Inequalities 5

Directions: In the following questions, the symbols @, ©, $, % and # are used with the following meaning as illustrated below:

  • ‘A $ B’ means ‘A is not smaller than B’
  • ‘A # B’ means ‘A is not greater than B’
  • ‘A @ B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
  • ‘A © B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’
  • ‘A % B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’

13. Statements:
H % J
J © N
N @ R
Conclusions: 
I. R % J
II. H @ J
III. N @ H
(1) Only II is true
(2)Only I and III are true
(3) Only I is true
(4) Only III is true
(5) None is true

Answer
Answer:- 2

 

14. Statement: 
M @ J
J $ T
T © N
Conclusions: 
I. N # J
II. T % M
III. M @ N
(1) Only I and II are true
(2) Only II and III are true
(3) Only I and III are true
(4) None is true
(5) All are true
Answer:- 5

Answer

 

15. Statement: 
D © K
K # F
F @ P
Conclusions: 
I. P @ D
II. K # P
III. F $ D
(1) Only II is true
(2) Only I and II is true
(3) Only III is true
(4) Only II and III are true
(5) None of These

Answer

Answer:- 3

 

16. Statement: 
K # N
N $ T
T % J
Conclusions: 
I. J @ N
II. K @ T
III. T @ K
(1) None is true
(2) Only I and II is true
(3) Only II and III is true
(4) Only I and III are true
(5) None of These

Answer
Answer:- 1

 

17. Statement: 
M @ D
D © V
V $ W
Conclusions: 
I. W @ M
II. M % V
III. D $ W
(1) Only I and II are true
(2) Only II and III are true
(3) Only I and III are true
(4) Only III is true
(5) None of These

Answer
Answer:- 4

 

In the following questions(5-10), the symbols @, ©, #, $ and % are used with the meaning as indicated below.
P©V means ‘P is either greater than or equal to V’.
P%V means ‘P is either smaller than or equal to V’.
[email protected] means ‘P is neither greater than nor smaller than v’.
P#V means ‘P is smaller than v’.
P$V means ‘P is greater than v’.

Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the four Conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true, give your answer accordingly.
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. If both conclusion I and II are true.

18. Statements D$N, N#A, A©S
Conclusions    I. S#N
II.D$A

Answer

Answer: – 4

 

19. Statements K©T, T$R, R#S
Conclusions    I. S$T
II.R#K

Answer

Answer: – 2

 

20. Statements J$U, U©M, M#P
Conclusions  I. J$M
II.P$U

Answer

Answer: – 1

 

21. Statements  F#A, [email protected], T$H
Conclusions  I. F#H
II.F©H

Answer

Answer: – 3

 

22. Statements M%I, I#T, [email protected]
Conclusions I. H$I
II.T$I

Answer
Answer: – 5

 

23.) Statements C ≥ O = M < U ≤ N < D
Conclusions:-

I. O < D
II. C > N
1) Both conclusions I and II are true
2) Only conclusion I is true
3) Neither conclusion I nor II is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusions II is true

Answer
Answer: – 2

 

24.) Statements P > L = A ≥ C = E
Conclusions

I. E ≤ L
II. P> C
1) Either conclusion I or II is true
2) Only conclusion II is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Only conclusion I is true
5) Neither conclusion I nor II is true

Answer
Answer: – 3

 

25.) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusions

I. L ≥ T
II. A > S
1) Only conclusion II is true
2) Neither conclusion I nor II is true
3) Only conclusion I is true
4) Either conclusion I or II is true
5) Both conclusions I and II are true

Answer
Answer: – 3

 

26) Statements S > T ≤ A = I; L ≥ A
Conclusion

I. S > L
II. I ≤ L
1) Neither conclusion I nor II is true
2) Only conclusion I is true
3) Both conclusions I and II are true
4) Either conclusion I or II is true
5) Only conclusion II is true

Answer
Answer: – 5

 

27.) Statements N ≤ U < M = B ≥ E> R
Conclusions

I. N ≤ R
II. E ≤ U
1) Either conclusion I or II is true
2) Both conclusions I and II are true
3) Only conclusion II is true
4) Only conclusion I is true
5) Neither conclusion I nor II is true

Answer
Answer: – 5

 

Direction (28-29): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. You have to find out which of the conclusion logically follows from the given statements.

28. Statements: X > Y,  Y < W,  W < P,  P ≤ M

Conclusions:  I. M > W     II.  P > X     III. X < M

(1) only I follows

(2) only II follows

(3) only III follows

(4) only I and III follows

(5) None of these

Answer

Answer: – 1

 

29. Statements: P < Q,  N > S,  Q > N,  S < T

Conclusions:  I. T > Q     III. P > S,      II. Q > T    IV. P > N

(1) only I and II follows

(2) only I, II and III follows

(3) only III and IV follow

(4) only II, III and IV follows

(5) None of these

Answer
Answer: – 5

 

Directions (Q.30-34). In the following questions , the symbols #,$,%,* and @ are used with the following meaning as illustrated below:
‘P#Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P$Q’ means ‘P is neither smaller nor equal to Q’.
‘P%Q’ means ‘P is neither greater nor smaller than Q’.
‘P*Q’ means ‘P is neither greater nor equal to Q’.
[email protected]’ means ‘P is not smaller than Q’.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

30. Statements: P # Q, P % R, R * S
Conclusions: I. R @ P
                      II. P # S.
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer
Answer: – 4

 

31. Statements: F $ G, G @ I, I % H 
Conclusions: I. F @ H
                      II. H $ G
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer
Answer: – 4

 

32. Statements: A * B, B# C, C $ D
Conclusions: I. A * D
                        II. A @ D
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer
Answer: – 3

 

33. Statements: A @ B, B $ C, C % D
Conclusions: I. D * A
                        II. C * A
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If both conclusion I and II are true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer
Answer: – 3

 

34. Statements : Q @ W, W $ E , E # R
Conclusions: I. R # Q
                        II. E * Q
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer
Answer: – 2

 

Directions (35-37): In the following questions, the symbol @, ©, $, % and # are used with the following m-e-aning as illustrated below:

‘A$B’ means ‘A is not Smaller than B’

‘A#B’ means ‘A is not greater than B’

[email protected]’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’

‘A©B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’

‘A%B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’

Now in each of the following questions assuming the given statement to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

 

35. Statements:

H % J

J © N

N @ R

Conclusions:

I. R % J

II. H @ J

III. N @ H

(1) only II is true .

(2) only I and III are true

(3) only I is true

(4) only III is true

(5) None of these

Answer

Answer: – 2

 

36. Statement:

M @ J

J $ T

T © N

Conclusion:

I. N # J

II. T % M

III. M @ N

(1) only I and II are true

(2) only II and III are true

(3) only I and III are true

(4) None is true

(5) All are true

Answer

Answer: – 5

 

37. Statement:

D © K

K # F

F @ P

Conclusion:

I. P @ D

II. K # P

III. F $ D

(1) only II is true

(2) only I and II are true

(3) only III is true

(4) only II and III are true

(5) None of these

Answer

Answer: – 3

Leave a Comment

Your email address will not be published.