U which is false.
Hence, Only I is true.
9. C
F<A=T.>H
F#H means F<H which is false,
F©H means F>=H which is false.
both a and b follow separtely.
10. E.
M<=I<T=H
H$I means HI which is true,
T$I means TI which is true.
Both the conclusions I and II are true.

 

English Quiz

(Q1-10): Read the following passage and answer the questions that follow: 
Nature is like business. Business sense dictates that we guard our capital and live from the interest. Nature’s capital is the enormous diversity of living things. Without it, we cannot feed ourselves, cure ourselves of illness or provide industry with the raw materials of wealth creation. Professor Edward Wilson, of Harvard University says, “The folly our descendants are least likely to forgive us is the ongoing loss of genetic and species diversity. This will take millions of years to correct.”
Only 150 plant species have ever been widely cultivated. Yet over 75,000 edible plants are known in the wild. In a hungry world, with a population growing by 90 million each year, so much wasted potential is tragic. Medicines from the wild are worth around 40 billion dollars a year. Over 5000 species are known to yield chemical with cancer fighting potential Scientists currently estimate that the total number of species in the world is between 10-30 million with only around 1.4 million identified.
The web of life is torn when mankind exploits natural resources in short-sighted ways. The trade in tropical hardwoods can destroy whole forests to extract just a few commercially attractive specimens. Bad agricultural practice triggers 24 billion tonnes of top soil erosion a year losing the equivalent of 9 million tonnes of grain output. Cutting this kind of unsuitable exploitation and instituting “sustainable utilisation” will help turn the environmental crisis around.

Q1. Why does the author compare ‘nature’ to business? 
(a) Because of the capital depletion in nature and business     (b) Because of the similarity with which one should use both
(c) Because of the same interest level yield       (d) Because of the diversity of the various capital inputs       (e) None of These

Q2. “The folly our descendants are least likely to forgive us.” What is the business equivalent of the folly the author is referring to? 
(a) Reducing the profit margin     (b) Not pumping some money out of profits into the business.
(c) Eroding the capital lease of the business       (d) Putting interest on capital buck into the business      (e) None of These

Q3. Which of the following statements is false in context of the given passage? 
(a) The diversity of plant life is essential for human existence.      (b) Scientists know the usefulness of most plant species.
(c) Chemicals for cancer treatment are available from plants.
(d) There are around ten times the plant species undiscovered as compared to the discovered ones.
(e) None of These

Q4. Which of the following correctly reflects the opinion of the author to take care of hunger in the world?
(a) Increase the number of edible plants being cultivates.      (b) Increase cultivation of the 150 species presently under cultivation.
(c) Increase the cultivation of medical plants.      (d) Increase the potential of the uncultivated edible plants       (e) None of These

Q5. Which of the following is mentioned as the immediate cause for the destruction of plant species?
(a) Soil Erosion     (b) Destruction of habitat     (c) Cultivation       (d) Agricultural practices     (e) None of These

Directions: Choose the word which is nearly same in meaning to the given word as used in the passage.

Q6. WASTED
(a) Consumed      (b) Squandered     (c) Unutilised     (d) Unprofitable     (e) None of These

Q7. TRIGGERS
(a) Starts     (b) Makes     (c) Results     (d) Causes     (e) None of These

Q8. WORTH
(a) Cost     (b) Purchase     (c) Deserving     (d) Sell     (e) None of These

Directions: Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word as used in the passage.

Q9. CUTTING
(a) Uniting     (b) Increasing     (c) Joining     (d) Combining     (e) None of These

Q10. GUARD
(a) Demolish     (b) Relieve     (c) Consume     (d) Release     (e) None of These

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘5’. i.e. No error. 

Q11. Taken into consideration (1)/the advice of his (2) friends, he decided (3)/to stay here.(4)/No error (5)

Q12. Carry a bag (1)/in his hand (2)/he slipped (3)/out unnoticed. (4)/No error (5)

Q13. Suraj said that (1)/he would rather (2)/fail than copying (3)/in the examination. (4)/No error (5)

Q14. I have told Sushil (1)/that it will not be possible (2)/for me carry on (3)/this kind of work. (4)/No error (5)

Q15. In the absence of (1)/clear instructions (2)/one cannot be expected (3)/to be functioned effectively. (4)/No error (5)

Answers

1.2      2. 3      3. 2      4. 4      5. 2      6. 3      7. 4      8. 3      9. 2      10.1      11.1      12.1      13.3      14.3      15.4

 

Computer Quiz

Q1. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
a) Producing result     b) Comparing numbers     c) Controlling flow of information     d) Performing mathematical operations
e) Controlling flow of data

Q2. Abacus was the first ___
a) Electronic computer     b) Mechanical computer     c) Electronic calculator     d) Mechanical calculator     e) Electronic chip

Q3. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be ___
a) 216     b) 65,536     c) 64K     d) 128K     e) 135K

Q4. Instructions and memory address are represented by ___
a) Character code     b) Binary code     c) Binary word     d) Parity bit     e) Bite code

Q5. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal and OCR reader is:
a) Data collection terminal     b) OCR register terminal     c) Video Display terminal     d) POS terminal     e) None of the above

Q6. A set of flip flops integrated together is called ____
a) Counter     b) Adder     c) Register     d) Flip flop     e) All of the above

Q7. People often call ______ as the brain of computer system.
a) Control Unit     b) Arithmetic Logic Unit     c) Central Processing Unit     d) Storage Unit     e) Store data

Q8. Which of the following is used for manufacturing chips?
a) Bus     b) Control unit     c) Semiconductors     d) a and b only     e) None of the above

Q9. The value of each bead in heaven is ___
a) 1     b) 3     c) 5     d) 7     e) 8

Q10. The first computer introduced in Nepal was ___
a) IBM 1400     b) IBM 1401     c) IBM 1402     d) IBM 1406     e) IBM 1405

Q11. Bluetooth is a type of radio wave information transmission system that is good for about:
a) 30 feet     b) 30 yards     c) 30 miles     d) 300 miles     e) 3000 miles

Q12. The telephone is an example of a(n)____ signal.
a) analog     b) digital     c) modulated     d) demodulated     e) compiler

Q13. Acredit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem
to the telephone wall jack is:
a) Internal modem     b) External modem     c) PC Card modem     d) Wireless modem     e) Wired modem

Q14. A modem that is contained within the system unit is called:
a) External     b) Internal     c) Wireless     d) Wi-Fi     e) Bluetooth

Q15. A modem that doesn’t need to be connected to a telephone line is the ___ modem.
a) external     b) internal     c) wireless     d) DSL     e) NSL
Q16. Aspecial high-speed line used by large corporations to support digital communications is known as:
a) satellite/air connection service lines     b) cable modems     c) digital subscriber lines     d) T1, T2, T3 and T4 lines
e) None of the above

Q17. An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections
is called ________.
a) ISDN     b) microwave     c) cable modem     d) DSL     e) ALU

Q18. The capacity of a communication channel is measured in ___
a) Bandwidth     b) Bit capacity     c) Baud rate     d) Data flow     e) Store data

Q19. A relatively new technology that allows wireless connectivity:
a) Bluetooth     b) Black tooth     c) Blue band     d) Broadband     e) Wi- fi

Q20. In MS-DOS 5.0, which is the number that acts as a code to uniquely identify the software product?
a) MS     b) DOS     c) MS DOS     d) 5.0     e) 4.2.0

Answers

1) b;      2) d;      3) b;      4) b;      5) d;      6) c;      7) c;      8) c;      9) c;      10) b      11) a;      12) a;      13) c;      14) b;      15) c;      16) d;      17) d;      18) a;       19) a;      20) d;

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.